Η Τασούλα Κελεσίδου πριν από μερικές μέρες με επίσημη τοποθέτηση της ενημέρωσε για την υποψηφιότητα της ως Πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ.
Μέσα από το κίνημα “Αναγέννηση” που ηγείται εξέδωσε μια νέα ανακοίνωση και απευθύνθηκε στο ΣΕΓΑΣ, τονίζοντας ότι θέλουν ανανέωση.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
“H κίνηση για την «Αναγέννηση» του κλασικού αθλητισμού συνειδητά και υπεύθυνα δεν θέλησε να εμπλέξει εργαλειοποιώντας τους εν ενεργεία αθλητές σε διοικητικά ζητήματα και εκλογικές διαδικασίες της ομοσπονδίας, καθώς θεωρεί πως οι αθλητές πρέπει να είναι απερίσπαστοι στην προετοιμασία τους για τους αγώνες και να τυγχάνουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερης υποστήριξης γίνεται από την ομοσπονδία.
Με την ολοκλήρωση μίας πολύ ιδιαίτερης και περιορισμένης χρονικά αγωνιστικής περιόδου- λόγω της πανδημίας- και απευλευθερωμένοι πλέον από αγωνιστικές υποχρεώσεις, μέλη της εθνικής ομάδας δημοσιοποίησαν τις ανησυχίες τους για την κατάσταση του ελληνικού στίβου αλλά και την αβεβαιότητα που νιώθουνλόγω των συνθηκών που επικρατούν.
Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που βρήκαν το θάρρος να εκφραστούν, γιατί οι ανησυχίες τους είναι ΑΚΡΙΒΩΣ οι ΙΔΙΕΣ ανησυχίες και προβληματισμοί που ΕΧΟΥΜΕ κι ΕΜΕΙΣβλέποντας το τέλμα και την ανεπαρκή στήριξη της ομοσπονδίας στις προσπάθειες αθλητών και πρωταθλητών, προπονητών και σωματείων εδώ και χρόνια.
Όπως όλοι γνωρίζουμε οι Έλληνες αθλητές στη συντριπτική τους πλειοψηφία κάνουν υψηλό αθλητισμό έχοντας ως βασικό χορηγό την οικογένειά τους, τον προπονητή τους και τα σωματεία τους σεκάποιες των περιπτώσεων. Αν εξαιρέσει κανείς τους 4-5 αθλητές μας που έχουν την δυνατότητα να αγωνίζονται σε διεθνή μίτιγκ και να διακρίνονται σε διεθνείς διοργανώσεις, ουσιαστική στήριξη για να συνεχίσουν τον πρωταθλητισμό δεν υπάρχει.
Με τέτοιες ανησυχίες ξεκινήσαμεπρίν από πέντε μήνες τη συγκρότηση της κίνησής μας από παλιούς πρωταθλητές, επιχειρηματίες και επιστήμονες, αθλητικά στελέχη σωματείων και διακεκριμένα μέλη της κοινωνίας, οι οποίοι μόλις τους δόθηκε η δυνατότητα μέσω της αθλητικής μεταρρύθμισης, ενεργοποιήθηκαν και διαμόρφωσαν το πρόγραμμα της «Αναγέννησης», που τον περασμένο Αύγουστο ανακοινώθηκε σε συνοπτική μορφή ως «δωδεκάλογος» και πολύ σύντομα θα παρουσιαστεί και επίσημα.
Το λιγότερο που νιώθουμε είναι ικανοποίηση που το πρόγραμμά μας καλύπτει απόλυτα τις ανησυχίες μελών της εθνικής ομάδας, είμαστε όμως και υπερήφανοι γιατί ο «δωδεκάλογός» μας καλύπτει ένα πολύ μεγαλύτερο κενό και ένα πολύ μεγαλύτερο μέρος αθλητών και πρωταθλητών, οι οποίοι για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού στίβου θα έχουν ουσιαστική στήριξη αλλά και προοπτική από την ομοσπονδία και το σημαντικότερο θα αντιμετωπίζονται από την ομοσπονδία τους όπως τους αξίζει.
Είναι κάτι που όφειλαν να υλοποιήσουν οι προηγούμενες διοικήσεις της ομοσπονδίας εδώ και πάρα πολλά χρόνια γιατί αυτός ακριβώς είναι ο ρόλος των διοικήσεων, να στηρίζουν τους αθλητές, τους προπονητές, τα σωματεία, ώστε ο καθένας να ασχολείται με την δουλειά του. Και ίσως αν έβρισκαν το θάρρος να εκφραστούν νωρίτερα οι αθλητές, η ομοσπονδία να έκανε περισσότερα για την υποστήριξή τους.
Η «Αναγέννηση» όπως ακριβώς αναφέρεται και στον «δωδεκάλογο» του προγράμματός της, δεσμεύεται ενώπιον όλης της οικογένειας του ελληνικού στίβου, πωςως διοίκηση του ΣΕΓΑΣ θα υλοποιήσει στο έπακρο τα ακόλουθα σημεία που αφορούν τους αθλητές των εθνικών ομάδων και όχι μόνο.
