Ο Χουμπ Στέφενς μίλησε στον Κωστή Μπότσαρη για την έως τώρα προετοιμασία του ΠΑΟΚ και το πλάνο του για τον «Δικέφαλο» του Βορρά της νέας αγωνιστικής περιόδου. Δείτε μόνο στο Novasports.gr ολόκληρη τη συνέντευξη του Ολλανδού τεχνικού του ΠΑΟΚ.
Αποστολή στο Λέομπεν: Κωστής Μπότσαρης
Το θέμα της επιλογής της τεχνικής ηγεσίας για την επικείμενη σεζόν ήταν από τα πιο σημαντικά για τον φετινό ΠΑΟΚ, αν όχι το πιο σημαντικό. Οι προτάσεις ήταν πολλές, οι υποψήφιοι που προκρίθηκαν σημαντικά λιγότεροι κι αυτοί που έφτασαν στις τελικές συζητήσεις με τους ανθρώπους της ομάδας μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού. Περιθώρια για μια επιλογή που εμπεριείχε μεγάλο ρίσκο δεν υπήρχε. Και γι’ αυτό προέκυψε κι η όποια καθυστέρηση στην τελική επιλογή. Μια επιλογή ωστόσο, που σαν επίπεδο «ονόματος» αποζημίωσε και με τον παραπάνω για το χρόνο που χάθηκε. Ο 60χρονος Ολλανδός τεχνικός Χουμπ Στέβενς, όπως τον προσφωνούν στη Γερμανία ή Στέφενς, όπως προφέρουν το επίθετό του στη χώρα του, λογίζεται ως ένας προπονητής εγνωσμένης αξίας με πολλά χρόνια στην Μπουντεσλίγκα κι αρκετές επιτυχίες.
Η πρώτη μας γνωριμία μαζί του ολοκληρώθηκε χτες με μια άκρως ενδιαφέρουσα συνομιλία που λειτούργησε καταλυτικά στο να τον καταλάβουμε ακόμη καλύτερα. Ολα όσα ειπώθηκαν μεταξύ μας ακολουθούν δίνοντας την ευκαιρία και σ’ εσάς να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα. Αναλυτικά, λέξη προς λέξη η συζήτηση:
– Μετά από δέκα έξι ημέρες παρουσίας εδώ στην Αυστρία κι έχοντας ένα μικρό, προηγούμενο διάστημα στην Ελλάδα, έχετε σχηματίσει απόλυτη εικόνα για το έμψυχο υλικό της ομάδας;
«Θαρρώ πως . ναι αλλά είναι κάτι που θα φανεί καλύτερα στους πρώτους, επίσημους αγώνες, των προκριματικών του Champions League, γιατί μπορεί να κάνουμε τα πάντα καλά στην προετοιμασία αλλά η αφετηρία είναι εκεί όπου θα φανεί αν τελικά τους γνωρίσαμε καλά ή όχι».
– Το γεγονός ότι η ομάδα μπήκε κατευθείαν σε μια λογική παιχνίδι Τετάρτη – Κυριακή ήταν κάτι το οποίο εσείς ο ίδιος το θέλατε, το βρήκατε, είναι σωστό είναι λάθος, τί είναι;
«Φυσιολογικά ο πρώτος φιλικός αγώνας που δίνει σε συνθήκες προετοιμασίας είναι κόντρα σε μια θεωρητικά υποδεέστερη ομάδα. Αλλά είχε οριστεί ο πρώτος αγώνας να δοθεί κόντρα στην Ανζί κι εγώ είπα, γιατί όχι; Για τ’ ότι η ομάδα μπήκε σε μια διαδικασία διαδοχικών αγώνων Τετάρτη – Κυριακή είναι κάτι που ελπίζουμε να το έχουμε και κατά τη διάρκεια της σεζόν».
