Γάνδη-ΠΑΟΚ 1-2: “Πέταξε” για τους “8” ο “Δικέφαλος”! (hls)

Με γκολ των Κρέσπο (20') και Ντόουγκλας (77') ο Ραζβάν Λουτσέσκου κι οι ποδοσφαιριστές του έγραψαν ιστορία, επικρατώντας της Γάνδης 2-1 (40' Ντεπουάτρ) και προκρίθηκαν στις οκτώ καλύτερες ομάδες του Europa Conference League!

Με πίστη για τη νίκη, αυτοπεποίθηση άνευ προηγουμένου και ρεσιτάλ τακτικής από τον Ραζβάν Λουτσέσκου ο ΠΑΟΚ άλωσε τη Γάνδη με 2-1 (20′ Κρέσπο, 77′ Ντόουγκλας-40′ Ντεπουάτρ) κι έγραψε ιστορία παίρνοντας μια σπουδαία πρόκριση – και για τον ίδιο και για την Ελλάδα – στην προημιτελική φάση του Europa Conference League.

Τα πλάνα των προπονητών

Ο μεγαλύτερος «πονοκέφαλος» για τον Χάιν Βανχέζεμπρουκ ήταν ο ανέτοιμος στο νματς της Τούμπας, Τισουνταλί. Ο Μαροκινός ξεκίνησε στο αρχικό σχήμα αυτήν τη φορά, ο σχηματισμός επέστρεψε στο 3-4-1-2, ο Οβούζου πήρε θέση στον άξονα κι ο Τορουναρίγκα στο αριστερό άκρο της άμυνας. Ξεκάθαρη στόχευση στην αριστερή πτέρυγα του ΠΑΟΚ και στο δίδυμο Βιεϊρίνια-Μπίσεσβαρ, με πίεση σε όλο το γήπεδο και κατά κύματα επιθέσεις.

Με τους Μιχαηλίδη, Κούρτιτς, Ελ Καντουρί, Αν. Ζίβκοβιτς εκτός, τους Σάστρε-Ζαμπά εκτός ευρωπαϊκής λίστας, οι επιλογές του Ραζβάν Λουτσέσκου ήταν πολύ συγκεκριμένες σε λογικές ασφάλειας και συνοχής. Ο Σβαμπ πήρε θέση στο πλευρό του Τσιγγάρα, ο Ντόουγκλας στον άξονα, ο Μπίσεσβαρ αριστερά κι ο Μουργκ δεξιά και Άκπομ στην κορυφή.

Αφόρητη πίεση, εξαιρετικός αιφνιδιασμός

Κανέναν δεν εξέπληξε η εικόνα του αγώνα από το ξεκίνημα με τους Βέλγους να έχουν πάρει τον πλήρη έλεγχο και να προσπαθούν διαρκώς να πατήσουν στην αντίπαλη περιοχή. Με τον Τισουνταλί – αρχικά – αριστερά και τον Σαμουάζ να παίρνει όλη τη δεξιά πτέρυγα με τη συντριπτική πλειοψηφία των επιθέσεων-γεμισμάτων προς την περιοχή του Πασχαλάκη να ξεκινούν από τα πόδια του.

Οι φιλότιμες προσπάθειες του Μπίσεσβαρ να επιστρέψει και να δώσει βοήθειες στον Βιεϊρίναι στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν απέδωσαν κι ήταν – κατά κύριο – λόγο οι δύο κεντρικοί αμυντικοί αυτοί που έκοβαν με κεφαλιές τα γεμίσματα κι από τις δύο πλευρές. Κι αν η μπάλα σηκωνόταν περισσότερο από τον Σαμουάζ δε συνέβαινε το ίδιο κι από αριστερά, όπου ο Κάστρο-Μόντες πήγαινε σε συνδυασμού με τον Τισουνταλί στο πρώτο 10λεπτο, πριν ο Μαροκινός περάσει δεξιά και ο Ντεπουάτρ πάρει ξεκάθαρη θέση στο αριστερό άκρο της επίθεσης.

