Με αφορμή τη συμπλήρωση 89 ετών από την ίδρυσή του, ο ΠΑΟΚ διοργανώνει την προσεχή Κυριακή εθελοντική αιμοδοσία. Αναλυτικά τα όσα αναφέρει στην επίσημη ιστοσελίδα της η ΠΑΕ:
«O ΠΑΟΚ γιορτάζει τα 89 χρόνια του καλώντας τους φίλους της ομάδας να συμμετέχουν στην εθελοντική αιμοδοσία που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 19 Απριλίου, σε συνεργασία με το “Θεαγένειο” Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, με σκοπό της ενίσχυση της Τράπεζας Αίματος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ.
Οι εθελοντές αιμοδότες μπορούν να προσέλθουν στον 3ο όροφο του Γηπέδου της Τούμπας από τις 10:00 έως τις 14:00.
Όλοι μαζί στηρίζουμε την αξία της εθελοντικής αιμοδοσίας δίνοντας ζωής στους συνανθρώπους που έχουν ανάγκη αίματος. Εθελοντική αιμοδοσία 2015: Όλοι μαζί, μπορούμε να κάνουμε τον κόσμο λίγο καλύτερο…
Οδηγίες για τον αιμοδότη πριν και μετά την αιμοδοσία
Κάθε υγιής άνδρας ή γυναίκα 18-62 ετών, μπορεί να δίνει άφοβα αίμα 3-4 φορές το χρόνο.
Ο όγκος αίματος που προσφέρει ο αιμοδότης είναι 450 ml και αποκαθιστάται αμέσως από τον οργανισμό. Το πλάσμα αναπαράγεται σε 24 ώρες και τα ερυθρά σε ένα μήνα.
Η αιμοδοσία είναι τελείως ακίνδυνη και διαρκεί 5-10 λεπτά της ώρας.
Κανένα φάρμακο δεν υποκαθιστά το αίμα ή το πλάσμα που χρειάζονται οι ασθενείς.
Πριν την αιμοδοσία:
Δεν πρέπει να διενεργείται αιμοδοσία πριν περάσουν τρεις μήνες από την προηγούμενη.
Καλό είναι η αιμοδοσία να γίνεται όταν ο αιμοδότης είναι ξεκούραστος και έχει κοιμηθεί την προηγούμενη ημέρα 6-7 ώρες τουλάχιστον.
Πριν την αιμοδοσία πρέπει να προηγείται ελαφρύ πρωινό ή να έχουν περάσει 4 ώρες από το μεσημβρινό γεύμα, που καλό είναι να είναι επίσης ελαφρύ.
Απαγορεύεται η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών.
Μετά την αιμοδοσία:
Ο αιμοδότης πρέπει να ακολουθεί τις συμβουλές του νοσηλευτικού προσωπικού.
Να πάρει την τροφή που του προσφέρεται και να μην αποχωρήσει από το Τμήμα αιμοδοσίας πριν του το επιτρέψει το υπεύθυνο προσωπικό.
Να μην καπνίσει για μια (1) ώρα.
Να μην οδηγήσει για μια (1) ώρα.
Να μην κάνει έντονη σωματική άσκηση την ημέρα της αιμοδοσίας.
Να πάρει περισσότερα υγρά και καλό γεύμα την ημέρα της αιμοδοσίας.
Αποφυγή οινοπνευματικών ποτών την ημέρα της αιμοδοσίας.
Σε περίπτωση αιμορραγίας από το σημείο φλεβοκέντησης, ο αιμοδότης θα πρέπει να σηκώσει το χέρι ψηλά και να εφαρμόσει πίεση.
Ο επίδεσμος μπορεί να αφαιρεθεί μετά από 2-3 ώρες.
Για οποιοδήποτε πρόβλημα ή απορία ο αιμοδότης μπορεί να απευθυνθεί στο νοσηλευτικό προσωπικό ή στο γιατρό της αιμοδοσίας».