– Χαρακτηρίζεστε από μια συγκεκριμένη, προπονητική φιλοσοφία. Ερχόμενος στον ΠΑΟΚ, τη διατηρήσατε ακέραιη ή βλέποντας την ομάδα και γνωρίζοντας το έμψυχο δυναμικό της τη διαμορφώσατε ανάλογα; Και ποια είναι πλέον αυτή;
«Αυτή (σ.σ. η φιλοσοφία) πάντα εξαρτάται από την ποιότητα των ποδοσφαιριστών, πάντα! Μπορεί να μην είναι καλό αλλά ως προπονητής θέλεις πάντα να δοκιμάσεις και να εφαρμόσεις τα δικά σου δεδομένα που μόνον αυτά θέλεις να βλέπεις στις ομάδες σου. Αλλά – νομίζω – ότι πάντα σημαντικό να διαπιστώνεις τα επίπεδα του ταλέντου και της ποιότητας της ομάδας σου και μετά να δοκιμάσεις τη δημιουργία ενός καλού μείγματος ανάμεσα στις θέσεις σου και τα υπάρχοντα δεδομένα που βρίσκεις, δηλαδή το πώς σκέφτεσαι εσύ ο ίδιος το ποδόσφαιρο και για το ποδόσφαιρο και τί μπορείς να πάρεις από τους εκάστοτε παίκτες σου. Νομίζω πως πάντα κάτι πρέπει να δίνεις και κάτι πρέπει να παίρνεις».
– Ποια είναι λοιπόν, αυτή που έχετε καταλήξει για τον ΠΑΟΚ;
«Πιστέψτε με, το καλύτερο είναι η κατοχή, να έχεις την μπάλα στα πόδια σου. Οταν η ομάδα σου έχει την μπάλα στα πόδια της ο αντίπαλος δεν μπορεί να σου βάλει γκολ. Ακόμη και το σύστημα που εφαρμόζει μια ομάδα δεν είναι σημαντικό για μένα. Το πιο σημαντικό για μένα είναι η οργάνωση του παιχνιδιού. Να έχεις μια συγκεκριμένη οργάνωση και να ξέρεις τί ακριβώς πρέπει ο καθένας να κάνει όταν έχεις την μπάλα κι ελπίζω στη μεγαλύτερη διάρκεια της κάθε αναμέτρησης να έχουμε την μπάλα στην κατοχή μας. Αλλά το ίδιο ισχύει και για όταν δεν έχουμε την μπάλα. Και σ’ αυτές τις συνθήκες είναι σημαντικό να έχουμε οργάνωση, ώστε να πάμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα πάνω στην μπάλα. Αυτό θέλω. Γρήγορη ανάκτηση της κατοχής και σωστή οργάνωση πίσω από την μπάλα κι απέναντι από τον αντίπαλο. Ακόμη κι αυτό όμως εξαρτάται από το σκορ εκείνης της στιγμής. Αν χάνεις 1 – 0 θα πρέπει να πάρεις ρίσκο κι αυτό είναι φυσιολογικό. Πρέπει όμως να εξαντλήσεις τα χρονικά περιθώρια για να μπεις στη διαδικασία του ρίσκου. Πάντα εξαρτάται ανάλογα με τον αγώνα και την κατάσταση που διαμορφώνεται μέσα σ’ αυτό».
– Υπάρχει η αίσθηση πως οι «μεγάλες» ομάδες πρέπει να έχουν μεγάλα ποσοστά κατοχής μπάλας. Βλέπουμε τον ΠΑΟΚ εδώ να μην επιδιώκει κάτι τέτοιο, να προσπαθεί να βγει γρήγορα στην επίθεση και να πάρει ρίσκο δημιουργικά. Αυτό είναι δικιά του φιλοσοφία;
«Και τα δυο! Αλλά και πάλι εξαρτάται από τον αντίπαλο. Δεν μπορείς να πεις πως παίζω μόνον με μια λογική του ότι έχω την κατοχή και κυκλοφορώ την μπάλα γύρω – γύρω. Δε νομίζω πως θ’ αρέσει και στους θεατές κάτι τέτοιο. Οταν έχεις την ευκαιρία να σκοράρεις πρέπει να το κάνεις. Αλλά έχω διαπιστώσει πως ορισμένοι ποδοσφαιριστές έχουν πρόβλημα να σκεφτούν πιο γρήγορα στο πώς να παίξουν την μπάλα επιθετικά. Κι αυτό φυσιολογικό είναι. Γι’ αυτό έχουμε την προετοιμασία ώστε να μπορέσει να προσαρμοστεί η ομάδα στα νέα δεδομένα».
