Το ελληνικό πρωτάθλημα, η Σούπερ Λίγκα, παρουσιάζει τη μεγαλύτερη αύξηση στον αριθμό των ξένων ποδοσφαιριστών οι οποίοι αποκτώνται από τις ομάδες μας και υπογράφουν συμβόλαια συνεργασίας μαζί τους.

Το ελληνικό πρωτάθλημα, η Σούπερ Λίγκα, παρουσιάζει τη μεγαλύτερη αύξηση στον αριθμό των ξένων ποδοσφαιριστών οι οποίοι αποκτώνται από τις ομάδες μας και υπογράφουν συμβόλαια συνεργασίας μαζί τους. Η αυξητική τάση, σε ότι αφορά τον αριθμό των ξένων ποδοσφαιριστών που εντάσσονται στη δύναμη των ευρωπαϊκών συλλόγων, είναι σαφής στα 19 από τα 30 σημαντικότερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Ωστόσο, η Ελλάδα είναι πρώτη και σε αυτόν τον τομέα που δείχνει περίσσια εμπιστοσύνη σε ξένους ποδοσφαιριστές και περιορισμένο ενδιαφέρον για τους γηγενείς ποδοσφαιριστές οι οποίοι έχουν ολοένα και πιο περιορισμένη παρουσία καθώς συρρικνώνεται η αριθμητική αναλογία τους σε σχέση με εκείνη των προερχόμενων από το εξωτερικό ποδοσφαιριστών.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαιριστών, οι Βραζιλιάνοι ποδοσφαιριστές κάνουν δυναμική, πλέον, εμφάνιση στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα καθώς φαίνεται ότι υπάρχει προτίμηση σε αυτούς για τις δυνατότητες τους και για τις αθλητικές υπηρεσίες που είναι σε θέση να προσφέρουν. Προφανώς, παίζει ρόλο και το γεγονός ότι η Βραζιλία παράγει μεγάλο αριθμό ποδοσφαιριστών οι οποίοι κατά κύριο λόγο ενδιαφέρονται να φύγουν έξω από τα σύνορα της χώρας τους προκειμένου να δώσουν ώθηση στην ποδοσφαιρική σταδιοδρομία τους.

Το ποσοστό των Λατινοαμερικάνων ποδοσφαιριστών στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα φθάνει από το 11% έως το 35% ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των Αφρικανών ποδοσφαιριστών κινείται ανάμεσα στο 12% και το 18%, ανάλογα με το πρωτάθλημα.

Η αναλογία σε ποσοστά που αποτυπώνουν την παρουσία των ξένων ποδοσφαιριστών στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, είναι η εξής:

Κύπρος 72% (δηλαδή στους 100 ποδοσφαιριστές στο πρωτάθλημα της χώρας οι 72 είναι ξένοι)
Αγγλία  58% (εδώ υπάρχει η ιδιαιτερότητα με τους άλλους Βρετανούς παίκτες που λογίζονται ως ξένοι)
Πορτογαλία 56% (επίσης εδώ πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι υπάρχουν πολλοί Βραζιλιάνοι που κακώς λογίζονται ως ξένοι αφού έχουν την πορτογαλική υπηκοότητα)

Ελλάδα 55.8%
Βέλγιο  51%
Σκωτία  48%
Τουρκία 46%
Ιταλία  46%
Γερμανία 46%
Ρωσία  44%
Ελβετία 41%
Ολλανδία 40%
Ισπανία 38%
Νορβηγία 32%
Ουκρανία 31%
Ρουμανία 31%
Πολωνία 30%
Ουγγαρία 30%
Γαλλία  30%
Αυστρία 27%
Δανία  27%
Σουηδία 25%
Σλοβακία 25%
Φινλανδία 23%
Ισραήλ  21%
Λευκορωσία 19%
ΕΙΡΕ  19%
Βουλγαρία 18%
Κροατία 18%
Λετονία 17%
Τσεχία  17%
Σλοβενία 14%
Λιθουανία 13%
Εσθονία 12%
Ισλανδία 12%
Σερβία  11%

Ανάμεσα στους ξένους ποδοσφαιριστές, οι Δυτικοευρωπαίοι και οι Λατινοαμερικάνοι είναι εκείνοι που έχουν τη μεγαλύτερη προτίμηση ενώ οι Αφρικανοί και οι Ανατολικοευρωπαίοι μένουν στάσιμοι ως προς τους αριθμούς που εκφράζουν την παρουσία τους στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Κυρίως μάλιστα οι Ανατολικοευρωπαίοι επανδρώνουν τα πλέον αδύναμα πρωταθλήματα, αυτά της Ανατολικής Ευρώπης όπου γίνονται εσωτερικές μετακινήσεις.

Στα 30 σημαντικότερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, αυξήθηκε ο αριθμός των Βραζιλιάνων, των Ισπανών, των Ολλανδών, των Γάλλων και των Ρώσων ποδοσφαιριστών οι οποίοι παίζουν σε άλλα πρωταθλήματα, εκτός των χωρών τους.

Αντίθετα, μειώθηκαν οι ποδοσφαιριστές από την Τσεχία, την Ζάμπια, την Πολωνία, την Νότια Κορέα και την Ακτή Ελεφαντοστού.

Οι ξένοι ποδοσφαιριστές που ανήκουν στις 20 πιο πολυάριθμες εθνικότητες οι οποίες έχουν εκπροσώπηση στα 30 καλύτερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, φθάνουν τους 2.850. Από αυτούς, οι Βραζιλιάνοι φθάνουν πια τους 600.

Οι χώρες που έχουν τους πιο πολλούς ξένους ποδοσφαιριστές σε άλλα πρωταθλήματα είναι οι Βραζιλία, Γαλλία, Αργεντινή, Σερβία, Πορτογαλία, Νιγηρία, Τσεχία, Σλοβακία, Κροατία, Γερμανία, Ισπανία, Αγγλία, Βοσνία, Σουηδία, Ολλανδία, Καμερούν, Βέλγιο, Σενεγάλη, Ουρουγουάη, Ακτή Ελεφαντοστού.

Στην Ελλάδα οι πιο πολλοί ξένοι ποδοσφαιριστές είναι, κατά σειρά, από την Αργεντινή, την Βραζιλία και την Γαλλία. Στην Κύπρο, προέρχονται από την Πορτογαλία, την Βραζιλία και την Αργεντινή.