Με αρκετά καλές επιδόσεις, ένα Πανελλήνιο ρεκόρ παίδων και ένα φορτισμένο συναισθηματικά αντίο από τον Περικλή Ιακωβάκη σε μια σπουδαία καριέρα 20 ετών στους στίβους, έπεσε η αυλαία του Πανελληνίου πρωταθλήματος στίβου ανδρών – γυναικών που διεξήχθη το Σαββατοκύριακο στο ΟΑΚΑ.

Με αρκετά καλές επιδόσεις, ένα Πανελλήνιο ρεκόρ παίδων και ένα φορτισμένο συναισθηματικά αντίο από τον Περικλή Ιακωβάκη σε μια σπουδαία καριέρα 20 ετών στους στίβους, έπεσε η αυλαία του Πανελληνίου πρωταθλήματος στίβου ανδρών – γυναικών που διεξήχθη το Σαββατοκύριακο στο ΟΑΚΑ.

Στην τελική βαθμολογία θριάμβευσε για μία ακόμη χρονιά στους άνδρες ο ΓΣ Ελευθέριος Βενιζέλος με 181 βαθμούς, με δεύτερο τον Ολυμπιακό (123β) και Τρίτη την ΑΕΚ (100β). Στις γυναίκες πρώτευσε ο ΓΣ Γλυφάδας με 100 βαθμούς, έναντι 91,5 του ΓΣ Κηφισιάς και 91 της ΓΕ Ηρακλείου.

Ξέρει να «κλέβει» την παράσταση. Το ήξερε πάντα και το έκανε και σήμερα στην τελευταία κούρσα της αθλητικής του καριέρας σε ηλικία 35 ετών. Ο Περικλής Ιακωβάκης κατάφερε να κερδίσει με χαρακτηριστική άνεση την πρώτη θέση στα 400μ των ανδρών, σημείωσε την 16η νίκη του στη διοργάνωση (και δεν έτρεξε στις διοργανώσεις του 2013 και 2014, αφού ήταν τραυματίας), κέρδισε το χειροκρότημα όλων των φιλάθλων και απέδειξε γιατί παρέμενε στην κορυφή για περισσότερα από 15 έτη.

«Ηταν ασυνήθιστο για μένα να αποσυντονιστώ, δεν το περίμενα, αλλά τελικά συγκινήθηκα. Το κλίμα ήταν τέτοιο που τελικά με έκανε να τα χάσω. Τελείωσα με τον πρωταθλητισμό, όχι, όμως με τον αθλητισμό. Δεν έχω σκεφτεί τις επόμενες κινήσεις μου, όμως σίγουρα θα είμαι κοντά στον αθλητισμό», είπε ο Ιακωβάκης, που είναι μέλος στην επιτροπή αθλητών της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας.

Ο Ιακωβάκης παρέλαβε το μετάλλιο του από την γυναίκα που στάθηκε δίπλα του σχεδόν μια 20ετία, την προπονήτρια του Μαίρη Σωτηρακοπούλου και έχοντας στην αγκαλιά του τον γιο του Αχιλλέα. Για την ιστορία, ο Ιακωβάκης πέτυχε 51.69 και άφησε πίσω του τον Κωνσταντίνο Κωνσταντή με 52.81 και τον Γκιόργκι Καραουλασβίλι με 53.66.
Ο Λυκούργος Τσάκωνας έκανε μια «χαλαρή» κούρσα στην 2η τελική σειρά των 200μ και βέβαια δεν είχε πρόβλημα να κερδίσει με 20.71 και να διπλασιάσει τις νίκες του στους αγώνες μετά την πρωτιά και στα 100μ. Και βέβαια διατήρησε τους τίτλους του και στα δύο αγωνίσματα από το 2014, όπου επίσης είχε πρωταγωνιστήσει. Δεύτερος στα 200μ τερμάτισε ο Κώστας Δουβαλίδης προσθέτοντας ένα ακόμη μετάλλιο στη συλλογή του μετά το χρυσό στα 110μ εμπόδια.

