Ο Σταύρος Κοντονής υπογράμμισε πως ο νέος αθλητικός νόμος θα τηρηθεί και προσπάθησε να στείλει μήνυμα, προς πάσα κατεύθυνση. Ο Υφυπουργός Αθλητισμού έκανε λόγο για μια σκληρή «μάχη», την οποία έδωσε η ελληνική κυβέρνηση για τον συγκεκριμένο νόμο, ενώ τόνισε πως το ελληνικό ποδόσφαιρο βρίσκεται στην ανυποληψία.
Αρχικά, ο Κοντονής τόνισε από το βήμα της Βουλής: «Πρώτον υπήρχε εκτεταμένη ανυποληψία στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, ανυποληψία μέσα από γεγονότα και καταστάσεις. Δεύτερον, Υπήρχε η αίσθηση στην κοινωνία για εκτεταμένη διαφθορά στο χώρο και τρίτον, μόνιμες συγκρούσεις μεταξύ οπαδών και οπαδών και αστυνομίας, με αποτέλεσμα κάθε Σαββατοκύριακο να υπάρχει μόνιμη αιμορραγία έννομης τάξης. Ο Αθλητισμός ήταν πεδίο σύγκρουσης οικονομικών συμφερόντων και πεδίο στράτευσης οπαδών για να δημιουργηθούν καταστάσεις».
Στη συνέχεια, ο Υφυπουργός Αθλητισμού συμπλήρωσε: «Σε κανέναν άλλο τομέα της δημόσιας ζωής δεν είναι τόσο ελαχιστοποιημένη η παρουσία και η δυνατότητα παρέμβασης της Πολιτείας. Κάνουμε πλέον σαφές σε όλους αλλά και στις ομοσπονδίες, ότι θα τηρηθούν όλα όσα αναφέρει ο νόμος. Ο αθλητισμός δεν θα είναι πλέον πεδίο άσκησης συμφερόντων και πεδίο σύγκρουσης οικονομικών συμφερόντων. Ας το αντιληφθούν όλοι, ότι θα είναι υπό τον έλεγχο του νόμου».
Σχετικά με το θέμα της εγκληματικής οργάνωσης δήλωσε: «Αυτή την ώρα που συζητούσαμε για το αθλητικό νομοσχέδιο, παρακολουθούσαμε παρέλαση ύποπτων στον ανακριτή, στους οποίους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για κακούργημα, ένα καθεστώς που έχει θεσμοθετηθεί τα τελευταία χρόνια, ένα καθεστώς φαυλότητας…»
Επίσης, αναφέρθηκε και στις φήμες των τελευταίων ημερών για την αποπομπή του ελληνικού ποδοσφαίρου από την UEFA: «Έλεγαν πολλοί ότι υπάρχει κίνδυνος αποκλεισμού. Η κυβέρνηση, όμως, είχε δηλώσει από την πρώτη στιγμή ότι ούτε στις προθέσεις της είναι, ούτε στη διάθεση της, να γίνει ένα Grexit. Δεν το θέλαμε ποτέ, καθώς τονίζουμε ότι η κυβέρνηση νομοθετεί για το καλό του ελληνικού λαού. Είχαμε επικοινωνία με την UEFA και την FIFA και δεν συμφωνήσαμε σε τρία θέματα τα οποία σας τα εξηγώ: Η πρώτη παρατήρηση ήταν σχετική με τον αποκλεισμό των ελληνικών ομάδων, η οποία ήταν τελικά ανώδυνη και δεν είχαμε πρόβλημα, γιατί υπάρχει αλλού στο νομοσχέδιο.
Επίσης επιμέναμε για το θέμα των τακτικών δικαστών, από τη στιγμή που αρκετοί από τους κατηγορούμενους το τελευταίο διάστημα, είναι δικαστές στο χώρο του ποδοσφαίρου. Τελικά καταθέσαμε νέα πρόταση και πήγα στη Γενεύη όπου είχαμε εποικοδομητικό διάλογο και μετά από πολύωρες συζητήσεις και αμοιβαίες υποχωρήσεις, βρήκαμε λύση. Δέχτηκαν τους τακτικές δικαστές, ενώ εμείς δεν δεχθήκαμε την πρόταση τους να τους επιλέγει η ΕΠΟ. Τελικά θα επιλέγονται από μία λίστα που θα προτείνουν οι προϊστάμενοι του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας».
Τέλος, ο Κοντονής υπογράμμισε: «Όσον αφορά στο άρθρο 15, ουδέποτε οι διεθνείς Ομοσπονδίες δεν ζήτησαν να συνεχιστεί η λειτουργία της ΕΠΟ με το καθεστώς της αυτονομίας. Τελικά καταλήξαμε σε μία κοινή πρόταση. Δώσαμε μια σκληρή μάχη αλλά όχι με τις διεθνείς ομοσπονδίες αλλά με τα συμφέροντα που λυμαίνονται το ελληνικό ποδόσφαιρο. Τις διεθνείς ομοσπονδίες τις καλούμε να εμπλέκονται και να καταστείλουν παθογένειες, σε πρώτο χρόνο και χωρίς να εμπλέκεται η Κυβέρνηση στο πλαίσιο των αυτοδιοικητικών τους λειτουργιών…».