“Ζημιάρα” 3ετία

Ζημίες ύψους 150 εκ ευρώ για την επόμενη 3ετία εκτιμά η Grant Thorton ότι θα έχει η ΠΑΕ Παναθηναϊκός.

Ζημίες ύψους 150 εκ ευρώ για την επόμενη 3ετία εκτιμά η Grant Thorton ότι θα έχει η ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Στην έκθεση της η εταιρία, στην οποία ο Ανδρέας Βγενόπουλος ειχε αναθέσει τον οικονομικό έλεγχο της ΠΑΕ, αναφέρει πως οι υποχρεώσεις του Παναθηναϊκού θα εκτιναχθούν τα επόμενα χρόνια.

Το περιεχόμενο της έκθεσης αποκαλύπτει η εφημερίδα «Φίλαθλος». Σύμφωνα με αυτό Το πλάνο για την σεζόν 2010-2011 παρουσιάζει υπερβολική αύξηση (πάνω από 50%) στα λειτουργικά έξοδα της εταιρίας, τα οποία εκτοξεύονται από 30,756 εκ. ευρώ σε 47,923 εκ. ευρώ. Δηλαδή, σχεδόν 18 εκ. ευρώ!

Το θετικό πρόσημο στη μελέτη του ελεγκτολογιστικού οίκου υπάρχει με βάση τις ευνοϊκότερες των προϋποθέσεων, δηλαδή να κατακτήσει ο Παναθηναϊκός το πρωτάθλημα ώστε εισπράξει τα 9 εκ. ευρώ για την απευθείας είσοδό του στους χρυσοφόρους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

Δεν υπάρχει πρόβλεψη για άλλο ένα (τουλάχιστον) εκ. ευρώ από τις χορηγίες, την ενδεχόμενη μείωση της διάθεσης εισιτηρίων (ειδικά άνευ τίτλου), καθώς και τις μειώσεις στα ποσά διαφημίσεων (από και προς την ΠΑΕ) τηλεοπτικών κλπ, και μάλιστα εν μέσω κρίσης.

Τα έξοδα από μεταγραφές, υπολογίζονται  πάνω από 4.8 εκ. ευρώ, και αναλύονται ως εξής: 3 εκ. ευρώ στη Μαρσέιγ για τον Σισέ, 600.000 ευρώ στους δύο μάνατζερ του Γάλλου, ένα εκ. ευρώ στην Λίβερπουλ για τον Λέτο και άλλα 200.000 ευρώ στον μάνατζέρ του.

Το πριμ που δόθηκε για το ντάμπλ μεταφέρθηκε στον ισολογισμό για τις 30 Ιουνίου του 2011. Η Grant Thorton διατηρεί τις επιφυλάξεις της για πρόσθετη επιβάρυνση της τάξεως των 8 εκ. ευρώ απο την αλλαγή της φορολόγησης στα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών.

Σχετικά με τις νέες προσθήκες ποδοσφαιριστών στην ομάδα, η έκθεση προβλέπει το ποσό των 6,8 εκ. ευρώ για μεταγραφές στο διάστημα που απομένει (για το επόμενο εξάμηνο). Αφαιρώντας τα 4,8 που αφορούν υποχρεώσεις που αναφέρονται παραπάνω, τότε ο Παναθηναϊκός μπορεί να διαθέσει μόνο 2 εκ. ευρώ αυστηρά, αν θέλει να αποκτήσει παίκτη τώρα.

Σύμφωνα με την έκθεση μέχρι τον Ιούνιο του 2009, η ΠΑΕ είχε προβεί σε μεγάλα έξοδα (όπως μεταγραφές τύπου Σισέ και Κατσουράνη) τα οποία – όπως και τα έξοδα για πρόστιμα από την UEFA – δεν είχαν τιμολογηθεί, ενώ αντίθετα εμφανίζονται έσοδα όπως για παράδειγμα από πρόστιμα σε ποδοσφαιριστές (ύψους 91.000 ευρώ). Επομένως, οι δαπάνες τέτοιου είδους φτάνουν στο ποσό των 11,6 εκ. ευρώ. Ένα ποσό που θα επιβαρύνει τους επόμενους ισολογισμούς και εκτιμάται εκτόξευση ζημίας σε 150 εκ. ευρώ για την ερχόμενη τριετία.

Όσο για τα έσοδα από τα οποία ο Παναθηναϊκός θα μπορέσει να ισοψηφήσει αυτό το ποσό; Η ομάδα είναι υποχρεωμένη να κατακτά επί τρία συναπτά έτη το πρωτάθλημα και να συμμετέχει στους ομίλους του C.L. προσδοκώντας σε όσο το δυνατόν  περισσότερα έσοδα από μπόνους της UEFA, χορηγίες, διαφημίσεις, τηλεοπτικά, εισιτήρια κλπ.

Τέλος, όπως αναφέρει η έκθεση, στη ΓΗΠΕΛ έχουν δοθεί 5 εκ. ευρώ για το νέο γήπεδο και πρέπει να δοθούν άλλα 9 εκ. ευρώ, συν ένα εκ. ευρώ που δίδεται στις ακαδημίες της ομάδας.

Η Grant Thorton αναφέρει στην έκθεσή της ότι οι ζημίες της ΠΑΕ Παναθηναϊκός έχουν εκτιναχθεί από 11 εκ. ευρώ το 2008-2009 σε 30 εκ. ευρώ το 2009-2010 και εκτιμάται ότι το 20010-2011 θα φτάσει τα 48 εκ. ευρώ.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.