Ντόρτμουντ – Αϊντχόφεν 2-0: Έχοντας την πρώτη και την… τελευταία λέξη «πέταξαν» για τους «8» οι Βεστφαλοί! (videos&highlights)

Με γκολ του Σάντσο στην αρχή (3') και στο τέλος του Ρόις (90+5') οι Βεστφαλοί επικράτησαν των Ολλανδών 2-0 και με συνολικό σκορ 3-1 πήραν το εισιτήριο για τους «8» του Champions League!

Η Ντόρτμουντ ήταν μεν διπρόσωπη, εξαιρετική στο πρώτο μέρος, μέτρια στο αντίστοιχο δεύτερο αλλά ήταν αποτελεσματική, σε αντίθεση με την Αϊντχόφεν που κυριάρχησε στο δεύτερο 45λεπτο , είχε δοκάρι με τον Λοσάνο και μοναδική ευκαιρία με τον Ντε Γιονγκ στις καθυστερήσεις για το 1-1, με συνέπεια το σύνολο του Έντιν Τέρζιτς, που έχασε με τραυματισμό τον Σάντσο στο 75′, να μπει στο γκρουπ των οκτώ καλύτερων ομάδων της φετινής διοργάνωσης!

Τα πλάνα των προπονητών

Η ομάδα του Έντιν Τέρζιτς βρίσκεται σε καλό… «φεγγάρι» μετρώντας μεν δύο διαδοχικές νίκες στην Bundesliga αλλά έχοντας δώσει σαφή προτεραιότητα στο Champions League. Χωρίς εκπλήξεις οι επιλογές για το 4-2-3-1 της γερμανικής ομάδας, που δεν είχε στη διάθεσή της τον τραυματία Αλέ και τον τιμωρημένο Σλότερμπεκ.

Στην αντίπερα όχθη συμβαίνει – σχεδόν – το αντίστροφο καθώς η ολλανδική ομάδα παραμένει αήττητη στις εντός έδρας διοργανώσεις και ειδικά στο ολλανδικό πρωτάθλημα, όπου έχει πέντε νίκες και τρεις ισοπαλίες στις οκτώ πλέον πρόσφατες αγωνιστικές, ούσα πρωτοπόρος και με δέκα βαθμούς διαφορά από τη 2η Φέγενορντ. Φυσιολογικές οι επιλογές του Πέτερ Μπος στο δικό του 4-3-3 απόντων των τραυματιών Λανγκ και Σαϊμπάρι.

Με γκολ από τα… αποδυτήρια

Οι Γερμανοί, με την αρωγή του κόσμου τους, μπήκαν αποφασισμένοι να μην αφήσουν τους Ολλανδούς να πάρουν ανάσα και μόλις στο 2’ μετά από αναταραχή στην περιοχή της ολλανδικής ομάδας, ο Μάατσεν βρέθηκε απέναντι στον Μπενίτεζ έπιασε το δυνατό σουτ με τον τελευταίο να απομακρύνει – σωτήρια – σε κόρνερ! Κι ένα λεπτό μετά στο 3’ αυτό που δεν κατάφερε ο αριστερός οπισθοφύλακας των Βεστφαλών το έκανε ο Σάντσο με συρτό σουτ εκτός περιοχής στη δεξιά γωνία της εστίας του πορτιέρε της ολλανδικής ομάδας για το 1-0.

Χρειάστηκε να παρέλθει το πρώτο δεκάλεπτο προκειμένου οι Ολλανδοί ν’ αρχίσουν να ισορροπούν την εικόνα του αγώνα, προσπαθώντας ν’ ανέβουν προς την περιοχή του Κόμπελ αλλά δίχως ουσιαστικά ν’ απειλήσουν. Την ίδια στιγμή οι γηπεδούχοι στο κατάμεστο «Σίγκναλ Ιντούνα Παρκ» περνούσαν πανεύκολα την μπάλα στις γραμμές και δεν άργησαν να γίνουν – εκ νέου – απειλητικοί.

