Η φετινή σεζόν ξεκίνησε νωρίτερα από κάθε άλλη του παρελθόντος για τον ΠΑΟΚ, ως απόρροια της κάκιστης περυσινής σεζόν.
Η κατάληψη της τελευταίας θέσης στα περσινά πλέι οφ κι η αποτυχία κατάκτησης τίτλου νομοτελειακά θα σηματοδοτούσε καίριες άλλαγες, όπως κι έγινε. Για πρώτη φορά όλα συντείνουν προς την κατεύθυνση πως η φετινή – εν εξελίξει – προσπάθεια είναι η πλέον μεθοδική και σοβαρή των τελευταίων ετών. Τα ηνία του ποδοσφαιρικού τμήματος παραδόθηκαν στον Φρανκ Αρνεσεν. Μια επιλογή για τη θέση του αθλητικού διευθυντή εγνωσμένης κι αδιαμφισβήτα υψηλής ποδοσφαιρικής αξίας με «βαρύ» βιογραφικό σε πρωταθλήματα πολύ μεγαλύτερων απαιτήσεων και ποιότητας. Ο Δανός έκανε την επιλογή της τεχνικής ηγεσίας προδίδοντας και μέρος της φιλοσοφίας πάνω στην οποία οικοδομεί το νέο ΠΑΟΚ. Συμφώνησε με τον Ιγκορ Τούντορ, ένα νέο, φιλόδοξο τεχνικό, με σημαντικό βιογραφικό και παραστάσεις σε υψηλό επίπεδο ως ποδοσφαιριστή αλλά και πάρα πολύ κοντά στην ιδιοσυγκρασία του Ελληνα.
Ακολούθως πήγε στο έμψυχο υλικό. Απομάκρυνε περιπτώσεις που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις που από κοινού με την τεχνική ηγεσία έθεσαν και προχώρησε σε σημαντική, αριθμητικά και όχι μόνο, ενίσχυση με νεαρούς – στη συντριπτική τους πλειοψηφία – ποδοσφαιριστές, φιλόδοξους κι ικανούς εφόσον δικαιώσουν τις προσδοκίες που τους συνοδεύουν να επιστρέψουν τα λεφτά που δόθηκαν στον σύλλογο για την απόκτησή τους μελλοντικά. Ταλέντο, πειθαρχία, ικανότητα μοιάζει να είναι το τρίπτυχο της επιλογής τους. Ο Κροάτης τεχνικός επιβλήθηκε άμεσα στην ομάδα, αλλάζοντας τις συνήθειές της εντός κι εκτός γηπέδων.
Το 3-4-2-1 είναι πλέον το κύριο σύστημα του «Δικεφάλου» και τον βοήθησε σημαντικά στο να περάσει τα αγωνιστικά εμπόδια που βρήκε μπροστά του στους προκριματικούς του Europa League ως τώρα και παρά τις πολλές και καίριες απουσίες που είχε. Είναι πλέον μια ομάδα που προσπαθεί να έχει την κατοχή κι όταν τη χάνει, με πίεση από ψηλά, άμεση από τα πρώτα δευτερόλεπτα να την ανακτά για να κάνει αυτή παιχνίδι. Κι όλα αυτά δίχως την ενίσχυση που προήλθε στο πρόσφατο χρονικό διάστημα. Το «μπόλιασμα» και το χρονικό διάστημα που θα πάρει για να αφομοιωθούν οι νέοι είναι μια σημαντική παράμετρος.
Είναι μια νέα ομάδα στα πρώτα στάδια δημιουργίας της με δύσκολο πρόγραμμα στο πρωτάθλημα, γι᾽ αυτό ασφαλής κουβέντα για στόχους δεν μπορεί να γίνει. Πάραυτα οι απαιτήσεις είναι υψηλές και θα πορευτεί για όσο υψηλότερα μπορεί. Το πόσο θα καθοριστεί στην πορεία.
Κίνηση στο μεταγραφικό παζάρι
Από την περσινή ομάδα το ρόστερ έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά. Ορισμένοι ποδοσφαιριστές αποχώρησαν, όπως ο Ιτάνζ, ο Νομπόα, ο Μάρτενς, ο Ρατς, κάποιοι άλλοι δεν υπολογίζονται όπως ο Γκολάσα με τον Περέιρα, ενώ δεν αποκλείεται να τους ακολουθήσουν ένας ή δυο ακόμη. Ως τώρα έχει αποκτηθεί μια ολόκληρη ενδεκάδα, αν συνυπολογιστεί ο επαναπατρισμός του Πέλκα κι έπεται μια μικρή μεν αλλά άκρως ουσιαστική συνέχεια με μια ή δυο περιπτώσεις.
Αστέρι ομάδας
Το «αστέρι» της ομάδας είναι ο νέος αθλητικός της διευθυντής. Η πιο λαμπερή ποδοσφαιρική προσωπικότητα της σημερινής ομάδας, με γνώσεις, ικανότητες, μα κυρίως ευθύνες για την προσπάθεια που συντελείται. Ανέλαβε τη δημιουργία του νέου ΠΑΟΚ και δικαιολογημένα τα «φώτα» είναι στραμμένα πάνω του. Αλλωστε στο ομοιογενές σύνολο που δημιουργεί η νέα τεχνική ηγεσία, κανείς δεν ξεχωρίζει.
Προπονητής
Ο Ιγκορ Τούντορ είναι ένας νέος τεχνικός, μόλις 37 ετών με θητεία μέχρι πρότινος μόνον εντός κροατικών συνόρων. Με ποδοσφαιρική λογική και φιλοσοφία από το ιταλικό μοντέλο λόγω της θητείας του ως ποδοσφαιριστής στη Γιουβέντους και με σαφή επιρροή από τον Αντόνιο Κόντε, δίπλα στον οποίο παρακολούθησε και πήρε τις προπονητικές του βάσεις, όχι ως βοηθός αλλά ως μαθητευόμενος. Είναι Βαλκάνιος (σ.σ. σημαίνει πολλά για το ταμπεραμέντο του), φιλόδοξος, γεμάτος από ενέργεια κι αποφασισμένος να πετύχει. Του δίνεται μια «χρυσή» ευκαιρία έχοντας δίπλα του έναν άνθρωπο σαν τον κ. Αρνεσεν κι έναν ιδιοκτήτη με οικονομική επιφάνεια. Τέλος, τόσο αυτός όσο κι ο αθλητικός διευθυντής έχουν ένα κοινό, μέγιστο πλεονέκτημα. Δεν είχαν καμία σχέση κατά το παρελθόν με το ελληνικό ποδόσφαιρο και με τον ΠΑΟΚ.