Πανιώνιος: «Αυτόφωτη» επιστροφή σε επαγγελματική «λίγκα»

Τα μέλη και οι φίλαθλοι του Πανιωνίου θα αποφασίσουν στην έκτακτη γενική συνέλευση για την επόμενη ημέρα της ποδοσφαιρικής ομάδας και την δημιουργία νέας ΠΑΕ

H έκτακτη γενική συνέλευση του ερασιτέχνη Πανιωνίου που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη (25/8), αποτελεί μια ακόμα πρόκληση-πρόσκληση της 130χρονης ιστορίας του «κυανέρυθρου» συλλόγου για την στην επόμενη ημέρα της ποδοσφαιρικής ομάδας, μετά το «γκρέμισμα» της από την Super League στην Γ’ εθνική κατηγορία.

Είναι σπατάλη χρόνου να αναλυθεί ότι το μέγεθος και η προϊστορία δεκαετιών της ομάδας του Πανιωνίου στο ελληνικό ποδόσφαιρο, όχι απλά «περισσεύουν» στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα, αλλά το περσινό «πέρασμα»  από την Γ’ Εθνική, είναι… ύβρις στην ιστορία του. Γιατί το όνομα του συλλόγου «τσαλακώθηκε» και η στεναχώρια των φιλάθλων του, παρά την συσπείρωση και την αμέριστη συμπαράσταση τους στην ομάδα Κ-19, ήταν και παραμένει «μαχαιριά» στην καρδιά τους. Ήταν «μαχαιριά» στο πάθος τους για να αντέξουν να βλέπουν τον Πανιώνιο να παίζει με αξιοπρέπεια και περηφάνια για την βαριά φανέλα του, κόντρα σε αντιπάλους που τον έβλεπαν με…κυάλια και στην πλειοψηφία τους δεν τον σεβάστηκαν, όπως είθισται στην Ελλάδα και ήταν αναμενόμενο.

Η αγωνιστική παραμονή του Πανιωνίου στην Γ’ Εθνική και η αποτυχία ανόδου του στην Super League-2, αύξησε την συσσωρευμένη απογοήτευση για το μέλλον της ομάδας. Ο εθισμός στην συνέχιση συμμετοχής σε ερασιτεχνικό πρωτάθλημα αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για να ακολουθήσει ο Ιστορικός τον δρόμο άλλων ομάδων που «έκλεισαν» τον κύκλο τους στην πρώτη, επαγγελματική κατηγορία και κοντεύουν να «ξεχαστούν», αφού έχουν βγει επί σειρά ετών από τον «χάρτη» του ελληνικού ποδοσφαίρου. Η έλλειψη εσόδων στις ερασιτεχνικές κατηγορίες έχει αποδειχτεί ανυπέρβλητο εμπόδιο για κάθε προοπτική προόδου και σταδιακής ανόδου. Χρειάζεται φυσικό πρόσωπο με οικονομική ευχέρεια για να δώσει προδιαγραφές επιστροφής σε επαγγελματική «λίγκα» και για όσα χρόνια δεν επιτυγχάνεται αυτός ο στόχος, η ομάδα τελματώνει, «βουλιάζει».

Η πρόσκληση της ΕΠΟ να συμμετάσχει ο Πανιώνιος στην SL-2, είναι ευκαιρία…ζωής για τον Πανιώνιο. Στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο «μιλούν» τα χρήματα. Ο Πανιώνιος έχει δηλώσει, ήδη, συμμετοχή και έχει εξασφαλίσει το ποσό για την κατάθεση εγγυητικής επιστολής (150 χιλ. ευρώ). Το τρίτο και καθοριστικό στάδιο για να «πατήσει» στην επαγγελματική «λίγκα», είναι η δημιουργία μετοχικού κεφαλαίου (350 χιλ. ευρώ) που θα επενδυθούν στην ομάδα, συν τα χρήματα που θα αυξήσουν τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς για να είναι ανταγωνιστικοί οι «κυανέρυθροι» και να πετύχουν τον στόχο, τουλάχιστον, της παραμονής τους. Να κερδίσουν την επιβίωση τους στην SL-2 και να αποφύγουν το «πισωγύρισμα».

Αυτός θα είναι ο πρώτος και μεγαλύτερος στόχος, σε ταυτόχρονο συνδυασμό με την σταδιακή αποπληρωμή των οφειλών προς το Δημόσιο και τρίτους πιστωτές, όπως ορίζει ο νέος νόμος, με το ποσοστό παρακράτησης από τις εισπράξεις των εισιτηρίων κάθε εντός έδρας αγώνα.

Σύμφωνα με τις οικονομικές προβλέψεις των εσόδων για τις ομάδες της SL-2, θα υπάρξουν εισροές περίπου 350-400 χιλιάδων ευρώ από το ποσοστό φορολόγησης των στοιχηματικών εταιριών και το τηλεοπτικό συμβόλαιο που είναι ακόμα «αίολο». Οι αισιόδοξες εκτιμήσεις από την εκμετάλλευση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων (κεντρική διαχείριση) ανεβάζουν τα συνολικά έσοδα στις 500 χιλ. ευρώ.

