Μονπελιέ: Αποστολή, ΝΙΚΟΣ ΓΑΒΑΛΑΣ
Η εκτίμηση των Γάλλων για τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό είναι γνωστή και δεδομένη. Ωστόσο, όταν βρίσκεσαι μακριά απ' την πατρίδα και ανακαλύπτεις μία περιοχή με άρωμα Ελλάδας μέσα στην «καρδιά» μίας γαλλικής μεγαλούπολης.

Μονπελιέ: Αποστολή, ΝΙΚΟΣ ΓΑΒΑΛΑΣ 
Η εκτίμηση των Γάλλων για τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό είναι γνωστή και δεδομένη. Ωστόσο, όταν βρίσκεσαι μακριά απ’ την πατρίδα και ανακαλύπτεις μία περιοχή με άρωμα Ελλάδας μέσα στην «καρδιά» μίας γαλλικής μεγαλούπολης, τότε συνειδητοποιείς πόσο βαριά κληρονομιά έχουμε, αλλά και το χρέος απέναντι στην ιστορία μας, αλλά και τις επόμενες γενεές για ν’ ανακάμψουμε.

Στη δεκαετία του ’70, ο φιλέλληνας Δήμαρχος του Μονπελιέ, Ζορζ Φρες αποφάσισε να κατασκευαστεί μία περιοχή της οποίας η αρχιτεκτονική θα είναι εμπνευσμένη απ’ την Αρχαία Ελλάδα. Η περιοχή στα δυτικά του Μονπελιέ ονομάστηκε Αντιγόνη και σχεδιάστηκε απ΄ τον καταλανικής καταγωγής αρχιτέκτονα, Ρκάρντο Μποφίλ.
Κατά μήκος ενός χιλιομέτρου υπάρχουν επιβλητικά κτίρια με έντονο αρχαιοελληνικό στοιχείο. Οι δρόμοι έχουν ελληνικές ονομασίες (Δίας, Θήβα, Ποσειδών, Δήλος, Διόνυσος, Ακρόπολη), όπως και οι πλατείες (Σπάρτης, Μαραθώνα, Θεσσαλίας).

Ο πεζός μπορεί να δει στους δρόμους πολλά αντίγραφα ελληνικών και ρωμαϊκών γλυπτών, όπως του Δία, της φτερωτής νίκης της Σαμοθράκης, της Αφροδίτης, και αρκετά ακόμη. Η κατασκευή της περιοχής ολοκληρώθηκε τη δεκαετία του 2000 με δύο μεγάλες εγκαταστάσεις: το Ολυμπιακό κολυμβητήριο και την κεντρική βιβλιοθήκη του Εμίλ Ζολά. Οι ντόπιοι είναι περήφανοι για το νέο κομμάτι της πόλης, το οποίο λένε πως είναι η Σανζ Ελιζέ του Μονπελιέ.

Με τη βοήθεια της κάμερας του novasports.gr σας ξεναγούμε σε αυτό το τόσο ιδιαίτερο για εμάς του Έλληνες, κομμάτι του Μονπελιέ. Και αξίζει τον κόπο οι 1.200 φίλοι του Ολυμπιακού που θα έρθουν στη γαλλική πόλη για το ματς της Τετάρτης. να περιηγηθούν στους δρόμους του.