Η Ομοσπονδία Χειροσφαιρίσεως Ελλάδος γνωστοποίησε σήμερα ότι προσέφυγε στο ECA, το Διαιτητικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Χάντμπολ (EHF), για την τιμωρία που τής επιβλήθηκε μετά την αποχώρηση της εθνικής νεανίδων από τον αγώνα με την αντίστοιχη της ΠΓΔΜ για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της κατηγορίας που διεξήχθη στα Σκόπια.

Η Ομοσπονδία Χειροσφαιρίσεως Ελλάδος γνωστοποίησε σήμερα ότι προσέφυγε στο ECA, το Διαιτητικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Χάντμπολ (EHF), για την τιμωρία που τής επιβλήθηκε μετά την αποχώρηση της εθνικής νεανίδων από τον αγώνα με την αντίστοιχη της ΠΓΔΜ για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της κατηγορίας που διεξήχθη στα Σκόπια, επικαλούμενη το γεγονός ότι στις στολές των προπονητών και συνοδών της γηπεδούχου ομάδας αναγραφόταν το όνομα “Macedonia”. Υπενθυμίζεται ότι η πειθαρχική επιτροπή της EHF είχε συνεδριάσει εκτάκτως μετά την αποχώρηση της ελληνικής ομάδας και αποφάσισε τον αποκλεισμό του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος από το υπόλοιπο της διοργάνωσης, καθώς και την επιβολή προστίμου 25.000 ευρώ στην ΟΧΕ.
 
Στη σημερινή ανακοίνωσή της η ΟΧΕ τονίζει ότι κατέθεσε υπόμνημα στο ECA, το οποίο συντάχθηκε με την υποστήριξη της νομικής υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών και έπειτα από ενέργειες του υφυπουργού Αθλητισμού, Γιώργου Βασιλειάδη. Με το υπόμνημα αυτό η ελληνική ομοσπονδία «… ζητάει από το διαιτητικό δικαστήριο την ανάκληση του προστίμου των 25.000 ευρώ και να αναγνωριστεί ότι η απόσυρση της ελληνικής ομάδας ήταν μια δράση χωρίς άλλη εναλλακτική λύση και υπαγορευόταν από την άρνηση της γηπεδούχου ομάδας να αλλάξει το παράνομο ρουχισμό της στον πάγκο και από την αδυναμία του εκπροσώπου και παρατηρητή της EHF (επομένως της ίδιας της EHF) να επιβάλει την απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής -της 1ης Ιουλίου 2011- η οποία αναφέρει ρητά: «Η διεθνής ενδιάμεση συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ και το αντίστοιχο περιεχόμενό της δεσμεύουν επίσης τις ομάδες χάντμπολ τόσο σε επίπεδο εθνικών ομάδων, όσο και σε επίπεδο σωματείων»».
 
Επίσης η ΟΧΕ τονίζει στην ανακοίνωσή της ότι «το γεγονός ότι η γηπεδούχος ομάδα εμφανίστηκε με το όνομα «Macedonia» στον πάγκο της είναι μια προκλητική ενέργεια, μια σαφής παραβίαση του διεθνούς δικαίου και μια σαφής παραβίαση της απόφασης της εκτελεστικής επιτροπής της EHF», ενώ στο υπόμνημα υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων ότι «το άρθρο 1.3 του καταστατικού της EHF σχετικά με τις πολιτικές διακρίσεις δεν ισχύει στην προκειμένη περίπτωση, αφού είναι σαφές ότι η λέξη «πολιτική» αφορά ιδεολογίες και πολιτικά συστήματα. Ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση είναι προφανές ότι η διαμάχη μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ έχει εθνικούς και όχι πολιτικούς λόγους».
 
Η ανακοίνωση της ΟΧΕ:
 
«Η Ομοσπονδία Χειροσφαιρίσεως Ελλάδος ανακοινώνει ότι άσκησε το δικαίωμα της να προσφύγει στο ECA (EHF Court Of Arbitration), δηλαδή το Διαιτητικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Χάντμπολ.
 
Η ΟΧΕ κατέθεσε υπόμνημα, το οποίο συντάχθηκε με την υποστήριξη της νομικής υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών και έπειτα από ενέργειες του Υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη.
 