1. Δεν θα υπάρχει αθλητής στον Σχεδιασμό χωρίς μηνιαία οικονομική στήριξη. Το συνολικό ποσό αλλά και ο συνολικός αριθμός αθλητών που θα εντάσσονται ετησίως στον Εθνικό Αθλητικό Σχεδιασμό θα αυξηθούν κατα πολύ σε σχέση με σήμερα. Οι 30 αθλητές που ήταν στις τρεις πρώτες κατηγορίες του σχεδιασμού την Ολυμπιακή χρονιά του 2020 (αυτοί δηλαδή που ενισχύονται οικονομικά), θα ξεπεράσουν τους 80, ενώ το ποσό των οδοιπορικών που η απερχόμενη διοίκηση ανακοίνωσε μείωσή του κατά 20%, θα αυξηθείσε όλους κατά 50% και θα είναι ανεξάρτητο από έξοδα προετοιμασιών.
Πέραν όμως του οικονομικού σκέλους, θα υπάρξει πολλαπλή στήριξη στο διπλάσιο αριθμό αθλητών οι οποίοι θα αποτελούν τις προεθνικές ομάδες και θα μετέχουν ετησίως σε προπονητικές συγκεντρώσεις, κοινές προετοιμασίες, ιατρικές εξετάσεις, εργομετρικές μετρήσεις, που θα υλοποιούνται σε όλες τις Περιφέρειες, για να δοθούν ίσες ευκαιρίες σε όλους τους αθλητές στην ανάπτυξη και αγωνιστική τους βελτίωση.
2. Όσοι αθλητές ανήκουν σε κάποια από τις έξι κατηγορίες του Σχεδιασμού και είναι από 22 ετών έως 31 ετών, θα είναι ασφαλισμένοι για όσο διάστημα είναι στο Σχεδιασμό, έτσι ώστε να μην πηγαίνουν χαμένα τα χρόνια που κάνουν πρωταθλητισμό. Πρόκειται για μία διεκδίκηση των αθλητών εδώ και 20 χρόνια την οποία δεν την εισάκουσε ποτέ κανείς στην διοίκηση της ομοσπονδίας. Για εμάς όμως είναι απλά αυτονόητο, οι αθλητές σε αυτή την κρίσιμη δεκαετία της ζωής τους που κάνουν μεγάλες θυσίες,να είναι ασφαλισμένοι για να βγουν στον επαγγελματικό στίβο χωρίς δέκα χαμένα χρόνια ασφάλισης.
3. Στήριξη όμως των αθλητών και των πρωταθλητών είναι και οι αγώνες, γιατί αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κάνουν όλη την προσπάθεια. Γι αυτό και δεν θα χάνεται καμία απολύτως αγωνιστική ευκαιρία. Δεν θα ξαναμπούν ΠΟΤΕ όρια δυσκολότερα από αυτά των διεθνών ομοσπονδιών, ενώ και η συμμετοχή της εθνικής ομάδας Α-Γ, Ε-Ν και Π-Κ στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα θα γίνεται με πλήρη σύνθεση σε όλα τα αγωνίσματα και χωρίς παρασκηνιακές συναλλαγές. Η συμμετοχή στους αγώνες είναι το σοβαρότερο κίνητρο για να συνεχίζουν την προσπάθεια οι αθλητές. Δεν θα τους το στερήσουμε ΠΟΤΕ.
4. Αποτελεί δέσμευση η επαναφορά της χώρας στο διεθνή χάρτη με τουλάχιστον τρία διεθνή ΑΞΙΟΛΟΓΗΜΕΝΑ μίτιγκ από την Παγκόσμια και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία σε Χανιά, Θεσσαλονίκη, Αθήνα και άλλα πέντε θεματικά μίτιγκ (κλειστού, σκυταλοδρομιών, δρόμων/αλμάτων, ρίψεων, συνθέτων), ώστε και οι Ελληνες αθλητές να έχουν ευκαιρίες να μετέχουν χωρίς επιπλέον έξοδα και ταλαιπωρία ταξιδιωτικών μετακινήσεων σε καλούς αγώνες εκτός Ελλάδας και παράλληλα να συγκεντρώνουν πολύτιμους βαθμούς για το World Ranking.
Είναι αδιανόητο και απαράδεκτο η Ελλάδα των πέντε σημαντικών διεθνών μίτιγκ (Τσικλητήρεια, Ολυμπιακό, Βαρδινογιάννεια, Βενιζέλεια, Παπαφλέσσεια), να φτάνειτην τελευταία δεκαετία να είναι η Ελλάδα ενός μόνο θεματικού μίτιγκ (επί κοντώ). Παρά τις όποιες προσπάθειες ξεκίνησαν μόλις πέρσι – κι αυτές αναγκαστικά λόγω της έναρξης του World Ranking – για αναβάθμιση και πραγματική διεθνοποίηση του μίτιγκ των Χανίων Βενιζέλεια, εδώ και αρκετά χρόνια δεν υπάρχει στην Ελλάδα άλλο πραγματικά διεθνές μίτιγκ σταδίου με πλήρες πρόγραμμα, με διεθνή αξιολόγηση και διεθνείς συμμετοχές υψηλού επιπέδου.
