Δεκαέξι ολόκληρα χρόνια συμπληρώνονται από την κατεδάφιση του ιστορικού γηπέδου της ΑΕΚ. Δείτε πλούσιο υλικό από το αρχείο των καναλιών Novasports με δηλώσεις των πρωταγωνιστών της εποχής.

Δεκαέξι ολόκληρα χρόνια συμπληρώνονται από την κατεδάφιση του ιστορικού γηπέδου της ΑΕΚ. Του «Νίκος Γκούμας». Ένα γήπεδο που έζησε πολλές μεγάλες στιγμές στα 73 χρόνια που φιλοξενούσε την Ένωση στη Νέα Φιλαδέλφεια. 

Η αρχή του τέλους
Στις 7 Σεπτεμβρίου του 1999 η Αθήνα έζησε τον καταστροφικό σεισμό της Πάρνηθας. Ο Εγκέλαδος άφησε πίσω του νεκρούς, τραυματίες, άστεγους και τεράστιες καταστροφές. Το ιστορικό γήπεδο της ΑΕΚ δεν γλύτωσε, καθώς υπέστη μεγάλες ζημιές οι οποίες δεν επέτρεπαν την παραμονή της Ένωσης στο «Νίκος Γκούμας». Η ΑΕΚ αναγκάστηκε να «μετακομίσει» και να χρησιμοποιεί το γήπεδο της Φυλής και της Νέας Σμύρνης, την ίδια ώρα που ο Γιάννης Γρανίτσας έβαζε μπροστά το σχέδιο για τη δημιουργία του νέου υπερσύγχρονου για την εποχή γηπέδου των «κιτρινόμαυρων». 

Υποσχέσεις που έγιναν… μπάζα
Η ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 φαινόταν ως η «χρυσή» ευκαιρία της ΑΕΚ για να βάλει το γήπεδο στον φάκελο των Αγώνων. Τα πρώτα σχέδια για τη δημιουργία του νέου γηπέδου εμφανίστηκαν το 2002 με τον Γιάννη Γρανίτσα, ο οποίος έτρεχε το θέμα από το 2000, να παίρνει εγγυήσεις και πολιτικές υποσχέσεις πως το γήπεδο θα συμπεριληφθεί στο φάκελο των Αγώνων. Τα εμπόδια όμως που υπήρχαν ήταν πολλά. Η νομική υπόσταση του σχεδίου, οι αντιδράσεις των κατοίκων της Νέας Φιλαδέλφειας, αλλά και η έλλειψη πόρων αποδείχθηκαν αξεπέραστα. 

Ο τότε πρόεδρος της Ερασιτεχνικής και της ΠΑΕ (διοίκηση Πρωτοδικείου) έχοντας πολλές υποσχέσεις από διάφορες πολιτικές πλευρές αποφάσισε την κατεδάφιση του «Νίκος Γκούμας». 

Το φιλόδοξο πλάνο με γήπεδα μπάσκετ, βόλεϊ, κολυμβητήριο, αίθουσες αναψυχής, καταστήματα και υπόγεια πάρκινγκ παρά ήταν φιλόδοξο για την εποχή και την… περιοχή. Ακόμα και ο νέος νόμος του τότε υφυπουργού Αθλητισμού, Γιώργου Λιάνη που περιελάμβανε μείωση της έκτασης των εμπορικών χώρων και του συντελεστή δόμησης που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο αποδείχθηκε ανεπαρκής. 

Το τελευταίο αντίο στον Ναό
Στις 3 Μαΐου του 2003 το 4-0 επί του Άρη ήταν η τελευταία «κιτρινόμαυρη» παράσταση της ΑΕΚ. Δύο ημέρες αργότερα οι μπουλντόζες μπαίνουν στο γήπεδο και τα υπόλοιπα αποτελούν ανάμνηση. Δυσάρεστη για τους φίλους της ΑΕΚ, οι οποίοι το μόνο που αντίκριζαν για σχεδόν 15 χρόνια ήταν μπάζα. Οι αναμνήσεις τους είχαν γίνει… ερείπια. Το γήπεδο που πανηγύρισαν πρωταθλήματα, κύπελλα και μεγάλες ευρωπαϊκές νίκες ήταν ένα απέραντο χωράφι.

Το ξεσπίτωμα της ΑΕΚ
Από τον Μάιο του 2003 και το τελευταίο παιχνίδι στο «Νίκος Γκούμας» μέχρι και τον Οκτώβριο του 2004 η ΑΕΚ χρησιμοποίησε επτά διαφορετικά γήπεδα και μέρη για να φιλοξενήσει τους αγώνες της. Καλλιθέα, Λεωφόρος Αλεξάνδρας, Ταύρος, Πάτρα, Νέα Σμύρνη, Ριζούπολη και Άνω Λιόσια έγιναν προσωρινά το νέο σπίτι της ΑΕΚ. Από τον… Ναό της Νέας Φιλαδέλφειας στην αναζήτηση σκεπης. 

Τα δύσκολα πέρασαν όμως… Η “Αγιά Σοφιά” μέρα με τη μέρα πλησιάζει πιο κοντά στην εκπλήρωση του ονείρου των φίλων της ΑΕΚ.