Ο Γιώργος Σπανός χαρακτήρισε "ιστορική επιτυχία" τη συμμετοχή του Ατρομήτου για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας.

Ο Γιώργος Σπανός χαρακτήρισε “ιστορική επιτυχία” τη συμμετοχή του Ατρομήτου για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. «Ο πρόεδρος της Περιστεριώτικης ΠΑΕ μίλησε στο «Βήμα της Κυριακής» για το μυστικό της επιτυχίας και την διαχείριση της ομάδας σε καιρό κρίσης. Αναλυτικά η συνέντευξη:

-Πώς κατάφερε ο Ατρόμητος να πετύχει αξιοσημείωτα αγωνιστικά αποτελέσματα;

«Όταν κάνεις σωστές επιλογές, είναι θέμα χρόνου να γευθείς τους καρπούς της δουλειάς σου. Εδώ και τρία χρόνια υλοποιούμε μια συγκεκριμένη φιλοσοφία με τον ίδιο προπονητή. Δημιουργήσαμε φέτος μια νεανική ομάδα με πρώτο στόχο τη συμμετοχή στα πλέι οφ. Το Κύπελλο προέκυψε στην πορεία. Πετύχαμε να αποκλείσουμε αντιπάλους όπως ο ΠΑΟΚ, ο Άρης και ο Αστέρας Τρίπολης. Φτάσαμε άξια στον τελικό και το επόμενο Σάββατό θα διεκδικήσουμε το τρόπαιο από τον Ολυμπιακό. Είναι η δεύτερη συνεχόμενη συμμετοχή του Ατρόμητου σε τελικό Κυπέλλου και για τα δικά μας μεγέθη είναι ιστορική επιτυχία. Αποδεικνύει ότι βρισκόμαστε σε τροχιά ανάπτυξης και προόδου».

Η τοπική κοινωνία πώς σας ανταποδίδει τη χαρά που της προσφέρετε;

«Εν μέσω οικονομικής κρίσης και εκπροσωπώντας έναν δήμο με τεράστια προβλήματα ανεργίας είμαστε ευχαριστημένοι που ακολουθεί την πορεία μας ένας πυρήνας 3.000 μόνιμων φιλάθλων. Με τις επιτυχίες της ομάδας και τη δουλειά που κάνουμε στα σχολεία, ελπίζω να διευρύνουμε το κοινό μας, αν και δεν είναι εύκολο. Ο Ατρόμητος βρίσκεται ανάμεσα σας τρεις ομάδες του τέως ΠΟΚ, τον Παναθηναϊκό, τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ. Μέσω των επιτυχιών φιλοδοξούμε να κερδίσουμε τουλάχιστον τον κόσμο που μας ανήκει γεωγραφικά. Οι φίλαθλοι δίνουν δυναμική σε μια ομάδα».

-Ο Ατρόμητος καλύπτει τα έξοδα του;

«Οι προϋπολογισμοί που καταρτίζουμε κάθε χρόνο είναι συνετοί. Πηγαίνουμε ως εκεί που αντέχουν οι δυνατότητές μας. Το όποιο έλλειμμα καλύπτεται φυσικά από εμένα. Δύο πόλοι φέρνουν στην ομάδα έσοδα. Ο ένας είναι οι φίλαθλοι που καθορίζουν την εμπορικότητα. Ο δεύτερος έχει να κάνει με την παραχώρηση παικτών. Οι ακαδημίες μας δουλεύουν σωστά και έχουν δώσει παίκτες στην πρώτη ομάδα. Παραχωρήσαμε πέρυσι το καλοκαίρι τον Ανδρέα Τάτο στον Ολυμπιακό, μεταγραφή η οποία έφερε έσοδα. Η φιλοσοφία μας λέει ότι θα διεκδικούμε διακρίσεις αλλά και δεν θα σταθούμε εμπόδιο σε κανέναν παίκτη, ο οποίος έχει θέση σε μεγαλύτερη ομάδα. Η παραχώρηση παικτών είναι ένας από τους τρόπους να λύσεις οικονομικά προβλήματα και να σχεδιάσεις σε καθαρές βάσεις το αύριο της ομάδας».