Η «αυτόφωτη» επιστροφή του Πανιωνίου στην SL-2 είναι επίπονη, αλλά όχι ανέφικτη. Η ιστορία του συλλόγου έχει αποδείξει ότι σε τρείς προηγούμενους υποβιβασμούς (δυο στο ποδόσφαιρο και έναν στο μπάσκετ), ο σύλλογος και οι Πανιώνιοι φίλαθλοι είχαν άμεσα αντανακλαστικά, τη μέγιστη συσπείρωση και μεγάλη διάθεση για την συντομότερη δυνατή επιστροφή που έγινε πραγματικότητα και στις τρείς περιπτώσεις. Φυσικά, οι εποχές έχουν αλλάξει, ενώ δεν μπορούν να αναζητηθούν γιατί δεν υπάρχουν, κιόλας, άλλος παράγοντας, όπως ο αείμνηστος Μιχάλης Σταματελάτος που ήταν και παραμένει μια κατηγορία…μόνος του για όσα πρόσφερε στη ποδοσφαιρική ομάδα. Οι εποχές είναι αποτρεπτικές για «ηρωϊσμούς» και υπερβάσεις και ιστορικά δεν χρειάζεται να υπάρξουν άλλες προσωπικές «καταστροφές» για τη επανασύσταση των τμημάτων ποδοσφαίρου και μπάσκετ.

Οι φίλαθλοι του Πανιωνίου καλούνται πάλι να μετρήσουν τις δυνάμεις τους, ώστε να συμβάλλουν, αφενός στην δημιουργία του μετοχικού κεφαλαίου και στο μέτρο του δυνατού, αφετέρου να σταθούν δίπλα και αρωγοί, στην διοικούσα επιτροπή και σε αυτόν που θα είναι μπροστάρης στην όλη προσπάθεια επανόδου. Είτε προέρχεται από τον κόσμο του Πανιωνίου, είτε θα πρόκειται για νέο πρόσωπο. Eπιβάλλεται διαύγεια, διαφάνεια και καθαρές τοποθετήσεις, αλλά και περιορισμός…καχυποψίας, αμφισβήτησης και ουτοπική αλαζονεία του στυλ «ο Πανιώνιος είναι μαγαζί…γωνία» που ανήκει σε παρελθούσες εποχές.

Στον αντίποδα, αυτονόητα, ισχύει για τον όποιο, νέο επιχειρηματία- επενδυτή- ειδικά αν πρόκειται για φυσικό πρόσωπο και όχι ξένο fund όπως ακούστηκε το τελευταίο 48ώρο- θα πρέπει να αντιληφθεί ότι θα ηγηθεί της ποδοσφαιρικής ομάδας που έχει δεκάδες δάφνες και κυρίως εκπροσωπεί τον μακροβιότερο ελληνικό σύλλογο.

Στην περίπτωση του κ. Κυριάκου Σκούρα δεν χρειάζονται…συστάσεις γιατί ούτως ή άλλως έχει αποδείξει την αγάπη του για τον σύλλογο και ίσως αποτελεί και τον τελευταίο της γενιάς του που πάντα σκέφτονται και υλοποιούν ποικιλοτρόπως την Πανιώνια συνεισφορά τους.

Στην περίπτωση του επιχειρηματία κ. Γιάννη Τσακουμάκου, ο οποίος αναμένεται να παραστεί στην γενική συνέλευση, θα ζητηθούν εγγυήσεις-όπως και πρέπει να γίνει- για τις προθέσεις του, τους στόχους του και τις ρεαλιστικές οικονομικές δυνατότητες του, ώστε ούτε ο ίδιος να χρειασθεί να «ματώσει», αλλά αντίθετα με «χειρουργική» διαχείριση να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ και να υπάρξει αγωνιστική ανταπόκριση της όποιας επένδυσης γίνει. Οικονομική ευρυθμία λειτουργίας σε όλα τα επίπεδα και στο χορτάρι, η συγκεκριμένη φανέλα έχει δώσει δεκάδες ανταποδόσεις, διαχρονικά…

Το ζητούμενο της έκτακτης γενικής συνέλευσης, στη οποία θα αποφασίσουν τα μέλη και ο κόσμος του Πανιωνίου που είναι ο…ίδιος ο Πανιώνιος, να παρθούν ιστορικά υπεύθυνες και συνηδητοποιημένες αποφάσεις για τον επόμενο ιδιοκτήτη της νέας ΠΑΕ και η μικρότερη δυνατή έκθεση ρίσκου. Βέβαια, το μεγαλύτερο ρίσκο να μην παρθεί…ρίσκο που έχουν όλες αυτές οι αποφάσεις, όταν ειδικά δεν υπάρχει πληθώρα επιλογών, ο χρόνος είναι πιεστικός και χρειάζεται το «ναι» ή το «όχι» στην τελική επιλογή.

Η ιστορία του Πανιωνίου έχει δείξει, επίσης, ότι δεν χρειάζονται «Μεσσίες» που επένδυσαν, αρχικά, αλλά στο «αντίο» τους, ήθελαν να «εκδικηθούν» τον σύλλογο με τις επιλογές των διαδόχων τους.

 Νοικοκύρηδες χρειάζονται που ακόμα κι αν είναι «μεταγραφή» θα μπουν στο «dna» του Ιστορικού.  


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.