Ο Μουργκ επέστρεφε για να βοηθήσει τον Λύρατζη, σημαντικές αλλά όχι πάντα αποτελεσματικές οι βοήθειες των χαφ, Τσιγγάρα δεξιά, Σβαμπ αριστερά στους ακραίους αμυντικούς, καθώς έμενε κενός ο άξονας και η κάλυψη ήταν αναγκαία – και – από κάποιον εξ αυτών. Όσο κυλούσε η ώρα η πίεση αυξανόταν με τον Τισουνταλί να απειλεί κατά κύριο λόγο αλλά να μην είναι εύστοχος σε όσες επιθετικές προσπάθειες δεν απέτυχαν πάνω στον κυματοθραύστη της άμυνας.

Όσο η ώρα περνούσε μπορεί η πίεση να παρέμενε αλλά ταυτόχρονα η πίστη για την πρόκριση πολλαπλασιαζόταν μέσα στους ποδοσφαιριστές του “Δικεφάλου” και διατρανώθηκε στο 20′ όταν από κόρνερ του Μουργκ και φάση διαρκείας στην περιοχή του Ρεφ, ο Σβαμπ έστρωσε την μπάλα με παράλληλη σέντρα, ο Ίνγκασον προσπάθησε για το πλασέ αλλά δεν τα κατάφερε. Ότι δεν πέτυχε όμως ο Ισλανδός το κατάφερε ο παρτενέρ του στο κέντρο της άμυνας, Κρέσπο με δυνατό τελείωμα με το αριστερό για το 0-1!

Το σοκ για τους Βέλγους ήταν μεγάλο αλλά δεν κράτησε πολύ. Οι Βέλγοι ανασυντάχθηκαν, ανέβασαν τις γραμμές πίεσης και συνέχισαν στο ίδιο μοτίβο, με την ίδια τακτική πασχίζοντας πλέον για να φέρουν το ματς στα ίσια επιμένοντας στη στόχευση του αριστερού άκρου της άμυνας των αντιπάλων τους. Μια προσέγγιση που απέδωσε μία και μόνον φορά στο 40′ όταν – και πάλι – ο Σαμουάζ έβγαλε τη σέντρα, ο Ίνγκασον κάλυπτε χώρο αφήνοντας τον Λύρατζη να προσπαθεί να βγάλει εκτός θέσης τον Ντεπουάτρ, ο Βέλγος όμως κατάφερε να πάρει την κεφαλιά και να νικήσει τον Πασχαλάκη για το 1-1.

Οι δύο ομάδες πήγαν στ’ αποδυτήρια με τον Ραζβάν Λουτσέσκου να καλείται να διαχειριστεί ένα επιπλέον πρόβλημα, καθώς ο σκόρερ της ομάδας, Χοσέ Άνχελ Κρέσπο, ένιωθε έντονα ενοχλήσεις στον προσαγωγό, ένα γνωστό μεν αλλά πλέον μη διαχειρίσιμο πρόβλημα για τον Ισπανό αμυντικό με συνέπεια την αντικατάστασή του από τον Μιχάι.

Κρατούσε το καλύτερο για το τέλος

Ο “Δικέφαλος” μπήκε στο δεύτερο 45λεπτο με μια – αναγκαστική – διαφοροποίηση αλλά με ειδοποιό διαφορά τη μεγαλύτερη πίστη στο πλάνο του, σύμφωνα με το οποίο κατάφερε στο πρώτο ημίχρονο να απορροφήσει χωρίς καταστρεπτικές συνέπειες την αφόρητη πίεση των Βέλγων, διάστημα στο οποίο ξόδεψαν το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειάς τους και με γνώση πως πλέον ο χρόνος είχε αρχίσει να κυλάει υπέρ του.

