Το Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο της Λοζάνης (CAS), έπειτα από μακρά ακροαματική διαδικασία, απέρριψε σήμερα την προσφυγή που είχε καταθέσει η Κάστερ Σεμένια κατά της παγκόσμιας ομοσπονδίας στίβου (IAAF).

Το Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο της Λοζάνης (CAS), έπειτα από μακρά ακροαματική διαδικασία, απέρριψε σήμερα την προσφυγή που είχε καταθέσει η Κάστερ Σεμένια κατά της παγκόσμιας ομοσπονδίας στίβου (IAAF), σχετικά με το νέο κανονισμό μείωσης της τεστοστερόνης στις αθλήτριες με υπερανδρογονισμό, δηλαδή με διαφορές στη σεξουαλική ανάπτυξη και ανεβασμένα επίπεδα τεστοστερόνης.

Η 28χρονη Νοτιοαφρικανή πρωταθλήτρια, δύο φορές Ολυμπιονίκης και παγκόσμια πρωταθλήτρια στα 800μ., γεννήθηκε με μια μορφή ερμαφροδιτισμού, λόγω της οποίας η τεστοστερόνη της είναι σε πολύ ψηλά επίπεδα. Λόγω υπερανδρογονισμού το φύλο της είχε αμφισβητηθεί, ενώ από την IAAF είχε ακουστεί ακόμη και για να αγωνιστεί σε αγώνες… ανδρών, κάτι που τελικά απορρίφθηκε.

Τον Απρίλιο του 2018, η IAAF εξέδωσε μια απόφαση σύμφωνα με την οποία, οι αθλήτριες με διαφορές στη σεξουαλική ανάπτυξη, θα πρέπει να μειώσουν τα επίπεδα τεστοστερόνης τους, ώστε να είναι μικρότερα των 5 νανογραμμαρίων ανά λίτρο, για να μπορούν να συμμετάσχουν σε αγώνες 400, 800 και 1.500 μέτρων.

Η Κάστερ Σεμένια, έχοντας στο πλευρό της την κυβέρνηση της χώρας της, αλλά και πολλές διεθνείς οργανώσεις, προσέφυγε τον περασμένο Φεβρουάριο στο CAS κατά της εν λόγω απόφασης, υποστηρίζοντας πως δεν είναι ξεκάθαρο ότι οι αθλήτριες με αυξημένη τεστοστερόνη έχουν προβάδισμα έναντι των υπολοίπων, όμως σήμερα η προσφυγή της απορρίφθηκε.

Αυτό σημαίνει πως, πλέον, η Νοτιοαφρικανή παγκόσμια πρωταθλήτρια θα πρέπει να μειώσει με χημικά μέσα (!) τα επίπεδα τεστοστερόνης της ώστε να δικαιούται να αγωνιστεί. Η Σεμένια έχει κερδίσει στα 800μ. το χρυσό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 στο Λονδίνο και του 2016 στο Ρίο, ενώ στέφθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια το 2009 στο Βερολίνο, το 2011 στη Νότιο Κορέα και το 2017 στο Λονδίνο, όπου πήρε και το χάλκινο μετάλλιο στα 1.500 μέτρα.