«Κατέβηκα χαλαρά γιατί έχω φορτωμένο αγωνιστικά πρόγραμμα μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας. Την Πέμπτη μετέχω στα 200μ του Ντάιαμοντ Λιγκ της Στοκχόλμης. Φυσικά μεγάλος μου στόχος είναι το παγκόσμιο στο Πεκίνο, όπου θα επιδιώξω νέο ατομικό ρεκόρ (σ.σ. κάτω από 20.09) και να προκριθώ στον τελικό», είπε ο Λάκωνας σπρίντερ.
Στο μήκος ο Λούης Τσάτουμας έκανε 11 τις νίκες του στη διοργάνωση, αφού πρώτευσε με 8.09μ στην 3η προσπάθειά του, με 2ο τον Γιώ ργο Τσάκωνα με 7.78μ. Στα θετικά του αγωνίσματος, η νέα εξαιρετική εμφάνιση του –παίδα- Μιλτιάδη Τεντόγλου. Ο νεαρός αθλητής της ΓΕ Γρεβενών σημείωσε νέο Πανελλήνιο ρεκόρ παίδων με 7.73μ κι έδειξε ότι το μέλλον του ανήκει. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν δικό του με 7.69μ από τις 26 Ιουνίου στις Σέρρες.

«Οταν ξεκίνησα τη χρονιά είχα ως στόχο να πιάσω το όριο για το Κάλι. Μετά το 7,41μ κατάλαβα πως μπορώ να κάνω το όριο. Μπορώ να πω όμως πως όλες οι επιδόσεις ήρθαν πολύ φυσικά. Δεν είχα στο μυαλό μου όλες αυτές τις επιδόσεις», είπε ο αθλητής που γυμνάζεται με τον Βαγγέλη Παπανίκο και συμπλήρωσε για τον Λούη Τσάτουμα: «Είναι ένας θρύλος του αγωνίσματος. Μου έχει δώσει πολλές συμβουλές και με έχει βοηθήσει».

Ο Τσάτουμας, μπορεί να μην έπιασε το όριο, ωστόσο μπορεί να πάρει την πρόκριση αν είναι μέσα στους 32 της παγκόσμιας κατάταξης. «Είχαμε πει με τον προπονητή μου, πως ακόμη κι αν έπιανα το όριο για το Παγκόσμιο, θα αποφασίζαμε μετά για τη συμμετοχή μου σε αυτό. Το μυαλό μου είναι εκεί, αλλά το κορμί μου έχει ανάγκη από ξεκούραση», είπε ο Τσάτουμας για το ενδεχόμενο συμμετοχής του στο παγκόσμιο.
Η Μαρία Μπελιμπασάκη κατέκτησε το πρώτο της νταμπλ στη διοργάνωση, αφού μετά τη νίκη της στα 100μ το Σάββατο επικράτησε και στα 200μ με 23.12, επίδοση με την οποία ισοφάρισε το ατομικό της ρεκόρ. Δεύτερη κατετάγη η Ανδριάνα Φέρρα με 23.61. Εκτός συναγωνισμού έτρεξαν οι Κύπριες αθλήτριες, Ραμόνα Παπαϊωάννου και Ελένη Αρτυματά που τερμάτισαν σε 23.24 και 23.49.

«Κατέβηκα σήμερα με στόχο το ατομικό ρεκόρ, το ισοφάρισα (23.12) αλλά ο ισχυρός αντίθετος άνεμος -(1,20 μ./δ) δεν μου επέτρεψε να το πετύχω. Την επόμενη εβδομάδα θα πάρω μέρος στη σκυτάλη στους Βαλκανικούς αγώνες στη Ρουμανία. Μεγάλος στόχος για μένα παραμένει το Πεκίνονμε προσδοκία ένα χρόνο κάτω από 23.00 και την καλύτερη δυνατή διάκριση», είπε η σπρίντερ από την Κρήτη.

