Οι πέντε κορυφαίες ομάδες στην ιστορία των Euro

Μετράμε πλέον αντίστροφα για την έναρξη του Euro 2020, σε μία πολύ ιδιαίτερη σεζόν λόγω κορωνοϊού,για το ποδόσφαιρο.

Η σέντρα στη διοργάνωση θα γίνει στις 11 Ιουνίου, με τον αγώνα Τουρκίας-Ιταλίας στο «Ολίμπικο» της Ρώμης. Πάντα τέτοιες εποχές, ανατρέχουμε στο παρελθόν για να θυμηθούμε κάποιες ιστορίες, κάποια πρόσωπα που έχουν σημαδέψει τη διοργάνωση, από το 1960 που διεξήχθη το πρώτο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Εμείς ανατρέξαμε στο παρελθόν για να θυμηθούμε κάποιες ομάδες που έχουν βάλει τη «σφραγίδα» τους σε αυτό το τουρνουά. Θα μου πείτε διαφορετικές εποχές, διαφορετικές τακτικές, υπάρχουν πολλές μεταβλητές για να βρούμε μία οριστική λίστα, αλλά αυτό δεν μας απέτρεψε από το να προσπαθήσουμε να διαλέξουμε πέντε ομάδες.

ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ (Euro 1960)

Η περίοδος επιρροής της στο ποδόσφαιρο ήταν σημαντική, χωρίς να κρατήσει πολύ. Από το 1960 έως το 1972, η Σοβιετική Ένωση έφτασε στον τελικό του Euro σε τρεις περιπτώσεις (‘60, ‘64, ‘72), κερδίζοντας την πρώτη διοργάνωση το 1960. Σπουδαίοι παίκτες εκείνης της ομάδας ήταν ο Ιβάνοφ, ο Πονεντέλνικ και βέβαια κορυφαίος όλων ο τερματοφύλακας, Λεβ Γιασίν.

OΛΛΑΝΔΙΑ (Euro 1988)
Αφού έχασε το πρώτο ματς των ομίλων απέναντι στη Σοβιετική Ένωση, κανείς δεν περίμενε από την Ολλανδία να προχωρήσει και να κερδίσει το πρώτο και μοναδικό της τρόπαιο ως χώρα. Η εκδίκηση των «οράνιε» ήρθε στον τελικό, όπου επικράτησαν της Σοβιετικής Ένωσης, με σκορ 2-0, με τον Μάρκο Φαν Μπάστεν να πετυχαίνει έναν τέρμα και να αναδεικνύεται πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης (με 5 γκολ).


ΓΑΛΛΙΑ (Euro 2000)
Αναμφισβήτητα μία από τις κορυφαίες ομάδες όλων των εποχών εκείνη η Εθνική Γαλλίας. Σας θυμίζω ενδεκάδα: Μπαρτέζ, Τουράμ, Μπλαν, Ντεσαγί, Λιζαραζού, Βιειρά, Ντεσάν, Τζοργκαέφ, Ζιντάν, Ανρί και Ντουγκαρί. Στον τελικό επιβλήθηκε της Ιταλίας 2-1 στην παράταση και έγινε η πρώτη χώρα μετά τη Δυτική Γερμανία 26 χρόνια πριν που κέρδισε σερί, Παγκόσμιο Κύπελλο και Euro. Από τότε βέβαια η Γαλλία δεν έχει κερδίσει Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, κάτι που θα προσπαθήσει εφέτος.

ΔΥΤΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ (Euro 1972)
Αυτή η Δυτική Γερμανία, ήταν επίσης μία εκπληκτική ομάδα, αν και βέβαια πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι τότε δεν υπήρχαν γκρουπ και ότι στην τελική φάση συμμετείχαν τέσσερις ομάδες. Παρά το γεγονός αυτό, ήταν μία ομάδα με επιρροή και πρέπει να την τοποθετήσουμε ψηλά στη λίστα. Επτά από τους παίκτες της ομάδες ήταν στην καλύτερη ομάδα του τουρνουά και ξεκίνησε μία περίοδος μεγάλων επιτυχιών για την ομάδα, με τρεις τελικούς σε τρία σερί Euro, κατακτώντας τους δύο από αυτούς. Δύο χρόνια αργότερα, η Δυτική Γερμανία κέρδισε το δεύτερο Παγκόσμιο Κύπελλο στην ιστορία της και έθεσε πραγματικά το πλαίσιο για να γίνει η Γερμανία – μέχρι σήμερα – ένα από τα πιο κυρίαρχα κράτη στο ποδόσφαιρο.

ΙΣΠΑΝΙΑ (Euro 2012)
Λίγοι θα βρεθούν να πουν ότι η Ισπανία στις ημέρες της δόξας δεν ήταν μία ομάδα που έπαιξε εντυπωσιακά. Αναφερόμαστε σε μία ομάδα που κέρδισε back-tο-back τίτλους στο Euro (2008 & 2012) και το Παγκόσμιο κύπελλο στη Νότια Αφρική το 2010.
Η επιτυχία της στηρίχτηκε κυρίως σε μία εντυπωσιακή μεσαία γραμμή, η βάση της Μπαρτσελόνα, που την αποτελούσαν οι Τσάβι, Ινιέστα, Μπουσκέτς και Φάμπρεγκας. Αφού πέρασε με άνεση από τη φάση των ομίλων με 2 νίκες και 1 ισοπαλία, αφήνοντας 2η την Ιταλία, απέκλεισε με νίκη 2-0 τη Γαλλία στα προημιτελικά και δυσκολεύτηκε μόνο στα ημιτελικά, όπου χρειάστηκε η διαδικασία των πέναλτι για να περάσει την Πορτογαλία. Στον τελικό με την Ιταλία, υπερίσχυσε κατά κράτος και κέρδισε το τρόπαιο με το εντυπωσιακό 4-0, έχοντας μάλιστα 4 διαφορετικούς σκόρερ. Νικήτρια λοιπόν σε τρία συνεχόμενα τουρνουά, μέσα σε διάστημα τεσσάρων ετών, αποτελεί ένα επίτευγμα που όμοιο του δεν έχει καταφέρει καμία άλλη ομάδα της Ευρώπης.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.