– Εχετε δουλέψει σε μεγάλες ομάδες, κυρίως στην Bundesliga, το οποίο θεωρείται κατά πολλούς το πιο οργανωμένο πρωτάθλημα σε όλα τα επίπεδα, έχετε βρει στον ΠΑΟΚ αυτά που σας υποσχέθηκαν σε οργανωτικό επίπεδο σε πρώτη φάση κι αν σε δεύτερη φάση μεταγραφικά σας έχουν δώσει αυτά που σας έχουν υποσχεθεί;
«Η οργάνωση είναι καλή. Ξέρω πως στη Γερμανία είναι τέλεια, το γνωρίζουμε. Ομως και στον ΠΑΟΚ η οργάνωση είναι πραγματικά καλή. Και πιστέψτε με όταν μιλούσα με τον ΠΑΟΚ εξέτασα και την ποιότητά του σ’ αυτόν τον τομέα ως ομάδα. Νομίζω πως με τους νέους ποδοσφαιριστές που ήρθαν σε συνάρτηση με αυτούς που προϋπήρχαν εδώ μπορούμε να έχουμε μια καλή ομάδα. Κι όπως είπα, πρώτα απ’ όλα να δοκιμάσουμε να προκριθούμε στην επόμενη φάση του Champions League και μετά να κάνουμε ένα καλό ξεκίνημα στο πρωτάθλημα. Θέλουμε να παίξουμε στο Champions League, είναι φυσιολογικό».
– Να μας επιτρέψετε μια ερώτηση για έναν πολύ σημαντικό ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ και της Ελλάδας, τον Κατσουράνη. Τόσα χρόνια τον ξέρουμε ως χαφ, έχει κάνει σπουδαία πράγματα. Και πέρυσι έπαιξε στην άμυνα του ΠΑΟΚ και φέτος τον υπολογίζετε – απ’ ότι φαίνεται – για την άμυνα. Αν θέλετε να μας εξηγήσετε αυτή σας την απόφαση, επειδή γίνεται πολύ μεγάλη συζήτηση για το που παίζει ο Κατσουράνης.
«Εχει να κάνει με τους τραυματισμούς κι άλλες παραμέτρους. Κι ο Τζιώλης μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην άμυνα. Κι εκείνος είναι παίκτης της μεσαίας γραμμής, όπως κι ο Κατσουράνης. Γνωρίζετε όμως πως όταν ξεκινάει ο Κατσουράνης από την άμυνα έχεις έναν παίκτη που μπορεί να παίξει γρήγορα την μπάλα και να την προωθήσει ανάλογα στη μεσαία γραμμή ή ακόμη και στην επίθεση. Διαθέτει γρήγορη σκέψη κι αυτό – ορισμένες φορές – πρέπει να συμβαίνει από την άμυνα και γι’ αυτό κάποιες φορές θα βρίσκεται εκεί».
– Επειδή στην παρουσίασή σας από τον κ. Σαββίδη δεν είχαμε την ευκαιρία να ρωτήσουμε – επί της ουσίας – κάποια πράγματα. Θέλετε να μας πείτε ποιο ήταν το βασικό κίνητρο για να πειστεί ένας πολύ μεγάλος προπονητής, ίσως κι ο μεγαλύτερος που έχει έρθει στην Ελλάδα, να έρθει να δουλέψει στη χώρα μας;
«Πολλοί λόγοι. Ενας από αυτούς ήταν πως όταν έχεις δουλέψει πολλά χρόνια στη Γερμανία τότε κάποια στιγμή φτάνεις στο σημείο να κλείσεις τον κύκλο σου και να θέλεις να εργαστείς κάπου αλλού. Δεν ήθελα να δουλέψω στην Ολλανδία. Πρέπει να σκέφτεσαι αυτό που διαφαίνεται να έρχεται. Είχα προτάσεις κι από άλλους συλλόγους, από άλλες χώρες αλλά ο ΠΑΟΚ ήταν ο σύλλογος που εγώ νομίζω πως βρίσκεται πιο κοντά στους αντίστοιχους που έχω δουλέψει κατά το παρελθόν μ’ επιτυχία. Πολλοί φίλαθλοι . Φυσικά και είδα με τί σύλλογο έχω να κάνω. Αυτό ήταν για μένα το σημαντικό. Ο κ. Σαββίδης ήταν φυσικά καταλυτικός παράγοντας. Εχει φιλοδοξίες για την ομάδα. Κι εγώ είμαι εξίσου φιλόδοξος, θέλω κάθε ημέρα, σε κάθε προπόνηση οι παίκτες να μαθαίνουν. Νομίζω πως κι αυτή είναι μια σημαντική φιλοδοξία. Εκείνος θέλει να νικάμε, εγώ θέλω να νικάμε και νομίζω πως οι ποδοσφαιριστές θα ‘ποτιστούν’ μ’ αυτήν τη νοοτροπία».
