Εν΄ όψει του φινάλε της φάσης ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ, θυμόμαστε μερικά από τα πιο δραματικά παιχνίδια έκτης αγωνιστικής στην ιστορία του θεσμού.

Εν΄ όψει του φινάλε της φάσης ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ, θυμόμαστε μερικά από τα πιο δραματικά παιχνίδια έκτης αγωνιστικής στην ιστορία του θεσμού.

Τα παρακάτω ματς επέλεξε η επίσημη ιστοσελίδα της ΟΥΕΦΑ και δύο απ’ αυτά σίγουρα θα θυμίσουν πολλά στους Έλληνες φιλάθλους…

Μίλαν – Ρόζενμποργκ 1-2, 4/12/1996
Η συγκεκριμένη νίκη παραμένει μέχρι και σήμερα η μεγαλύτερη στην ευρωπαϊκή ιστορία της Ρόζενμποργκ. Τελευταία αγωνιστική του 4ου ομίλου της σεζόν 1996-97 και η Μίλαν (7 πόντοι) ήθελε απλά να αποφύγει την ήττα εντός έδρας από τους Νορβηγούς (6 πόντοι) για να περάσει στους «8» του Τσάμπιονς Λιγκ (τότε η φάση των «16» διεξάγονταν σε τέσσερις ομίλους). Οι «ροσονέρι» με Μαλντίνι, Μπόμπαν και .δε συμμαζεύεται ήταν αδιαφιλονίκητα φαβορί απέναντι σε μία ομάδα που είχαν κερδίσει με 4-1 στη Νορβηγία, αλλά εκείνη τη βραδιά βρήκαν το μάστορά τους μέσα στο «Σαν Σίρο». Οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν με τον Μπράτμπακ, η Μίλαν ισοφάρισε με τον Ντουγκαρί, αλλά στο 70ό λεπτό ο Μπράτμπακ έκανε τη σέντρα, ο Χέγκεμ  νίκησε από κοντά τον Ρόσι και η Ρόζενμποργκ πήρε την πρόκριση για τα προημιτελικά.

Παναθηναϊκός – Γιουβέντους 3-1, 8/11/2000
Πέμπτος όμιλος της πρώτης φάσης ομίλων της σεζόν 2000-2001. Στην προτελευταία αγωνιστική ο Παναθηναϊκός του Άγγελου Αναστασιάδη  χάνει με 1-0 στην έδρα της Λα Κορούνια και μένει στους πέντε βαθμούς, όμως στο άλλο παιχνίδι του ομίλου γίνεται χαμός! Η Γιουβέντους καταρρέει με 3-1 εντός έδρας από το Αμβούργο και σαν να μην έφτανε αυτό, η ομάδα του Κάρλο Αντσελότι θα ερχόταν στο ΟΑΚΑ για την τελευταία αγωνιστική χωρίς τους Ζιντάν και Ντάβιντς που αποβλήθηκαν! Ιδανική ευκαιρία για τους «πράσινους», που θα την εκμεταλλεύονταν δεόντως στο κατάμεστο Ολυμπιακό Στάδιο. Ο πρώην παίκτης της Γιουβέντους Σόουζα στο 7′ με φάουλ από το.σπίτι του άνοιξε το σκορ, όμως στο 24′ ο Πίπο Ιντσάγκι ισοφάρισε σε 1-1. Στο 59′ όμως η κατάσταση άλλαξε άρδην υπέρ του Παναθηναϊκού, με τον Λυμπερόπουλο να κερδίζει πέναλτι και αποβολή του τερματοφύλακα των «μπιανκονέρι» Έντβιν Φαν Ντερ Σαρ και τον Μπασινά να ευστοχεί από τη βούλα. Στο 65′ ο 35χρονος Βαζέχα νίκησε τον αναπληρωματικό γκολκίπερ Ραμπούλα για το 3-1, ενώ λίγο αργότερα η Γιούβε έμεινε με εννέα παίκτες λόγω αποβολής του μετέπειτα «ερυθρόλευκου» Ντάρκο Κοβάσεβιτς! Τελικά οι «πράσινοι» θα ακολουθήσουν τη Ντεπορτίβο στην επόμενη φάση, σε μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τους βραδιές.

