Ο ΠΑΟΚ υπέστη βαριά ήττα στο «Στάμφορντ Μπριτζ» από την Τσέλσι (Ζιρού 27’, 37’, 60’ Χάντσον – Οντόι, 78’ Μοράτα) καθώς από το 7’ αγωνιζόταν με ποδοσφαιριστή λιγότερο ελέω της αποβολής Χατσερίντι, αλλά η νίκη της Μπάτε Μπορίσοφ επί της Βίντι νωρίτερα τον κράτησε «ζωντανό» στο παιχνίδι της πρόκρισης/

Ο ΠΑΟΚ υπέστη βαριά ήττα στο «Στάμφορντ Μπριτζ» από την Τσέλσι (Ζιρού 27’, 37’, 60’ Χάντσον – Οντόι, 78’ Μοράτα) καθώς από το 7’ αγωνιζόταν με ποδοσφαιριστή λιγότερο ελέω της αποβολής Χατσερίντι, αλλά η νίκη της Μπάτε Μπορίσοφ επί της Βίντι νωρίτερα τον κράτησε «ζωντανό» στο παιχνίδι της πρόκρισης μέσα από συνδυασμό αποτελεσμάτων την τελευταία αγωνιστική αλλά και το συντελεστή τερμάτων.

Ο κόσμος ήταν εκεί, έδωσε σπουδαίο παρών, όχι όμως κι η ομάδα που δεν άντεξε το ρυθμό και την ποιότητα των γηπεδούχων, συνεπικουρούμενη από λάθη σ’ επιλογές εξ αρχής.
Τα πλάνα των προπονητών
Η Τσέλσι χρειαζόταν – μόλις – ένα βαθμό προκειμένου να διασφαλίσει και μαθηματικά την πρώτη θέση στον όμιλο, έχοντας μια – ακόμη – αγωνιστική.

Ταυτόχρονα όμως η ανάγκη να ξεκουραστούν οι ποδοσφαιριστές που αποτελούν τις βασικές επιλογές του Σάρι ως τώρα, εν όψει της απαιτητικής συνέχειας στο αγγλικό πρωτάθλημα και μετά την πρόσφατη ήττα από την Τότεναμ. Αυτό όμως, δε σημαίνει πως όλοι όσοι κλήθηκαν να τους αντικαταστήσουν ήταν και είναι υποδεέστεροι ή κατά πολύ λιγότερο ικανοί μ’ αυτούς που έμειναν εκτός, με ονόματα όπως του Φάμπρεγκας και του Ζιρού να λειτουργούν ενδεικτικά. Δυο αναγκαστικές απουσίες με τους Αζάρ και Μόουζες να έχουν μικροπροβλήματα τραυματισμών.

Το 4-3-3 δεν άλλαξε, με ποδοσφαιριστές ταχύτατους για να πιέψουν ψηλά, από τα πρώτα μέτρα και με «μαέστρο» τον Φάμπρεγκας σε ρόλο οργανωτή.
Από την πλευρά του ο Ραζβάν Λουτσέσκου επέλεξε ένα σχήμα με πολλά ψηλά κορμιά, δείχνοντας ότι ποντάρει σε συμπαγή άξονα, δίνει σημασία στα στημένα, ανασταλτικά κι επιθετικά πιστεύοντας πως θα μπορέσει η ομάδα του να ελέγξει μέρος του ρυθμού του αγώνα, έχοντας ποδοσφαιριστές που μπορούν να κρατήσουν και να κυκλοφορήσουμε με ψυχραιμία την μπάλα, όπως μαρτυρά η ταυτόχρονη παρουσία τριών χαφ (Μαουρίσιο – Βέρνμπλουμ – Σάκχοφ). Η παρουσία του Χατσερίντι αντί του Βαρέλα, μαρτυρά πως ο δεύτερος χρειαζόταν ανάσες ξεκούρασης και προτιμήθηκε να μείνει στον πάγκο, όπως επίσης και ο Κάνιας με τον Πέλκα. Επιλογές που μπορεί να ενισχύσουν την προσπάθεια κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης, ερχόμενοι ως αλλαγές. Απόλυτα «φρέσκοι» κι ο Ζαμπά με τον Ελ Καντουρί, με τον δεύτερο να προέρχεται από τραυματισμό.

Το ολέθριο σφάλμα του Χατσερίντι 

Ο αγώνας ξεκίνησε όπως αναμενόταν, δηλαδή με την Τσέλσι να παίρνει άμεσα τα ηνία του και να βγαίνει στην επίθεση πασχίζοντας ν’ ανοίξει το σκορ όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Ωστόσο, δεν ήταν κάτι που δεν το περίμεναν στον ΠΑΟΚ. Αντιθέτως ήταν προετοιμασμένοι. Πιστεύοντας πως με σωστές αποστάσεις και αντίστοιχες αλληλοκαλύψεις θα μπορούσαν να περιορίσουν τη δραστηριότητα των γηπεδούχων. Υπολόγιζαν όμως χωρίς τον … «ξενοδόχο» και το ρόλο αυτού πλαισίωσε ο Χατσερίντι. Ο Ουκρανός δέχτηκε κακό γύρισμα του Μάτος προς τα πίσω, δεν πρόλαβε την μπάλα, κάτι που έκανε ο Ζιρού βγαίνοντας μόνος απέναντι στον Πασχαλάκη και για ν’ αποτρέψει το τετ α τετ κεντρικός αμυντικός του «Δικεφάλου» τον ανέτρεψε, με συνέπεια ν’ αντικρύσει την κόκκινη κάρτα και ν’ αφήσει την ομάδα του με ποδοσφαιριστή λιγότερο για περισσότερα από ογδόντα λεπτά.

