Το άθλημα της Αντισφαίρισης (τένις) έχει βαθιές «ρίζες». Κατάγεται από τη «σφαιριστική» (παιχνίδι αρκετά διαδεδομένο στην αρχαία Ελλάδα τον 5ο αιώνα π.Χ.). Η «σφαιριστική» παιζόταν με μία μεγάλη ελαφριά μπάλα και τα χτυπήματα γίνονταν με τις γροθιές ή τους ώμους. Με την πάροδο των χρόνων το παιχνίδι εξελίχθηκε και οι παίκτες άρχισαν να χρησιμοποιούν ένα τετράγωνο κομμάτι ξύλο. Με το ξύλο αυτό επιχειρούσαν να χτυπήσουν την μπάλα.
Το τένις άρχισε να αναπτύσσεται στην Αγγλία τον 16ο αιώνα, την περίοδο δηλαδή που ανακαλύφθηκε η ρακέτα και το δίχτυ. Πρωταθλητής ήταν ο βασιλιάς Ερρίκος ο 8ος. Το παιχνίδι ονομαζόταν «βασιλικό tennis» ή «αληθινό tennis». Το πρώτο βιβλίο για την αντισφαίριση γράφτηκε το 1555 και είχε τίτλο «Tratallo dello Palla».
Στο τέλος του 16ου αιώνα το άθλημα άρχισε να παίρνει τη σύγχρονη μορφή του, με την κατασκευή ρακετών με χορδές και τη θέσπιση των πρώτων κανόνων. Το πρώτο γήπεδο κατασκευάστηκε το 1858 λίγο έξω από το Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας και 14 χρόνια αργότερα (1872) ιδρύθηκε ο πρώτος σύλλογος Αντισφαίρισης. Η Διεθνής Ομοσπονδία του αθλήματος (ITF) ιδρύθηκε το 1913 και αριθμεί 200 χώρες μέλη.
ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Η αντισφαίριση ήταν ενταγμένη στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων από το 1896 έως το 1924. Επανήλθε ως επίσημο Ολυμπιακό άθλημα το 1988 στη Σεούλ.
ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Στη χώρα μας η Αντισφαίριση έκανε την εμφάνισή της το 1895, όταν και ιδρύθηκε ο πρώτος όμιλος του αθλήματος στην Κέρκυρα. Αργότερα ιδρύθηκαν και άλλοι όμιλοι, σε άλλες πόλεις. Το 1938 συστήθηκε η Ελληνική Φίλαθλη Ομοσπονδία Αντισφαίρισης (ΕΦΟΑ), η οποία σήμερα αριθμεί περισσότερα από 240 σωματεία.
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
Παίζεται με μια ρακέτα (από γραφίτη) και ένα μπαλάκι από καουτσούκ, σε γήπεδο ορθογώνιο (διαστάσεων 23,77μ. Χ 8,23μ.) που χωρίζεται στη μέση από ένα δίχτυ (στη γλώσσα του αθλήματος ονομάζεται φιλέ). Για την αποτροπή διαιτητικών λαθών χρησιμοποιείται η συσκευή «CYCLOPS», η οποία προσδιορίζει με ακρίβεια τη θέση της μπάλας σε σχέση με τη γραμμή του σερβίς, καθώς αυτή αναπτύσσει υψηλή ταχύτητα όταν έρχεται σε επαφή με τον αγωνιστικό χώρο. Πολύτιμη είναι και η συμβολή της συσκευής «TRINITY» που προσδιορίζει την επαφή της μπάλας με το δίχτυ (φιλέ).
ΠΩΣ ΠΑΙΖΕΤΑΙ
Ο αθλητής προσπαθεί να περάσει την μπάλα πάνω από το φιλέ, να πέσει στην περιοχή του αντιπάλου χωρίς αυτός να μπορέσει να την επιστρέψει. Υπάρχουν αγώνες απλοί (μονοί) και διπλοί, αντρών και γυναικών (σε ορισμένα τουρνουά διεξάγεται και τουρνουά «mixed double», όπου συμμετέχουν άντρες και γυναίκες από κοινού).
