Λευκός ο Ψηλορείτης – Παγωμένη η Κρήτη


Χιονισμένος ο Ψηλορείτης αλλά όχι μόνον: δεσπόζει πάνω από μια παγωμένη και λευκή από το χιόνι Κρήτη. Πολλές περιοχές του νησιού έχουν καλυφθεί από χιόνι ενώ μάχη κρατηθούν ανοικτοί οι δρόμοι και να προστατευτούν καλλιέργειες και κοπάδια δίνουν οι αρχές και οι κάτοικοι.

Τα σχολεία είναι κλειστά ενώ τα τζάκια κι οι ξυλόσομπες να δουλεύουν στο φουλ για να ζεσταθούν τα νοικοκυριά.

Το χιόνι και οι κχιονοπτώσεις έχουν δυσχεράνει μεταξύ άλλων την κίνηση μέσα στα χωριά, και την πρόσβαση των αγροτών και των κτηνοτρόφων στα αγροκτήματα τους και τα μαντριά.

Υα εκχιονιστικά μηχανήματα καταβάλλουν προσπάθειες, ώστε οι δρόμοι όσο αυτό είναι δυνατό, να παραμείνουν ανοικτοί για τη διευκόλυνση κυρίως των κτηνοτρόφων, προκειμένου να μπορούν να ταΐζουν τα αιγοπρόβατά τους, δεδομένου ότι το χιόνι σε πολλές περιοχές ξεπέρασε τα 15 εκατοστά. Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες εγκυμονούν κινδύνους για τη φύλαξη του πληθυσμού των αιγοπροβάτων, γεγονός που προβληματίζει τους κτηνοτρόφους, δεδομένου ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι χιονοπτώσεις και τις επόμενες ημέρες θα συνεχιστούν. Μάλιστα ο δήμαρχος Ανωγείων, σε ανακοίνωσή του, καλεί όλους όσους κινούνται από και προς το χωριό ή και μέχρι τις εργασίες τους στα πιο ορεινά, να τοποθετούν αλυσίδες στα ελαστικά τους.

Χιονοπτώσεις και χιονόνερο σημειώνονται, κατά διαστήματα και στο Οροπέδιο Λασιθίου.

Την ίδια ώρα, όπως ανακοινώθηκε από τον δήμο Ηρακλείου, ανοικτό θα είναι, σε 24ωρη βάση, μέχρι και την ερχόμενη Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου, το Κέντρο Αστέγων στο Ηράκλειο, για να καλύψει τις ανάγκες των πολιτών, οι οποίοι λόγω της αναμενόμενης κακοκαιρίας θα χρειαστούν φιλοξενία. Οι άνθρωποι που θα αναζητήσουν ζεστασιά και φροντίδα στο Κέντρο Αστέγων του δήμου θα έχουν τη δυνατότητα να διαμείνουν στα ειδικά διαμορφωμένα καταλύματα και να λάβουν βασικά είδη πρώτης ανάγκης, όπως είδη ένδυσης και υπόδησης, κουβέρτες, ξηρά τροφή και ζεστά γεύματα και ροφήματα.

Εν τω μεταξύ, την έγκριση του επιδόματος θέρμανσης στην υψηλότερη ζώνη για τους κατοίκους του δήμου Οροπεδίου Λασιθίου, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που σημειώνονται κάθε χρόνο τους χειμερινούς μήνες, ζητάει ο δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου, Γιάννης Στεφανάκης. Γι' αυτό το θέμα, ο δήμαρχος είχε συνεργασία με τον βουλευτή Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ, Μανόλη Θραψανιώτη, στον οποίο παρέδωσε όλα τα σχετικά καιρικά στοιχεία-γραφήματα με τις ακριβείς ενδείξεις θερμοκρασιών από τις καταγραφές του μετεωρολογικού σταθμού που βρίσκεται στο δημαρχείο. Στα γραφήματα αναλύονται οι μέσες τιμές θερμοκρασιών ανά μήνα, όπου για τέσσερις μήνες καταγράφονται θερμοκρασίες που βρίσκονται πολύ κάτω των 10°C και σύμφωνα με τον δήμο τεκμηριώνονται οι εξαιρετικά δυσμενείς κλιματικές συνθήκες του Οροπεδίου Λασιθίου, οι οποίες επιτάσσουν την επιδότηση θέρμανσης στην υψηλότερη κατηγορία που προβλέπεται για το σύνολο των κατοίκων της περιοχής.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.