Μια συνέντευξη του κ. Σπύρου Ζαννιά εφ’ όλης της ύλης «ανέβηκε» σήμερα (Κυριακή 27/01) στο Αθηναϊκό Πρακτορείο. Ο πρόεδρος της ΕΦΟΑ μίλησε στον Δημήτρη Βασιλόπουλο για τον Στέφανο Τσιτσιπά, την Μαρία Σάκκαρη, τους Ολυμπιακούς Αγώνες Τόκιο 2020, για τα ταλέντα που ακολουθούν, αλλά και πολλά άλλα θέματα του ελληνικού τένις.
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη – το άρθρο του Δημήτρη Βασιλόπουλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:
Και ξαφνικά όλα τα βλέμματα των Ελλήνων φιλάθλων στράφηκαν στο τένις! Σε ένα άθλημα, όπου κατά το παρελθόν και κατά αραιά διαστήματα, η Ελλάδα μπορεί να ανέδειξε κάποιους σπουδαίους τενίστες και κάποιες σπουδαίες τενίστριες, όμως οι επιτυχίες τους ήταν μεμονωμένες και σε καμία περίπτωση δεν «χτύπησαν» στην κορυφή του παγκόσμιου τένις. Κοινώς σε ένα άθλημα όπου η χώρα μας δεν έχει παράδοση!
Και να τώρα που δύο νέα παιδιά, η Μαρία Σάκκαρη και ο Στέφανος Τσιτσιπάς, βάζουν για τα καλά την Ελλάδα στον χάρτη του παγκόσμιου τένις. Στοχεύουν ψηλά και ήδη απολαμβάνουν διεθνώς την αναγνώριση της αξίας τους και την πεποίθηση πως όσο ψηλά κι αν στοχεύουν, μπορούν να φτάσουν!
Ειδικότερα ο Στέφανος Τσιτσιπάς καθήλωσε αυτό το δεκαήμερο τους Έλληνες φιλάθλους στους δέκτες της τηλεόρασής τους, με την εκπληκτική και ανεπανάληπτη πορεία του σε ένα γκραν σλαμ, αυτό του Αυστραλιανού όπεν. Μέσα σε ένα χρόνο έχει πετύχει πρωτόγνωρα πράγματα! Έχει φτάσει σε τρεις τελικούς, έχει κατακτήσει ένα ΑΤΡ τρόπαιο, έχει εκτοξευτεί στο νο 12 της παγκόσμιας κατάταξης, οδεύει σταθερά για το «top-10» και έχει νικήσει τενίστες όπως ο Νόβακ Τζόκοβιτς και ο Ρότζερ Φέντερερ. Δεν έχει κλείσει ακόμη τα 21 χρόνια της ζωής του και είναι ήδη ο κορυφαίος Έλληνας τενίστας όλων των εποχών!
Δικό τους επίτευγμα είναι όλο αυτό και αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς και της προσήλωσης σε κάτι που αγαπούν με πάθος, άραγε όμως ο Τσιτσιπάς και η Σάκκαρη αποτελούν την εξαίρεση ή μήπως έχει αρχίσει να διαμορφώνεται ένας κανόνας στο ελληνικό τένις και απλώς δεν το έχουμε αντιληφθεί ακόμη; Μετά από χρόνια θα μιλάμε για ένα υπέροχο «πυροτέχνημα» ή για την απόδειξη πώς κάτι είχε αρχίσει να γίνεται και να αποδίδει καρπούς;…
Ο πλέον αρμόδιος να μιλήσει γι’ αυτό είναι ο πρόεδρος της ελληνικής Ομοσπονδίας. Ο Σπύρος Ζαννιάς μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τους δύο τενίστες μας και για την προοπτική των Ολυμπιακών Αγώνων, απάντησε σε ερωτήματα που μοιραία τέθηκαν αυτές τις ημέρες και ανέλυσε το γιατί πιστεύει ακράδαντα πως υπάρχει μέλλον πια στο ελληνικό τένις.
