Κάρλος το… τσακάλι (video)

Η Σεβίλλη επικράτησε με 3-2 της Ντνίπρο, στον τελικό της Βαρσοβίας, και παρέμεινε κάτοχος του Γιουρόπα Λιγκ, φθάνοντας τα τέσσερα τρόπαια στο θεσμό. Μεγάλος πρωταγωνιστής αναδείχθηκε ο Κάρλος Μπάκα με δύο γκολ.

Η Σεβίλλη επικράτησε με 3-2 της Ντνίπρο, στον τελικό της Βαρσοβίας, και παρέμεινε κάτοχος του Γιουρόπα Λιγκ, φθάνοντας τα τέσσερα τρόπαια στο θεσμό. Μεγάλος πρωταγωνιστής αναδείχθηκε ο Κάρλος Μπάκα με δύο γκολ.

Για τέταρτη φορά στην ιστορία της και για δεύτερη με back-to-back πρωτιές η Σεβίλλη στέφθηκε κάτοχος του Γιουρόπα Λιγκ, μετά το 3-2 της Πολωνίας επί της έκπληξης του θεσμού Ντνίπρο. Μετά τη διετία 2006-2007, η αντίστοιχη 2014-2015 θα γραφθεί με μεγάλα και χρυσά γράμματα στην ιστορία του ανδαλουσιάνικου κλαμπ που διατηρεί τα σκήπτρα στη δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση. Eπίσης, με την πρωτιά στο Γιουρόπα εξασφάλισε τη συμμετοχή στους ομίλους του επόμενου Τσάμπιονς Λιγκ σαν μπόνους για το επίτευγμα αυτό. 

Με την κατάκτηση αυτοί οι Ισπανοί έγιναν η πρώτη ομάδα που φθάνει σε τέταρτη κατάκτηση Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ ή Γιουρόπα Λιγκ! Για να μπορέσει να πιάσει ξανά κορυφή η Σεβίλλη του Ουνάι Έμερι είχε σε απίθανη κατάσταση τον Κάρλος Μπάκα, με τον Κολομβιανό να σημειώνει δύο γκολ (31΄ και 73΄) και κυριολεκτικά ν΄ αποτελεί τον τρομοκράτη της άμυνας των Ουκρανών. Το άλλο γκολ της Σεβίλλης σημείωσε ο Κριχόβιακ (28΄), ενώ για τους «μπλε» του Μίρον Μάρκεβιςτ άνοιξε το σκορ ο Κάλινιτς στο 7΄ και ισοφάρισε προσωρινά στο 44΄ ο Ρόταν.

Αρνήθηκε να παραδοθεί

Ορισμένα από τα στοιχεία που την έφεραν ως τον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ παρουσίασε η Ντνίπρο στο 45λεπτο του τελικού της Βαρσοβίας. Κύριο εφόδιο της ομάδας του Μίρον Μάρκεβιτς δεν αποτέλεσε, άλλωστε, τη φετινή σεζόν μόνο η σκληρή άμυνα. Όταν βρέθηκε με 2-1 πίσω στο σκορ κι έχοντας υποστεί μία σοκαριστική ανατροπή σε τρία λεπτά, επιτέθηκε και ισοφάρισε! Έστω κι από στημένη μπάλα… Το σημαντικό για τη φετινή Ντνίπρο είναι η άρνηση παράδοσης.

Ξεσπιτωμένη, λόγω των πολιτικών ταραχών στην Ουκρανία, αντιμετωπίζοντας καλύτερες κι ακριβότερες ομάδες έφθασε να διεκδικεί το πρώτο ευρωπαϊκό της τρόπαιο στον παρθενικό τελικό της ιστορίας της. Οι Σεβιγιάνοι αιφνιδιάστηκαν, δεχόμενοι ένα από τα γρηγορότερα γκολ σε ευρωπαϊκούς τελικούς. Στο 7΄ Κάλινιτς και Ματέους συνδυάστηκαν άψογα σε αντεπίθεση των Ουκρανών, με τον δεύτερο να δίνει ασίστ ακριβείας στον Κροάτη που με κοντινή κεφαλιά άνοιξε το σκορ.

Οι Ισπανοί ανέβηκαν, ανέκτησαν τον έλεγχο του αγώνα, έχοντας, πάντως, θέμα στην τελική προσπάθεια. Πλην ενός σουτ άουτ του Ρέγιες στο 20ό λεπτό είχαν, απλώς, την πρωτοβουλία για την ισοφάριση. Στο 24΄ ο Κριχόβιακ νικήθηκε – σε κεφαλιά που επιχείρησε – από τον γκολκίπερ Μπόικο, ο οποίος, όμως, δεν μπόρεσε να σώσει την Ντνίπρο από το 1-1 στο 28΄ όταν ο ίδιος παίκτης της Σεβίλλης τον «εκτέλεσε» από το ύψος του πέναλτι έπειτα από σέντρα του Μπανέγκα και γύρισμα του Μπάκα.

