Σύσκεψη στη Γενική Γραματεία Αθλητισμού έγινε το μεσημέρι με θέμα την δραστική αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας στα γήπεδα

Η Πολιτεία, οι ΠΑΕ και όλοι οι αρμόδιοι φορείς του ποδοσφαίρου είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν να κάνουν ό,τι είναι εφικτό για την δραστική αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας στα γήπεδα, όπως τονίστηκε στην ευρεία σύσκεψη που έγινε στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, στην οποία μετείχαν ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Γιώργος Νικητιάδης, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Πάνος Μπιτσαξής, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ Λευτέρης Οικονόμου, οι πρόεδροι της ΕΠΟ και Σούπερ Λίγκας, Σοφοκλής Πιλάβιος και Βαγγέλης Μαρινάκης, της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης της Βίας, Γιάννης Πανούσης, του ΠΣΑΠ, Στέλιος Γιαννακόπουλος, καθώς και εκπρόσωποι της Football League 2 και του ΠΣΑΤ.

    Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Γιώργος Νικητιάδης, ανακοίνωσε, εκτός των άλλων, ότι στο τέλος του Ιανουαρίου θα δοθεί στη δημοσιότητα το νέο νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τα ζητήματα καταπολέμησης της βίας, ενώ επισήμανε, πως τα επεισόδια στα γήπεδα έχουν μειωθεί συγκριτικά με πέρσι. Ο γ.γ.Αθλητισμού, Πάνος Μπιτσαξής, επισήμανε ότι φέτος γίνεται στα γήπεδα εμφύλιος οπαδών, ενώ πέρσι τα επεισόδια συνέβαιναν ανάμεσα σε οπαδούς αντιπάλων ομάδων. Παράλληλα, έθεσε, μεταξύ άλλων, το θέμα της επιβολής πολύ αυστηρών ποινών όταν απειλείται η σωματική ακεραιότητα των εμπλεκομένων στους αγώνες.

    Ο πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας, Βαγγέλης Μαρινάκης, από την πλευρά του, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να αυξηθούν κατά 30% οι δαπάνες για την καλύτερη φύλαξη των γηπέδων, ενώ πρόσθεσε πως οι ΠΑΕ έχουν ευθύνη και είναι στο χέρι τους να βοηθήσουν αποφασιστικά για την καταπολέμηση της βίας. Ακόμη, στη σύσκεψη τονίστηκε από όλες τις πλευρές, ότι χρειάζεται η συνεργασία Πολιτείας και όλων των αρμόδιων φορέων του ποδοσφαίρου, ενώ η Αστυνομία ζήτησε τη χρήση των ηλεκτρονικών καμερών στα γήπεδα.

    Ο κ.Νικητιάδης εξερχόμενος από τη σύσκεψη, δήλωσε:”Αναπτύσσεται ένας διάλογος ιδιαιτέρως εποικοδομητικός και παραγωγικός, όπου ο καθένας ελεύθερα εκφράζει τις απόψεις του για τον τρόπο με τον οποίο θα καταπολεμήσουμε καλύτερα τη βία στα γήπεδα. Πρέπει να πω ότι από την Ελληνική Αστυνομία παρατέθηκε μια σειρά από στοιχεία που δείχνουν μια μείωση στα επεισόδια σε σχέση με την περσινή χρονιά, αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μας κάνει να εφησυχάζουμε. Μια μείωση στα επεισόδια, μπορεί μεν να οφείλεται στην επαγρύπνηση της πολιτείας και στο θάρρος και στην επαγρύπνηση των ίδιων των ΠΑΕ, που πραγματικά δεν θέλουν και δεν επιθυμούν τη βία. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει, ότι δεν πρέπει να καιροφυλακτούμε ή ότι δεν θα προχωρήσουμε σ’ όλα τα μέτρα που έχουμε σχεδιάσει. Θα προχωρήσουμε με το νέο αθλητικό νόμο και θα λάβουμε όλα εκείνα τα μέτρα που είναι απαραίτητα, έτσι ώστε το φαινόμενο της βίας, να ελεγχθεί απολύτως”.

    Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού επισήμανε στη συνέχεια:”Δεν είναι ένα εύκολο φαινόμενο η καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα. Το έχουμε παρακολουθήσει και σ’ άλλες χώρες. Είδαμε ότι στη Βρετανία, που ξεκίνησε μια τεράστια προσπάθεια, χρειάστηκαν περίπου πέντε χρόνια για να εξαφανιστεί το φαινόμενο που παρακολουθούμε σήμερα ότι αυτή η εξαφάνιση ήταν δυστυχώς προσωρινή διότι άρχισε να επανέρχεται. Απαιτούνται πολλές φορές μέτρα, αυστηρά που μπορεί να είναι και επώδυνα. Πρέπει να προσπαθούμε διαρκώς για να εξαφανίσουμε το φαινόμενο. Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι και να πιστεύουμε ότι θα το εξαφανίσουμε. Είναι αμαρτία 2.500 -3.000 άτομα, σε όλη την Ελλάδα, να αμαυρώνουν την εικόνα, του ελληνικού ποδοσφαίρου, του ελληνικού αθλητισμού, των γηπέδων”.

