Euro + Tσάμπιονς Λιγκ: Αυτοί που έκαναν το νταμπλ!

Οι 12 ποδοσφαιριστές που κατέκτησαν Τσάμπιονς Λιγκ και Euro την ίδια χρονιά. Ανάμεσά τους και νυν στέλεχος του Ολυμπιακού!

H κατάκτηση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών/Τσάμπιονς Λιγκ αποτελεί την απόλυτη διάκριση για έναν ποδοσφαιριστή σε διασυλλογικό επίπεδο. 

Αντίστοιχα, ποιος Ευρωπαίος παίκτης δεν ονειρεύεται να σηκώσει κάποια στιγμή το τρόπαιο του πρωταθλητή Ευρώπης με την Εθνική του ομάδα;

Η πρωτιά στις δύο προαναφερθείσες διοργανώσεις είναι δύσκολη υπόθεση από μόνη της, πόσο μάλλον να κατακτήσει κανείς και τα δύο μεγάλα τρόπαια σε μία χρονιά!

Γι’ αυτό άλλωστε και στο παρελθόν μόλις 12 ποδοσφαιριστές έχουν καταφέρει να κατακτήσουν το συγκεκριμένο νταμπλ  το ίδιο έτος.

Ανάμεσά τους και ένας άνθρωπος που σήμερα εργάζεται στην Ελλάδα. 

Ας δούμε τη «χρυσή» 12άδα αναλυτικά:

1964: Ο πρωτοπόρος Σουάρες

Ο πρώτος παίκτης που έβαλε στο παλμαρέ του το νταμπλ Πρωταθλητριών και Euro ήταν ο Λουίς Σουάρεθ το 1964. Ο μεγάλος Ισπανός μεσοεπιθετικός ήταν από τα βασικά στελέχη της Grande Inter του Ελένιο Ερέρα που κατέκτησε εκείνη τη χρονιά το πρώτο Κύπελλο Πρωταθλητριών των «νερατζούρι» με τη νίκη επί της Ρεάλ Μαδρίτης στη Βιέννη. Λίγο αργότερα αναδείχτηκε πρωταθλητής Ευρώπης και σε επίπεδο εθνικών ομάδων, με την Ισπανία να επικρατεί στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» με 2-1 της ΕΣΣΔ στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος!

1988: «Κουρδιστό πορτοκάλι» και PSV!

Το 1988 ήταν η χρονιά της Ολλανδίας σε όλα τα επίπεδα. Σε διασυλλογικό, η PSV Αϊντχόφεν κατέκτησε το Κύπελλο Πρωταθλητριών κερδίζοντας στον τελικό την Μπενφίκα στα πέναλτι. Στο Euro που ακολούθησε στα γήπεδα της πρώην Δ. Γερμανίας, η Εθνική Ολλανδίας του Ρίνους Μίχελς κατέκτησε τον μοναδικό τίτλο της ιστορίας της ως τώρα, σηκώνοντας το τρόπαιο της πρωταθλήτριας Ευρώπης. Αρκετοί ήταν οι παίκτες που αγωνίστηκαν όπως ήταν φυσικό και στις δύο ομάδες και συγκεκριμένα πέντε. Ο νυν προπονητής της Μπαρτσελόνα Ρόναλντ Κούμαν ήταν βασικός, ο Χανς Φαν Μπρόουκελεν ήταν ο νο.1 γκολκίπερ και στις δύο, ο Μπέρι Φαν Άρλε ήταν βασικός σε αμφότερους τους τελικούς όπως και ο Χέραλντ Φάνενμπουρχ, ενώ ο Βιμ Κιφτ αγωνίστηκε μόνο στον τελικό του Πρωταθλητριών, αλλά είχε συμμετοχή και στο Euro με τους «οράνιε».

RONALD KOEMAN BARCELONA

2000: Οι Γάλλοι της Ρεάλ

Στο ξεκίνημα του 21ου αιώνα, η Ρεάλ Μαδρίτης κατέκτησε τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης συντρίβοντας με 3-0 τη Βαλένθια στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ σε επίπεδο εθνικών ομάδων θριάμβευσε η Γαλλία, κερδίζοντας την Ιταλία στον τελικό του Euro 2000 που είχε διεξαχθεί σε Ολλανδία και Βέλγιο. Δύο ποδοσφαιριστές ενώνουν τις δύο ομάδες: ο Νικολά Ανελκά είχε καθοριστική συμβολή στην πορεία της Ρεάλ και κρίσιμα γκολ στα ημιτελικά με την Μπάγερν, ενώ έπαιξε και στον τελικό χωρίς να σκοράρει. Στο Euro είχε 5 συμμετοχές με 2 ασίστ και παρ’ όλο που δεν έπαιξε στον τελικό, φόρεσε το μετάλλιο του πρωταθλητή Ευρώπης. Το ίδιο και το νυν στέλεχος του Ολυμπιακού Κριστιάν Καρεμπέ, που όμως δεν έπαιξε σε κανέναν από τους δύο τελικούς της Ρεάλ και των «τρικολόρ», αγωνιζόμενος μόλις 90’ στο Euro. Ο Καρεμπέ πάντως μπορεί να καυχηθεί ότι έχει «νταμπλ» τόσο Τσάμπιονς Λιγκ με Euro όσο και Τσάμπιονς Λιγκ με Μουντιάλ, κάτι που είχε πετύχει το 1998 ως βασικός στέλεχος Ρεάλ και Εθνικής!