– Πάνω σ’ αυτό που είπατε, μιλήσατε με κάποιους ανθρώπους οι οποίοι γνώριζαν – φίλοι σας – την ελληνική πραγματικότητα; Και στην οριστική σας απόφαση ν’ αποδεχτείτε αυτήν την πρόταση το περιβάλλον σας πως αντέδρασε;
«Φυσικά και μιλάς με ανθρώπους που γνωρίζουν το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα. Για παράδειγμα τον Κυριάκο Παπαδόπουλο. Μίλησα μαζί του και μου είπε πως ο ΠΑΟΚ είναι μεγάλη και πραγματικά καλή ομάδα, με τρελούς οπαδούς. Ακόμη κι η οικογένειά μου. Ηταν κάτι νέο γι’ αυτούς αλλά τους άρεσε, ειδικά όταν επισκέφτηκαν την πόλη. Ο γιος μου, που είναι κι ο μάνατζέρ μου κι ετοίμασε τα πάντα γύρω από το συμβόλαιό μου, δεν είναι μόνον δικός μου καθώς εργάζεται σ’ εταιρεία με πελάτες προπονητές, ποδοσφαιριστές, γνώριζε το ελληνικό ποδόσφαιρο και στοιχεία γι’ αυτό. Κι αυτός μου είπε, γιατί όχι; Μου είπε την άποψή του κι είπε πως μπορώ να βγω ωφελημένος από μια τέτοια συνεργασία. Βέβαια το συζητήσαμε στο σπίτι με την οικογένεια»
– Ποιος είναι ο στόχος που έχετε εσείς θέσει για την ομάδα γι’ αυτήν τη χρονιά;
«Ελπίζω να κερδίσουμε όλους τους αγώνες. Αν κερδίζεις όλους τους αγώνες νομίζω ότι τα πας καλά. Αλλά – πιστέψτε με, όσο κι αν θέλεις, όσο κι αν προσπαθήσεις, δεν μπορείς να τους κερδίσεις όλους. Είναι μια μη ρεαλιστική σκέψη αυτή για μένα. Η σκέψη μου είναι πως σε κάθε ματς πάμε για τη νίκη κι ελπίζω πως οι ποδοσφαιριστές μου θα σκέφτονται το ίδιο».
– Πως αντιμετωπίζετε τα ματς του Champions League που έρχονται; Ως τελικούς; Ως μεγάλη ευκαιρία του ΠΑΟΚ να διακριθεί; Ως κάποια ματς που απλώς θα δοκιμαστεί; Πως τα έχετε στο μυαλό σας;
«Όχι, όχι . είναι αυτό που λέω πάντα, κάθε αρχή είναι κι η πιο σημαντική. Φυσικά οι αγώνες στα προκριματικά είναι ‘μεγάλοι’ αγώνες και πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να είμαστε εμείς οι νικητές μετά τη λήξη και των δυο ενενηντάλεπτων. Αυτό είναι που θέλω να βλέπω σε κάθε προπόνηση και σε κάθε αγώνα. Θέλω να βλέπω τους ποδοσφαιριστές να τα δίνουν όλα. Και να τα δίνουν όλα για την ομάδα και για τον σύλλογο. Αυτό ζητάω κι όχι να τα δίνουν όλα για τον εαυτό τους, για τον σύλλογο για την ομάδα, αυτό είναι το πιο σημαντικό».
– Είναι ικανός ένας ενδεχόμενος αποκλεισμός να επηρεάσει την ομάδα ή ο μεγάλος στόχος είναι το πρωτάθλημα κι είναι μια άλλη ιστορία το Champions League ή οι όμιλοι της Ευρώπης σα στόχος πιο . χαμηλός;
«Ελπίζω πως όχι. Αλλά νομίζω πως διαθέτουμε μεγάλη ομάδα κι οι παίκτες δε θ’ απογοητευτούν και θ’ ανταποκριθούν σύμφωνα με το επίπεδό της. Είμαστε συμπαγείς, διαθέτουμε αυτοπεποίθηση που οι άλλοι δεν μπορούν να τη ‘σπάσουν’».
