Ο Βασίλης Μεγαλοοικονόμου υπογράμμισε πως θα χρειαστεί προσοχή στην περίπτωση του Εμμανουήλ Καραλή, έτσι ώστε να μην «καεί» ο νεαρός αθλητής. Ο προπονητής του κατόχου του παγκοσμίου ρεκόρ παίδων στο επί κοντώ υπογράμμισε πως ο νεαρός αθλητής έχει μεγάλες δυνατότητες. Ο Μεγαλοοικονόμου μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΠΟΡ FM». Αναλυτικά δήλωσε:
Για το αν ο αθλητής είναι σε ένα καθεστώς προστασίας για να μην ξεφύγει το μυαλό του: «Δεν τον κρύβουμε. Ο Εμμανουήλ είναι ένα παιδί 16 ετών και υπάρχει τρελή δημοσιότητα στο πρόσωπό του. Έχει πολλά πράγματα, όπως το σχολείο, το φροντιστήριο, οι υποχρεώσεις του και τα μαθήματα με την κιθάρα του. Και εμένα με παίρνουν οι δημοσιογράφοι τηλέφωνο. Εγώ δίνω το τηλέφωνο της μητέρας του για να επικοινωνήσουν μαζί του, και εκείνη έχει προσλάβει ένα υπεύθυνο επικοινωνίας και εκείνος κανονίζει πότε και πού θα μιλήσει».
Για το αν έχει καταγραφεί η επίδοσή του με 5,54 μ.: «Ήταν η καλύτερη παγκόσμια επίδοση, χωρίς να την έχει μετρήσει επίσημα η IAAF. Είναι τυπικό το ζήτημα…».
Για το προφίλ του παιδιού: «Είναι από μία αθλητική οικογένεια. Ο πατέρας του έκανε έπταθλο και η μητέρα του, που είναι από την Ουγκάντα, την είχε υιοθετήσει στον Πύργο. Ο Εμμανουήλ είναι μαζί με την αδερφή του τα παιδιά αυτού του αθλητικού ζευγαριού. Ξεκίνησε να ασχολείται με τον αθλητισμό, του άρεσε όμως το επί κοντώ και συνέχισε σε αυτό».
Για τον λόγο που ασχολήθηκε ο Καραλής με το επί κοντώ και τι κοιτάζει σε ένα παιδί: «Πολλά πράγματα μπορούμε να δούμε εμείς οι προπονητής. Δεν προπονούμε μόνο αθλητές, αλλά προπονούμε και άλλα παιδιά. Ο Εμμανουήλ είχε την τάση να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο άθλημα. Είναι ένα παιδί που είναι πάρα πολύ καλός στο ακροβατικό κομμάτι. Ο επικοντιστής συνδυάζει την ταχύτητα με το κοντάρι σε συνδυασμό το ακροβατικό. Αμέσως φάνηκε αυτό. Άλλο ένα στοιχείο που πρέπει να έχει ένας επικοντιστής είναι και η ψυχολογία, που έχει και ο Εμμανουήλ. Είναι ανάλογα με τον αθλητή. Όλοι οι αθλητές βγάζουν κάποια στιγμή φόβο».
Για το αν υπάρχει «σχολή επί κοντώ» στην Ελλάδα, αφού υπάρχουν αρκετοί αθλητές στη χώρα μας που ξεχωρίζουν: «Υπάρχει και η ελληνική σχολή, η οποία απαριθμεί ένα σύνολο άξιων προπονητών και βγάζει συνεχώς αθλητές που δείχνουν πως έχουν μέλλον στο άθλημα. Υπάρχουν παιδιά που έχουν φύγει στο εξωτερικό και σπουδάζουν όπως η Κατερίνα Στεφανίδη. Γενικώς όμως πηγαίνουμε αρκετά καλά στα άλματα, και στο ύψος, και στο μήκος και στο τριπλούν. Το επί κοντώ είναι ένα άθλημα που αρέσει στους Έλληνες. Από εκεί και πέρα, όλοι οι προπονητές δουλεύουμε και στεκόμαστε σε ορισμένα πράγματα.
Για εκείνα που συζητάει με τον Εμμανουήλ Καραλή: «Το πιο σημαντικό για εμένα είναι να παραμείνει προσγειωμένος και προσηλωμένος στις υποχρεώσεις του. Συζητάμε αρκετά με τον Εμμανουήλ. Προσπαθώ να τον κάνει να καταλάβει όλο αυτό που γίνεται και να γίνεται μέρα με τη μέρα καλύτερος. Νομίζω ότι έχει τα σωματικά χαρίσματα, δεν του λείπουν τα προσόντα. Έχουμε δει πολλά τέτοια ταλέντα να χάνονται. Στο δικό μας άθλημα δεν παίζει τόσο πολύ ο όγκος προπόνησης. Το ακροβατικό μέρος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, αλλά πολύ μεγάλο ρόλο παίζει και η ταχύτητα. Σημαντικό ρόλο παίζει η τεχνική. Ο Μανουήλ εκμεταλλεύεται στο έπακρο τις ελαστικές ικανότητες του κονταριού και το ξέρει πολύ καλά αυτό. Στην προπόνηση δεν χρησιμοποιούμε κοντάρια για να πηδάει ψηλά, αλλά πιο μαλακά για να κάνει την τεχνική και να αγγίζουμε το 80% της απόδοσής του».
Για το αν μπορεί να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο: «Εμείς έχουμε θέσει δύο μεγάλους στόχους. Το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα στην κατηγορία του Εμμανουήλ και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων. Στη συνέχεια α δούμε τι θα κάνουμε. Θα το συζητήσουμε μαζί του. Η ανησυχία είναι πως πρέπει να γίνει ένας καλός προγραμματισμός για να μην είναι συνεχόμενες οι επιβαρύνσεις. Δεν μπορεί να πηγαίνει από διοργάνωση σε διοργάνωση μεγάλων με εκείνες της κατηγορίας του. Δεν μπορεί να κάνει τέσσερις μεγάλους αγώνες».
Για τη συνάντησή του με τον Σεργκέι Μπούμκα: «Του είπε δύο – τρεις καλές κουβέντες. Του είπε πως ο Εμμανουήλ είναι πάντα χαμογελαστός και το χαίρεται, και όσο το χαίρεται θα πηγαίνει καλά. Ο Μπούμκα τα είχε όλα. Ήταν πολύ γρήγορος, είχε στα 100 μ. 10:20, είχε 7,80 στο μήκος. Ήταν ένας πολυσύνθετος αθλητής. Από εκεί και πέρα, έφτιαξε μία τέλεια τεχνική με τον προπονητή του, κάτι που στηριζόμαστε όλοι οι αθλητές και τους δείχνουμε τις κινήσεις που έκανε εκείνος στο βίντεο. Είχε πολύ καλή ψυχολογία στους αγώνες και όλα αυτά μετρούν».