Μέχρι πρότινος, μετά το τέλος κάθε ποδοσφαιρικής σεζόν είθισται τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να ξεκινούσαν έναν «μαραθώνιο» για τους υποψήφιους μεταγραφικούς στόχους κάθε ομάδας.
Πολλές από αυτές τις ομάδες ξόδευαν αλόγιστα υπέρογκα ποσά προκειμένου να εντάξουν στο δυναμικό τους, ξένους παίκτες, οι οποίοι έφεραν τον τίτλο του φέρελπι ποδοσφαιριστή με προοπτικές και μία ενδεχόμενη μεγάλη αξία μεταπώλησης.
Ένα από τα καλά της οικονομικής κρίσης λοιπόν στη χώρα μας είναι και η στροφή των ελληνικών ομάδων στην «παραγωγή» και αξιοποίηση Ελλήνων ποδοσφαιριστών κατευθείαν από τα σπλάχνα των ακαδημιών.
Με τις τιμές των νεαρών παικτών μη ανεγνωσμένης αξίας από το εξωτερικό να είναι απλησίαστες για τα νέα οικονομικά δεδομένα, οι ελληνικοί σύλλογοι συνειδητοποίησαν, έστω και αργά, ότι το μέλλον της ανάπτυξης του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα έγκειται στις ακαδημίες και τη σωστή υποδομή αυτών.
Έτσι, το σχέδιο μπήκε σε εφαρμογή και την τελευταία πενταετία βλέπουμε όλο και περισσότερους νεαρούς Έλληνες ποδοσφαιριστές να διαπρέπουν στα ελληνικά και όχι μόνο, γήπεδα αποδεικνύοντας ότι η επένδυση στις ακαδημίες μόνο θετικά μπορεί να βοηθήσει τους ελληνικούς συλλόγους.
Σε μία Ελλάδα όπου η κρίση έχει επηρεάσει κάθε τομέα έτσι και ο χώρος του ελληνικού ποδοσφαίρου δεν θα μπορούσε να μείνει ανέγγιχτος. Αυτό όμως, απ’ ότι φαίνεται μέχρι στιγμής, έχει ωφελήσει αρκετά τις ελληνικές ομάδες, οι οποίες πλέον βασίζονται σε παίκτες που βγαίνουν από τις ακαδημίες, οι οποίοι αφενός κοστίζουν λιγότερο και αφετέρου τιμούν το σύλλογό τους, «πονάνε» τη φανέλα που φορούν και εξελίσσονται μέσα από τον ίδιο τους το σύλλογο.
Για παράδειγμα, η ομάδα του ΠΑΟΚ ,που πλέον τελεί υπό νέο καθεστώς διοίκησης, έχει εντάξει στο δυναμικό της αρκετούς παίκτες οι οποίοι προέρχονται από τις ακαδημίες της Νέας Μεσημβρίας και μερικοί από αυτούς είναι οι Σταφυλίδης, Κάτσε, Κωνσταντινίδης, Αποστολόπουλος αλλά και ο βασικός επιθετικός του «δικεφάλου», Στέφανος Αθανασιάδης.
Οι νέοι του Ολυμπιακού από την άλλη κατάφεραν να φτάσουν μέχρι τους «8» του NextGen Series, του Τσάμπιονς Λινγκ για Νέους ουσιαστικά, χάνοντας πολύ δύσκολα από την Αστον Βίλα αλλά αφήνοντας πολλές υποσχέσεις για το μέλλον καθώς αρκετοί από αυτούς έχουν ήδη πάρει συμμετοχές και με την πρώτη ομάδα όπως είναι οι Λυκογιάννης, Ρουγκάλας, Καραγκούνης και ας μην ξεχνάμε φυσικά και τον Γιάννη Φετφατζίδη, ο οποίος είναι εδώ και τέσσερα χρόνια μέλος της πρώτης ομάδας με αρκετά μάτια από το εξωτερικό να είναι πάνω του.
Ένα άλλο λαμπρό παράδειγμα είναι και ο ΠΑΣ Γιάννινα που φέτος κατέλαβε την πέμπτη θέση του βαθμολογικού πίνακα στην κανονική περίοδο και πλέον τα όνειρα για έξοδο στην Ευρώπη έχουν πάρει σάρκα και οστά. Το ρόστερ του ΠΑΣ βασίζεται σε Έλληνες παίκτες όπως είναι ο Κοροβέσης, ο Κολοβέτσιος, ο Ιωάννου, ο Μιχαήλ και άλλοι, παιδιά νέα πολλά υποσχόμενα που έχουν όνειρο να φτάσουν όσο πιο ψηλά γίνεται υπό τις οδηγίες ενός νέου τεχνικού με όραμα και πλάνο προσαρμοσμένο στα ελληνικά οικονομικά δεδομένα, του Γιάννη Χριστόπουλου.
Επίσης, ο Παναθηναϊκός, μία από τις μεγαλύτερες ομάδες της Ελλάδας, έχει προωθήσει τα τελευταία χρόνια αρκετά ταλέντα στην πρώτη ομάδα. Παίκτες όπως ο Μαυρίας ή ο Τριανταφυλλόπουλος αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι του ρόστερ όπως και οι Λαγός και Χουχούμης ενώ έχουν πάρει ευκαιρίες και οι Καπίνο, Δώνης, Αποστολόπουλος, Κουσίδης. Μάλιστα, το πλάνο του «τριφυλλιού» για τη νέα αγωνιστική περίοδο βασίζεται σε νεαρούς παίκτες από τις ακαδημίες οι οποίοι με την υποστήριξη των εμπειρότερων που είναι ήδη στην ομάδα θα καταφέρουν να εξελιχθούν και να πρωταγωνιστήσουν.
Φυσικά, επειδή στην Ελλάδα υπάρχει και το μικρόβιο της. μη αξιοκρατίας πολλές φορές βλέπουμε να μην δίνονται όσες ευκαιρίες θα έπρεπε σε νεαρούς παίκτες οι οποίοι έχουν τα προσόντα να διακριθούν με αποτέλεσμα να ψάχνουν την τύχη τους στο εξωτερικό.
Ας μην ξεχνάμε τις περιπτώσεις του Κονέ ή του Παπασταθόπουλου που πλέον αγωνίζονται σε ομάδες του εξωτερικού και διακρίνονται με τις εμφανίσεις που πραγματοποιούν.
Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να γίνει μία αποτίμηση της δουλειάς που πραγματοποιείται στις ακαδημίες των ελληνικών ομάδων αλλά αν κρατηθεί αυτό το πλάνο και οι προπονητές πιστέψουν στα ελληνικά ταλέντα τότε το ελληνικό ποδόσφαιρο θα βελτιωθεί τα μέγιστα και ο κόσμος θα επιστρέψει στα γήπεδα.