Οι αναγκαστικές υιοθεσίες στην Ανατολική Γερμανία

Ο Ψυχρός Πόλεμος δεν διαίρεσε μόνο την Γερμανία στα δύο αλλά και πολλές οικογένειες, που είτε αναγκάστηκαν να δώσουν τα παιδιά τους για υιοθεσία προκειμένου να τους δώσουν την δυνατότητα για μια καλύτερη ζωή, είτε εξαναγκάστηκαν να τα αποχωριστούν για πολιτικούς λόγους. Σε πολλές περιπτώσεις πολίτες της...

Ο Ψυχρός Πόλεμος δεν διαίρεσε μόνο την Γερμανία στα δύο αλλά και πολλές οικογένειες, που είτε αναγκάστηκαν να δώσουν τα παιδιά τους για υιοθεσία προκειμένου να τους δώσουν την δυνατότητα για μια καλύτερη ζωή, είτε εξαναγκάστηκαν να τα αποχωριστούν για πολιτικούς λόγους.

Σε πολλές περιπτώσεις πολίτες της Ανατολικής Γερμανίας έδιναν την έγκρισή του για την υιοθεσία των παιδιών τους, πιστεύοντας ότι μια νέα οικογένεια θα μπορούσε να τους προσφέρει όσα εκείνοι δεν μπορούσαν. Άλλοι όμως ήρθαν αντιμέτωποι με τον αποχωρισμό από τα παιδιά τους λόγω της πολιτικής τους συμπεριφοράς. Αν για παράδειγμα οι αρχές συνελάμβαναν κάποιον που προσπαθούσε να διαφύγει στη Δυτική Γερμανία, το ενδεχόμενο να χάσει τα παιδιά τους ως συνέπεια των πράξεων του ήταν πιθανό.

Μετά την πτώση του Τείχους δεκάδες τέτοιες ανθρώπινες ιστορίες είδαν το φως της δημοσιότητας, αν κι ακόμη μέχρι σήμερα υπάρχει ένα σημαντικό κενό στη διερεύνηση αυτής της σκοτεινής πτυχής της ιστορίας της Ανατολικής Γερμανίας. Οι σύγχρονοι ιστορικοί κάνουν λόγο για εκατοντάδες περιπτώσεις, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν αξιόπιστα αριθμητικά στοιχεία για το θέμα.

Για όσους έζησαν τον αποχωρισμό, είναι ηθικό ζήτημα το να πάρουν τις απαντήσεις στα ερωτήματα που τους βασανίζουν εδώ και χρόνια.

Το γερμανικό περιοδικό Spiegel παρουσιάζει μερικές από τις ιστορίες αυτών των ανθρώπων.

Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.