Εννιά φορές στο παρελθόν, ομάδες από την ίδια χώρα αναμετρήθηκαν στον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ. Στο Μπακού λοιπόν για 10η φορά θα κριθεί το συγκεκριμένο τρόπαιο στον «εμφύλιο» ανάμεσα στην Αρσεναλ και την Τσέλσι.

Εννιά φορές στο παρελθόν, ομάδες από την ίδια χώρα αναμετρήθηκαν στον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ. Στο Μπακού λοιπόν για 10η φορά θα κριθεί το συγκεκριμένο τρόπαιο στον «εμφύλιο» ανάμεσα στην Αρσεναλ και την Τσέλσι.

Για πρώτη φορά στην ιστορία των ευρωπαϊκών διοργανώσεων 4 ομάδες από την ίδια χώρα διεκδικούν τα δύο βαρύτιμα τρόπαια. Ποτέ άλλοτε δεν έχει συμβεί αυτό, απλώς αξίζει να αναφέρουμε ότι μία σεζόν, το 1989-1990, όταν βέβαια τότε υπήρχαν 3 Ευρωπαϊκά Κύπελλα, το Κύπελλο πρωταθλητριών, το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ και το Κύπελλο Κυπελλούχων, τρεις ιταλικές ομάδες κατέκτησαν και τα τρία τρόπαια, με τους 5 από τους 6 αντίπαλους των τελικών να προέρχονταν από την Ιταλία (Μίλαν, Γιουβέντους, Φιορεντίνα και Σαμπντόρια).

Στο Μπακού λοιπόν το βράδυ της Τετάρτης θα γνωρίζουμε ποια από τις δύο αγγλικές ομάδες, την Τσέλσι και την Άρσεναλ θα κατακτήσουν το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο της σεζόν. Η Τσέλσι διαθέτει στην τροπαιοθήκη της ένα Κύπελλο Γιουρόπα Λιγκ (2013, 2-1 την Μπενφίκα), ενώ η Άρσεναλ απέτυχε να κατακτήσει το συγκεκριμένο τρόπαιο, το 2000 στην μοναδική της παρουσία σε τελικό αυτού του θεσμού (ήττα 4-1 στα πέναλτι από την Γαλατασαράι).
Συνολικά η εφετινή είναι η 10η φορά που ομάδες από την ίδια χώρα θα βρεθούν αντιμέτωπες στον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ (και ΟΥΕΦΑ Καπ παλαιότερα).

1972 ΤΟΤΕΝΑΜ-ΓΟΥΛΒΣ (2-1, 1-1)
 Στον πρώτο τελικό του τότε ΟΥΕΦΑ Καπ, αναμετρήθηκαν δύο αγγλικές ομάδες. Η Τότεναμ και η Γουλβς.  Σε διπλούς τελικούς, με τους Λονδρέζους  να επικρατούν 2-1 στο πρώτο ματς στο «Μολινό» και με το εντός έδρας 1-1, κατέκτησαν τον τίτλο.

1980 ΑΪΝΤΡΑΧΤ ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗΣ-ΓΚΛΑΝΤΜΠΑΧ (3-2, 0-1)

Για 2η συνεχόμενη σεζόν η Γκλάντμπαχ έφτασε στον τελικό της διοργάνωσης, αλλά αυτή τη φορά, σε αντίθεση με την προηγούμενη χρονιά έχασε το τρόπαιο, το οποίο πήγε στην Φρανκφούρτη, χάρη στα 2 εκτός έδρας γκολ που πέτυχε. 

1990 ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ-ΦΙΟΡΕΝΤΙΝΑ (3-1, 0-0)
Σε ιταλική υπόθεση εξελίχτηκε ο τελικός του 1990. Ουσιαστικά οι «μπιανκονέρι» των Τακόνι, Μπρίο, Ρουί Μπάρος, Σκολάσι, ξεκαθάρισαν το τοπίο από το πρώτο ματς στο «Κομουνάλε». Επιβλήθηκαν 3-1 στο τελευταίο ματς σε αυτό το γήπεδο και με το 0-0 στο 2ο παιχνίδι, δεν δυσκολεύτηκαν να κατακτήσουν το τρόπαιο. 