    Οταν ο κ.Νικητιάδης ρωτήθηκε σχετικά με τα όσα συνέβησαν την Παρασκευή στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Σούπερ Λίγκας: “Είναι απολύτως βέβαιο, ότι οποιοδήποτε γεγονός δεν εξελίσσεται ειρηνικά και έχει χαρακτηριστικά έντονης αντιπαράθεσης, εκ των πραγμάτων μπορεί να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να εκδηλώνεται η βία. Η Πολιτεία δεν μπορεί να παρεμβαίνει στη λειτουργία ενός σωματείου. Από την άλλη πλευρά, όμως, οφείλει να παρεμβαίνει προκειμένου να δείχνει το δρόμο τον ειρηνικό. Σε τέτοιες πρωτοβουλίες είναι βέβαιο ότι θα προχωρήσουμε. Εγώ ήδη είχα κάνει συναντήσεις και με τους τρεις προέδρους των μεγάλων ποδοσφαιρικών σωματείων. Ακόμη έχω συναντηθεί με την ΕΠΟ, ενώ θα πραγματοποιηθούν και άλλες επόμενες συναντήσεις”.

    Οσον αφορά στο νέο νομοσχέδιο ο κ.Νικητιάδης υπογράμμισε:”Το επόμενο βήμα μας θα είναι να δώσουμε στη δημοσιότητα το νέο αθλητικό νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τα ζητήματα καταπολέμησης της βίας. Η κατάθεση είναι διαφορετικό πράγμα από το να δοθεί στη δημοσιότητα. Εμείς πιστεύουμε ότι το αργότερο στο τέλος Ιανουαρίου, πρέπει να δοθεί στη δημοσιότητα, να είναι δηλαδή στη διαβούλευση. Η κατάθεσή του σχετίζεται με την κοινοβουλευτική λειτουργία και πρέπει να σημειώσω ότι το ΠΑΣΟΚ σε 14 μήνες πέρασε 80 νόμους στη Βουλή. Ενα ρεκόρ για τη μεταπολιτευτική ιστορία και αντιλαμβάνεστε ότι προσπαθούμε κάποιες φορές να προλάβουμε και τους νόμους”.

    Ο κ.Μπιτσαξής τόνισε στις δηλώσεις του:”Οσο δύσκολες κι αν είναι οι συνθήκες ο δρόμος της Πολιτείας με το συντεταγμένο ποδόσφαιρο είναι επιβεβλημένος. Αντικείμενο αυτής της συζήτησης ήταν η αποτίμηση, από τη σκοπιά του προβλήματος της βίας στα γήπεδα, του τι συνέβη στον πρώτο γύρο των ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων. Ξέρω, ότι πολλοί Ελληνες πολίτες θα πουν ότι και φέτος έχουμε μία από τα ίδια. Η λεπτομερής όμως διείσδυση στα στοιχεία και σ’ ένα παρατηρητήριο, το οποίο λειτουργεί από αγώνα σε αγώνα, δείχνει ότι συνολικά στα ελληνικά ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα σημειώνεται κάποια πρόοδος στην ένταση και στο είδος των επεισοδίων καθώς και στην έκταση των εμπλεκομένων προσώπων και ΠΑΕ. Η ζωή θα δείξει αν η πρόοδο αυτή θα προχωρήσει περαιτέρω ή αν θα είναι εύθραστη και επισφαλής. Εκτιμούμε όμως, ότι η οδός της συνεννόησης θα αποδώσει περαιτέρω καρπούς και τα γεγονότα θα είναι σημαντικά μειωμένα”.

    Αναφερόμενος στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της βίας στη φετινή αγωνιστική περίοδο, ο κ.Μπιτσαξής επισήμανε:”Σημειώνονται εμφύλιοι μεταξύ μερίδων οπαδών ποδοσφαιρικών ομάδων που δεν έχουν ούτε στοιχειωδώς την κουλτούρα της ήττας. Πέρσι, είχαμε σοβαρές αντιπαλότητες μεταξύ οπαδών αντιπάλων ομάδων, και αυτό το μελετούμε με ιδιαίτερη προσοχή, είναι ένα νέο χαρακτηριστικό και έχει πτυχές και πειθαρχικές και άλλες νομικές, τις οποίες δεν είχαμε προβλέψει. Προς την ΕΠΟ έθεσα δύο θέματα, κροτίδες βεγγαλικά και εύφλεκτες ύλες. Ο πειθαρχικός κανονισμός της ΕΠΟ, κατά την άποψή μας, πρέπει να αυστηροποιηθεί προς την κατεύθυνση απομάκρυνσης από τα ελληνικά γήπεδα όλων αυτών των υλικών, τα οποία διαμορφώνουν την πρώτη ύλη, την επικίνδυνη ατμόσφαιρα την οποία καθορίζουν πολλά επεισόδια. Και το δεύτερο είναι οι πολύ αυστηρές ποινές σε περιπτώσεις, στις οποίες απειλείται η σωματική ακεραιότητα των αγωνιζομένων και όσων παραβρίσκονται νόμιμα μέσα στον αγωνιστικό χώρο”.

    Οταν ο γ.γ.Αθλητισμού ρωτήθηκε σχετικά με το αν επεισοδιακές συνεδριάσεις της Σούπερ Λίγκας, μπορεί να υποδαυλίσουν τη βία στα γήπεδα, απάντησε: “Είναι προφανές ότι σε μεγάλο βαθμό, μέρος της βίας υποδαυλίζεται από δηλώσεις εριστικές οι οποίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Είναι επίσης προφανές, ότι η κρίση όσο εντείνεται διαμορφώνει και αυτή μία εύφορη γη για ορισμένα φαινόμενα βίας. Δεν μας διαφεύγουν οι αντικειμενικοί, αυτοφυείς όπως θα έλεγε κανείς, παράγοντες διαμόρφωσης της βίας. Όμως αυτό είναι ένα θέμα. Το άλλο θέμα είναι το να εξασφαλίζεις στα ελληνικά γήπεδα συνθήκες οι οποίες να επιτρέπουν σε κάθε πολίτη να παρακολουθήσει την ομάδα του χωρίς να κινδυνεύει να σπάσει το κεφάλι του ή να σκοτωθεί”.