Μετά από 8.763 ημέρες ή αν προτιμάτε στρογγυλά, 24 χρόνια η Ρουμανια νίκησε σε Euro. Τότε θύμα της ήταν η Αγγλία, τώρα η Ουκρανία με το εντυπωσιακό και υπερβολικό για την εικόνα του αγώνα 3-0.

Οι επιλογές των προπονητών

O κόουτς Ιορντανέσκου δεν είχε εκπλήξεις στην ενδεκάδα. Στον πάγκο είναι ο Άλιμπεκ ο οποίος χειρουργήθηκε στο πόδι πριν τρεις εβδομάδες.

Οι Ουκρανοί δεν έχουν διαθέσιμο τον αριστερό μπακ Μικολένκο της Έβερτον ο οποίός λογω προβλήματος στον αστράγαλο είναι στον πάγκο. Ο Ζιντσένκο αφήνει τα χαφ και μετακομίζει στην θέση του αριστερού μπακ.

Στοίχισε η αυτοπεποίθηση

Οι Ουκρανοί πήραν τον έλεγχο της αναμέτρησης από την αρχή του αγώνα. αλλά δεν ήταν απειλητικοί.

Έφτασαν αρκετές φορές κοντά στην περιοχή της Ρουμανίας. Στο 29ο λεπτό όμως η αυτοπεποίθηση των Ουκρανών τους έβαλε σε μπελάδες.

Κυκλοφορούσαν την μπάλα στο πρώτο τρίτο του γηπέδου. Ο Λούνιν έκανε λάθος και ο Στάντσιου με απίστευτο σουτ έκανε το 1-0.

Οι Ουκρανοί έπαθαν ένα μίνι σοκ και θα μπορούσαν να χάνουν και με 2-0 αλλά ο Μαν ήταν άστοχος (39′) και ο Στάντσιου έστειλε την μπάλα στο δοκάρι με απευθείας κόρνερ (40′).

Εξαφάνιση Ουκρανών

Πάλι η Ουκρανία βγήκε στο γήπεδο με ηρεμία, κατοχή μπάλας και προσπάθεια να πιέσει. Και ξαφνικά… σε μια αντεπίθεση των Ρουμάνων και άλλο ένα φοβερό σουτ αυτή την φορά από τον Ραζβάν Μάριν έγινε το 2-0 (53′).

Οι Ουκρανοί έπαθαν νέο σοκ, εξαφανίστηκαν από το γήπεδο και το 3-0 έγινε άμεσα με μια βόλτα του Μαν στην περιοχή και ασίστ για το γκολ του Ντράγκους (57′).

Παρά τις αλλαγές η Ουκρανία δεν μπόρεσε να επιστρέψει στο ματς. Είχε τις ευκαιρίες αλλά όχι την ευστοχία των Ρουμάνων.

Απείλησε με σουτ του Σουντακόβ (77′) που μπλόκαρε ο Νιτσα, με σουτ άουτ του Μούντρικ που έφυγε άουτ (84′). Λίγο έλειψε να σκοράρει με αυτογκόλ του Πούσκας (89′) ενώ στις καθυστερήσεις πλασέ του Γιάρεμτσουκ κατέληξε στο οριζόντιο δοκάρι.

Με το 3-0 οι Ρουμάνοι πέτυχαν μόλις την δεύτερη νίκη της ιστορίας τους σε τελική φάση Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος και την πρώτη μετά από 24 χρόνια, μετά τις 20 Ιουνίου του 2000 όταν είχαν νικήσει την Αγγλία με 3-2 με πέναλτι του Γκάνεα στο 89ο λεπτό.

Ρουμανία: Νίτσα – Ράτσιου, Ντράγκουσιν, Μπούρτσα, Μπάντσου – Μ. Μάριν (75′ Ρους) – Μαν (62′ Χάτζι), Ρ. Μάριν, Στάντσιου (85′ Ρατσόβιταν), Κόμαν (62′ Μιχάιλα) – Ντράγκους (75′ Πούσκας)

Ουκρανία: Λούνιν – Κονόπλια (72′ Τίμτσικ), Ζαμπάρνι, Ματβιγένκο, Ζιντσένκο – Στεπανένκο (62′ Μπράζκο), Σαπαρένκο (62′ Γιάρεμτσουκ) – Τσιγκάνκοβ (62′ Γιαρμολένκο), Σουντακόβ (83′ Μαλινόβσκι), Μούντρικ – Ντόβμπικ