– Ποιόν προτιμάτε από τους πέντε πιθανολογούμενους αντιπάλους στα προκριματικά (σ.σ. η συνέντευξη έγινε πριν από την απόφαση του CAS);
«Δε με νοιάζει. Θα δούμε αύριο την κλήρωση, δεν μπορείς να πεις σ’ αυτές τις περιπτώσεις αυτό ή εκείνο».
– Στους δημοσιογράφους, στους φιλάθλους, μια από τις αγαπημένες τους συζητήσεις είναι το ποιο σύστημα παίζει η ομάδα. Εσάς σας απασχολεί τη δεδομένη χρονική στιγμή να βρείτε το σύστημα πάνω στο οποίο θα βασιστείτε, γιατί για παράδειγμα έχουμε δει σύστημα μ’ έναν επιθετικό, έχουμε δει σύστημα με δυο επιθετικούς. Μήπως έχετε στο μυαλό σας να δουλέψετε γι’ αρχή να δουλέψετε περισσότερο κάποιο από τα δυο;
«Κάποια στιγμή παίξαμε με τρεις και τέσσερις (σ.σ. επιθετικούς). Δοκιμάζεις συνέχεια. Αλλά φυσικά θέλεις αυτό που είπα και το πρωί (σ.σ. χτες) στους παίκτες. Παίξαμε την Τετάρτη με την καλύτερη ομάδα μέχρι τώρα. Αλλά κάθε μέρα έρχεται μια νέα στιγμή, ένα νέο ‘μέχρι τώρα’. Κάποιοι παίκτες απουσιάζουν, κάποιοι είναι τραυματίες, βλέπεις πως είναι η ομάδα, τα δεδομένα της εκείνη τη στιγμή και μετά δημιουργείς την κατάλληλη για να νικήσει. Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Να νικάς τους αγώνες. Με ποια ομάδα το κάνεις και πως το κάνεις δεν έχει σημασία. Διαθέτουμε μεγάλο ρόστερ και κάθε ποδοσφαιριστής είναι σημαντικός. Ακόμη κι αυτοί που κάθονται στον πάγκο είναι σημαντικοί. Γνωρίζοντας την ημέρα του αγώνα ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες που τη χαρακτηρίζουν πρέπει να κάνω το καλύτερο για την ομάδα. Και στον επόμενο αγώνα θα είναι διαφορετικά. Δεν μπορείς να πεις αυτή είναι η ενδεκάδα και παίζει έτσι γιατί την άλλη ομάδα μπορεί να είναι άλλη και να παίζει αλλιώς. Πολλά μπορούν να συμβούν μέσα σε μια εβδομάδα και συμβαίνουν».
– Ξέρουμε και είδαμε με τα μάτια μας πως κι εσείς και οι ποδοσφαιριστές σας δουλεύετε όσο καλύτερα μπορείτε για να είστε έτοιμοι στους πρώτους, επίσημους αγώνες. Σύμφωνα όμως με όσα είδατε εσείς από την πρόοδο της ομάδας, με συγκεκριμένα δεδομένα τις χρονικές στιγμές που έγιναν οι προσθήκες των νέων ποδοσφαιριστών σε τι βαθμό ετοιμότητας θα παρουσιαστεί ο ΠΑΟΚ στους συγκεκριμένους αυτούς αγώνες;
«Δεν μπορώ να ξέρω, είναι τόσο δύσκολο να πω. Ακόμη δεν έχουμε δουλέψει στην άμυνα το ένας εναντίον ενός, δεν έχουμε δουλέψει σύντομα σπριντ, δεν κάναμε καθόλου. Δε δουλέψαμε στα μακρινά σουτ και στο τελείωμα των φάσεων. Νομίζω πως θα ήταν επικίνδυνο να το κάνουμε μέσα στις δυο – τρεις πρώτες εβδομάδες της προετοιμασίας γιατί θα πολλαπλασιάζαμε τις πιθανότητες να έχουμε τραυματισμούς. Γι’ αυτό και καθιστά δύσκολη την πρόβλεψη για το πόσο πολύ απέχουμε ακόμη. Μπορώ να πω ογδόντα, ενενήντα τοις εκατό αλλά στην πραγματικότητα δε γνωρίζω ακριβώς. Δεν κάναμε τα πάντα στις μέχρι