Στους άντρες ο νικητής κρίνεται στα δύο ή στα τρία νικηφόρα σετ, ανάλογα με τη διοργάνωση. Στις γυναίκες η νίκη ορίζεται πάντα στα δύο νικηφόρα σετ. Το σετ ολοκληρώνεται στα έξι νικηφόρα παιχνίδια (games) πρέπει όμως οι δύο αντίπαλοι να έχουν απόσταση δύο παιχνιδιών. Αν π.χ. υπάρξει ισοπαλία με 5-5 τότε οδηγούμαστε στα 7 νικηφόρα «games». Νέα ισοπαλία με 6-6, οδηγεί στο λεγόμενο «tie break»: εκτελείται το πρώτο σερβίς από τον πρώτο αθλητή και στη συνέχεια οι δύο αντίπαλοι εκτελούν σερβίς εναλλάξ ανά δύο πόντους και αλλάζουν πλευρά γηπέδου κάθε έξι πόντους.
Αυτός που σημειώνει τουλάχιστον επτά πόντους με προβάδισμα δύο πόντων από τον αντίπαλο κερδίζει το σετ. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, όλοι οι αγώνες θα ολοκληρώνονται στα δύο νικηφόρα σετ. Εξαιρούνται οι τελικοί των ανδρών (τόσο στο μονό, όσο και στο διπλό) που θα κρίνουν το νικητή στα τρία νικηφόρα σετ.
ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΤΟΥ ΑΘΛΗΜΑΤΟΣ
Για να επιτύχει κάποιος αθλητής στην αντισφαίριση χρειάζεται να διαθέτει αρκετά προσόντα όπως: δύναμη, ταχύτητα, αντοχή, ευκινησία, αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και υψηλή τεχνική κατάρτιση που σχετίζεται με την ικανότητα και τη δεξιοτεχνία στα χτυπήματα της μπάλας. Υπάρχουν διάφορα είδη χτυπημάτων τα κυριότερα εκ των οποίων είναι τα εξής:
Drop Shot: Μπαλιά με ανάποδο φάλτσο.
Lob: Μπαλιά υψηλή που κατευθύνεται στο βάθος του γηπέδου του αντιπάλου.
Cross court: Μπαλιά διαγώνια από τη μια πλευρά του γηπέδου στην άλλη.
Smash: Δυνατό επιθετικό χτύπημα, άμυνα στην προσπάθεια του αντιπάλου.
Volley: Χτύπημα της μπάλας προτού αυτή αναπηδήσει στο έδαφος.
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
Στο απλό των ανδρών και των γυναικών, η Ελλάδα έχει κατακτήσει τέσσερα μετάλλια, όλα στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες. Συγκεκριμένα, το 1986 στην Αθήνα, οι Διονύσιος Καζάνταγλης ήταν δεύτερος, ενώ το 1906 και πάλι στην Αθήνα, οι τρεις πρώτες θέσεις κατέληξαν σε ελληνικά χέρια. Πρώτη ήταν η Έσμι Σιμιριώτη, δεύτερη η Σοφία Μαρίνου και τρίτη η Ευφροσύνη Πασπάτη.
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, πριν από οκτώ χρόνια, η Λένα Δανιηλίδου είχε αποκλειστεί στη φάση των «16» της διοργάνωσης από την Ρωσίδα Αναστασία Μίσκινα, μετά από συγκλονιστική προσπάθεια, αφού η Χανιώτισσα τενίστρια αγωνίστηκε τραυματισμένη (θλάση στο αριστερό πόδι).
Το 2008 η Λένα Δανιηλίδου αποτέλεσε και πάλι την μόνη ελληνική συμμετοχή αλλά αποκλείστηκε από τον πρώτο γύρο από την Εσθονή Κανέπι. Δυστυχώς το 2012 στο Λονδίνο το τένις δε θα έχει ελληνική συμμετοχή.