2012: Η ισπανική παροικία της Τσέλσι

Η Τσέλσι ήταν η μεγάλη νικήτρια του Τσάμπιονς Λιγκ το 2012, κερδίζοντας μέσα στο Μόναχο την Μπάγερν στον τελικό, στη διαδικασία των πέναλτι. Οι Λονδρέζοι στον πρώτο τους τίτλο στη διοργάνωση, είχαν στις τάξεις τους δύο παίκτες που λίγες εβδομάδες αργότερα θα κατακτούσαν και το Euro με την Ισπανία. Ο Φερνάντο Τόρες σφράγισε την πρόκριση της Τσέλσι στον τελικό κόντρα στην Μπαρτσελόνα και έπαιξε αλλαγή στο Μόναχο. Ο Χουάν Μάτα εκτέλεσε το κόρνερ από το οποίο προήλθε η ισοφάριση της Τσέλσι στην κανονική διάρκεια κόντρα στην Μπάγερν. Αμφότεροι όχι μόνο αναδείχτηκαν στη συνέχεια πρωταθλητές Ευρώπης με τους «φούριας ρόχας» αλλά σκόραραν στο 4-0 επί της Ιταλίας στον τελικό! Ο Τόρες μάλιστα πέτυχε γκολ σε δεύτερο σερί τελικό Euro, έχοντας σκοράρει τέσσερα χρόνια νωρίτερα απέναντι στη Γερμανία στη Βιέννη.

2016: Ρονάλντο και Πέπε

Το 2016 ήταν έτος… Ρεάλ Μαδρίτης σε διασυλλογικό επίπεδο και Πορτογαλίας σε εθνικό. Οι Μαδριλένοι κατέκτησαν το Τσάμπιονς Λιγκ κερδίζοντας στο Μιλάνο την Ατλέτικο Μαδρίτης στη διαδικασία των πέναλτι, ενώ οι Πορτογάλοι νίκησαν τη Γαλλία στο Παρίσι με 1-0 στον τελικό του Euro 2016 και αναδείχτηκαν πρωταθλητές Ευρώπης για πρώτη φορά στην ιστορία τους. Οι δύο παίκτες που ενώνουν τις δύο επιτυχίες είναι φυσικά οι Κριστιάνο Ρονάλντο (σκόραρε το καθοριστικό πέναλτι στη «ρώσικη ρουλέτα» κόντρα στην Ατλέτικο, αλλά αποχώρησε πρόωρα τραυματίας στον τελικό του Euro) και Πέπε!

Οι φετινοί υποψήφιοι

Η Τσέλσι ήταν η ομάδα που κατέκτησε φέτος το Τσάμπιονς Λιγκ κερδίζοντας στον τελικό τη Μάντσεστερ Σίτι, με 15 παίκτες των Λονδρέζων να είναι υποψήφιοι για να μπουν στη λίστα των παικτών με ευρωπαϊκό νταμπλ. 

Οι «μπλε» θα έχουν στο Euro τους Τσίλγουελ, Τζέιμς και Μάουντ με την Αγγλία, τους Χάβερτς, Ρούντιγκερ και Βέρνερ με τη Γερμανία, τους Καντέ, Ζουμά και Ζιρού με τη Γαλλία, τους Ζορζίνιο, Έμερσον με την Ιταλία και τους Αθπιλικουέτα (Ισπανία), Κόβατσιτς (Κροατία), Κρίστενσεν (Δανία) και Γκίλμουρ (Σκωτία).

Ποτέ σκόρερ και στους δύο τελικούς!

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους παίκτες που έκαναν το συγκεκριμένο νταμπλ, μόνο δύο έχουν καταφέρει να σκοράρουν σε έναν από τους τελικούς της νικητήριας χρονιάς τους, αμφότεροι μάλιστα το έκαναν στο Euro!

Ο λόγος για τους Φερνάντο Τόρες και Χουάν Μάτα, που σκόραραν σε τελικούς Εuro έχοντας κατακτήσει την ίδια χρονιά το Τσάμπιονς Λιγκ.

Κανείς όμως δεν έχει καταφέρει να πετύχει γκολ και στους δύο τελικούς την ίδια χρονιά. Θα το κατορθώσει ο σκόρερ της Τσέλσι στο «Ντραγκάο» Κάι Χάβερτς;


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.