Το σκηνικό δεν άλλαξε κατά πολύ, με τη διαρκή επιθετικότητα των γηπεδούχων να παίζει κυρίαρχο ρόλο μεν αλλά σταδιακά ν’ ανεβάζει τις γραμμές του. Η συζήτηση ανάμεσα στον Ραζβάν Λουτσέσκου και τον Κριστιάνο Μπάτσι για τις επεμβάσεις που έπρεπε να κάνουν στη ροή του αγώνα, γνωρίζοντας πως ο Μπίσεσβαρ, ο πλέον ικανός ποδοσφαιριστής της ομάδας στο κράτημα της μπάλας δεν μπορούσε να μείνει στο ματς για περισσότερο από μια ώρα κι ο … κύβος ερρίφθη.

Η τεχνική ηγεσία του “Δικεφάλου” αποφάσισε να ενισχύσει την ομάδα σταδιακά με πλάγιους αμυντικούς που μπορούσαν να καλύψουν μ’ επιτυχία τις θέσεις των εξτρέμ. Στο 58′ ο Μπίσεσβαρ έδωσε τη θέση του στον Σίντκλεϊ και στο 70′ ο Μουργκ στον Λούκας Τέιλορ! Μια κίνηση που “κλείδωσε” το ματς για τον ΠΑΟΚ, με τους νεοεισελθόντες να ενισχύουν σημαντικά τις πτέρυγες και να θωρακίζουν την αμυντική λειτουργία της ομάδας, ενώ παράλληλα έδωσαν υπερπολύτιμη ενέργεια σε όλους. Με τις γραμμές ν’ ανεβαίνουν ολοένα και ψηλότερα ο Άκπομ κέρδισε ένα φάουλ στο 77′ στο χώρο ανάμεσα στο κόρνερ και την πλάγια γραμμή της μεγάλης περιοχής. Ο Βιεϊρίνια ανέλαβε την εκτέλεση, η κομπίνα έβγαλε την μπάλα στη γραμμή της μεγάλης περιοχής στον επερχόμενο Ντόουγκλας κι εκείνος με αριστοτεχνικό πλασέ έκανε το 1-2 τελειώνοντας τις όποιες ελπίδες των Βέλγων.

Στο διάστημα που απέμεινε η είσοδος των Μιτρίτσα-Τσόλακ αντί των Σβαμπ-Άκπομ έδωσε ακόμη περισσότερη ενέργεια στον ΠΑΟΚ που πλέον έβγαινε με αυτοπεποίθηση από την περιοχή του, απειλούσε τη Γάνδη με αξιώσεις κι αν ήταν πιο προσεκτικός θα μπορούσε να έχει ανεβάσει το δείκτη του σκορ. Σημαντική ευκαιρία στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων κατέγραψε κι ο Μπεζούς με σουτ που εξουδετέρωσε ο Πασχαλάκης. Το τέλος της αναμέτρησης βρήκε τους πάντες, ομάδα και κόσμο, ανακατεμένο σ’ ένα πάρτι με ξέφρενους πανηγυρισμούς άνευ προηγουμένου.

Διαιτητής

Ντάνιελ Ζίμπερτ (Γερμανία)

Βοηθοί

Γιαν Ζάιντελ (Γερμανία)

Ράφαελ Φόλτιν (Γερμανία)

Τέταρτος

Σβεν Γιαμπλόνσκι (Γερμανία)

Γάνδη (Χάιν Βανάιζεμπρουκ) (3-4-1-2): Ρεφ, Οκούμου, Ενγκαντέ, Τορουναρίνγκα, Κάστρο Μέντεζ (85’ Χάνσε Όλσεν), Κουμς, Οβούσου, Σαμουϊζ, Οφόε (82’ Χιουλσάγκερ), Τισουντάλι (82’ Μπεσούζ), Ντεμπουάτρ.

ΠΑΟΚ (Ραζβάν Λουτσέσκου) (4-2-3-1): Πασχαλάκης, Βιεϊρίνια, Κρέσπο (46’ Μιχάι), Ίνγκασον, Λύρατζης, Σβαμπ (85’ Μιτρίτσα), Τσιγγάρας, Μπίσεσβαρ (58’ Σίντκλεϊ), Αουγκούστο, Μουργκ (70’ Τέιλορ), Άκπομ (86’ Τσόλακ).


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.