Το 4-2-3-1 έγινε αναγκαστικά 4-4-1 κι ο Βέρνμπλουμ από τη θέση του αμυντικού χαφ γύρισε σ’ αυτήν του κεντρικού αμυντικού ως παρτενέρ του Κρέσπο. Το γρήγορο κι ακριβές ποδόσφαιρο που έβγαλε στον αγωνιστικό χώρο η Τσέλσι γινόταν ολοένα και δυσκολότερο ν’ αντιμετωπιστεί από τους ποδοσφαιριστές του Ραζβάν Λουτσέσκου. Με σαφή υπερπροσπάθεια και πάντα προσοχή στη λεπτομέρεια, κρατούσαν με «νύχια» και με «δόντια», τις κατά κύματα επιθέσεις των αντιπάλων τους. Ο Πέδρο προειδοποίησε με σουτ που σταμάτησε στο δοκάρι, νωρίτερα ο Ζιρού αστόχησε δυο φορές, το ίδιο κι ο Χάντσον – Οντόι. Στο 27’ όμως ο Πέδρο έβγαλε την ασίστ στο Ζιρού κι εκείνος δεν αστόχησε ανοίγοντας το σκορ. Δέκα λεπτά μετά ο ίδιος παίκτης έδωσε την ασίστ στον Γάλλο για να βάλει πιο γερές βάσεις νίκης, απαλλάσοντας εαυτόν και συμπαίκτες από την όποια πίεση είχαν. Στο διάστημα αυτό, οι αντεπιθέσεις που πάσχισε να βγάλει ο ΠΑΟΚ δεν είχαν καλές συνεργασίες, δεν κατέληξαν σε κάτι το ουσιαστικό.
Ο Ρουμάνος τεχνικός αρχικά φάνηκε να σκέφτεται να περάσει από νωρίς τον Βαρέλα στον αγώνα αλλά η σκέψη του «πάγωσε» βλέποντας την ομάδα του να κρατάει το μηδέν στην άμυνα ως το 27’. Και αυτό μάλλον ήταν λάθος του.

Άλλαξαν τα πρόσωπα, όχι κι η ουσία


Με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου ο Ουάρντα πέρασε στον αγώνα αντί του Πρίγιοβιτς. Ο Αιγύπτιος έδειξε πως μπορούσε να κρατήσει μπάλα και να βοηθήσει γενικά στην κατοχή και στην κυκλοφορία αλλά η πραγματικότητα ήταν πως το γρήγορο, δυνατό και ακριβείας παιχνίδι δεν ήταν στα μέτρα αυτού του ΠΑΟΚ. Η κατάσταση έγινε ακόμη πιο δύσκολη με τη συμπλήρωση μιας ώρας όταν ο Χάντσον – Οντόι με ατομική προσπάθεια και σουτ εντός περιοχής στη δεξιά γωνία του Πασχαλάκη ανέβασε το δείκτη του σκορ. Στο 63’ ο Ζαπακόστα έδωσε τη θέση του στον Αμπαντού και τρία λεπτά μετά, ο Γουίλιαν άλλαξε τον Πέδρο.

Οι σκέψεις για διαφοροποιήσεις του κ. Λουτσέσκου έγιναν πράξη στο 75’, με τον Βαρέλα να παίρνει τη θέση του Ελ Καντουρί και τον Βέρνμπλουμ να επιστρέφει στα χαφ. Εντούτοις οι αλλαγές των «μπλε» δεν αλλοίωσαν ούτε τον ρυθμό τους, ούτε την απόδοσή τους. Έτσι, ακόμη και ο Μοράτα που μπήκε συο 75’ αντί του Ζιρού βρήκε δίχτυα στο 78’ νικώντας τον κατάκοπο και απογοητευμένο Κρέσπο. Ένα λεπτό μετά ο Πέλκας πέρασε αντί του Μαουρίσιο. Ο ΠΑΟΚ έδειξε να πατάει λίγο καλύτερα στο γήπεδο αλλά με δέκα λεπτά ν’ απομένουν δεν μπορούσε ν’ αλλάξει κάτι ουσιαστικό.

Διαιτητής
Κρίστο Τόχβερ (Εσθονία)

Βοηθοί
Σίλβερ Κόιβ (Εσθονία)
Άαρον Χάρσινγκ (Εσθονία)

Επιπρόσθετοι
Γιούρι Φρίσερ (Εσθονία)
Άικο Ζάαρ (Εσθονία)
Τέταρτος
Γιάαν Ρος

Τσέλσι (Μ. Σάρι) (4-3-3): Αριθαμπαλάγκα, Ζαπακόστα, Κρίστενσεν, Καχίλ (αρχηγός), Παλμιέρι, Μπάρκλεϊ, Φάμπρεγκας, Λόφτους – Τσικ, Πέδρο, Ζιρού, Χάντσον – Οντόι.

Π.Α.Ο.Κ. (Ρ. Λουτσέσκου) (4-2-3-1): Πασχαλάκης, Μάτος, Χατσερίντι, Κρέσπο, Βιεϊρίνια (αρχηγός), Μαουρίσιο, Βέρνμπλουμ, Ζαμπά, Σάκχοφ, Ελ Καντουρί, Πρίγιοβιτς.