Η συζήτηση φυσικά ξεκινά με τον Στέφανο Τσιτσιπά και το μέχρι πού μπορεί να φτάσει…
«Ο Στέφανος είναι ταλαντούχος αθλητής, που διαθέτει ταυτόχρονα τρία βασικά προσόντα, καλό μυαλό, καλή φυσική κατάσταση και καλή τεχνική. Για την ηλικία του επιδεικνύει μεγάλη ωριμότητα και ψυχικές αντοχές. Η δουλειά που κάνει είναι σκληρή, η ζωή του ασκητική και κάθε μέρα γίνεται πιο έμπειρος. Σήμερα είναι ο νεότερος αθλητής στο Top-12 της παγκόσμιας κατάταξης. Αν εξαιρέσουμε τον 21 ετών, Αλεξάντερ Ζβέρεφ, οι υπόλοιποι 11 είναι πάνω από 30 ετών. Είμαι βέβαιος ότι μπορεί να φθάσει στο νούμερο 1 στην παγκόσμια κατάταξη».
Δύο λόγια και για την Μαρία Σάκκαρη, αλλά και για τις πρωτόγνωρες στιγμές που ζει αυτή την εποχή το ελληνικό τένις με αυτά τα δύο παιδιά…
«Η Μαρία επίσης έχει ταλέντο, καλό μυαλό, καλή φυσική κατάσταση και καλή τεχνική. Δουλεύει σκληρά και είναι από τις πλέον πεισματάρες τενίστριες. Αποκτά εμπειρίες και κάθε μέρα γίνεται καλύτερη. Όσο κι αν κάποιοι λένε ότι στο γυναικείο τένις η διαδρομή είναι ευκολότερη, χρειάζεται και τύχη στον αθλητισμό. Στο Top-40 υπάρχουν 12 τενίστριες από 20 έως 23 ετών. Η Μαρία βρίσκεται πέμπτη ανάμεσα σε 8 αθλήτριες, από 20 έως 23 ετών που κατέχει τόσο υψηλό ranking, όταν οι υπόλοιπες 8 ανταγωνίστριες είναι μεταξύ 24 έως 26 ετών. Έτυχε να έχει μεγαλύτερο ανταγωνισμό. Ο δρόμος της είναι δυσκολότερος, όμως πιστεύω ότι, με τη δουλειά που κάνει, θα φθάσει πολύ ψηλά. Και τα δυο παιδιά κατάφεραν πλέον να βάλουν το τένις σε όλα τα σπίτια στη χώρα μας».
Την ημέρα που επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Στέφανος μέσα από δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είχε πει πως θέλει να αγωνιστεί με την Εθνική ομάδα και να πάει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Ποιά είναι η θέση της Ομοσπονδίας;
«Η Ομοσπονδία τον έχει καλέσει τρεις φορές να αγωνιστεί με την Εθνική στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Davis Cup, τα έτη 2016, 2017, 2018. Όμως οι επαγγελματικές-αγωνιστικές υποχρεώσεις του δεν του το επέτρεψαν. Θα τον καλέσει και το 2019. Είναι προφανές ότι η συμμετοχή του στην Εθνική ομάδα θα είναι η σημαντικότερη συμμετοχή. Όπως η συμμετοχή της Μαρίας ανέβασε την Εθνική γυναικών στην πρώτη κατηγορία, έτσι και η συμμετοχή του Στέφανου θα ανεβάσει κατηγορίες την Εθνική ομάδα των ανδρών. Σίγουρα η συμμετοχή του με την Εθνική ομάδα στο Τόκιο είναι ακόμη πιο σημαντική. Τον περιμένει ολόκληρη η ελληνική Οικογένεια του τένις, καθώς και σύσσωμη η ελληνική Ολυμπιακή Οικογένεια, να συμμετάσχει».
