Οι μεταγραφές χρειάζονται “τέχνη” και οι πωλήσεις ποδοσφαιριστών – στην κατάλληλη τιμή – ακόμα μεγαλύτερη. Υπάρχουν ομάδες που έχουν ανέβει επίπεδο σε αυτή τη διαδικασία με το αποτέλεσμα να… γεμίζει τα ταμεία τους. Το novasports.gr σας παρουσιάζει τους “πρωταθλητές” των πωλήσεων στον ποδοσφαιρικό πλανήτη σύμφωνα με τους αριθμούς της τελευταίας δεκαετίας.
1) Mπενφίκα – 641 εκ. ευρώ κέρδος
Οι Πορτογάλοι είναι με μεγάλη διαφορά η ομάδα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις ποδοσφαιριστών τα τελευταία δέκα χρόνια. Ο σύλλογος από τη Λισσαβώνα έχει βάλει στα ταμεία του κάτι περισσότερο από 1 δισ. ευρώ, ενώ το καθαρό κέρδος από τις αγοραπωλησίες είναι στα 641 εκ. ευρώ!
2) Πόρτο – 452 εκ. ευρώ κέρδος
Άλλη μια πορτογαλική ομάδα και μάλιστα στη δεύτερη θέση της λίστας. Η Πόρτο έχει πουλήσει την τελευταία δεκαετία 282 ποδοσφαιριστές, έχει κερδίσει από τις πωλήσεις 858 εκ. ευρώ και στο ταμείο έμειναν 452 εκ. ευρώ.
3) Άγιαξ – 359 εκ. ευρώ
Οι Ολλανδοί ήταν αυτοί που έκαναν την αρχή και με το κέρδος που έχουν, είναι λογικό να διατηρούν την ποδοσφαιρική τους πολιτική. Στα 698 εκ. ευρώ είναι τα κέρδη του Άγιαξ από τις πωλήσεις 152 ποδοσφαιριστών εκ των οποίων τα 359 εκ. ευρώ είναι “καθαρά”.
4) Ζάλτσμπουργκ – 336 εκ. ευρώ
Με μεθοδική δουλειά και προσεκτικά βήματα, οι Αυστριακοί ανέβηκαν στη σχετική λίστα και πλέον πρωταγωνιστούν! Μισό δισ. ευρώ έχει κερδίσει η Ζάλτσμπουργκ από πωλήσεις ποδοσφαιριστών και 336 εκ. ευρώ είναι το ποσό που έχει μείνει στον τραπεζικό της λογαριασμό!
5) Λιλ – 333 εκ. ευρώ
Λίγοι ενδεχομένως να περίμεναν τη γαλλική ομάδα τόσο ψηλά στη λίστα, ωστόσο η Λιλ έχει κάνει εξαιρετική δουλειά στο μεταγραφικό κομμάτι με πωλήσεις 660 εκ. ευρώ και κέρδος 333 εκ. ευρώ.
- Στην πρώτη 50αδα βρίσκονται αρκετές βραζιλιάνικες και αργεντίνικες ομάδες, μικρή έκπληξη το νούμερο 11 της Ντινάμο Ζάγκρεμπ, ενώ ο μοναδικός ελληνικός σύλλογος που έχει θέση σε αυτή τη λίστα είναι ο Ολυμπιακός με πωλήσεις 225 εκ. ευρώ και κέρδη 69 εκ. ευρώ.