τώρα προπονήσεις. Εχουμε ένα πλάνο για το τί κάνουμε κάθε εβδομάδα, την πρώτη, τη δεύτερη, την τρίτη, την τέταρτη. Στόχος μας είναι η πρόοδος κι είναι γνωστό πως στο ποδόσφαιρο ποτέ δεν έχεις αρκετό χρόνο. Κάθε μέρα είναι σημαντική. Κάθε μέρα όλοι θέλουν να δουν το καλύτερο δυνατό από σένα. Ωστόσο κάποιες φορές αυτό είναι αδύνατο. Είχα πει ακόμη και για τα δυο πρώτα φιλικά πως δεν ήταν τόσο σημαντικά. Το σημαντικό ήταν ν’ αφήσουμε τους παίκτες ν’ αγωνιστούν για σαράντα πέντε λεπτά. Και τα κατάφεραν και το απόλαυσαν. Παρά τη σκληρή δουλειά που είχαν κάνει στην πρώτη τους εβδομάδα. Το απόλαυσαν κι αυτό ήταν το σημαντικό. Αλλά το να πεις σε τί ποσοστό είμαστε αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο. Εχουμε μια ομάδα με πολλούς νέους ποδοσφαιριστές αλλά κι έμπειρους. Δεν ξέρουμε την ακριβή κατάσταση του καθενός κάθε μέρα. Ο Λαζάρ τραυματίστηκε χτες το πρωί, σήμερα έπαιξε. Δεν ξέρω σε τί κατάσταση είναι ο Νέτσιντ, την άλλη εβδομάδα θα ξεκινήσει προπονήσεις μαζί μας κι ελπίζω να δω κάποια πράγματα από αυτόν, σε τί κατάσταση βρίσκεται. Τέσσερις ποδοσφαιριστές δεν έχουν κάνει εργομετρικά. Τη Δευτέρα θα κάνουν. Ολα αυτά μαζί καθιστούν δύσκολη την απάντηση σ’ αυτό που με ρωτήσατε. Εχω δει ποδοσφαιριστές με ταλέντο, έχω δει ποδοσφαιριστές που μαθαίνουν πολλά καθημερινά αλλά έχω δει επίσης πως δεν είναι και στο εκατό τοις εκατό των δυνατοτήτων τους αυτή τη χρονική στιγμή. Δεν είναι δυνατόν να είναι στο εκατό τοις εκατό τώρα. Εχει μόλις τρεις εβδομάδες που ξεκινήσαμε προπονήσεις. Πιστέψτε με, ούτε για τους παίκτες είναι εύκολο αυτήν την εποχή του χρόνου. Κι αυτοί βρίσκονται σε μια εσωτερική διαδικασία γνωριμίας με τη νέα τεχνική ηγεσία, τον τρόπο δουλειάς μας. Πρέπει να τον γνωρίσουν και να τον καταλάβουν. Είναι δύσκολο γι’ αυτούς. Κι εμείς προσπαθούμε να κάνουμε τη δουλειά μας, να δημιουργήσουμε μια ομάδα από την αρχή και να παρατάξουμε ένα αρχικό σχήμα που μπορεί να φέρει επιτυχίες».
– Ο Νέσιντ προσέθεσε κάποια χαρακτηριστικά στην ομάδα που έλειπαν. Θα προστεθούν κι άλλα ή η ομάδα θα πάει με αυτά που έχει στους πρώτους, επίσημους αγώνες;
«Ετσι νομίζω, ελπίζω ο Νέσιντ πως θα είναι καλά και χωρίς προβλήματα. Μας είπε πως προπονείται απροβλημάτιστα εδώ κι ένα μήνα. Επαιξε σε τρεις αγώνες. Θα πρέπει να περιμένουμε. Ο Λούκας έχει τέσσερις ημέρες που μπήκε στις προπονήσεις, ο Πέλκας κι ο Κωνσταντινίδης, το ίδιο κι άλλοι νεαροί παίκτες που είναι πολύ σημαντικοί για μένα. Διαθέτουν ποιότητα κι όποιος διαθέτει ποιότητα είναι σημαντικός για την ομάδα. Ακόμη και μ’ όλα αυτά δε θα είναι δίκαιο για τους παλιότερους ποδοσφαιριστές. Πρέπει κι αυτοί να έχουν την ευκαιρία τους να δείξουν τι διαθέτουν και την ποιότητα που έχουν, θέλω να τους δώσω τον χρόνο τους».
