Ένας ΠΑΟΚ από άλλο … πλανήτη στο δεύτερο ημίχρονο με Τζόλη και Σφιντέρσκι να μπαίνουν ως αλλαγές διέλυσε την Αϊντχόφεν πραγματοποιώντας μια νίκη που άλλαξε άρδην τα δεδομένα υπέρ του στον όμιλο.
Τα πλάνα των προπονητών
Σε αλλαγή σχηματισμού, σε σχέση με το πρόσφατο, πρώτο του ματς στον πάγκο του ΠΑΟΚ, προχώρησε ο Πάμπλο Γκαρσία. Συγκεκριμένα, το 4-2-3-1 που είχε επιστρατευτεί στο Αγρίνιο αποσύρθηκε και τη θέση του πήρε το 4-3-3. Μια κίνηση που σα στόχο είχε να παρέχει τη δυνατότητα στην ομάδα του να πιέσει ασφυκτικά κι αποτελεσματικά από ψηλά, ενώ σ’ επίπεδο στελέχωσης, προτίμησε να επιστρέψει στο κεντρικό αμυντικό δίδυμο των Βαρέλα-Κρέσπο, επιστροφή σε αρχικό σχήμα και για τον ξεκούραστο Ντόουγκλας, που πήρε ανάσες κόντρα στον Παναιτωλικό, ενώ θέση ξανά σε αρχική 11άδα μετά την πρώτη αγωνιστική της Super League πήρε ο Μπίσεσβαρ.
Για τον Ρότζερ Σμιντ το πλέον ευτυχές γεγονός έχει να κάνει με τη διαθεσιμότητα του Ροζάριο. Εκτός στους προηγούμενους πρόσφατους αγώνες λόγω κορωνοϊού, πλέον είναι υγιής κι ο Γερμανός τεχνικός στηρίζει πολλά στον συγκεκριμένο. Του λείπουν δύο βασικοί ποδοσφαιριστές αλλά δεν εγκαταλείπει το αγαπημένο του 4-2-2-2, ένας ιδιαίτερος σχηματισμός με δύο … «10άρια» πίσω από το επιθετικό δίδυμο, που δίνει βάθος στη διάθεση πίεσης που ασκεί παραδοσιακά η ολλανδική ομάδα.
Μια ολιγωρία ήταν αρκετή
Για την Αϊντχόφεν δεν ήταν πρόβλημα το να συνεχίσει από εκεί που είχε σταματήσει στις προηγούμενες αναμετρήσεις. Ίδιος σχηματισμός, ενισχυμένη βάσει επιστροφών, με παιχνίδι που είχε σαν κύρια χαρακτηριστικά την πίεση ψηλά, με επτά ποδοσφαιριστές στο αντίπαλο μισό, εναλλαγές της μπάλας με τη μία και τους παίκτες της να μπαίνουν ανάμεσα στις αντίπαλες γραμμές, επιλέγοτας πλευρά και δημιουργώντας υπεραριρθμίες.
Την ίδια στιγμή όμως, το 4-3-3 ήταν κάτι νέο για τους γηπεδούχους με συνέπεια κάποιες δυσκολίες κυρίως ανασταλτικά. Σε δημιουργικό επίπεδο το δίδυμο Ελ Καντουρί – Σβαμπ δεν είχε συμμετρία, δυσκολεύτηκε να δημιουργήσει και πήρε λίγες βοήθειες από τις κινήσεις των Μπίσεσβαρ, Τσόλακ, εν αντιθέσει με τον Αντρίγια Ζίβκοβιτς.
Το πρώτο ημίχρονο ήταν υπόθεση … άξονα, με πολλούς ποδοσφαιριστές στους σχετικούς χώρους, που αποτέλεσαν και την κύρια επιλογή της ολλανδικής ομάδας για να επιτεθεί. Σε μια από αυτές τις απόπειρες κι ενώ αρχικά φάνηκε πως ο Βαρέλα μπορούσε να την ελέγξει και να τη λήξει εν τη γενέσει της, βγήκε η συνεργασία για τον Μάλεν, που πάτησε περιοχή, δέχτηκε άτσαλο μαρκάρισμα από τον Σβαμπ, που είχε συγκλίνει για βοήθεια με συνέπεια την εσχάτη των ποινών. Την εκτέλεση ανέλαβε ο Ζάχαβι και στο 20’ άνοιξε το σκορ για την Αϊντχόφεν.
