Σε θέσεις μάχης Μέρκελ και Μακρόν για το μέλλον της Ευρώπης

Μετά τις διαφωνίες σχετικά με το Brexit, τον αγωγό Nord Stream και τις μεταρρυθμίσεις της Ευρωζώνης, οι κακές σχέσεις και οι αντιθέσεις μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας οξύνονται. Τώρα, υπάρχει μια ακόμη, νέα σύγκρουση: Ποιος πρέπει να γίνει πρόεδρος της Κομισιόν; Σύμφωνα με το υφιστάμενο εθιμικό δίκαιο της Ε.Ε., τη θέση αυτή καταλαμβάνει ο επικεφαλής της...

Μετά τις διαφωνίες σχετικά με το Brexit, τον αγωγό Nord Stream και τις μεταρρυθμίσεις της Ευρωζώνης, οι κακές σχέσεις και οι αντιθέσεις μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας οξύνονται. Τώρα, υπάρχει μια ακόμη, νέα σύγκρουση: Ποιος πρέπει να γίνει πρόεδρος της Κομισιόν;

Σύμφωνα με το υφιστάμενο εθιμικό δίκαιο της Ε.Ε., τη θέση αυτή καταλαμβάνει ο επικεφαλής της ευρωομάδας με τη μεγαλύτερη δύναμη, την οποία έχει το Λαϊκό Κόμμα, κάτι που τώρα τίθεται σε αμφισβήτηση.

Οι χριστιανοδημοκράτες της Αγκελα Μέρκελ και  το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, που διαθέτει 178 από τις 751 έδρες του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πιέζουν ώστε ο Γερμανός Μ. Βέμπερ να είναι ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν, ενώ οι σοσιαλδημοκράτες, οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι, με «σημαιοφόρο» τον Μακρόν, με συνολικά 320 έδρες φαίνεται να συγκροτούν μέτωπο κατά των συντηρητικών του ΕΛΚ με κύριο στόχο τη Γερμανία, προτείνοντας για τη θέση αυτή τον Ολλανδό σοσιαλδημοκράτη, Φρανς Τίμερμανς. Η απαιτούμενη δε πλειοψηφία είναι 376 ψήφοι.

Η «συγκρουσιακή» ιστορία

Προσερχόμενοι στη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών, δύο ημέρες μετά τις ευρωεκλογές, η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασαν τη στήριξή τους σε διαφορετικά πρόσωπα, γεγονός που καταδεικνύει ότι η διαδικασία εκλογής του διαδόχου του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.

Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.