Βασιλεία – Λίβερπουλ 3-3, 12/11/2002
Η Λίβερπουλ με τον Ζεράρ Ουγιέ στον πάγκο της χρειαζόταν τη νίκη  μέσα στην Ελβετία για να προκριθεί μαζί με τη Βαλένθια στη δεύτερη φάση ομίλων της σεζόν 2002-2003, όμως η Βασιλεία είχε άλλη γνώμη. Οι Ελβετοί με ένα φανταστικό πρώτο ημίωρο πήραν προβάδισμα με 3-0 χάρη στα γκολ των Ρόσι, Χιμένες και Ατουμπά. Οι «ρεντς» έκαναν μία επική αντεπίθεση και κατάφεραν να ισοφαρίσουν σε 3-3 με γκολ των Μέρφι, Σμίτσερ και Όουεν, αλλά το πολυπόθητο τέταρτο γκολ δεν ήρθε ποτέ και η Βασιλεία εξασφάλισε την πρόκριση στην πρώτη της συμμετοχή στη διοργάνωση.

Φέγενορντ – Νιούκαστλ 2-3, 13/11/2002
Μία μέρα μετά το επικό ματς της Βασιλείας, ακολούθησε μία ακόμα πιο επική πρόκριση της Νιούκαστλ μέσα στο Ρότερνταμ. Η ομάδα του αείμνηστου σερ Μπόμπι Ρόμπσον είχε ξεκινήσει τον όμιλο με τρεις συνεχόμενες ήττες και κανένας δεν της έδινε ελπίδες πρόκρισης.  Στον δεύτερο γύρο κέρδισε μεν Γιουβέντους και Ντιναμό Κιέβου, αλλά πηγαίνοντας στην τελευταία αγωνιστική στην έδρα της Φέγενορντ χρειαζόταν όχι μόνο δική της νίκη αλλά και στραβοπάτημα της Ντιναμό εντός απέναντι στη Γιούβε. Στο  ματς του «Ντε Κάουπ» επέστρεφε από τιμωρία ο Κρεγκ Μπέλαμι, ο οποίος έμελλε να κάνει τη διαφορά. Ο Ουαλός άνοιξε το σκορ και ο Βιάνα έκανε το 0-2 για τη Νιούκαστλ, οι Ολλανδοί ισοφάρισαν με Μπομπαρντά και Λούρλινγκ, αλλά ο Μπέλαμι στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων έστειλε τη Νιούκαστλ στην επόμενη φάση, μια και η Ντιναμό έχανε την ίδια ώρα από τη Γιουβέντους 2-1. Οι «καρακάξες» έγιναν η πρώτη ομάδα που περνούσε όμιλο στον οποίον ξεκίνησε με τρεις ήττες…

Λίβερπουλ – Ολυμπιακός 3-1, 8/12/2004
Μυθικό ματς για τους «κόκκινους» του Μέρσεϊσαϊντ, τραυματικό για τους «ερυθρόλευκους». Ο Ολυμπιακός με πολύ καλή πορεία στον όμιλο και έχοντας κερδίσει 1-0 τη Λίβερπουλ στον πρώτο γύρο, χρειαζόταν απλά να αποφύγει ήττα με δύο γκολ διαφορά για να περάσει στην επόμενη φάση της σεζόν 2004-05. Όλα ξεκίνησαν ιδανικά για την ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς που προηγήθηκε στο πρώτο ημίχρονο με τον Ριβάλντο. Οι «ρεντς» του Ράφα Μπενίτεθ όμως ευτύχησαν να ισοφαρίσουν νωρίς στο δεύτερο ημίχρονο με τον Σιναμά-Πονγκόλ, γεμίζοντας με άγχος τους φιλοξενούμενους. Στο 80′ ο Νιλ Μέλορ έκανε το 2-1 και στο 86ο λεπτό ο Στίβεν Τζέραρντ με εκπληκτικό σουτ έξω από την περιοχή νίκησε τον Αντώνη Νικοπολίδη στέλνοντας τη Λίβερπουλ στην επόμενη φάση. Στο άλλο ματς του ομίλου η Μονακό κέρδιζε εύκολα 5-0 τη Λα Κορούνια εντός και ο Ολυμπιακός αρκούνταν στην τρίτη θέση. Το γκολ του Τζέραρντ έμεινε στα χρονικά της Λίβερπουλ καθώς αποτέλεσε την απαρχή για την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ εκείνης της χρονιάς, στον συγκλονιστικό τελικό με τη Μίλαν στην Κωνσταντινούπολη. Αποτέλεσε όμως παράλληλα και την αρχή μίας όμορφης σχέσης ανάμεσα στις δύο ομάδες, με τον Τζέραρντ να επιλέγει τον Ολυμπιακό ως αντίπαλο το περασμένο καλοκαίρι για φιλικό αγώνα προς τιμήν του στο «Άνφιλντ».