Το momentum ήταν με τους Ανδαλουσιάνους, που γύρισαν με εσωτερική ανατροπή το σκορ σε 2-1 στο 31΄: Η ασίστ του Ρέγιες, με κάθετη «εικοσάρα» μπαλιά αποτέλεσε… βούτυρο στο ψωμί του Μπάκα. Ο Κολομβιανός πετάχτηκε στην πλάτη της άμυνας των Ουκρανών, πέρασε και τον Μπόικο και με δεξί πλασέ έφερε τη Σεβίλλη στη θέση του οδηγού. Το φινάλε του 45λεπτου είχε μία απίθανη επέμβαση του Ρίκο σε σουτ του Κονοπλιάνκα, το οποίο πήγαινε απευθείας στο «Γ», στο 37΄, ενώ ο Βιντάλ απείλησε στο 42΄ για το 1-3, όμως το σουτ του κατέληξε λίγο άουτ. Το 2-2 διαμόρφωσε με εκτέλεση φάουλ θαυμαστής ακρίβειας ο Ρουσλάν Ροτάν στο 44΄, επιτρέποντας στους «μπλε» να διεκδικήσουν με πιθανότητες το τρόπαιο στο δεύτερο ημίχρονο.  

«Καθάρισε» ο Μπάκα

Μικρές διαφορές έχει το δεύτερο μέρος με το πρώτο 45λεπτο του τελικού της Πολωνίας. Η πρώτη αναμέτρηση, ωστόσο, στην ιστορία των δύο φιναλίστ έμελλε να κριθεί από μία φάση, η οποία θα μπορούσε ν΄ αποφευχθεί από την πλευρά της πάντοτε οργανωμένης αμυντικά Ντνίπρο. Πέραν κάποιων περιστασιακών σουτ των Ουκρανών, σοβαρή απειλή προς τη Σεβίλλη δεν υπήρξε. Η πιο έμπειρη ισπανική ομάδα, όμως, έψαχνε τη μία φάση που θα της έκανε διαφορά.

Στο 67΄ ο Κριχόβιακ απέτυχε να κάνει το 2-3, με το κοντινό του σουτ να κοντράρει στα σώματα, με τη λύτρωση να έρχεται για τους τροπαιούχους στο 73΄. Μετά από στραβοκλωτσιά του Λέο Μάτος και απροσεξία στην άμυνα της Ντνίπρο, ο Μπάκα έγινε αποδέκτης κάθετης μπαλιάς του Βιτόλο. Το πλασέ του Λατινοαμερικάνου σκόρερ δεν μπορούσε ν΄ αντιμετωπιστεί από τον Μπόικο, με συνέπεια το τελικό 2-3.

Στο 79΄, πάντως, ο γκολκίπερ των «μπλε» νίκησε κατά κράτος τον Κάρλος Μπάκα, κάνοντας – μετά από κοντινή κεφαλιά του – μία από τις επεμβάσεις της χρονιάς. Στο τελευταίο δεκάλεπτο η ομάδα του Μάρκεβιτς συνέχισε με δέκα παίκτες, αφού είχε κλείσει τις αλλαγές της, μια και ο Ματέους λιποθύμησε μετά από χτύπημα που είχε στο κεφάλι σε φάση του τελικού, αποχωρώντας σε φορείο αλλά, ευτυχώς, έχοντας τις αισθήσεις του.

Οι συνθέσεις:

Ντνίπρο (Μίρον Μάρκεβιτς / 4-5-1): Μπόικο, Ντάγκλας, Φεντέτσκι, Κανκάβα (85΄ Σακόφ), Μάτος, Τσεμπεριάτσκο, Φέντορτσιουκ (68΄ Μπέζους), Ροτάν, Κάλινιτς (78΄ Σελέζνιοφ), Κονοπλιάνκα, Ματέους
Αναπληρωματικοί: Λάτσουβκα, Βλαντ, Λούτσκεβιτς, Μπέζους, Μπρούνο Γκάμα, Σακόφ, Σελέζνιοφ

Σεβίλλη (Ουνάι Έμερι / 4-3-3): Ρίκο, Τρεμουλινάς, Καρίσο, Κολοντζιέτσακ, Κριτσόβιακ, Ρέγιες (58΄ Κόκε), Μπανέγκα (87΄ Ιμπόρα), Βιτόλο, Βιντάλ, Εμπιά, Μπάκα (82΄ Γκαμεϊρό)
Αναπληρωματικοί: Μπέτο, Ναβάρο, Φιγκουέιρας, Κόκε, Ιμπόρα, Σουάρες, Γκαμεϊρό

Γήπεδο: Εθνικό Στάδιο Βαρσοβίας – Πολωνία
Γκολ: 1-0 (7΄ Κάλινιτς), 1-1 (28΄ Κριχόβιακ), 1-2 (31΄ Μπάκα), 2-2 (44΄ Ροτάν), 2-3 (73΄ Μπάκα)
Κίτρινες κάρτες: 17΄ Κανκάβα, 45΄+2΄ Κάλινιτς, 70΄ Μπέζους, 75΄ Ροτάν, 83΄ Μάτος – 45΄+1΄ Κριχόβιακ, 62΄ Καρίσο, 74΄ Μπάκα
Κόκκινες κάρτες:
Διαιτητής: Μάρτιν Άτκινσον (Αγγλία)


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.