5. Η επιμόρφωση, η εκπαίδευση και η μετεκπαίδευση, αποτελούν βασικό πυλώνα του στρατηγικού μας σχεδιασμού και τα επιμορφωτικά προγράμματα που θα υλοποιηθούν θα απευθύνονται πρός όλους και θα είναι για όλους, αθλητές, προπονητές, γονείς, παράγοντες. Η επιμόρφωση δεν θα είναι προνόμιο των λίγων και θα γίνεται από τους διακεκριμένους επιστήμονες και επαγγελματίες εντός και εκτός ελληνικών συνόρων.
Οι πέντε ετήσιες κοινές προπονητικές συγκεντρώσεις που θα καθιερωθούν και θα διοργανώνονται από κάθε Τομέα Αγωνίσματος, θα έχουν υποχρεωτικά και επιμορφωτικό χαρακτήρα, καθώς στο πρόγραμμά τους θα εντάσσονται σεμινάρια, διαλέξεις, εργαστήρια και θα παρουσιάζονται εκθέσεις, αναλύσεις, πρόγραμματα και κατευθύνσεις στους νέους προπονητές, ώστε να έχουν μία ενιαία κατεύθυνση.
6. Βασικό μας μέλημα στην ενότητα της επιμόρφωσης, θα είναι και η επαγγελματική αποκατάσταση των αθλητών που σήμερα είναι ένα μεγάλο ζήτημα. Πάρα πολλά παιδιά του υψηλού αθλητισμού μόλις γίνουν 32-33 ετών και αντιλαμβάνονται πως κλείνει ο κύκλος του πρωταθλητισμού, βρίσκονται αντιμέτωπα με την σκληρή πραγματικότητα ως άνεργοι, ανειδίκευτοι, ανασφάλιστοι και αποπροσανατολισμένοι.
Το πρόγραμμα καριέρας μετά τον Πρωταθλητισμό θα μπει άμεσα σε εφαρμογή και θα καλύψει όλους τους αθλητές του σχεδιασμού που στα 29 τους θα καλούνται να επιλέξουν ένα τριετές πρόγραμμα της Ομοσπονδίας που θα υλοποιείται σε συνεννόηση με τα συνεργαζόμενα εκπαιδευτικά ιδρύματα (εντός και εκτός Ελλάδας) για να το παρακολουθήσουν παράλληλα με τον πρωταθλητισμό, ενώ με την ολοκλήρωσή του θα έχουν εξασφαλισμένο και ένα χρόνο πρακτικής εξάσκησης, ώστε από τα 32-33 τους να έχουν όλα τα απαραίτητα εφόδια για να περάσουν στην επόμενη φάση της ζωής τους χωρίς να νοιώσουν ποτέ πως τα 15-20 χρόνια πρωταθλητισμού πήγαν χαμένα.
7. Η έλλειψη αθλητικών υποδομών και επαρκών χώρων εκγύμνασης αθλητών του υψηλού αθλητισμού είναι ένα σοβαρό ζήτημα που υφίσταται εδώ και 15 τουλάχιστον χρόνια, γι αυτό και θα αντιμετωπιστεί κατά προτεραιότητα. Το άνοιγμα, η ανακαίνιση, η αξιοποίηση και η λειτουργία αθλητικών κέντρων όπως αυτό της Παιανίας, του Ολυμπιακού Χωριού, της Πάρνηθας, της Πανεπιστημιούπολης, της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Καρπενησίου, αλλά και η διασφάλιση του Άγιου Κοσμά και του ΟΑΚΑ, είναι πρωτοβουλίες που παίρνουμε σε συνεργασία τους αρμόδιους φορείς (ΓΓΑ, Περιφέρειες, Δήμοι, κλπ.) και είναι μία προσπάθεια και διεκδίκηση που δεν θα σταματήσει μέχρι να εξασφαλιστεί για το άθλημα αυτό που δικαιούται.
8. Η δημιουργία Λέσχης Πρωταθλητών αποτελεί επίσης μία σημαντική καινοτομία με πολλές διαστάσεις. Αν και μας πρόλαβε ο νέος αθλητικός νόμος δίνοντας για πρώτη φορά στην ιστορία παρουσία και συμμετοχή στα ΔΣ ομοσπονδιών σε εκπρόσωπο των αθλητών, εμείς θα προχωρήσουμε ένα βήμα παραπάνω και ανεξάρτητα από την ομοσπονδία, θα υπάρχει η «Λέσχη Πρωταθλητών» όπου θα μπορούν να είναι μόνο αθλητές (ενεργοί, ανενεργοί), που θα πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και θα εκλέγει σε ετήσια βάση τριμελή επιτροπή που θα εκφράζει όλα τα επίπεδα του Σχεδιασμού, για να υποστηρίζει και να ετοιμάζει εισηγήσεις που θα υποβάλλονται στο ΔΣ από τον εκπρόσωπο των αθλητών”.