Πφαφ: “Συναρπαστικό το Μπάγερν-ΠΑΟΚ!”

Ο Βέλγος παλαίμαχος τερματοφύλακας της βαυαρικής ομάδας ξεχωρίζει την αναμέτρηση με τους "ασπρόμαυρους" στο Μόναχο και τη συγκαταλέγει στα πιο σημαντικά παιχνίδια της καριέρας του

Κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις, οπότε έχει σημασία από ποια πλευρά το βλέπει κανείς. Στην περίπτωση του μυθικού αγώνα Μπάγερν-ΠΑΟΚ, στο Μόναχο, για παράδειγμα, στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης του Κυπέλλου UEFA τη σεζόν 1983-1984, οι τότε παίκτες της βαυαρικής ομάδας αυτό που βλέπουν είναι ότι έζησαν έναν συναρπαστικό αγώνα, από τον οποίο βγήκαν νικητές κυριολεκτικά στην κόψη του ξυραφιού, μιας κι η νίκη, που έδινε πρόκριση στον επόμενο γύρο, κρίθηκε στα πέναλτι.

Το τελικό σκορ σε αυτή τη διαδικασία ήταν 9-8! Το διαμόρφωσε ο Ζαν Μαρί Πφαφ, αυτός ο πολύ σπουδαίος Βέλγος τερματοφύλακας, ο οποίος υπερασπίστηκε την εστία της Μπάγερν από το 1982 έως το 1988. Αυτός που απέκρουσε το χτύπημα πέναλτι του Κώστα Μαλιούφα κι αμέσως μετά σούταρε εύστοχα απέναντι στον Μλάντεν Φορτούλα, για να γράψει το τελικό αποτέλεσμα το ηλεκτρονικό ταμπλό στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου.

Ο Πφαφ έπαιξε 506 παιχνίδια στην καριέρα του σε συλλογικό επίπεδο με την Μπέβερεν, την Μπάγερν, τη Λιρς και την Τράμπζονσπορ, και άλλα 64 με την Εθνική ομάδα του Βελγίου. Κέρδισε ένα πρωτάθλημα κι ένα Κύπελλο Βελγίου, 3 πρωταθλήματα Γερμανίας και 2 Κύπελλα, καθώς και αρκετές ατομικές διακρίσεις. Μέχρι καλύτερος τερματοφύλακας στον κόσμο έφτασε να αναδειχθεί, το 1987. 

Τη σχέση έχουν όλα αυτά με τον αγώνα Μπάγερν-ΠΑΟΚ, στις 2 Νοεμβρίου του 1983; Για να επανέλθουμε στο θέμα μας, λοιπόν, η βέλγικη ιστοσελίδα sporza δημιούργησε μια θεματική κατηγορία ρετρό, στην οποία συμπεριλαμβάνει σπουδαία ευρωπαϊκά παιχνίδια, τα οποία έμειναν στη μνήμη των φιλάθλων που τα παρακολούθησαν, αλλά και των ίδιων των πρωταγωνιστών. Οι συντελεστές της ιστοσελίδας ζήτησαν από τον Πφαφ να τους πει ποιο είναι το παιχνίδι που του έχει μείνει στο νου και θα ήθελε να το δει ξανά και να το θυμηθεί. Αυτός, λοιπόν, μέσα από τα τόσα σημαντικά παιχνίδια που έχει παίξει, στάθηκε στο Μπάγερν-ΠΑΟΚ. Ναι, σε εκείνον τον αξέχαστο επαναληπτικό με τους “ασπρόμαυρους”, εκείνη τη ρεβάνς του 0-0 της Τούμπας, που επίσης τελείωσε 0-0.

“Πρώτα χρειάστηκε να αποκρούσω ένα χτύπημα πέναλτι και μετά να σκοράρω σε χτύπημα πέναλτι. Αυτό είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά παιχνίδια που έχω παίξει”, απάντησε χθες (5/5) ο Πφαφ στη σχετική ερώτηση που του έγινε. Ξεχώρισε, δηλαδή, αυτόν τον αγώνα από τους 506 συνολικά της καριέρας του -κι αυτό μάλλον λέει πολλά για το πώς βίωσαν οι τότε παίκτες της Μπάγερν εκείνη τη νίκη-πρόκριση.

Όπως είπαμε, σε αυτούς έλαχε η πλευρά του νομίσματος που κέρδιζε, οπότε έχουν κάθε λόγο να θυμούνται εκείνο το ματς ως συναρπαστικό με θετική κατάληξη. Διότι στους “ασπρόμαυρους”, που έλαχε η άλλη πλευρά του νομίσματος, έχουν κάθε λόγο να είναι ακόμη λυπημένοι με ό,τι συνέβη εκείνο το βράδυ στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου, σε έναν αγώνα που καθήλωσε τους χιλιάδες Έλληνες μετανάστες που τον παρακολούθησαν διά ζώσης, αλλά και τους δεκάδες χιλιάδες Έλληνες είτε στην Ελλάδα, είτε στη Γερμανία, που το είδαν από την τηλεόραση. 

Σημαντική λεπτομέρεια, η ιστοσελίδα δεν μπορεί να κάνει το χατίρι του Πφαφ να δείξει τον αγώνα, διότι όπως του είπαν οι συντελεστές δεν έχουν διαθέσιμη την κόπια. Έτσι, για να έχει κι αυτός κάτι να τον στεναχωρεί από εκείνο το βράδυ…


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.