Γι αυτό γίνονται οι… μάχες

Επειδή σε κάθε διοργάνωση υπάρχει και ένα τρόπαιο για τον νικητή, το ίδιο θα έπρεπε να συμβεί και στο Γουίμπλεντον...

Επειδή σε κάθε διοργάνωση υπάρχει και ένα τρόπαιο για τον νικητή, το ίδιο θα έπρεπε να συμβεί και στο Γουίμπλεντον… 

Στο απλό ανδρών το αντίστοιχο τρόπαιο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1887 από τον Παναγγλικό Σύλλογο Τένις και αντικατέστησε το “Φίλντ Καπ” (1877-1883) αλλά και το “Τσάλεντζ Καπ” (1884-1886). Το καινούργιο Κύπελλο είναι κατασκευασμένο από επίχρυσο ασήμι, και έχει 18 ίντσες ύψος και διάμετρο 7 1/2 ίντσες. Επίσης φέρει μια σφραγίδα που γραμμένο πάνω είναι το έτος 1883. Το υπόλοιπο μέρος απαρτίζεται από δυο λαβές (αριστερά και δεξιά). Στο κάτω μέρος υπάρχει η βάση του ενώ στην κορυφή το σχέδιο ενός κεφαλιού με ένα κράνος. Χαρακτηριστικό του σημείο είναι οι επιγραφές :” Παναγγλικός Σύλλογος Τένις, ο πρωτοπόρος του κόσμου”, αλλά και τα ονόματα όλων των πρωταθλητών που είναι χαραγμένα μαζί με τις αντίστοιχες ημερομηνίες γύρω από το τρόπαιο. Αυτοί που λείπουν είναι οι νικητές από το 2009, οι οποίοι δε χώρεσαν και για το λόγο αυτό σχεδιάστηκε μια ταινία χρώματος ασημί που συνοδεύει το κύπελλο και στην οποία υπάρχουν τα ονόματα αυτά. Επίσης από το 1949 εώς το 2006 όλοι οι πρωταθλητές έπαιρναν μια μικρογραφία του τροπαίου (ύψους 8 1/2 ίντσων).
 
Απλό γυναικών: Στο απλό γυναικών έχει υπάρξει μεγαλύτερη λεπτομέρεια και η σχεδίαση του τροπαίου έχει να κάνει με θέματα της μυθολογίας. Το κύπελλο των γυναικών είναι ένας ασημένιος δίσκος ο οποίος προφέρεται ως το “Rosewater Dish” και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1886. Στο θέμα της σχεδίασης, ο δίσκος αυτός είναι κατασκευασμένος από ασήμι και σε πολλά σημεία του είναι επιχρυσωμένος. Έχει 18 3/4 ίντσες διάμετρο και στο κέντρο του υπάρχει η μορφή ενός ανθρώπου που χαρακτηρίζεται ως το “Αφεντικό”. Παρουσιάζεται καθισμένος με μια λάμπα στο δεξί χέρι και στο αριστερό με μια κανάτα αλλά και με διάφορα ακόμα χαρακτηριστικά όπως ένα δρεπάνι, ένα πιρούνι και ένα κηρύκειο γύρω από αυτόν( κηρύκειο: το κύριο έμβλημα του θεού Ερμή που αποτελείται από μια ράβδο στην οποία είναι τυλιγμένα δυο φίδια.Σ την κορυφή υπάρχουν και δυο μεγάλα φτερά).  Κυκλικά του δίσκου (σ.σ. στο χείλος του) είναι σχεδιασμένες οι εφτά “ελεύθερες” τέχνες : αστρολογία, γεωμετρία, αριθμητική, μουσική, ρητορική, διαλεκτική και γραμματική στα οποία “προεδρεύει” η θεά της Σοφίας, Μινέρβα. Από το 1949 εώς το 2006 όλες οι πρωταθλήτριες έπαιρναν μια μικρογραφία-αντίγραφο του τροπαίου (διάμετρο 8 ίντσες). Ενώ από το 2007 το αντίγραφο αυτό μεγάλωσε κατά 6 ίντσες και πάνω του αναγράφονται τα ονόματα των τελευταίων νικητριών.
 
Διπλό ανδρών: Στο διπλό ανδρών το τρόπαιο είναι ένα ασημένιο κύπελλο. Από το 1879-1883 οι αγώνες παιζόταν στην Οξφόρδη και στη συνέχεια… μετακόμισαν στο Γουίμπλεντον. Το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και ο Όμιλος Αντισφαίρισης Αγγλίας παρουσίασε το κύπελλο στον Παναγγλικό Σύλλογο Τένις το 1884.
 
Διπλό γυναικών: Το τρόπαιο του διπλού γυναικών είναι ένα κομψό ασημένιο κύπελλο το οποίο είναι γνωστό ως η “Δούκισσα του Κέντ Τσάλεντζ Καπ” και παρουσιάστηκε το 1949 από την Πριγκίπισσα Μαρίνα και τον τότε πρόεδρο του Παναγγλικού Συλλόγου.
 
Διπλό-μικτό: Στο πρωτάθλημα αυτό έχουμε ένα ασημένιο κύπελλο το οποίο παρουσιάστηκε στον Παναγγλικό Σύλλογο από την οικογένεια Σμιθ, η οποία είχε πανηγυρίσει τη νίκη στο διπλό ανδρών το 1902 και το 1906.  


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.