Oλυμπιακός: Αήττητος με Ολλανδούς εντός έδρας (pics)

Ο Ολυμπιακός θέλει να διατηρήσει απέναντι στην PSV Αϊντχόφεν το αήττητο εντός έδρας απέναντι σε ολλανδικές ομάδες στα ευρωπαϊκά Κύπελλα.

Ο Ολυμπιακός θέλει να διατηρήσει απέναντι στην PSV Αϊντχόφεν το αήττητο εντός έδρας απέναντι σε ολλανδικές ομάδες στα ευρωπαϊκά Κύπελλα.

Η αποψινή αναμέτρηση θα είναι η έκτη για τους «ερυθρόλευκους» ως γηπεδούχοi απέναντι σε εκπροσώπους της «Χώρας της Τουλίπας», με την προϊστορία να είναιάκρως ευνοϊκή για τους Πειραιώτες.

Συγκεκριμένα, στις πέντε προηγούμενες τέτοιες αναμετρήσεις, ο Ολυμπιακός μετρά τέσσερις νίκες και μία ισοπαλία, έχοντας προσφέρει στους φίλους του μερικές από τις καλύτερες ευρωπαϊκές τους αναμνήσεις. Μάλιστα, η εστία του σε αυτά τα ματς έχει παραβιαστεί μόλις μία φορά και αυτή τον…προηγούμενο αιώνα!

Ας θυμηθούμε πιο αναλυτικά τι έχει κάνει εντός έδρας ο Ολυμπιακός απέναντι σε Ολλανδούς:

1983/84 Kύπελλο Πρωταθλητριών – 1ος Γύρος
Ολυμπιακός – Άγιαξ 2-0

Έχοντας πάρει ισοπαλία με 0-0 στο Άμστερνταμ, ο Ολυμπιακός υποδέχτηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 1983 τον Άγιαξ στο νεόυτευκτο τότε και κατάμεστο ΟΑΚΑ, παίρνοντας τη νίκη και μαζί μία ιστορική πρόκριση. Η ομάδα του Χάινς Χέερ, δεν πτοήθηκε από τα μεγάλα ονόματα του συγκροτήματος του Άαντ ντε Μος (Κούμαν, Φάνεμπουρχ, Γέσπερ Όλσεν, Μέλμπι, Φαν Μπάστεν, Ράικααρντ) και μετά το 0-0 στο 90λεπτο, πήρε το εισιτήριο για τον επόμενο γύρο χάρη σε δύο γκολ του Νίκου Αναστόπουλου στην παράταση (94′, 118′).

Το όνομα του αντιπάλου, η ατμόσφαιρα στο Ολυμπιακό Στάδιο, η ιδιαίτερη φανέλα που φόρεσαν οι γηπεδούχοι και φυσικά το αποτέλεσμα, συνετέλεσαν ώστε το συγκεκριμένο ματς να κατέχει υψηλή θέση στη λίστα με τις καλύτερες «ερυθρόλευκες» ευρωπαϊκές βραδιές.

1986/87 Kύπελλο Κυπελλούχων – 2ος Γύρος
Ολυμπιακός – Άγιαξ 1-1

Tρία χρόνια μετά τις κόντρες του 1983 Ολυμπιακός και Άγιαξ συναντήθηκαν ξανά στο Κύπελλο Κυπελλούχων, όμως το αποτέλεσμα δεν ήταν το ίδιο για τους «ερυθρόλευκους». Με τον Γιόχαν Κρόιφ στον πάγκο, τους Ράικαρντ, Φαν Μπάστεν πιο ώριμους και τον σημερινό τεχνικό της Εθνικής Ελλάδας Τζον Φαν’τ Σχιπ στην ενδεκάδα, ο «Αίαντας» διέλυσε με 4-0 στο Άμστερνταμ τον Ολυμπιακό του Αλκέτα Παναγούλια στο πρώτο ματς. Η ρεβάνς της 5ης Νοεμβρίου 1986 ήταν λοιπόν διαδικαστική, όμως οι «ερυθρόλευκοι» αποχαιρέτησαν τιμητικά τη διοργάνωση με ισόπαλο 1-1. Ο Καπουράνης άνοιξε το σκορ στο 58′ για τους γηπεδούχους, με τον Βάουτερς να ισοφαρίζει στο 90ό, για το μοναδικό μέχρι στιγμής ολλανδικό γκολ εις βάρος του Ολυμπιακού εντός έδρας!

