Το Novasports.gr κατά την παραμονή του στην Κουτσούφλιανη της Νάουσας έζησε από κοντά την προετοιμασία του Πανιωνίου και με τον κατάλληλο άνθρωπο αναλύει την έννοια της λέξης: Προετοιμασία....

Κάθε καλοκαιρινή περίοδο δύο λέξεις απασχολούν τους φιλάθλους των ομάδων. Μεταγραφές και προετοιμασία. Η πρώτη δεν είναι ιδιαίτερα σύνθετη όσο η δεύτερη. Δεν είναι απλά μια λέξη, αλλά μια οργάνωση πραγμάτων. Το Novasports.gr κατά την παραμονή του στην Κουτσούφλιανη της Νάουσας έζησε από κοντά την προετοιμασία του Πανιωνίου και με τον κατάλληλο άνθρωπο αναλύει την έννοια της λέξης: Προετοιμασία.

Συνοδοιπόρος μας στην κατανόηση αυτής της  προσπάθειας, ο γυμναστής των «κυανέρυθρων», Γιώργος Παπαλάμπρου.

«Κατά αρχήν να σας ευχαριστήσω για αυτήν  τη φιλική γωνιά που μου δίνετε. Για να γίνει μια προετοιμασία σωστά, χρειάζονται δύο σημεία αναφοράς.  Η έναρξη και η  πρώτη αγωνιστική.

Γνώμονας ενός γυμναστή στην περίοδο της προετοιμασίας είναι οι όσο το δυνατόν λιγότεροι (μηδαμινοί) τραυματισμοί των ποδοσφαιριστών και η μεγιστοποίηση της απόδοσής τους. Σε κάθε προετοιμασία αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να κάνουμε καινούργιες προσαρμογές, ν’ ανεβάζουμε το«ταβάνι» μας ψηλότερα» θα μας πει ο κύριος Παπαλάμπρου για να προσθέσει: «Κάθε στοιχείο από τις εργομετρικές εξετάσεις που παίρνουμε, τις διαχειριζόμαστε, τις αναλύουμε και τις κάνουμε ατομικό πρόγραμμα  για κάθε ποδοσφαιριστή ».

Η προετοιμασία όμως δεν είναι μόνο δουλειά του γυμναστή, αλλά και του προπονητή. Και οι δύο είναι απαραίτητοι για την αρμονική λειτουργία μιας ομάδας. «Ο προπονητής θέλει να κάνει τη δουλειά του. Εκεί έγκειται η δυσκολία, στο  να παντρευτούν δηλαδή αυτά τα δύο κομμάτια. Ο προπονητής θέλει να δουλέψει τα τεχνικοτακτικά θέματα και εγώ τα φυσικοσωματικά. Αυτό είναι και η πεμπτουσία μιας οργάνωσης ενός προγράμματος προετοιμασίας».

Η επίπονη καθημερινή δραστηριότητα των ποδοσφαιριστών ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους τραυματισμών ( μυικών κυρίως  ) για τους ποδοσφαιριστές. Γι’ αυτό απαιτείται μεγάλη προσοχή και οργάνωση. «Κάθε προπόνηση που κάνουμε κοιτάζουμε τα φορτία που μας δείχνει ο υπολογιστής μας (εδώ πρέπει να ευχαριστήσουμε τη διοίκηση για την εξασφάλιση της απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής όπως POLAR TEAM 2 SYSTEM ). Αν κάποιοι παράμετροι είναι στο κόκκινο, την άλλη μέρα ενημερώνω τον προπονητή μου και ξεκουράζουμε ποδοσφαιριστές. Δείκτης μου είναι πάντα τα εργομετρικά και βάση αυτών βγαίνει η κορύφωση της προπόνησης. Δεν μπορώ να έχω δύο ή τρεις διαδοχικές προπονήσεις με συνεχόμενη κορύφωση. Δεν μπορώ να έχω π.χ. 90% την Τρίτη και 90% την Τετάρτη, πρέπει να υπάρχει ένα 60% ενδιάμεσα. Μια καμπύλη. Να είναι εναλλασσόμενο».