Ο ΠΑΟΚ ισορρόπησε το ματς, ήλεγξε – κατά διαστήματα – τη μεσαία γραμμή, κυκλοφόρησε αντίστοιχα καλά την μπάλα αλλά και πάλι είχε θέμα στην τελική προσπάθεια όπου από μια λεπτομέρεια, δεν κατάφερε να δημιουργήσει την πολύ επικίνδυνη φάση, παρά τις πέντε τελικές που κατέγραψε, εκ των οποίων οι δύο εντός εστίας εν αντιθέσει με την … καμία των Ολλανδών σε σύνολο τριών.
Παρόλα αυτά την πλέον σπουδαία ευκαιρία για – ένα ακόμη – γκολ την είχαν οι φιλοξενούμενοι στο 41’ όταν από λάθος του Ελ Καντουρί, αποτέλεσμα των παγίδων με δύο και τρεις παικτών στη μεσαία γραμμή, ο Ζάχαβι βγήκε τετ α τετ, αρχικά τον σταμάτησε ο Ζίβκο Ζίβκοβιτς αλλά η μπάλα κατευθύνοντας προς την κενή εστία, με τον Βαρέλα ν’ απομακρύνει εγκαίρως, γλιτώνοντας την εστία της ομάδας του από βέβαιη παραβίαση.
Η … «απάντηση» για τον «Δικέφαλο» ήρθε δύο λεπτά μετά με όμορφη συνεργασία των Αντρίγια Ζίβκοβιτς-Σβαμπ, τον Σέρβο να περνάει δυνατή κάθετη για τον Μπίσεσβαρ που δεν κινήθηκε αρμονικά με αποτέλεσμα να βγει ο Εμβογκό και να μαζέψει.
Φανταστικός ΠΑΟΚ με Τζόλη και Σφιντέρσκι
Η ανάπαυλα έδωσε την ευκαιρία στον Πάμπλο Γκαρσία να ηρεμήσει τους ποδοσφαιριστές του, να εξηγήσει στους ποδοσφαιριστές του τα κακώς κείμενα του πρώτου μέρους ζητώντας τους να παίξουν πιο γρήγορα, όπως κι έγινε. Παράλληλα απέσυρε τους … αδύναμους κρίκους Μπίσεσβαρ-Τσόλακ βάζοντας στη θέση τους, τον Τζόλη και τον Σφιντέρσκι αντίστοιχα και τα δεδομένα άλλαξαν εντυπωισακά με την Αϊντχόφεν να χάνει τον Ροζάριο με τον Φέιν να τον αντικαθιστά.
Η καλή … «ημέρα» γι’ αυτόν τον «Δικέφαλο» φάνηκε από νωρίς αφού μόλις δύο λεπτά μετά τη σέντρα ο Γιαννούλης κέρδισε φάουλ από τον Γκέτσε, ο Τζόλης το εκτέλεσε, η προσωρινή απομάκρυνση των Ολλανδών έφερε τον Αντρίγοα Ζίβκοβιτς σε θέση βολής, ο Σέρβος έκανε το συρτό σουτ και στην πορεία της μπάλας παρενεβλήθη ο Σβαμπ για την ισοφάριση. Μια εξέλιξη καθοριστική και ως προς την ψυχολογία των δύο ομάδων στην αναμέτρηση όπως φάνηκε. Δύο λεπτά μετά ο Γιαννούλης τρόμαξε άπαντες πέφτοντας κάτω πιάνοντας τον προσαγωγό του, αλλά λίγο μετά συνέχισε κανονικά.
