Δε θα επιχειρήσουμε να καταθέσουμε το θαυμασμό μας απαριθμώντας τί έχει πετύχει ο Ελβετός ή επιχειρώντας να περιγράψουμε την επιρροή του στο άθλημα και την έμπνευση με την οποία τροφοδότησε τις γενιές που ακολούθησαν.
Προσπαθήσαμε να αναζητήσουμε και να σας παρουσιάσουμε τρεις από τις σπουδαιότερες νίκες της καριέρας του σε τουρνουά Grand Slam. Τρεις στιγμές οι οποίες γέμισαν με ούριο άνεμο τα πανιά του στο μοναδικό ταξίδι του μέχρι τις είκοσι κατακτήσεις.
Wimbledon 2001, Central Court
Ο Πιτ Σάμπρας με αήττητο σερί 32 αγώνων και 4 διαδοχικές κατακτήσεις βηματίζει για το ματς του 4ου γύρου στην κεντρική σκηνή του Γουίμπλεντον. Εκεί που έχει δημιουργήσει ένα πολύ σημαντικό, αν όχι το σημαντικότερο, μέρος της φήμης του. Δίπλα βηματίζει ένας σχεδόν 20χρονος νεαρός, ο οποίος δηλώνει ευτυχισμένος που θα αντιμετωπίσει το είδωλο του.
Εκείνη την ημέρα ο Ρότζερ Φέντερερ πλησίασε το φιλέ για το στρίψιμο του νομίσματος κρατώντας στα χέρια του ακριβώς την ίδια ρακέτα με την οποία αγωνιζόταν ο Σάμπρας. Με μικρό κεφάλι που απαιτούσε ακρίβεια, αν όχι μαεστρία, στα χτυπήματα και το «σερβίς-βολέ» το οποίο αποτελούσε επίσης τη συνταγή επιτυχίας του αντιπάλου του. Φορούσε ακόμη την ίδια φίρμα και την ίδια σειρά ρούχων, θαρρείς σαν τελετή «παράδοσης – παραλαβής».
Το πρώτο ματς του Ρότζερ Φέντερερ στο Κεντρικό Κορτ του Γουίμπλεντον ήταν υπαινικτικό. Ήταν απέναντι στο «Βασιλιά» του τουρνουά κι είχε εκκωφαντικά εντυπωσιακό αποτέλεσμα.
Η νίκη του στα πέντε σετ έστειλε μήνυμα διαδοχής στο εκστασιασμένο κοινό και τον ίδιο το Σάμπρας ο οποίος κατά την κοινή αποχώρηση τους υπενθύμισε στο νεαρό καθώς βημάτιζαν μπροστά από το βασιλικό θεωρείο ότι πρέπει να υποκλιθεί. Έχοντας μάλλον προβλέψει τη συνέχεια…
US Open 2004, προημιτελικός
Το 2004 ο Ελβετός κατέκτησε για πρώτη φορά στην καριέρα του το Αμερικανικό Όπεν. Παρότι έφτασε στη Νέα Υόρκη με ρεκόρ νικών-ηττών 60-6, οι πρόωροι αποκλεισμοί του στο Ρολάν Γκαρός και τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας σκίαζαν το προφίλ του.
Εκείνος όμως ο προημιτελικός, στην πορεία του προς τον τελικό, με αντίπαλο τον Αντρέ Άγκασι αποτελεί ένα από τα παιχνίδια της καριέρας του που τον «επέβαλαν» ως κυρίαρχη φιγούρα στο άθλημα. Μετά τον Σάμπρας στο Γουίμπλεντον, ο Άγκασι στο US Open.
Ο Αμερικανός είχε τον κόσμο στο πλευρό του και τον καιρό με το μέρος του. Ο Φέντερερ προηγούταν με 2-1 σετ όταν η βροχή διέκοψε τον αγώνα, ο οποίος συνεχίστηκε το επόμενο πρωί. Ο 34χρονος Άγκασε επέστρεψε «φρέσκος», έκανε το 2-2 ωστόσο ο Ελβετός έφτασε στο πέμπτο σετ τη νίκη που αποτέλεσε την αρχή της πενταετούς κυριαρχίας του στη Νέα Υόρκη.
Rolland Garros, 2009
Σε λιγότερο από μία δεκαετία από τη νίκη του επί του Σάμπράς το 2001, ο Φέντερερ είχε φτάσει στα δεκατρία Grand Slam, ένα λιγότερο δηλαδή από το ιστορικό ρεκόρ του Αμερικανού.
Στα 27 του όμως, δεν είχε καταφέρει να πανηγυρίσει στο Ρολάν Γκαρός, ενώ είχε να αντιμετωπίσει τον τυφώνα» του Ράφαελ Ναδάλ ο οποίος είχε κατακτήσει τα τέσσερα από τα πέντε τελευταία majors εκείνη την εποχή.
Ο Ελβετός ταξίδεψε στο Παρίσι είχε ηττηθεί στον τελικό του Αυστραλιανού Όπεν στην αρχή της σεζόν από τον Ισπανό, του Channel Slam το 2008 (κατάκτηση Ρολά Γκαρός και Γουίμπλεντον την ίδια σεζόν). Οι οιωνοί στο κοκκινόχωμα του Παρισιού δεν ήταν καλοί…
Ξαφνικά το δώρο του Ρόμπιν Σόντερλινγκ, ο οποίος έκανε την τεράστια έκπληξη νικώντας τον Ναδάλ, άλλαξε τον άνεμο του Φέντερερ. Ενώ είχε βρεθεί ένα βήμα από το σκοτάδι του αποκλεισμού στο ματς με τον Τόμι Χάας, ο Ελβετός άρχισε να παίζει με αυτοπεποίθηση γνωρίζοντας ότι είχε μια μοναδική ευκαιρία μπροστά του.
Ο ημιτελικός με τον Χουάν Μαρτίν ντελ Πότρο ήταν ένας γρίφος. Είχε απέναντι του ένα βαρύ forehand να αντιμετωπίσει κι έναν τενίστα ενδεχομένως στην καλύτερη περίοδο της καριέρας του.
Μπορεί ο Αργεντινός να λύγισε μετά από πέντε σετ, λίγους μήνες αργότερα όμως νικούσε το FEDAL στο δρόμο προς την κατάκτηση του Αμερικανικού Όπεν.
Ο Φέντερερ νίκησε και τον Σόντερλινγκ στον τελικό πιάνοντας στην πρώτη θέση τον Πητ Σάμπρας και λίγο καιρό μετά στο Γουίμπλεντον κατέρριψε το ρεκόρ του Αμερικανού