Συγκεκριμένα ήταν το 16’ όταν ο Μπραντ από θέση έξω δεξιά εξαπέλυσε το δυνατό σουτ στη γωνία της αριστερής γωνίας της εστίας του 31χρονου Μπενίτεζ με τον Μάλεν να επωφελείται της απόκρουσης κι από – σχεδόν – ανάλογη γωνία να εκτελεί εκ νέου με τον πορτιέρε της Αϊντχόφεν να διώχνει σε κόρνερ με το αριστερό του πόδι πάνω στη γραμμή!

Το ανελέητο… «σφυροκόπημα» των γηπεδούχων, στηριζόμενο εν πολλοίς στην ταχύτητα και την ακρίβεια των πασών τους συνεχίστηκε για όσο οι αντίπαλοί τους δεν μπορούσαν να βρουν αντίδοτο για να ανακόψουν τις επελάσεις των Μάλεν και Σάντσο από δεξιά κι αριστερά αντίστοιχα. Αξίζει να σημειωθεί πως η πρώτη υποψία απειλής για τους Ολλανδούς προέκυψε στο 24’ με τον Τίλμαν αλλά γοργά οι όποιες ελπίδες για την ομάδα του Μπος αποδείχθηκαν φρούδες καθώς υποδείχθηκε σε αντικανονική θέση.

Σταδιακά η Αϊντχόφεν ανέβασε και τις γραμμές της και την πίεση προκειμένου ν’ απωθήσει την Ντόρτμουντ μακριά από την περιοχή της με το ποσοστό της κατοχής στο πρώτο μισό να φτάνει το 67%-33%! Οι γηοπεδούχοι επέστρεψαν στις ευκαιρίες στο 26’, όταν σε υποδειγματική ανάπτυξη με διαγώνιες μεταβιβάσεις ο Μάλεν βγήκε – υπό γωνία – τετ α τετ έπιασε το συρτό, διαγώνιο σουτ με την μπάλα να περνά – μόλις – έξω!

Στο 28’ ένα άστοχο σουτ του Ντεστ, με την μπάλα να περνά πολλά μέτρα πάνω από την εστία του Κόμπελ ήταν η πρώτη τελική για τους Ολλανδούς στο ματς. Μία από τις… στοχεύσεις του Μπος ήταν η ανάπτυξη από την αριστερή πλευρά ποντάροντας πολλά στον Ντεστ κόντρα στον… αναιμικό Ζούλε. Σε μία από τις ελάχιστες φορές που πήγε από δεξιά και συγκεκριμένα στο 31’ ο Μπακαγιόκο συνέκλινε προς τον άξονα, δοκίμασε το δυνατό σουτ από μακριά με την μπάλα να καταλήγει στην αγκαλιά του Κόμπελ, σκηνικό που επαναλήφθηκε τρία λεπτά μετά με ανάλογη προσπάθεια του Τιλ κι αντίστοιχη κατάληξη.

Με τη μάχη του κέντρου καλά να κρατεί ήταν ο Μάλεν που έψαχνε το δεύτερο γκολ κόντρα στην πρώην ομάδα του (σ.σ. ήταν ο σκόρερ των Βεστφαλών στο ματς της Ολλανδίας ) με ωραία ατομική ενέργεια πρόσθεσε – άλλη μία καλή στιγμή στο 40’ μπαίνοντας από δεξιά και το σουτ του να καταλήγει στην εξωτερική πλευρά των διχτύων της αντίπαλης εστίας.

Ίσως να ήταν κι η μοναδική φορά που οι Ολλανδοί «απάντησαν» άμεσα και με αξιώσεις, όταν ο Τίλμαν πίεσε κι έκλεψε από τον Μάατσεν, τροφοδότησε τον Μάουρο Τζούνιορ, εκείνος βρήκε τον τρόπο να βγάλει την παράλληλη σέντρα στο ύψος του πέναλτι αλλά ο επερχόμενος Ντε Γιονγκ επέλεξε τον χειρότερο τρόπο να τελειώσει τη φάση στέλνοντας την μπάλα ψηλά άουτ.