Μπορεί η Ελλάδα να πετύχει μετάλλιο στο Τόκιο το 2020;
«Με τα αποτελέσματα που έχουμε δει μέχρι σήμερα, ο Στέφανος και η Μαρία θα είναι παρόντες στο Τόκιο. Παίζουμε κι άλλη μια συμμετοχή της Βαλεντίνης Γραμματικοπούλου, για συμμετοχή στο διπλό γυναικών μαζί με τη Μαρία. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι, η συμμετοχή με τη Σημαία είναι τελείως διαφορετική από αυτή σε επαγγελματικούς αγώνες. Είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα μπορεί να κατακτήσει μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες στο τένις. Στο Davis, Fed Cup και στους Ολυμπιακούς Αγώνες έχουμε δει τις μεγαλύτερες ανατροπές».
Πέρα από τον Τσιτσιπά, την Σάκκαρη, αλλά και την Γραμματικοπούλου, υπάρχει συνέχεια στο ελληνικό τένις;
«Η Ομοσπονδία επιδίωξε την εκλαΐκευση του αθλήματος με πείσμα και σύνεση. Σήμερα η δύναμή της ξεπερνά τα 360 Σωματεία-Μέλη, με αριθμό δελτίων αθλητών κοντά στα 45.000 και 170.000 αθλούμενους όλων των κατηγοριών. Υλοποιούνται 525 διοργανώσεις, ισόρροπα σε ολόκληρη την Επικράτεια, εκ των οποίων 46 Διεθνείς Διοργανώσεις όλων των κατηγοριών 12, 14, 16, 18, ανδρών-γυναικών, που μετρούν βαθμολογικά στην παγκόσμια κατάταξη και δίνουν την δυνατότητα σε εκατοντάδες καλούς αθλητές να βαθμολογούνται από τη χώρα τους με πολύ μικρό κόστος. Πλέον συγκεκριμένα, διεξάγονται κάτω των 12 ετών 4 πρωταθλήματα σε Πάτρα και Πτολεμαΐδα (2 αγοριών και 2 κοριτσιών), κάτω των 14 ετών 4 πρωταθλήματα σε Αθήνα και Ηράκλειο (2 αγοριών και 2 κοριτσιών), κάτω των 16 ετών 6 πρωταθλήματα σε Κιλκίς, Κουφάλια και Αριδαία (3 αγοριών και 3 κοριτσιών), κάτω των 18 ετών 10 πρωταθλήματα σε Κέρκυρα, Πρέβεζα, Ιωάννινα, Μυτιλήνη, Ρόδο (5 αγοριών και 5 κοριτσιών) και 20 πρωταθλήματα ανδρών γυναικών στο Ηράκλειο στο Lyttos Beach (10 ανδρών και 10 γυναικών). Το 2019 θα αθροιστούν και άλλα 4 πρωταθλήματα κάτω των 14 ετών και κάτω των 18 ετών. Όλα με χορηγίες, με μεγαλύτερη αυτή του επιχειρηματία Παντελή Σαπουνάκη. Από αυτά τα πρωταθλήματα συνέλεξαν βαθμούς οι ακόλουθοι τενίστες/τριες που βρίσκονται σήμερα στους 100 πρώτους της παγκόσμιας κατάταξης: Ντόμινικ Τιμ νο 7, Αρίνα Σαμπαλένκα νο 10, Στέφανος Τσιτσιπάς νο 12, Μιχαέλα Μπουσαρνέσκου νο 26, Μαρία Σάκκαρη νο 37, Πιέρ-Ιγκ Ερμπέρ νο 43, Βικτόρια Κούζμοβα νο 45, Ματέο Μπερετίνι νο 54, Κάμερον Νόρι νο 64, Αναστασία Ποτάποβα νο 77, Τόμας Φαμπιάνο νο 85, Γιόζεφ Κόβαλικ νο 91, Ούγκο Ιμπέρ νο 92. Στα Διεθνή πρωταθλήματα της Κρήτης έχουν συμμετάσχει περισσότεροι από 10.000 αθλητές/τριες, από 90 και πλέον χώρες και από τις πέντε Ηπείρους, δημιουργώντας χωνευτήρι ανταγωνισμού και εμπειρίας.
