Euro: Οι αριθμοί για το Βέλγιο-Ιταλία

Ο σπουδαίος προημιτελικός του Μονάχου κλέβει την παράσταση καθώς αμφότερες οι ομάδες διατηρούν βλέψεις κατάκτησης του τροπαίου.

Δίχως αμφιβολία βάσει ονομάτων το ζευγάρι του Βελγίου με την Ιταλία για την προημιτελική φάση του Euro (2/7, 22:00) βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων των φίλων του ποδοσφαίρου.

Οι αριθμοί της επικείμενης αναμέτρησης έχουν το δικό τους ενδιαφέρον:

●      Αυτή θα είναι η πέμπτη αναμέτρηση ανάμεσα στο Βέλγιο και την Ιταλία σε μεγάλη διοργάνωση – και οι τέσσερις προηγούμενες αναμετρήσεις ήταν στη φάση των ομίλων, στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1954 και στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα του 1980, 2000 και 2016. Η Ιταλία απέφυγε την ήττα και στα τέσσερα ματς, με τρεις νίκες και μία ισοπαλία.

●      Το Βέλγιο δεν έχει παίξει με καμία εθνική ομάδα περισσότερες φορές σε μεγάλες διοργανώσεις χωρίς να έχει ούτε μία νίκη από ότι με την Ιταλία (4, όσα ματς με Γαλλία και Γερμανία), ενώ οι μόνες ευρωπαϊκές ομάδες που έχει παίξει η Ιταλία τις περισσότερες φορές χωρίς ήττα είναι η Γερμανία (9) και η Αυστρία (5).

●      Η Ιταλία έχει φτάσει στα προημιτελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος για τέταρτη συνεχή διοργάνωση. Καθεμιά από τις τρεις προηγούμενες αναμετρήσεις σε αυτή τη φάση κρίθηκαν στα πέναλτι, με τους Ιταλούς να αποκλείονται από την Ισπανία το 2008 και την Γερμανία το 2016, ενώ προκρίθηκαν κόντρα στη Γαλλία το 2012. Μάλιστα, αυτά ήταν τα τρία από τα πέντε ματς που κρίθηκαν στα πέναλτι για την Ιταλία σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, τα περισσότερα από κάθε άλλο έθνος πριν τη διοργάνωση του 2020. 

●      Η Ιταλία έχει δεχτεί πάνω από ένα γκολ μόνο σε ένα από τα τελευταία 18 ματς σε μεγάλες διοργανώσεις (Euro/Παγκόσμια Κύπελλα), από την αρχή του Euro 2012. Δέχτηκαν μόνο 13 γκολ σε αυτά τα ματς (8 φορές κράτησαν το μηδέν στην άμυνα) με το μοναδικό παιχνίδι που δέχτηκαν πάνω από ένα γκολ να είναι ο τελικός του Euro 2012 κόντρα στην Ισπανία (ήττα με 4-0).

●      Το Βέλγιο νίκησε στα επτά από τα τελευταία οκτώ ματς σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα – η εξαίρεση σε αυτό το σερί ήταν στα προημιτελικά του Euro 2016, όταν έχασαν 3-1 από την Ουαλία.

●      Η Ιταλία νίκησε και στα τέσσερα ματς του Euro 2020, δεν έχει νικήσει ποτέ πέντε σερί παιχνίδια στα τελικά των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων, ενώ μόνο δύο φορές στο παρελθόν έχουν νικήσει πέντε ή περισσότερα ματς σερί σε οποιαδήποτε μεγάλη διοργάνωση (Παγκόσμια Κύπελλα/Euros) νικώντας επτά ματς στη σειρά στο Παγκόσμιο Κύπελλο από το 1934 μέχρι το 1938 και πέντε στη σειρά στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1990.

●      Το Βέλγιο απέκλεισε τους κατόχους της διοργάνωσης, Πορτογαλία στη φάση των 16 – τέσσερα από τα πέντε έθνη που νίκησαν αγώνα στα νοκ-άουτ κόντρα στον κάτοχο, κατέκτησαν το τρόπαιο, με την εξαίρεση να είναι η Ιταλία στο Euro 2016.

●      Από το πρώτο ματς του Ρομπέρτο Μαρτίνεθ ως επικεφαλής του Βελγίου τον Σεπτέμβριο του 2016, έχει νικήσει περισσότερα παιχνίδια (47) και έχει πετύχει περισσότερα γκολ (175) από κάθε άλλη ευρωπαϊκή ομάδα σε όλες τις διοργανώσεις. Και ο Μαρτίνεζ και ο Ρομπέρτο Μαντσίνι νίκησαν στα πρώτα τέσσερα ματς τους στο Euro, ενώ μόνο ο Μισέλ Ινταλγκό έχει κερδίσει τα πρώτα πέντε ματς στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, νικώντας όλα τα παιχνίδια του Euro 1984 με τη Γαλλία.

●      Ο Τοργκάν Αζάρ του Βέλγιου είχε συμμετοχή σε έξι γκολ στις τελευταίες επτά φορές που ξεκίνησε βασικός για το Βέλγιο (4 γκολ και 2 ασίστ) και έχει σκοράρει στις δύο τελευταίες συμμετοχές του στο Euro. Ο μοναδικός Βέλγος παίκτης που σκόραρε σε τρία συνεχή ματς σε μεγάλες διοργανώσεις ήταν ο Μαρκ Βίλμοτς στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002.

●      Ο Ματέο Πεσίνα σκόραρε στα δύο τελευταία ματς του Euro 2020 με την Ιταλία, κανένας παίκτης δεν έχει σκοράρει σε τρία συνεχή παιχνίδια σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα για την Ιταλία, ενώ ο τελευταίος που τα κατάφερε σε μεγάλη διοργάνωση (Παγκόσμιο Κύπελλο και Euros) ήταν ο Κρίστιαν Βιέρι που σκόραρε σε τέσσερα ματς στη σειρά στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.