Τις περισσότερες φορές οι συζητήσεις που αφορούν τα δυνατά σημεία στο παιχνίδι του Νόβακ Τζόκοβιτς περιστρέφονται γύρω από ένα φανταστικό backhand down the line ή ένα forehand από τη βασική γραμμή ή την κίνηση του στο κορτ ή μία επιστροφή σε σερβίς του αντιπάλου…
Πόσες φορές όμως η κουβέντα σταμάτησε στο σερβίς του Σέρβου;
Όσες φορές μάλιστα συνέβη, περιορίστηκε στην παρατήρηση της σύντομης παρατήρησης ότι και αυτό το κομμάτι στο παιχνίδι του έχει βελτιωθεί…
Ο Τζον Ίσνερ και ο Ράιλι Οπέλκα στηρίζουν το παιχνίδι τους στο σερβίς τους. Με ύψος κοντά στα δύο μέτρα και δέκα εκατοστά αμφότεροι, εξασφαλίζουν ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα σε ό,τι χαρακτηρίζεται η αρχή κάθε πόντου. Γι’ αυτούς τις περισσότερες φορές αυτή η αρχή είναι … άσος!
Οι δυο τους λοιπόν χαρακτήρισαν ως «ασέβεια» προς τον Τζόκοβιτς την υποβάθμιση της ικανότητας του στο σερβίς. Όπως και του Ρότζερ Φέντερερ, αν και όχι ισχυρό, είναι σαν «τηλεκατευθυνόμενο».
Γίνεται μάλιστα διαρκώς καλύτερο και το μαρτυρούν οι αριθμοί του. Ο 32χρονος Σέρβος την τελευταία πενταετία σχεδόν διπλασιάσει το μέσο όρο των άσων του σε κάθε ματς:
2020 7,2 άσοι/ματς
2019 5,7 άσοι/ματς
2018 5,3 άσοι/ματς
2017 4,1 άσοι/ματς
2016 3,8 άσοι/ματς
Ο Τζόκοβιτς έχει αρχίσει το 2020 με εντυπωσιακό τρόπο καταγράφοντας ρεκόρ 18-0, έχοντας ήδη βελτιώσει το ποσοστό των κερδισμένων γκέιμ στο σερβίς του από το 88% που έκλεισε το 2019, στο 90%.
Ίσως ακόμη πιο εντυπωσιακή πάντως από τους αριθμούς είναι η ποικιλία της τοποθέτησης που έχει ο Σέρβος, σημαδεύοντας είτε στο «Τ», είτε ανοικτά στο κορτ, είτε πάνω στο σώμα του αντιπάλου (body serve), με τρομερά flat ή slice χτυπήματα.