1998/99 Τσάμπιονς Λιγκ – Φάση Ομίλων
Ολυμπιακός – Άγιαξ 1-0

Μιάμιση δεκαετία και κάτι μετά το «έπος» του Αναστόπουλου, ο Ολυμπιακός του Ντούσαν Μπάγεβιτς υποδέχτηκε τον Άγιαξ του Μόρτεν Όλσεν και των Φαν Ντερ Σαρ, Ντε Μπουρ και Λιτμάνεν στο ΟΑΚΑ για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Η ατμόσφαιρα στις εξέδρες ήταν για άλλη μία φορά φαντασμαγορική και έγινε ακόμα περισσότερο στο 38ο λεπτό, όταν ο Αλέξης Αλεξανδρής με ένα εκπληκτικό γυριστό άφησε «άγαλμα» τον τερματοφύλακα των Ολλανδών για το μοναδικό γκολ της συνάντησης. Ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε τη φάση ομίλων στην κορυφή και πήρε την πρόκριση για τα προημιτελικά της διοργάνωσης.

2000/01 Τσάμπιονς Λιγκ – Φάση Ομίλων
Ολυμπιακός – Χιρενφέιν 2-0

Στις 27 Σεπτεμβρίου του 2000, ο Ολυμπιακός υποδέχτηκε την έκπληξη της προηγούμενης σεζόν στην Ολλανδία Χιρενφέιν, για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Μετά από ένα όχι και τόσο καλό πρώτο μέρος, για την ομάδα του Γιάννη Μαντζουράκη ανέλαβε στο δεύτερο ημίχρονο δράση ο Ζιοβάνι.

Ο μεγάλος Βραζιλιάνος, με δύο κεφαλιές στο 52′ και στο 69′ σφράγισε τη μία από τις τρεις εντός έδρας νίκες που έκανε εκείνη τη χρονιά ο Ολυμπιακός στους ομίλους, που όμως δεν αποδείχτηκαν αρκετές για να τους δώσει την πρόκριση.

2009/10 Τσάμπιονς Λιγκ – Φάση Ομίλων
Ολυμπιακός – Άλκμααρ 1-0

Πρεμιέρα τη φάσης ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ και στις 16 Σεπτεμβρίου 2009, ο Ολυμπιακός υποδέχεται την πρωταθλήτρια Ολλανδίας Άλκμααρ του Ρόναλντ Κούμαν (είχε διαδεχτεί τον Φαν Χάαλ που την είχε οδηγήσει στον τίτλο), παίζοντας για πρώτη φορά με ολλανδική ομάδα στο «Γ. Καραϊσκάκης». Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν στον πάγκο τους ως υπηρεσιακό τεχνικό τον Μπόζινταρ Μπάντοβιτς, με τον διάδοχό του Ζίκο να παρακολουθεί το παιχνίδι από τα VIP.

Τελικά ο Βραζιλιάνος είδε τη μελλοντική ομάδα του να κερδίζει χάρη σε κεφαλιά του Βασίλη Τοροσίδη στο 79ο λεπτό μετά από σέντρα του Ζαΐρί. Ο Ολυμπιακός μπήκε έτσι με το δεξί στους ομίλους και κατάφερε να πάρει την πρόκριση στην επόμενη φάση μαζί με την Άρσεναλ, αφήνοντας πίσω Σταντάρ Λιέγης και ΑΖ.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.