Στο επί κοντώ γυναικών η μάχη μεταξύ της Νικόλ Κυριακοπούλου και της Κατερίνας Στεφανίδη είχε τη φορά αυτή νικήτρια τη δεύτερη με 4.65μ έναντι 4.60μ. Οι δύο αθλήτριες προέρχονταν από τον χθεσινό αγώνα του Ντάιαμοντ Λιγκ που έγινε στο Λονδίνο με νικήτρια την Κυριακοπούλου και την Στεφανίδη στην 3η θέση. Η οικογένεια Στεφανίδη πήρε ένα ακόμη μετάλλιο στο αγώνισμα, αφού η Γεωργία, αδελφή της Κατερίνας, πήρε την τρίτη θέση με 4.15μ (ισοβάθμισε με την Λορέλα Μάνου).

«Για πρώτη φορά στην αθλητική μου καριέρα, έκανα δύο αγώνες σε ένα διήμερο σε διαφορετικές πόλεις και χώρες. Χάρηκα τον αγώνα και δεν με πείραξε το τελικό αποτέλεσμα. Πρώτος μου στόχος είναι να κατακτήσω το διαμάντι στο Ντάιαμοντ Λιγκ, κάτι που ουδέποτε πέτυχα μέχρι τώρα. Φυσικά επειδή φέτος είχα την καλύτερη αγωνιστική μου χρονιά, θα επιδιώξω τη μεγαλύτερη δυνατή διάκριση στο Πεκίνο», είπε η Κυριακοπούλου.

«Μπορώ να πω ότι με δυσκολία κρατιόμουν για να μην κοιμηθώ πριν τον αγώνα. Φέτος ήταν μια χρονιά που πέρασα πολλές και μεγάλες δυσκολίες λόγω τραυματισμού, έχασα το ρυθμό μου και στην προπόνηση αναγκάστηκα να αλλάζω και κοντάρια. Οπωσδήποτε χάρηκα για τη νίκη μου σήμερα και η σχέση μου με τη Νικόλ είναι πολύ καλή. Τώρα βρίσκομαι στο στάδιο της αγωνιστικής βελτίωσης και προσδοκώ σε σταθεροποίηση των αλμάτων μου πάνω από τα 4.65μ, Έχω ένα μήνα ακόμη για το παγκόσμιο, όπου θέλω να βρίσκομαι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση», είπε από την πλευρά της η Κατερίνα Στεφανίδη.

Την 11η νίκη της σε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα πανηγύρισε η Ελενα Φιλάνδρα στα 800 μέτρα. Η έμπειρη αθλήτρια διένυσε την απόσταση σε 2.07.83, μπροστά από την Κωνσταντίνα Γιαννοπούλου και την Αναστασία Μαρινάκου. Στο αντίστοιχο αγώνισμα των ανδρών, ο Ανδρέας Δημητράκης κατέκτησε την ένατη του νίκη σε πανελλήνιο πρωτάθλημα με 1.50.91. Ενα σπρώξιμο 450μ πριν το φινάλε είχε ως συνέπεια να πέσουν ο Χρήστος Κοτίτσας και ο Κώστας Νακόπουλος και να χάσουν φυσικά την ευκαιρία για μια καλή παρουσία.
 
Την επίδοση που θα ήθελε να κάνει δύο μήνες πριν, σημείωσε σήμερα η Ηλιάνα Κοροσίδου στον τελικό της σφυροβολίας. Η κορυφαία αθλήτρια έστειλε τη σφύρα στα 66,47μ και άφησε στην ιστορία το 65,34μ, που είχε πετύχει πέρυσι στη Θεσσαλονίκη. Με τον τρόπο αυτό, η Κοροσίδου κατάφερε να “φέρει” στα ίσα της μια χρονιά, με πολλά προβλήματα τραυματισμών, που δεν της επέτρεψε να γυμναστεί όπως θα ήθελε.
«Θα ήθελα να κάνω αυτή την επίδοση δύο μήνες πριν. Με τα προβλήματα τραυματισμών δεν ήταν όμως δυνατό. Θέλω να κάνω έναν ακόμη αγώνα και στη συνέχεια να ξεκουραστώ. Η χρονιά ήταν διαφορετική έμαθα αρκετά πράγματα, που πιστεύω θα φανούν χρήσιμα στη συνέχεια», είπε η Κοροσίδου. Δεύτερη επίσης με ατομικό ρεκόρ ήταν Βαμβουκάκη με 59,68 μέτρα.
 