Συνήθως στα φιλικά της προετοιμασίας βλέπουμε τους παίκτες να έχουν βαριά πόδια και έλλειψη φρεσκάδας. Κι όμως αυτό είναι το ζητούμενο. «Στην προετοιμασία δίνουμε προτεραιότητα στον όγκο της προπόνησης. Δεν μας ενδιαφέρει η φρεσκάδα. Έχουμε μπροστά μας 3 εβδομάδες να «σβήσουμε». Σε αυτή την περίοδο θα μπούμε στα σπριντάκια, στην φρεσκάδα. Θα πέσουν οι ρυθμοί των προπονήσεων. Τώρα σημασία έχει ο «βομβαρδισμός» των ποδοσφαιριστών με ανάλογα προπονητικά ερεθίσματα και  δόξα το Θεό τα παιδιά είναι δεκτικά. Τώρα θα πάρουμε τη δύναμή τους, τις αντοχές τους, ώστε να έχουμε καλή βάση μετά για να δουλέψουμε σε θέματα ταχύτητας και ταχυδύναμης. Αυτή τη στιγμή δεν μας ενδιαφέρει η φρεσκάδα. Ας χάνουμε στα φιλικά 5-0. Σκέψου την ομάδα σαν ένα ελατήριο που το συμπιέζουμε με το πόδι μας, τι ενέργεια συσσωρεύει. Το team είναι αυτό που θα αποφασίσει πότε θα το απελευθερώσει!!

Σε ότι έχει να κάνει με το υψόμετρο που έγινε η προετοιμασία; «Είναι ένας μύθος που συντηρείται ασκόπως, για τα ελληνικά  δεδομένα .Αν θέλουμε να πούμε ότι ,πάμε να κάνουμε μια προετοιμασία επειδή έχουμε σε  2-3 εβδομάδες ένα παιχνίδια Κόπα Λιμπερταδόρες στα 2.700μ. ή στα 3.400μ. ok, να πάμε. Γιατί εφόσον υπάρχει έλλειψη οξυγόνου, βγαίνουν στην επιφάνεια περισσότερα ερυθρά αιμοσφαίρια για να δεσμεύσουν το υπάρχον λιγοστό οξυγόνο της ατμόσφαιρας και να επιτύχουμε γρηγορότερες προσαρμογές.

Κοιτάξτε όμως τι γίνετε εδώ, στην Ελλάδα, στη Νάουσα π.χ. στα 1350μ. Για να πούμε ότι επιτυγχάνουμε κάτι ,πρέπει να είμαστε πάνω από τα 1.800μ και όχι περισσότερο από τα 2.500μ                                                                   (για να μην έχουμε φαινόμενα υποξίας  κλπ). Αν πάλι κάνουμε στα ύψη τα δικά μας, οι προσαρμογές διατηρούνται, ανάλογα με τον οργανισμό ,από 1 έως 3 εβδομάδες  δηλ. ανώφελο. Γι’ αυτόν το λόγο λοιπόν, παραφράζουμε την έννοια «υψόμετρο»,  εννοώντας ότι είμαστε όλοι μαζί σε έναν χώρο που υπάρχει καλύτερο control: ελεγχόμενο φαγητό, ελεγχόμενοs ύπνοs , ελεγχόμενη αποκατάσταση και καλύτερες κλιματολογικές συνθήκες.       Και σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά τον γιατρό μας τον κύριο Χρήστο Δάρα, τους φυσικοθεραπευτές μας τους Τάσο Πλιάγκο, Γιώργο Διαμαντόπουλο και Δημήτρη Βέβε, η δουλειά των οποίων είναι καθοριστική για την ομαλή λειτουργία της ομάδας και την απορρόφηση των κραδασμών της. Τέλος να μην λησμονήσω τους φροντιστές μας τον κύριο Χάρη και τον κύριο Αλέκο που δίνουν πάντα το παρών σε ό,τι χρειαστούμε.”