Ο προπονητής της εθνικής ομάδας της Αγγλίας είχε την τέλεια ευκαιρία να αποτινάξει μια και καλή τον τίτλο του μοιραίου, που τον ακολουθούσε από εκείνη την αποφράδα ημέρα του ημιτελικού με την Γερμανία και το χαμένο πέναλτι, το οποίο στοίχισε την πρόκριση στον τελικό το 1996.
Κι όμως ενώ τα τρία λιοντάρια, κατέκτησαν μια σειρά από κορυφές σε αυτό το EURO, καταρρίπτοντας ρεκόρ και “σπάζοντας” κατάρες, την κρίσιμη ώρα λύγισαν, ξανά. Για πρώτη φορά νίκησαν σε πρεμιέρα, για πρώτη φορά νίκησαν στην κανονική διάρκεια σε νοκ άουτ παιχνίδι της διοργάνωσης, για πρώτη φορά κράτησαν ανέπαφη την εστία τους τόσο καιρό, για πρώτη φορά έστειλαν σπίτι τους τους Γερμανούς στη φάση των 16, για πρώτη φορά πέρασαν στον τελικό ενός ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.
Το σκηνικό στο Γουέμπλεϊ ιδανικό, μόλις στο 2ο λεπτό η Αγγλία μπροστά και ένα ολόκληρο έθνος που ζητά επιτακτικά μια επιτυχία, να βρίσκεται σε παροξυσμό. Από κει και πέρα όμως πλήρης αποτυχία να διαχειριστεί το ματς, λανθασμένη τακτική με την μπάλα να βρίσκεται συνεχώς σε ιταλικά πόδια και τους Άγγλους να παίζουν άμυνα, απλώς απομακρύνοντας την μπάλα από το πρώτο κιόλας ημίχρονο. Κάποια στιγμή το μοιραίο θα ερχόταν, όπως και ήρθε, με τους γηπεδούχους να είναι τυχεροί που πήγαν το ματς στα πέναλτι.
Και εκεί το μαρτύριο του Σισύφου-Σάουθγκέιτ επαναλαμβάνεται. Επιλέγει τρεις πιτσιρικάδες για τα τρία τελευταία πέναλτι, με τους δύο από αυτούς να μπαίνουν μόνο και μόνο για να σκοράρουν από την άσπρη βούλα, χωρίς καν να προλάβουν να ιδρώσουν τη φανέλα τους, να γίνουν στο ελάχιστο επιδραστικοί. Το αποτέλεσμα είναι πλέον γνωστό τοις πάσι, τρία χαμένα πέναλτι στη σειρά και η Αγγλία μένει και πάλι χωρίς τίτλο.
Ο προπονητής του στην ομάδα νέων της Κρίσταλ Πάλας, Άλαν Σμιθ,είχε πει ότι είναι πολύ έξυπνος για να παίζει ποδόσφαιρο (καλό) κι αν ήταν στο χέρι του θα τον έπειθε να γίνει ταξιδιωτικός πράκτορας, αφήνοντας τη στρογγυλή “θεά” (όχι τόσο καλό). Του έδωσε πάντως από νωρίς ευθύνες, τον έκανε αρχηγό της ομάδας, δείχνοντάς του το σωστό δρόμο.
Το χαμένο πέναλτι τον στοιχειώνει τόσο πολύ, που ο αστικός μύθος θέλει ένα Βουδιστή μοναχό στο Μπαλί, όπου βρέθηκε για το μήνα του μέλιτος με τη σύζυγό του Άλισον, να τον πλησιάζει και να αναρωτιέται αν όντως είναι αυτός, ο Άγγλος που είχε αστοχήσει από τα 11 βήματα.
Προπονητικά ήρθε η Μίντλεσμπρο, η εθνική ομάδα νέων της Αγγλίας και από το 16 που ανέλαβε τους μεγάλους έβαλε ξανά τη χώρα του στον ποδοσφαιρικό χάρτη της Ευρώπης. Ημιτελικός στο Μουντιάλ του 2018, τελικός το 2020 στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και ποιος ξέρει από εδώ και πέρα. Το σίγουρο είναι ότι ο Μπόρις Τζόνσον σκέφτεται σοβαρά να τον χρήσει ιππότη, οπότε στο Κατάρ το πιθανότερο είναι ένας Sir να καθοδηγεί τεχνικά τους Άγγλους.