 
Η μεγάλη επίδοση μπορεί να μην βγήκε στα 400μ εμπόδια των γυναικών, όμως, Εφη Θεοδώρου και Κατερίνα Δαλάκα κατάφεραν να προσφέρουν ωραίο θέαμα μέχρι το τελευταίο μέτρο της κούρσας. Αν και στο μεγαλύτερο μέρος της κούρσας, τον έλεγχο φαινόταν να έχει η αθλήτρια από την Κατερίνη, στα τελευταία μέτρα η Θεοδώρου κατάφερε να βρει την δύναμη να τερματίσει πρώτη με 59.20, έναντι 59.34 της Δαλάκα. τρίτη με νέο ατομικό ρεκόρ ήταν η Αλεξία Κανάκη με 60.10.

Η Αναστασία Καρακατσάνη διατήρησε την τίτλο της στα 5.000μ, αφού πρώτευσε με 17.08.57, ενώ στον ακοντισμό ο Παρασκευάς Μπατζάβαλης σημείωσε νέο ατομικό ρεκόρ με 81.04μ και χάνει το παγκόσμιο του Πεκίνου για 96 εκατοστά.

«Για τρεις μήνες δεν ήμουν σε θέση να σηκώσω ούτε ένα βαράκι και τώρα έχω φτάσει στο σημείο να κυνηγάω σπουδαία όρια», είπε ο Μπατζάβαλης εμφανώς ικανοποιημένος και συμπλήρωσε: «Φοβόμουν τον αγωνιστικό χώρο στο ΟΑΚΑ, που δεν ήταν καλός. Τελικά βγήκε μια μεγάλη βολή. Θα μπορούσα να είχα κάνει κάτι ανάλογο και στο Ταλίν και να πάρω μετάλλιο”, είπε ο αθλητής και συμπλήρωσε σχετικά με το τι άλλαξε φέτος: “Η ψυχολογία μου έχει αλλάξει. Είμαι πολύ συγκεντρωμένος. Με βοήθησε πολύ το περιβάλλον μου, ο προπονητής μου, η οικογένεια μου».

Η Βούλα Παπαχρήστου επέστρεψε στις νίκες στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα όμως, δεν συνδύασε τη νίκη της με μια επίδοση πάνω από τα 14,00 μέτρα. Η έμπειρη αθλήτρια είχε καλύτερο άλμα στα 13,89μ από την δεύτερη προσπάθεια της, ενώ ολοκλήρωσε τον αγώνα της με τέσσερα άλματα. «Δεν έκανα τα δύο τελευταία άλματα γιατί γύρισε ο άνεμος κόντρα και μου είπε ο προπονητής μου να σταματήσω», είπε η Παπαχρήστου.

Ο Γιώργος Τρέμος κατέκτησε με τη σειρά του μία ακόμη νίκη σε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, αυτή τη φορά με βολή στα 57,96μ στη δισκοβολία, ενώ η Βαγγελιώ Σοφάνη όχι μόνο ήταν πρώτη, αλλά με φετινό ρεκόρ στα 16,20 μέτρα. Η Τατιάνα Γκούσιν δεν χρειάστηκε να ανέβει υψηλότερα από το 1,79μ για να πάρει την πρώτη θέση στο αγώνισμα. Τη δεύτερη θέση μοιράστηκαν η Ιωάννα Ζάκκα και η Θεοδώρα Κολοβού με 1,75 μέτρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