Αλλαγή προσώπων και… δεδομένων

Η δεδομένη ανάγκη αλλαγής σε κάτι στην Αϊντχόφεν εκφράστηκε στην ανάπαυλα με την είσοδο του Λοσάνο αντί του Τιλ. Κι ενώ ήταν οι Ολλανδοί που έδειξαν να μπαίνουν με διαφορετική προσέγγιση στο δεύτερο 45λεπτο σε σχέση με το ξεκίνημα του αγώνα ήταν – και πάλι – η Ντόρτμουντ αυτή κατέγραψε την πρώτη επικίνδυνη στιγμή στο δεύτερο ημίχρονο με πρωταγωνιστή τον Μάλεν, στον οποίον κι έφτασε η μπάλα από ωραία ανάπτυξη κι αφού πρώτα η μπάλα πέρασε από τα πόδια του Σάντσο, με τον 25χρονο Ολλανδό εξτρέμ να εκτελεί από τον άξονα εντός περιοχής υποχρεώνοντας τον Μπενίτεζ σε δύσκολη επέμβαση στο 48’.

Η απάντηση του Τέρζιτς στα πρώτα λεπτά της επανάληψης ήταν η μεταφορά του Σάντσο δεξιά και του Μάλεν αριστερά, επιλογή όμως που δε διήρκησε περισσότερο από δέκα λεπτά. Ωστόσο, ο Λοσάνο έδειξε γιατί πέρασε στο ματς στο 53’ όταν άδειασε τον Ζούλε και με «κεραυνό» σημάδεψε την εξωτερική πλευρά της δεξιάς δοκού της Ντόρτμουντ κόβοντας στιγμιαία την ανάσα των φίλων της Μπορούσια στις κερκίδες.

Κάτι ανάλογο συνέβη και στο 56’ με τον Τέζε να αφήνει την άμυνα για να συνεργαστεί με τον Μπακαγιόκο, να πατάει περιοχή και να εκτελεί με τον Κόμπερ να διώχνει σε κόρνερ! Στην εξέλιξη της φάσης ένα γέμισμα από δεξιά με τον πορτιέρε των Βεστφαλών να προλαβαίνει την τελευταία στιγμή τον Ντε Γιονγκ πριν πάρει την κεφαλιά σε απόσταση βολής από την εστία.

Δύο λεπτά μετά ήταν η σειρά του Τέρζιτς να πάει στην πρώτη του επέμβαση στη ροή του αγώνα αποσύροντας τον Μπραντ για να περάσει στο ματς τον Ενμέτσα. Πάραυτα, η αδυναμία σ’ αυτό το δεύτερο μέρος να διασπάσει την πίεση των Ολλανδών συνεχίστηκε δίνοντας δεύτερη σημαντική στιγμή στον Λοσάνο στο 62’, που απέναντι στον Ζούλε συνέχισε να κάνει ό,τι θέλει, μπήκε στην περιοχή από αριστερά σημάδεψε κι εκτέλεσε στην «κλειστή» γωνία με την μπάλα να καταλήγει – περίπου ένα μέτρο – εκτός.

Η Ντόρτμουντ επέστρεψε στις καλές στιγμές στο 64’ με τον Μάλεν να σερβίρει από δεξιά για τον αμαρκάριστο Φίλκρουγκ, εκείνος έπιασε την «καρφωτή» κεφαλιά με τον Μπενίτεζ ν’ απομακρύνει. Το προβάδισμα των Γερμανών κι η ανάγκη των Ολλανδών ν’ αντιδράσουν ενέτεινε την αδυναμία της γερμανικής ομάδας να κρατήσουν μπάλα παρουσιάζοντας μια εικόνα εκ διαμέτρου αντίθετη μ’ αυτήν του πρώτου μέρους, δεδομένα που έδωσαν τη δυνατότητα να πάρει μέτρα στο γήπεδο, κατοχή μπάλας και να προσεγγίσουν κατά κύματα την αντίπαλη περιοχή. Η εικόνα της ομάδας του ανάγκασε τον Τέρζιτς ν’ αντικαταστήσει τον Μάλεν με τον Αντεγέμι στο 70’ και με την κατοχή της μπάλας να βρίσκεται πλέον στο 38%-62%!

