Tιμ Σπαρβ: Η «κολόνα» της Φινλανδίας

Το εκπληκτικό ρεκόρ του νέου αποκτήματος της ΑΕΛ Τιμ Σπαρβ με τη φανέλα της Φινλανδίας την τελευταία πενταετία.

«Είναι ένας ποδοσφαιριστής – σύμβολο, ο φυσικός αρχηγός της Φινλανδίας». Με αυτή την ατάκα μεταξύ άλλων παρουσίασε το αφεντικό της ΑΕΛ Αλέξης Κούγιας το νέο μεταγραφικό απόκτημα της ομάδας, Τιμ Σπαρβ.

Η ατάκα του, δεν είχε ίχνος υπερβολής. 

O 33χρονος μέχρι πρότινος μέσος της Μίντιλαντ, φορά εδώ και μία πενταετία το περιβραχιόνιο του αρχηγού στην Εθνική Φινλανδίας και θα είχε μία συμμετοχή σε Euro σήμερα ως «κάπτεν» αν δεν είχε μεσολαβήσει η πανδημία του κορωνοϊού.

Για την ανεβασμένη τα τελευταία χρόνια ομάδα του Μάρκους Κάνερβα, τα φώτα των προβολέων συνήθως τα κερδίζει ο αρχισκόρερ Τεέμου Πούκι.

Ωστόσο, ο παίκτης χωρίς τον οποίον η Φινλανδία κυριολεκτικά δεν μπορεί να κερδίσει εδώ και πέντε χρόνια είναι το νέο απόκτημα της ΑΕΛ!

Οι αριθμοί το αποδεικνύουν. Ο Σπαρβ, έγινε αρχηγός το φθινόπωρο του 2015 και από τότε η ομάδα του έχει δώσει 30 επίσημους αγώνες στο πλαίσιο προκριματικών Μουντιάλ και Euro, αλλά και της πρώτης «έκδοσης» του Nations League.

Aπό αυτούς ο Σπαρβ έχει αγωνιστεί σε 17 ως βασικός ή ως αλλαγή, με την ομάδα του να έχει κερδίσει 13 και να έχει χάσει μόλις δύο!

Εντελώς αντίθετη είναι η κατάσταση όταν λείπει ο Σπαρβ, καθώς στις 13 περιπτώσεις που δεν αγωνίστηκε στο ίδιο διάστημα, η ομάδα του κατάφερε να κερδίσει μόλις μία φορά!

Χαρακτηριστικά, ειδικότερα σε προκριματικά Euro, η Φινλανδία κέρδισε για τελευταία φορά σε αγώνα που δεν έπαιξε ο Σπαρβ πριν από εννέα ολόκληρα χρόνια, τον Σεπτέμβριο του 2011!

Η ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ ΜΕ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΣΠΑΡΒ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ

Με τον Σπαρβ

Αγώνες 17 Νίκες 13 Ισοπαλίες 2 Ήττες 2

Χωρίς τον Σπαρβ

Αγώνες 13 Νίκες 1 Ισοπαλίες 3 Ήττες 9

Τι τον κάνει τόσο πολύτιμο;

Ο Σπαρβ δεν είναι ο πιο γρήγορος παίκτης του κόσμου (ειδικά τώρα στα 33), δεν έχει καλό ρεκόρ σκοραρίσματος, ενώ δεν εμφανίζεται ψηλά σε στατιστικές κατηγορίες που θα περίμενε κανείς από έναν αμυντικό μέσο, όπως οι προσωπικές μονομαχίες ή τα τάκλιν

Το 2014 όμως, μία από τις λίγες -τότε- ευρωπαϊκές ομάδες που βασίζονταν σχεδόν αποκλειστικά στα στατιστικά για τις μεταγραφές τους, η Μίντιλαντ, προχώρησε στην απόκτηση του από την Χρόνινγκεν και δεν βγήκε χαμένη τα επόμενα έξι χρόνια!

Οι άνθρωποι της ομάδας από τη Δανία, παρέβλεψαν τις παραπάνω παραδοσιακές στατιστικές κατηγορίες και κοίταξαν τα «deep statistics». Εκεί διαπίστωσαν ότι η παρουσία του στον αγωνιστικό χώρο έκανε τους συμπαίκτες του καλύτερους. Όταν ο Σπαρβ είναι στο χορτάρι, η ομάδα του πολύ απλά κερδίζει περισσότερους πόντους απ’ ότι όταν λείπει.

Με το ποδοσφαιρικό του ΙQ, προλαβαίνει κατστάσεις στον κρίσιμο χώρο του κέντρου και «μυρίζεται» τον κίνδυνο εξουδετερώνοντάς τον πριν καν αυτός δημιουργηθεί.

Παράλληλα, είναι ηγετική παρουσία εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου, έχοντας συνεχή επικοινωνία με τους συμπαίκτες του και δίνοντάς τους κίνητρο να προσπαθήσουν περισσότερο. Ο ίδιος, μιλώντας παλαιότερα σε φινλανδικά ΜΜΕ εντόπισε ένα άλλο στοιχείο που τον έχει καθιερώσει:

«Το μεγαλύτερο προσόν μου είναι η ηρεμία μου με την μπάλα στα πόδια. Είμαι ικανός στο να ηρεμώ το παιχνίδι και έτσι έχουμε μεγαλύτερο έλεγχο».

Ο παλιός του προπονητής στη Μίντιλαντ Κένεθ Άντερσεν έχει πει σχετικά:

«Είναι πολύ εύκολο να προπονήσεις τον Τιμ γιατί είναι επαγγελματίας εντός και εκτός γηπέδου. Επίσης είναι εξαιρετικός ηγέτης, όταν κάνει κάτι οι συμπαίκτες του ακολουθούν. Ξέρει τι είναι καλό ή κακό. Μπορεί να προσαρμόζεται στο παιχνίδι και δίνει το 100% σε κάθε αγώνα. Αν ήταν και λίγο πιο γρήγορος…».

Ε, δε γίνεται να τα έχουμε όλα…


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.