Στην κλήρωση θα μπορούσε να είχε τύχει η Τότεναμ. Ή, η Χάποελ Μπερ Σεβά. Ετυχε η Κόλος Κοβαλίβκα. Αυτό από μόνο του ήταν η πρώτη παγίδα για τον Άρη.
Η παγίδα του εφησυχασμού που δεν έχει χώρο στον αθλητισμό.
Προφανώς και η ουκρανική ομάδα δεν είναι Τότεναμ. Οπότε, το αίσθημα ανακούφισης από την πλευρά του Αρη για το αποτέλεσμα της κλήρωσης έχει τη δικαιολογία του.
Από την άλλη όμως, αν ο Αρης πιστέψει ότι όλα θα είναι εύκολα θα έχει βάλει τον εαυτό του σε μεγάλη περιπέτεια.
Ο Ενινγκ το είπε ακριβώς. Το γεγονός ότι η αντίπαλος του Αρη είναι πρωτάρα στην Ευρώπη, της δίνει ένα έξτρα κίνητρο.
Το σκάουτινγκ δείχνει μια ομάδα που χρόνο με τον χρόνο βελτιώνεται.
Στην πρεμιέρα του ουκρανικού Πρωταθλήματος, π.χ., με αντίπαλο τη Σαχτάρ Ντόνετσκ έχασε με 3-1, τις πρώτες ευκαιρίες όμως στο 0-0 τις είχε η Κόλος Κοβαλίβκα.
Με παίκτες που παίζουν καιρό μαζί, με τρεξίματα, με αγωνιστικό πλάνο. Με την πρώτη συμμετοχή της στην Α’ Κατηγορία της Ουκρανίας κέρδισε και την έξοδο στην Ευρώπη. Και μάλιστα χωρίς να δίνει τα εντός έδρας παιχνίδια της στο γήπεδο της λόγω ανακατασκευής.
Επί της ουσίας, έπαιζε μονίμως εκτός έδρας.
Βέβαια, ακόμη και να έπαιζε στο Κοβαλίβκα των 1.600 κατοίκων, η έννοια της έδρας θα ήταν διαφορετική από αυτό που εννοούμε. Όμως…
Είναι η ψυχολογία του ότι “παίζω στο σπίτι μου”.
Για παράδειγμα, στην πρόσφατη 2η αγωνιστική του ουκρανικού Πρωταθλήματος που έπαιξε για πρώτη φορά στο Κοβαλίβκα, μετά από καιρό, νίκησε με 4-0 την Λβιβ και μόνο στο πρώτο μέρος είχε 10-0 τελικές.
Ο Αρης λοιπόν δεν μπορεί να πει ότι δεν ξέρει τις παγίδες. Τις ξέρει. Στον Αρη, η προετοιμασία για το αποψινό παιχνίδι είχε διλήμματα.
Την προηγούμενη σεζόν, ο Άρης (και ο Μίχαελ Ενινγκ) είχε βρει το σχήμα, έπαιζε το 4-2-3-1 και η 11άδα ήταν από 12-13 παίκτες για μεγάλη σειρά παιχνιδιών. Συνοχή και καλές επιδόσεις.
Τώρα, το παιχνίδι της πρεμιέρας με τη Λαμία, έδειξε στα δύο ημίχρονα, τα διλήμματα.
Το 4-3-3 (του πρώτου μέρους) ή το 4-2-3-1 του β’ μέρους; Με Σάκιτς παρόντα στην εντεκάδα, ως δεξιό μπακ (του πρώτου μέρους) ή τον Ροζ εκεί και τον Μπαγκαλιάνη στους στόπερ, του β’ μέρους;
Με Ματίγια παρόντα (του α’ μέρους) ή με Τζέγκο-Σάσα ξεκάθαρο δίδυμο λίγο πιο πίσω και τον Μπερτόγλιο πιο μπροστά, του β’ μέρους;
Και επίσης: Με Λόπεθ στον πάγκο (του α’ μέρους) ή στην 11άδα, του β’ μέρους.
Μένει να φανεί τι θα επιλέξει ο Ενινγκ σε ένα παιχνίδι που κρίνει πρόκριση. Αντίστοιχα πάντως κι από την πλευρά της Κόλος Κοβαλίβκα, τα δύο ημίχρονα του Αρη με τη Λαμία αλλά και οι συνδυασμοί στις επιλογές του Ενινγκ, της κάνουν πιο δύσκολο το σκάουτινγκ.
Μοιάζει πάντως να μην έχουν να κρύψουν πολλά ο ένας από τον άλλον.
Ο Άρης γνωρίζει ότι θα πρέπει ο ίδιος να ορίσει το παιχνίδι.
Γνωρίζει ότι πάει για την πρόκριση. Γνωρίζει επίσης και τις δικές του δυνατότητες και τις προσωπικότητες των παικτών που διαθέτει αλλά και τις δυσκολίες που έχει ο αγώνας.