Η Εθνική Γυναικών Κ17 αποχώρησε από τον αγώνα κόντρα στην ΠΓΔΜ στα Σκόπια για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, επειδή προπονητές και συνοδοί της γηπεδούχου ομάδας, φορούσαν μπλούζες που έγραφαν «Macedonia».
 
Η Δικαστική Επιτροπή του τουρνουά κατακύρωσε τον αγώνα 10-0 υπέρ της ΠΓΔΜ, ενώ επιπλέον τιμώρησε την Εθνική με αποκλεισμό από την συνέχεια της διοργάνωσης και την Ομοσπονδία με πρόστιμο 25.000 ευρώ, το ανώτατο που μπορούσε να επιβληθεί.
Η απόφαση επικυρώθηκε επίσης και από την επιτροπή εφέσεων του τουρνουά.
 
Η Ομοσπονδία είχε το δικαίωμα να προσφύγει στο ECA κατά της απόφασης εντός 21 ημερών -καταβάλλοντας παράβολο ύψους 5.000 ευρώ- όπως και έπραξε.
 
Οι αποφάσεις σχετικά με τον μηδενισμό στον αγώνα και τον αποκλεισμό από τουρνουά, δεν μπορούν να αλλάξουν, αφού η διοργάνωση έχει έτσι και αλλιώς ολοκληρωθεί.
 
Η ΟΧΕ ζητάει από το διαιτητικό δικαστήριο την ανάκληση του προστίμου των 25.000 ευρώ και να αναγνωριστεί ότι η απόσυρση της ελληνικής ομάδας ήταν μια δράση χωρίς άλλη εναλλακτική λύση και υπαγορευόταν από την άρνηση της γηπεδούχου ομάδας να αλλάξει το παράνομο ρουχισμό της στον πάγκο και από την αδυναμία του εκπροσώπου και παρατηρητή της EHF (επομένως της ίδιας της EHF) να επιβάλει την απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής -της 1ης Ιουλίου 2011- η οποία αναφέρει ρητά: «Η διεθνής ενδιάμεση συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ και το αντίστοιχο περιεχόμενό της δεσμεύουν επίσης τις ομάδες χάντμπολ τόσο σε επίπεδο εθνικών ομάδων, όσο και σε επίπεδο σωματείων».
 
Η Ομοσπονδία παραθέτει μία σειρά από επιχειρήματα και περιστατικά από αγώνες ανάμεσα σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ, στα οποία είναι ξεκάθαρο ότι η EHF, όχι μόνο γνωρίζει και αναγνωρίζει τη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, αλλά την έχει ήδη εφαρμόσει σε διάφορους τομείς που αφορούν τη σωστή παρουσίαση του ονόματος της ΠΓΔΜ.
 
Ως εκ τούτου, το ίδιο θα έπρεπε να είχε εφαρμοστεί και στον αγώνα της 1ης Αυγούστου κατά την διάρκεια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Γυναικών Κ17. Το γεγονός ότι η γηπεδούχος ομάδα εμφανίστηκε με το όνομα «Macedonia» στον πάγκο της είναι μια προκλητική ενέργεια, μια σαφής παραβίαση του διεθνούς δικαίου και μια σαφής παραβίαση της απόφασης της εκτελεστικής επιτροπής της EHF.
 
Το υπόμνημα καταλήγει: «Η ΠΓΔΜ προσπαθεί συνεχώς να προάγει και να διαδίδει τους εθνικούς της ισχυρισμούς μέσω προκλήσεων στον αθλητισμό. Ωστόσο, αυτή η συνεχής στάση των αρχών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και των αθλητικών φορέων της, αγνοεί πλήρως τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, την ενδιάμεση συμφωνία καθώς και την πρακτική της ίδιας της EHF.
Επιπλέον όλοι οι διεθνείς οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένης της ΔΟΕ, η ανώτατη διεθνής Αθλητική Αρχή, ενέκριναν την ΠΓΔΜ υπό την προσωρινή της ονομασία.
 
Επιπλέον, το άρθρο 1.3 του καταστατικού της EHF σχετικά με τις πολιτικές διακρίσεις δεν ισχύει στην προκειμένη περίπτωση, αφού είναι σαφές ότι η λέξη «πολιτική» αφορά ιδεολογίες και πολιτικά συστήματα. Ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση είναι προφανές ότι η διαμάχη μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ έχει εθνικούς και όχι πολιτικούς λόγους».