-Σας τρομάζει η οικονομική κατάσταση της χώρας και κατ’ επέκταση της στο ποδόσφαιρο;

«Δεν με τρομάζει αλλά με προβληματίζει. Τα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κάποιες ομάδες δεν οφείλονται όμως στην οικονομική κρίση. Απλώς η κρίση τα επιδείνωσε και τα έφερε στην επιφάνεια. Οι ομάδες που σήμερα αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα τα τελευταία χρόνια εφάρμοσαν λανθασμένες πολιτικές. Εν ολίγοις, έκαναν ό,τι και το ελληνικό κράτος. Ξόδευαν περισσότερα από όσα εισέπρατταν. Μαγικές συνταγές για την αποφυγή της κρίσης δεν υπάρχουν. Οι ομάδες οφείλουν να προσαρμόσουν τα πλάνα τους στα νέα δεδομένα, να θέσουν στόχους εξυγίανσης και να πάνε ως εκεί που φτάνουν οι δυνατότητές τους. Τα έσοδα τους λίγο πολύ τα γνωρίζουμε. Αν προσαρμοστούν τα έξοδα στη δυναμική των εσόδων, ευκαιρίες εξυγίανσης θα υπάρξουν και νέοι παίκτες θα αναδειχθούν από τις ακαδημίες τις οποίες κάποιες ομάδες είχαν θέσει σε δεύτερη μοίρα επιλέγοντας ποδοσφαιριστές από τις καραβιές των ξένων που σε κάθε μεταγραφική περίοδο ξεμπάρκαραν στη χώρα μας. Ήδη διαφαίνεται μια στροφή προς τις ακαδημίες, η οποία μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε ότι από την κρίση μπορούν να προκύψουν και θετικά στοιχεία. Το μέλλον ανήκει στις ομάδες που θα διαχειριστούν σωστά τα έσοδα τους».

-Υπάρχει κίνδυνος πισωγυρίσματος στα τηλεοπτικά δικαιώματα;

«Όχι, δεν το νομίζω. Υπάρχει μια υπογεγραμμένη σύμβαση η οποία δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο. Τα τηλεοπτικά είναι ο κυριότερος πυλώνας εσόδων κάθε ομάδας. Αν λυγίσει και αυτός, η κατάσταση θα επιδεινωθεί».

-Τι κάνετε για να διευρυνθεί η οικονομική βάση κυρίως προς τους οπαδούς που αναγκάζονται να βλέπουν ποδόσφαιρο από την τηλεόραση;

«Όλες οι ομάδες προσαρμόστηκαν στο πνεύμα των καιρών. Η τιμή των εισιτηρίων κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα. Ο κόσμος αποφεύγει να πάει στα γήπεδα κυρίως επειδή δεν εξαλείφτηκε το φαινόμενο της βίας, ειδικά στα παιχνίδια μεταξύ των μεγάλων ομάδων. Πρόβλημα για το ποδόσφαιρο είναι η αντιμετώπιση την οποία είχε στα θέματα της διαφθοράς. Το ποδόσφαιρο δεν διαφέρει από τους τομείς της οικονομίας και της δημόσιας ζωής. Παντού υπάρχει μια μικρή μειοψηφία που σκέφτεται ανορθόδοξα. Σε συνεργασία με την Πολιτεία πρέπει να χτίσουμε μηχανισμούς αυτοάμυνας που θα διώχνουν από το άθλημα εκείνους που διεισδύουν με σκοπό να κερδοσκοπήσουν».

-Το ποδόσφαιρο ξεπέρασε την κρίση του περυσινού καλοκαιριού;

«Αυτό θα το δείξει το μέλλον. Τα γεγονότα του καλοκαιριού έκαναν μεγάλη ζημιά στο προφίλ του. Άτομα με αθέμιτες λογικές δεν πρέπει να βρίσκουν χώρο δράσης».

-Έχετε δηλώσει ότι, αν εφαρμόζονταν σωστά οι κανονισμοί, ορισμένες ομάδες δεν έπαιρναν άδεια συμμετοχής στο επόμενο πρωτάθλημα. Φαντάζεστε ένα πρωτάθλημα χωρίς τον Παναθηναϊκό ή την ΑΕΚ;

«Τέσσερις-πέντε ομάδες δεν θα αδειοδοτούνταν και χωρίς τις μεγάλες ομάδες η εμπορικότητα του πρωταθλήματος θα βούλιαζε. Αν εφαρμόζαμε αυστηρά το πλαίσιο αδειοδότησης της UEFA, θα κάναμε πρωτάθλημα πέντε ομάδων. Από την άλλη, όμως, ένα σοβαρό πρωτάθλημα προϋποθέτει ομάδες υγιείς που θα λειτουργούν σε ένα ξεκάθαρο οικονομικό πλαίσιο. Να μην αισθάνονται αδικημένες οι νοικοκυρεμένες ομάδες. Ο ανταγωνισμός δεν πρέπει να νοθεύεται. Επιβάλλεται να χτίσουμε αυτό το πλαίσιο ώστε στην αφετηρία κάθε πρωταθλήματος οι ομάδες να έχουν ίδιες υποχρεώσεις και ίσες δυνατότητες. Με αυτή τη λογική η Σούπερ Λίγκα αποφάσισε να δώσει σε κάποιες ομάδες την ευκαιρία να εξυγιανθούν και να ανακάμψουν δριμύτερες».