– Στη μικρή εμπειρία που έχουμε από προπονητές, από προετοιμασίες έχουμε δει σε θέματα τακτικής προπονητές να διακόπτουν την προπόνηση και να δείχνουν στο γήπεδο πράγματα. Καταλαβαίνουμε σωστά πως εσείς προτιμάτε να μιλάτε εκτός γηπέδου με τη βοήθεια της εικόνας; Κι αν πρέπει να έχετε πολύ καλούς . δέκτες για ν’ αντιλαμβάνονται την πληροφορία που τους δίνετε;
«Το ελπίζω, φυσικά και το ελπίζουμε, όταν δείχνεις τα βίντεο των αγώνων που έχουν παίξει, όταν συζητάς μαζί τους αυτά που είδες σύμφωνα μ’ αυτά που παρουσίασαν στο γήπεδο, αλλά είναι εξίσου σημαντικό ν’ απολαμβάνουν τη δουλειά τους, αυτό που κάνουν, την προπόνηση. Γιατί όταν την απολαμβάνεις μπορείς να προσφέρεις περισσότερα. Και ανήκω στην κατηγορία των προπονητών που θα πουν ‘σταμάτα’, ‘μείνε ακίνητος’, όχι . νομίζω πως πρέπει ν’ απολαμβάνουν την προπόνηση. Ακόμη κι έτσι όμως, συζητάμε αρκετά με τους ποδοσφαιριστές για τις προπονήσεις, για τους αγώνες, για τα πάντα. Εστω και κατ’ αυτόν τον τρόπο όμως, δεν αποτελεί πάντα διασκέδαση. Οταν δείχνεις στους ποδοσφαιριστές τα λάθη τους, το ξέρουμε πως είναι σκληρό αλλά είμαστε επαγγελματίες, δουλεύουμε σ’ έναν οργανισμό και πρέπει να σκέφτονται την πειθαρχία κι όλα τα υπόλοιπα».
– Αλήθεια, πως πάει το γόνατό σας;
«Το γόνατό μου πάει καλά, αλλά πάντα προσπαθώ να το προστατεύω. Αλλά είναι καλά. Ωστόσο δεν είναι τόσο καλά για να παίξω ποδόσφαιρο (σ.σ. λίγο νωρίτερα είχε προηγηθεί ‘φιλικός’ αγώνας μετά την προπόνηση στον οποίο μετείχαν μέλη της διοίκησης, του τεχνικού τιμ, συνοδοί κι εκπρόσωποι των ΜΜΕ) κι είναι καλό για εσάς που δεν μπορώ να μετέχω σε αγώνες σαν κι αυτόν που προηγήθηκε (σ.σ. ξεσπά σε γέλια)».
– Τί άποψη έχετε για τους δημοσιογράφους;
«Δεν έχω πρόβλημα, σέβομαι τη δουλειά που κάνει ο καθένας αλλά πιστέψτε με όταν βλέπω πως ο δημοσιογράφος δεν κάνει εκατό τοις εκατό τη δουλειά του με τον τρόπο που νομίζω ότι θα έπρεπε να την κάνει, έρχεται και κάνει ερωτήσεις του τύπου ‘πως είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό’ τότε έχω πρόβλημα. Σέβομαι πάντα τη δουλειά τους και μπορούν ν’ ασκούν την κριτική τους σε μένα αλλά σε ειλικρινή βάση. Αυτό είναι το σημαντικό. Και μην ξεχνάτε: Απολαύστε το. Μαζί δουλεύουμε, όλοι μαζί δουλεύουμε στο ποδόσφαιρο και πιστέψτε με. Το ποδόσφαιρο είναι μόνον ένα μικρό μέρος της ζωής».