Στο 54’ ο ΠΑΟΚ προειδοποίησε με Ελ Καντουρί και Τζόλη κι ένα λεπτό μετά η ομάδα του Πάμπλο Γκαρσία κάνοντας πράξη την καλύτερη πίεση που τους ζητήθηκε, έκλεψε την μπάλα με τον Σφιντέρσκι, ο Αντρίγια Ζίβκοβιτς πήρε την μπάλα εντός περιοχής, απέφυγε ιδανικά τον αμυντικό και με δυνατό σουτ προσυπέγραψε την ολική ανατροπή δίνοντας το σύνθημα για τη συνέχεια. Με την ολλανδική ομάδα να πελαγοδρομεί οι γηπδούχοι δεν άφησαν την ευκαιρία να πάει χαμένη και στο 58’ ο Τζόλης έκανε εξαιρετική κούρσα από αριστερά, έφτασε έξω από την περιοχή και με διαγώνιο σουτ έστειλε την μπάλα στην αριστερή γωνία του Εμβογκό για το 3-1!
Η PSV έχασε με αναγκαστική αλλαγή τον Τόμας, με τον Μαντουέκε να τον αντικαθιστά ενώ στο ματς πέρασε και ο Μάουρο Τζούνιορ αντί του Ιχατάρεν. Ωστόσο τίποτα από αυτά δεν επηρέασε την εξαιρετική εικόνα του «Δικεφάλου» στο δεύτερο μέρος. Μια ομάδα που έκλεινε πλέον πολύ καλύτερα κι αποτελεσματικότερα τους χώρους της εμποδίζοντας ακόμη και τη δημιουργία τελικής σε ολόκληρο το ημίχρονο! Την ίδια στιγμή η πίεση ψηλά, έδωσε εύκολες μπάλες κι επιθέσεις απέναντι σε ανοργάνωτη άμυνα που κόστισαν σημαντικά στην ολλανδική ομάδα.
Και σε μια από αυτές στο 66’ που – και πάλι – ξεκίνησε από ατομική προσπάθεια του Τζόλη από αριστερά, τροφοδοτήθηκε και πάλι ο Αντρίγια Ζίβκοβιτς που με παρόμοια κίνηση διαμόρφωσε το τελικό σκορ. Βέβαια, διαφορετική άποψη πήγε να εκφράσει ο Τζόλης στο 73’ και στο 90’ με την πρώτη περίπτωση η μπάλα να μην του κάνει τη χάρη κι από την προβολή του η μπάλα να φεύγει ψηλά και στη δεύτερη περίπτωση παρότι το πλασέ του ήταν ιδανικό στέλνοντας την μπάλα στα δίχτυα, υποδείχτηκε σε αντικανονική φάση οριακά. Αξίζει να σημειωθεί πως στο 71’ ο Γιαννούλης έδωσε τη θέση του στον Λύρατζη και λίγο μετά ο Ελ Καντουρί στον Τσιγγάρα.
Διαιτητής
Ντάνιελ Στεφάνσκι (Πολωνία)
Βοηθοί
Μάρτσιν Μπόνιεκ (Πολωνία)
Ντάβιντ Ίγκορ Γκόλις (Πολωνία)
Τέταρτος
Ντάμιεν Σίλβεστρακ
Οι συνθέσεις
ΠΑΟΚ (Π. Γκαρσία) (4-3-3): Ζ. Ζιβκοβιτς, Ροντρίγκο, Βαρέλα, Κρέσπο (σ.σ. αρχηγός), Γιαννούλης (71’ Λύρατζης), Σβαμπ, Ντόουγκλας, Ελ Καντουρί (81’ Τσιγγάρας), Αντρ. Ζίβκοβιτς (84’ Μουργκ), Μπίσεσβαρ (71’ Τζόλης), Τσόλακ (46’ Σφιντέρσκι).
Αϊντχόφεν (Ρ. Σμιντ) (4-2-2-2): Εμβογκό, Τεζέ, Σανγκαρέ (83’ Λεντέσμα), Μποσαλί, Μαξ, Τόμας, Ροσάριο (σ.σ. αρχηγός) (46’ Φάιν), Γκέτσε (83’ Σαϊμπάρι), Ιχατάρεν, Ζάχαβι, Μάλεν.