1991 ΙΝΤΕΡ-ΡΟΜΑ (2-0, 0-1)
Για 3η σερί σεζόν το κύπελλο ΟΥΕΦΑ, παρέμεινε σε ιταλικά χέρια (1989, Νάπολι, 1990 Γιουβέντους). Η Ίντερ κατακτάει το πρώτο από τα 3 συγκεκριμένα τρόπαια της ιστορίας της. Η σπουδαία εκείνη ομάδα του Τζιοβάνι Τραπατόνι και των τριών Γερμανών, Μπρέμε, Ματέους, Κλίνσμαν επικράτησε 2-0 της Ρόμα στο «Σαν Σίρο» και παρά την ήττα της με σκορ 1-0 στο Ολίμπικο, ο αρχηγός Τζιουζέπε Μπέργκομι σήκωσε το Κύπελλο ψηλά, στον ουρανό της Ρώμης, 

O Ντίνο Μπάτζιο σκοράρει απέναντι στην παλιά του ομάδα 

1995 ΠΑΡΜΑ-ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ (1-0, 1-1)

Η κυριαρχία των Ιταλών στον θεσμό συνεχίστηκε και τα επόμενα χρόνια. Το 1995, η Πάρμα έγινε η 6η ιταλική ομάδα που κατέκτησε το τρόπαιο μέσα σε 8 χρόνια! Έναν χρόνο μετά την αποχώρηση του από τους «μπιανκονέρι» ο Ντίνο Μπάτζιο «τιμώρησε» την πρώην του ομάδα, πετυχαίνοντας και τα 2 γκολ της Πάρμα στους 2 τελικούς.

1998 ΙΝΤΕΡ-ΛΑΤΣΙΟ 3-0
Ο τελικός του 1998 ήταν ο πρώτος που δεν διεξήχθη σε διπλά παιχνίδια. Στο «Παρκ ντε Πρενς» του Παρισιού, η Ίντερ κατέκτησε το τρίτο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ της ιστορίας της. Ζαμοράνο, Ζανέτι και Ρονάλντο «υπέγραψαν» τον θρίαμβο των Μιλανέζων με σκορ 3-0, απέναντι στην ομάδα του Σβεν-Γκόραν Έρικσον. 

2007 ΣΕΒΙΛΗ-ΕΣΠΑΝΙΟΛ (2-2, 3-1 στα πέναλτι)

Η Εσπανιόλ του Ερνέστο Βαλβέρδε βρέθηκε κοντά στην κατάκτηση του τροπαίου στον τελικό της Γλασκώβης, αλλά στην άχαρη διαδικασία των πέναλτι, οι Ανδαλουσιάνοι του Ντάνι Άλβες κατέκτησαν το 2ο συνεχόμενο κύπελλο ΟΥΕΦΑ στην ιστορία τους.

2011 ΠΟΡΤΟ-ΜΠΡΑΓΚΑ 1-0
Σε μία άλλη χώρα της Ιβηρικής κατέληξε το τρόπαιο το 2011. Η Πόρτο του Βίλας – Μπόας στον «εμφύλιο» με την Μπράγκα, στο Δουβλίνο, επικράτησε 1-0, με το γκολ του Ραδαμέλ Φαλκάο στην εκπνοή του πρώτου ημιχρόνου. Μάλιστα ο κολομβιανός επιθετικός σκόραρε 17 γκολ στην διοργάνωση, που αποτελεί και ρεκόρ στην ιστορία του θεσμού.

2012 ΑΤΛΕΤΙΚΟ ΜΑΔΡΙΤΗΣ- ΑΘΛΕΤΙΚ ΜΠΙΛΜΑΟ 3-0
2ο συνεχόμενο τρόπαιο, με 2η διαφορετική ομάδα για τον Φαλκάο. Πάλι σκόραρε στον τελικό, στο εύκολο 3-0 των Μαδριλένων, πάλι βγήκε 1ος σκόρερ στη διοργάνωση με 12 γκολ (είχε και 7 ασίστ). Οι «ροχιμπλάνκος» έπαιξαν στον 6ο ευρωπαϊκό τελικό της ιστορίας τους και κατέκτησαν το 3ο τους τρόπαιο.