Έχει δημιουργηθεί μια αλυσίδα ανάπτυξης που δεν την έχουν ούτε εύρωστες οικονομικά Ευρωπαϊκές Χώρες και το περιβάλλον αυτό δίνει τη δυνατότητα στην ελληνική οικογένεια να επιλέξει το τένις, όχι μόνο ερασιτεχνικά αλλά και επαγγελματικά. Το 2016 η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία βράβευσε την Ελληνική Ομοσπονδία σαν την καλύτερα αναπτυσσόμενη ανάμεσα σε 50 Μέλη της.
Έτσι λοιπόν υπάρχουν οι προϋποθέσεις, για καλή συνέχεια των επιτυχιών της Μαρίας και του Στέφανου και τα αποτελέσματα είναι ορατά. Στη πιο κρίσιμη ηλικία των 14 ετών, η Εμμανουέλα Λάκη, η Δήμητρα Παύλου, η Αθηνά Πήττα, ο Γιώργος Βαλάρης, ο Θόδωρος Μητσάκος, καθώς και οι 18χρονοι Αλέξανδρος Σκορίλας, Άννα Αρκαδιανού και άλλοι επιλέγουν το τένις. Ήδη κάποιοι από τους αθλητές αυτούς επελέγησαν σε προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας. Το όλο κλίμα βελτιώνεται από την αγάπη στον αθλητισμό του υφυπουργού Γιώργου Βασιλειάδη, από το Υπουργείο Παιδείας με τη διάθεση 10 Ομοσπονδιακών προπονητών για ανάπτυξη, από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και τη στήριξη της Ελληνικής Οικογένειας που αποτελεί τον μεγαλύτερο χορηγό. Θα πρέπει να αναφέρω τον χορηγό μας, Γιάννη Μυτιληναίο, για τη γενναία επένδυση στο άθλημά μας στο Tatoi Club, στην οποία φιλοξένησε το 2018 την παγκόσμια διοργάνωση Fed Cup και φιλοξενεί αδαπάνως τις Εθνικές μας ομάδες στις εγκαταστάσεις του για την προετοιμασία τους».
Πρόσφατα ο Τσιτσιπάς δήλωσε στο Eurosport πως στο ξεκίνημα δεν είχε βοήθεια από την Ομοσπονδία, πως έπρεπε να ταξιδεύει με δικά του έξοδα και να πληρώνει προπονητές. Τι λέει η Ομοσπονδία γι’ αυτό;
«Στον Στέφανο, στη Μαρία και στις οικογένειές τους ανήκουν οι επιτυχίες και τα κατορθώματά τους. Η Ομοσπονδία, οι Ενώσεις της και τα Σωματεία-Μέλη στήριξαν και θα στηρίζουν όλους τους αθλητές/τριες τους με όσα μέσα και πόρους διαθέτουν μέχρι την ηλικία των 18 ετών. Δεν μπορούν να στηρίξουν το επάγγελμά τους ούτε διεκδικούν μέρος των απολαβών τους, που έχουν κατακτήσει με τον ιδρώτα τους και την επένδυση των γονιών τους. Η Σημαία τους χρειάζεται μια φορά το χρόνο να αγωνιστούν με τις Εθνικές Ομάδες και μια στα τέσσερα χρόνια να αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Όπως κι αν αισθάνεται ο Στέφανος, εμείς είμαστε μαζί του».
Οι επιτυχίες του Στέφανου και της Μαρίας, θα φέρουν κι άλλα παιδιά στο τένις;
«Όπως αναφέρθηκα παραπάνω, το τένις έχει γίνει λαϊκό άθλημα. Η παρουσία του Στέφανου και της Μαρίας έβαλαν το ελληνικό τένις στον παγκόσμιο χάρτη, αποτελούν ινδάλματα για το τένις και θα δώσουν μεγάλη ώθηση, για ακόμη μαζικότερη συμμετοχή παιδιών και ενηλίκων».