Ελάνγκα: Όταν ο μπαμπάς έπαιζε στον Απόλλωνα Καλαμαριάς (pics)

Ο Απόλλων Καλαμαριάς, το 1999, ήταν η πρώτη ομάδα για τον Τζόζεφ Ελάνγκα στην πορεία του από τον Καμερούν-Από τον Απόλλωνα πήγε στη Μάλμε, στη Σουηδία εκεί όπου το 2002 γεννήθηκε ο Αντονι Ελάνγκα

Περίπου έναν χρόνο πριν, τον Ιούνιο του 2021, στη σουηδική Aftonbladet ο Τζόζεφ Ελάνγκα μιλούσε για τον γιο του, Αντονι που σε εκείνο το διάστημα είχε αρχίσει να κάνει τα παιχνίδια του με την Εθνική U21 της Σουηδίας κι ενώ είχαν προηγηθεί και τα αντίστοιχα με την U17. 

“Είμαι πολύ περήφανος”, έλεγε ο μπαμπάς Τζόζεφ. “Ως πατέρας το μόνο που εύχομαι είναι να πηγαίνει καλά, εβδομάδα με την εβδομάδα. Πρέπει να συνεχίσει όπως το κάνει. Είμαι χαρούμενος”. 

Ο μπαμπάς ρωτήθηκε αν ο γιος θα γίνει καλύτερος από αυτόν. “Σίγουρα, 100%, μπορώ να το εγγυώμαι αυτό. Αλλά δεν παίζουμε στην ίδια θέση”. Πρόσθεσε: “Μπορώ να δώσω συμβουλή, να πω τι είναι καλό και τι λιγότερο καλό και μετά να το αναλύσουμε. Είναι καλός επίσης στο να ακούει, είναι ένα ταπεινό παιδί. Είμαι πολύ περήφανος”. 

Ο Αντονι, ρωτήθηκε και αυτός για το αν θα γίνει καλύτερος από τον πατέρα του. “Έτσι νομίζω, ελπίζω να γίνω καλύτερος. Αλλά παίζουμε σε διαφορετικές θέσεις”, απάντησε χαμογελώντας. 

Ο Αντονι γεννήθηκε στις 27 Απριλίου 2002 στη Hyllie, στην ευρύτερη περιοχή της πόλης Μάλμε. Εκεί που είχε πάει ο πατέρας του, το 2000 για να παίξει ποδόσφαιρο κι ενώ είχε προηγηθεί η θητεία του στον Απόλλωνα Καλαμαριάς

Ο Ελάνγκα στον Απόλλωνα 

Ο Τζόζεφ Ελάνγκα είναι γεννημένος στη Γιαουντέ στις 2 Μαΐου 1979. Όταν έφυγε από το Καμερούν, σε ηλικία 20 χρόνων, ήρθε στην Ελλάδα και στον Απόλλωνα Καλαμαριάς. Στον Απόλλωνα έπαιξε σε 29 παιχνίδια Πρωταθλήματος και έβαλε ένα γκολ. Έπαιζε από την αριστερή πλευρά. Το πρώτο του παιχνίδι με τον Απόλλωνα ήταν το Άγιος Νικόλαος-Απόλλων 2-1, στις 7 Φεβρουαρίου 1999.

Το μοναδικό του γκολ το έβαλε στο παιχνίδι Απόλλων Καλαμαριάς-Νίκη Βόλου 6-0, σε ένα παιχνίδι που, όπως ανέφερε το ρεπορτάζ της εποχής (το δημοσίευμα από την εφημερίδα “Θεσσαλονίκη”), υπήρξε ενδιαφέρον από τον Ηρακλή. 

Ο Ελάνγκα έπαιξε στον Απόλλωνα μέχρι τον χειμώνα του 1999. Το τελευταίο του παιχνίδι με την ομάδα της Καλαμαριάς ήταν το Απόλλων-Αθηναϊκός 0-0, στις 18 Δεκεμβρίου 1999, όταν μπήκε στο παιχνίδι ως αλλαγή, στο 58’, στη θέση του Τριαντάφυλλου Παρμαξίδη

Ο Απόλλων Καλαμαριάς εκείνη την περίοδο είχε τον Δημήτρη Αγγελόπουλο να μπαίνει στα διοικητικά της ομάδας. Ο Αγγελόπουλος με βάση -και- την Ελβετία είχε σχέσεις με το Καμερούν όπου υπήρχε και Ακαδημία. Εκείνο ήταν το διάστημα που είχαν έρθει στον Απόλλωνα παίκτες από το Καμερούν και ένας από αυτούς και ο τερματοφύλακας, Πιέρ Εμπεντε. 

Ένας από τους συμπαίκτες του Τζόζεφ τότε στον Απόλλωνα ήταν και ο Σπύρος Μπαξεβάνος. “Έπαιζε στα πλάγια, στην επίθεση, αριστεροπόδαρος, γρήγορος και με καλή ντρίπλα”, είπε ο Μπαξεβάνος και πρόσθεσε: “Πολύ καλό παιδί, με το χαμόγελο συνέχεια”. 

Ο Ελάνγκα μετά πήγε στη Μάλμε, αρχικά μέχρι το 2005. Μετά πήγε στην Μπρόντμπι. Στη Μάλμε έκλεισε την καριέρα του το 2010, επιστρέφοντας μετά από έναν δανεισμό του στη Χόρσενς. Ήταν μέλος της Εθνικής Καμερούν στο Μουντιάλ του 1998. Με την Εθνική Καμερούν είχε 17 συμμετοχές. 

Προσφάτως, ο γιος Αντονι, μετά τις συμμετοχές με τις μικρότερες εθνικές, έκανε ντεμπούτο και με την Εθνική Σουηδίας στη νίκη με 1-0, επί της Τσεχίας. Πριν από εκείνη την αναμέτρηση είχε κάνει δηλώσεις ο Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς που τώρα στην Εθνική είναι μαζί με τον γιο, Αντονι κι ενώ ήταν και με τον πατέρα του, συμπαίκτες στη Μάλμε. 


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.