– Και μια προσωπική ερώτηση, επειδή γνωρίζουμε πως η σύζυγός σας αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα υγείας. Θα επιλέξετε να είναι μαζί σας στη Θεσσαλονίκη επειδή σας απασχολεί αυτό το θέμα.
«Νομίζω πως θα έρθει αυτόν το μήνα και νομίζω πως όταν δει πόσο ωραία και όμορφη είναι η Θεσσαλονίκη θα έρχεται πιο συχνά. Είτε δουλεύω στη Γερμανία, στην Ολλανδία, στην . Ασία ή όπως τώρα στην Ελλάδα τον περισσότερο καιρό δεν είμαι σπίτι μου. Τον περισσότερο καιρό είμαι στα προπονητικά κέντρα ή στα γήπεδα κι όταν η σύζυγός σου βρίσκεται στο σπίτι είναι μόνη. Ισως είναι καλύτερα να έχει κάτι να κάνει. Αλλά όταν είμαι σε μια ομάδα, είμαι εκατό τοις εκατό αφοσιωμένος και συγκεντρωμένος σ’ αυτήν κι υπό αυτές τις συνθήκες δεν έχεις χρόνο για την οικογένεια. Κι αυτός νομίζω πως είναι ο λόγος που η σύζυγός μου δεν έρχεται να εγκατασταθεί μόνιμα, αλλά νομίζω πως θα μ’ επισκεφτεί πολλές φορές επειδή θα της αρέσει η Θεσσαλονίκη, όπως και όσο άρεσε σε μένα, έτσι νομίζω. Το ίδιο και στην κόρη μου που θα έρθει μαζί της. Αλλά εκείνη εργάζεται στην Ολλανδία και θα πρέπει να επιστρέψει, σε αντίθεση με τη σύζυγο».
– Παρά τη λαμπερή ζωή σας μέσα από το ποδόσφαιρο έχουν καταγραφεί στον Τύπο οι δυσκολίες που έχετε περάσει δίχως ποτέ να χάνετε το κέφι σας. Παραμένετε προσιτός και πρόσχαρος. Υπάρχει κάποιο μυστικό για να το πετύχει κάποιος ή εξαρτάται από τον χαρακτήρα του ανθρώπου να μην το βάζει κάτω σε καταστάσεις δύσκολες με την οικογένεια, με τη δουλειά;
«Γιατί να μην είμαι; Δε θέλεις να φέρεις τα προσωπικά σου στη δημοσιότητα, στην τηλεόραση ή στις εφημερίδες, όμως δεν παύω να είμαι ένας φυσιολογικός άνθρωπος όπως όλοι οι άλλοι. Ημουν πολύ τυχερός που υπήρξα ποδοσφαιριστής και τώρα κάνω τη δεύτερη καλύτερη δουλειά στον κόσμο κι αυτή είναι το να παραμένω στο ποδόσφαιρο ως προπονητής. Πιστέψτε με, η καλύτερη δουλειά στον κόσμο είναι αυτή του ποδοσφαιριστή. Αλλά η δεύτερη είναι αυτή του προπονητή (σ.σ. γέλια). Τελείωσα την καριέρα μου σε ηλικία τριάντα δυο ετών, ωστόσο συνέχισα κάθε μέρα να βρίσκομαι στο γήπεδο. Μου άρεσε. Ακόμη κι όταν σταματήσεις κι αναλογιστείς την καριέρα σου, κατανοείς πως έκανες την καλύτερη δουλειά στον κόσμο. Και το είπα και στους παίκτες: ‘Εχετε την καλύτερη δουλειά στον κόσμο. Απολαύστε το και δώστε τα πάντα γι’ αυτό. Είναι η καλύτερη δουλειά που μπορείτε να κάνετε. Μπορεί να μην το καταλαβαίνουν όλοι, αλλά ορισμένοι που διαθέτουν ποιότητα είναι κρίμα να μην μπορούν να το κατανοήσουν, όμως αυτή είναι η ζωή».
– Και κάτι τελευταίο, μήπως θα μπορούσατε να μας πείτε και το όνομα του ποδοσφαιριστή που θα έρθει για να μας φύγει το άγχος;
«Ναι, δεν είναι ο Μέσι, πλέον έχετε ένα όνομα (σ.σ. και ξεσπά σε γέλια)», κατέληξε ο πολύπειρος, Ολλανδός τεχνικός.