Μπενφίκα – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 2-1, 7/12/2005
Αυτό το παιχνίδι για την έκτη αγωνιστική των ομίλων της σεζόν 2006-06, σηματοδότησε ίσως τη χειρότερη ευρωπαϊκή χρονιά της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στα χρόνια του σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Οι «κόκκινοι διάβολοι» ίσως θα μπορούσαν να βολευτούν ακόμα και με ισοπαλία στην επίσκεψή τους στο «Ντα Λουζ», αλλά έδειξαν ότι πήγαιναν για τη νίκη καθώς προηγήθηκαν μόλις στο 6′ με τον Σκόουλς. Οι «αετοί» όμως δεν είχαν πει την τελευταία τους κουβέντα. Στο 16′ ισοφάρισαν με τον Ζεοβάνι και στο 34′ έκαναν το 2-1 με τον Μπέτο, αποτέλεσμα που έβγαλε τη Γιουνάιτεντ όχι μόνο εκτός διοργάνωσης, αλλά και εκτός Ευρώπης, καθώς τερμάτισε τέταρτη στον όμιλο πίσω από τη Βιγιαρεάλ, τους Πορτογάλους και τη Λιλ! Να σημειωθεί ότι το ματς εκείνο είχε ελληνική παρουσία με τον Κύρο Βασσάρα διαιτητή, τους Μαυρόπουλο και Μποζατζίδη βοηθούς και τέταρτο διαιτητή τον Θανάση Μπριάκο!

Μπαρτσελόνα – Σαχτάρ Ντόνετσκ 2-3, 9/12/2008
Όταν οι δύο ομάδες συναντιούνταν σε αυτό το αδιάφορο βαθμολογικά παιχνίδι, κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει ότι η επόμενη μεταξύ τους μάχη θα ήταν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σούπερ Καπ! Η Μπαρτσελόνα έχοντας προκριθεί ήδη στην επόμενη φάση ξεκούρασε πολύ κόσμο, με αποτέλεσμα να βρεθεί πίσω στο σκορ 0-2 από δύο γκολ του Χλάντκι. Ο Σιλβίνιο μείωσε το σκορ σε 2-1, ο Φερναντίνιο αποκατέστησε τη διαφορά των δύο γκολ και ο Μπουσκέτς έκανε το 2-3 λίγο πριν το τέλος. Με αυτή τη νίκη η Σαχτάρ πήρε την τρίτη θέση του ομίλου και μαζί το εισιτήριο για το τελευταίο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ της ιστορίας, το οποίο θα κατακτούσε! Η Μπαρτσελόνα από την άλλη κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ εκείνης της σεζόν και οι δύο ομάδες τα είπαν ξανά τον Αύγουστο του 2009 στο Μονακό.

Γιουβέντους – Μπάγερν Μονάχου 1-4, 8/12/2009
Εκείνη η Μπάγερν μπορεί να κατάφερε να φτάσει στον τελικό της σεζόν 2009-10, αλλά αν δεν είχε κερδίσει στο Τορίνο θα συνέχιζε στο Γιουρόπα Λιγκ! Οι Βαυαροί ήταν στην τρίτη θέση του ομίλου τους πριν την επίσκεψη στην έδρα των «μπιανκονέρι», οι οποίοι χρειάζονταν απλά να μη χάσουν για να ακολουθήσουν τη Μπορντό στους «16». Όλα ξεκίνησαν ιδανικά για τους γηπεδούχους με τον Τρεζεγκέ να ανοίγει το σκορ στο εικοσάλεπτο, αλλά στη συνέχεια η ομάδα του Λουίς Φαν Χάαλ ποδοπάτησε τους Ιταλούς και τους καταδίκασε όχι μόνο σε αποκλεισμό, αλλά και στη βαρύτερη ευρωπαϊκή εντός έδρας ήττα τους, χάρη σε γκολ των Μπουτ (πεν.), Όλιτς, Γκόμες και Τίμοστσιουκ!

Βασιλεία – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 2-1, 7/12/2011
Φάση ομίλων της σεζόν 2011-12 και η φιναλίστ της προηγούμενης περιόδου Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήθελε απλά να μην ηττηθεί στην Ελβετία για να προχωρήσει στους «16». Η Βασιλεία όμως, όπως είχε κάνει μερικά χρόνια νωρίτερα απέναντι στη Λίβερπουλ, είχε το δικό της σχέδιο. Ο Στρέλερ στο ένατο λεπτό έβαλε μπροστά τους Ελβετούς και ο Φράι στο 84′ «σφράγισε» την πρόωρη έξοδο της ομάδας του σερ Άλεξ από τον θεσμό, με το γκολ του Τζόουνς στο 89ο λεπτό να μην αποτελεί καν παρηγοριά για τον σκωτσέζο τεχνικό.