Πολύ πριν από την Κοντσίτα Μαρτίνεθ, τον Ράφα Ναδάλ και την Γκαρμπίνιε Μουγκουρούθα, η Ισπανία είχε έναν ακόμη τροπαιούχο του Wimbledon.

Ο Μανόλο Σαντάνα κέρδισε το σημαντικό αυτό τουρνουά το 1966 και το έκανε με το έμβλημα της Ρεάλ Μαδρίτης στη φανέλα του. Το «benhayward.substack.com» ξετυλίγει το κουβάρι αυτής της περίεργης ιστορίας.

Ο Σαντάνα γεννήθηκε στη Μαδρίτη το 1938 και εκπροσώπησε τη Ρεάλ στο τμήμα τένις της ομάδας για περίπου μια δεκαετία, ξεκινώντας από τις αρχές της δεκαετίας του 1960. Δύο φορές νικητής του Roland-Garros (το 1961 και το 1964) και πρωταθλητής US Open το 1965, ο Σαντάνα κέρδισε επίσης ένα χρυσό και ένα ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1968, αν και το τένις ήταν απλώς ένα άθλημα επίδειξης στους Αγώνες της πόλης του Μεξικού. Βέβαια έγινε περισσότερο γνωστός για τη νίκη του στο Wimbledon, όπου κέρδισε τον Ντένις Ράλστον με 6-4, 11-9, 6-4. Γενικότερα ήταν ένας τενίστας που ένιωθε πιο άνετα στις χωμάτινες επιφάνειες και μάλιστα είχε πει κάποτε ότι το γρασίδι ήταν «για τις αγελάδες», αλλά η νίκη του στο Wimbledon, του άλλαξε τη ζωή.

«Το Wimbledon ήταν το μεγαλύτερο από τα τέσσερα Grand Slam», είπε αργότερα. «Αυτό είναι που θέλουν να κερδίσουν όλοι οι παίκτες». Ο Σαντάνα είχε παρακάμψει το Ρολάν Γκαρός για να προετοιμαστεί για το Wimbledon και έφτασε μέχρι το τέλος της διαδρομής, αφού πέρασε από σκληρούς αγώνες των πέντε σετ και στα προημιτελικά και στα ημιτελικά.
Το πρωί του τελικού, ο διευθυντής της Ρεάλ Μαδρίτης Ραϊμούντο Σαπόρτα πέταξε στο Λονδίνο για να συναντήσει τον Σαντάνα. Ο Σαπόρτα, ο οποίος ήταν το δεξί χέρι του προέδρου Σαντιάγο Μπερναμπέου, πήγε κατευθείαν στο ξενοδοχείο του τενίστα κατά την άφιξη και έδωσε στον 28χρονο το έμβλημα του συλλόγου των «Λος Μπλάνκος». Ο Σαντάνα ζήτησε από έναν υπάλληλο του ξενοδοχείου να ράψει το σήμα στη λευκή του μπλούζα και το φόρεσε στο κεντρικό κορτ για τον αγώνα με τον Ράλστον.

«Ήξερα ότι έπαιρνα ρίσκο γιατί στο All England Club είναι αυστηροί με το πρωτόκολλο και θα μπορούσαν να με τιμωρήσουν», είπε αργότερα. «Αλλά πρέπει να τους άρεσε το πώς έπαιζα και δεν είπαν τίποτα». Το Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν μόλις 10 μέρες μακριά και ο ποδοσφαιρικός πυρετός έμελλε να κυριεύσει την Αγγλία.

Τα «Τρία Λιοντάρια» συνέχισαν να διεκδικούν το τρόπαιο στις 30 Ιουλίου αφού κέρδισαν τη Δυτική Γερμανία στην παράταση στο Γουέμπλεϊ. Μέχρι εκείνο το σημείο, η Ρεάλ Μαδρίτης ήταν ήδη έξι φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης. Οι «Λος Μπλάνκος» κέρδισαν τα πέντε πρώτα ευρωπαϊκά κύπελλα (μεταξύ 1956 και 1960) και πρόσθεσαν ένα έκτο λίγες μόλις εβδομάδες πριν από το Γουίμπλεντον το 1966, αφού κέρδισαν την Παρτιζάν με 2-1 στις Βρυξέλλες στις 11 Μαΐου. Αυτός ο θρίαμβος είχε έρθει με 11 Ισπανούς παίκτες στο γήπεδο.

Εν τω μεταξύ, η επιτυχία του Σαντάνα, πυροδότησε ένα κύμα δημοτικότητας για το τένις στην Ισπανία και χαρακτηρίστηκε ως «πρωτοπόρος» από τον Ναδάλ όταν άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 83 ετών το 2021. «Η αγάπη του για τον σύλλογο τον ενέπνευσε να κερδίσει το Wimbledon το 1966 με τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης, καθιστώντας τον, τον πρώτο Ισπανό τενίστα που κέρδισε αυτό το Grand Slam», ανέφερε η ομάδα στην ιστοσελίδα της μετά τον θάνατό του.
Ο δύο φορές πρωταθλητής Ράφα Ναδάλ είναι ένας άλλος μεγάλος οπαδός της Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά κανένας παίκτης πριν ή μετά τον Σαντάνα, δεν έχει κερδίσει το Wimbledon με το σήμα ενός ποδοσφαιρικού συλλόγου στη φανέλα του. Και είναι απίθανο να ξανασυμβεί ποτέ!