Ο Νίκος Λαγαρίας τόνισε πως αν αποδειχτεί πως ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος έχει υπογράψει δυο συμβόλαια, τότε υπάρχει κίνδυνος τόσο για τον ίδιο τον παίκτη, όσο και για τον Ολυμπιακό. Ο αθλητικός δικαστής, ο οποίος έχει βρεθεί για επτά χρόνια στην επιτροπή επίλυσης οικονομικών διαφορών της ΕΠΟ ανάλυσε ποιες μπορεί να είναι οι ποινές σε μια τέτοια περίπτωση. Ο Λαγαρίας μίλησε στην εφημερίδα «Live Sport». Αναλυτικά δήλωσε:
Λέγεται ότι υπάρχουν δύο υπογεγραμμένα συμβόλαια από τον Λάζαρο, ένα με την ΑΕΚ και ένα με τον Ολυμπιακό. Ποιες νομικές συνέπειες μπορεί να έχει αυτό, αν υποθέσουμε ότι είναι αληθές;
«Πρώτα από όλα, είναι αυτονόητο ότι ένας ποδοσφαιριστής μπορεί να είναι εγγεγραμμένος μόνον σε μία ομάδα κάθε φορά, με την επιφύλαξη της διατάξεως του άρθρου 7 του Κανονισμού (σ.σ.: δανεισμός ποδοσφαιριστή). Το συμβόλαιο που “τρέχει” τώρα, μεταξύ του Χριστοδουλόπουλου και της ΠΑΕ ΑΕΚ, λήγει, προφανώς στις 30/6/2018, μία ημέρα δηλαδή πριν από την έναρξη της μεταγραφικής περιόδου Ιουλίου-Αυγούστου. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η πλευρά του ποδοσφαιριστή υποστηρίζει ότι δεν έχει υπογράψει νέο συμβόλαιο με την ΠΑΕ ΑΕΚ. Εκείνη όμως ισχυρίζεται ότι έχει στα χέρια της ένα νέο συμβόλαιο με τον παίκτη, του οποίου η χρονική διάρκεια αρχίζει την 1η Ιουλίου 2018. Αν ισχύει αυτό που λέει ο παίκτης, η υπόθεση τελειώνει εδώ, δηλαδή ο Χριστοδουλόπουλος είναι απόλυτα ελεύθερος να υπογράψει και να παίξει όπου θέλει. Αν όμως ισχύει το δεύτερο, αν δηλαδή η ΠΑΕ ΑΕΚ εμφανίσει ένα νέο συμβόλαιο με την υπογραφή του παίκτη, τότε η υπόθεση θα φτάσει οπωσδήποτε στην Αθλητική Δικαιοσύνη (σ.σ.: σε πρώτο βαθμό στην ΕΕΟΔ και σε δεύτερο στο Διαιτητικό Δικαστήριο)».
Τι πιστεύετε ότι θα ακολουθήσει τις επόμενες εβδομάδες, αν τόσο η ΑΕΚ όσο και ο Ολυμπιακός έχουν στα χέρια τους συμβόλαια υπογεγραμμένα από τον Λάζαρο;
«Θα καταθέσουν στην Επιτροπή Ιδιότητας Ποδοσφαιριστή της ΕΠΟ, για την έκδοση δελτίου αθλητικής ιδιότητας του ποδοσφαιριστή. Εκεί, βεβαίως, θα απαιτηθεί και η απαραίτητη αίτηση μεταβολών, υπογεγραμμένη από τον ποδοσφαιριστή. Η ΠΑΕ που θα έχει στα χέρια της και θα καταθέσει την αίτηση αυτή, μαζί με το υπογεγραμμένο συμβόλαιο, θα πάρει και το δελτίο αθλητικής ιδιότητας του παίκτη».
Η άλλη ΠΑΕ, αυτή που πιθανώς δεν θα έχει στα χέρια της υπογεγραμμένη αίτηση μεταβολών αλλά μόνο το συμβόλαιο, χάνει όλα τα δικαιώματά της;
«Κατά τη γνώμη μου όχι, διότι, σύμφωνα με την παράγραφο 3β του άρθρου 15 του Κανονισμού το κύρος ενός συμβολαίου δεν εξαρτάται από την έκδοση δελτίου αθλητικής ιδιότητας».
Πρακτικά τι σημαίνει αυτό;
«Ότι το συμβόλαιο που έχει στα χέρια της αυτή η ΠΑΕ παραμένει ισχυρό και, παρότι δεν μπορεί να εκδοθεί δελτίο αθλητικής ιδιότητας του ποδοσφαιριστή, δηλαδή δεν μπορεί να αγωνιστεί ο παίκτης με αυτή, η ΠΑΕ έχει δικαιώματα τα οποία αναμφίβολα, κατά τη γνώμη μου, θα ασκήσει, τόσο για οικονομικούς λόγους όσο και, κυρίως, για λόγους γοήτρου».
Ποια είναι τα δικαιώματα αυτά, τι λέει ο Κανονισμός;
«Εάν ένας επαγγελματίας ποδοσφαιριστής υπογράψει περισσότερα του ενός συμβόλαια που καλύπτουν την ίδια χρονική περίοδο, με εξαίρεση την περίπτωση του άρθρου 7 (σ.σ: δανεισμός), εφαρμόζονται οι διατάξεις της παραγράφου 3β του άρθρου 14 (σ.σ.: “Συνέπειες λύσης συμβολαίου χωρίς νόμιμη αιτία”, σύμφωνα με την οποία ο ποδοσφαιριστής πρέπει να καταβάλει στη θιγόμενη ΠΑΕ χρηματική αποζημίωση λόγω της διάρρηξής, του “σπασίματος” ας το πούμε, του υφιστάμενου συμβολαίου, με σκοπό την υπογραφή νέου συμβολαίου με άλλη ομάδα».
Σε αυτές τις περιπτώσεις, η ομάδα που αποκτά τον ποδοσφαιριστή με “σπάσιμο” του άλλου συμβολαίου δεν έχει καμία ευθύνη;
«Σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 14 του Κανονισμού, εάν ένας επαγγελματίας ποδοσφαιριστής υποχρεούται να πληρώσει αποζημίωση, ο επαγγελματίας και η νέα ομάδα του θα υπέχουν από κοινού και εις ολόκληρον ευθύνη για την καταβολή της».
Κινδυνεύει η ομάδα αυτή από άλλες ποινές;
«Κατά τη γνώμη μου, ναι. Επιπρόσθετα της υποχρέωσης καταβολής αποζημίωσης μπορεί να επιβληθούν και αθλητικές κυρώσεις, σύμφωνα με την παράγραφο 5 του άρθρου 14 του προαναφερθέντος Κανονισμού. Στον υπαίτιο ποδοσφαιριστή απαγόρευση συμμετοχής σε επίσημους αγώνες για τέσσερις έως έξι μήνες και στην υπαίτια ομάδα απαγόρευση απόκτησης, με οποιονδήποτε τρόπο, ποδοσφαιριστών γηγενών ή αλλοδαπών για δύο μεταγραφικές περιόδους».