Πολύ καλή στιγμή για την Αϊντχόφεν στο 71’ με τον Μπακαγιόκο να κάνει ό,τι θέλει στην αντίπαλη περιοχή «χορεύοντας» τον Χούμελς, να εκτελεί και να υποχρεώνει τον Κόμπελ σε δύσκολη απομάκρυνση σε κόρνερ. Και σα να μην έφτανα όλα αυτά για τους γηπεδούχους στο 75’ έχασαν τον σκόρερ τους, Σάντσο και τον Μάρκο Ρόις να τον αντικαθιστά.

Στο 76’ ο Φίλκρουγκ σκόραρε αξιοποιώντας το «γέμισμα» από εκτέλεση φάουλ του Ρόις αλλά το γκολ, κατόπιν εξέτασης από το VAR, ακυρώθηκε με την επαναληπτική προβολή να αποκαλύπτει τα… χιλιοστά του εκτεθειμένου ώμου του 31χρονου επιθετικού της Μπορούσια!

Για να επιστρέψει στις ευκαιρίες η Αϊντχόφεν έπρεπε να κάνει λάθος ο Αντεγέμι στην περιοχή, η μπάλα να φτάσει στον Ντε Γιόνγκ που εκτέλεσε υπό δύσκολη γωνία αλλά και πάλι ο Κόμπελ ήταν σ’ ετοιμότητα. Και στο 90’ ήταν πάλι ο Τέζε που έπιασε το δυνατό ευθύβολο σουτ υπό γωνία κι όντας εκτός περιοχής με την μπάλα να περνάει λίγο έξω από τη δεξιά δοκό της εστίας της γερμανικής ομάδας!

Ωστόσο τον τίτλο του μοιραίου καρπώθηκε δικαιωματικά ο Ντε Γιονγκ όταν στο 3ο λεπτό των καθυστερήσεων ο Ντε Γιονγκ συνδυάστηκε ιδανικά με τον Τέζε βγήκε τετ α τετ με τον Κόμπελ, το πλασέ του οποίου όμως πέρασε ψηλά! Και στο επόμενο λεπτό ένα λάθος του 18χρονου Αμπαντί, έβγαλε τον Ρόις απέναντι στον Μπενίτεζ κι ο πολύπειρος Γερμανός επιθετικός δε λάθεψε για το τελικό 2-0, προσυπογράφοντας την πρόκριση των Βεστφαλών στα προημιτελικά του Champions League!

Διαιτητής

Ντανιέλε Ορσάτο (Ιταλία)

Βοηθοί

Τσίρο Καρμπόνε (Ιταλία)

Αλεσσάντρο Γκιαλατίνι (Ιταλία)

Τέταρτος

Φάμπιο Μαρέσκα

VAR

Πάολο Βαλέρι (Ιταλός)

Βοηθός VAR

Μασιμιλιάνο Ιράτι (Ιταλία)

Οι συνθέσεις

Μπ. Ντόρτμουντ (Εν. Τέρζιτς) (4-2-3-1): Κόμπελ, Ζούλε, Τσαν (σ.σ. αρχηγός), Χούμελς, Μάατσεν, Οζτσάν, Ζάμπιτζερ, Μάλεν (70’ Αντεγέμι), Μπραντ (58’ Ενμέτσα), Σάντσο (75’ Ρόις), Φίλκρουγκ.

Αϊντχόφεν (Π. Μπος) (4-3-3): Μπενίτεζ, Τέζε, Σκούτεν, Μποσκάλι, Ντεστ, Τιλ (46’ Λοσάνο), Μάουρο Τζούνιορ (86’ Μπαμπαντί), Φέερμαν (82’ Πέπι), Μπακαγιόκο, Ντε Γιονγκ (σ.σ. αρχηγός), Τίλμαν.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.