Γονείς και παιδιά του AEK Kids Club είχαν μια μοναδική ευκαιρία την Δευτέρα να ενημερωθούν για τους κινδύνους στο διαδίκτυο από τον πρώην Διοικητή Διώξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Εμμανουήλ Σφακιανάκη.

Γονείς και παιδιά του AEK Kids Club είχαν μια μοναδική ευκαιρία την Δευτέρα να ενημερωθούν για τους κινδύνους στο διαδίκτυο από τον πρώην Διοικητή Διώξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Εμμανουήλ Σφακιανάκη. Μια εκδήλωση ιδιαίτερα σημαντική τόσο για τα παιδάκια που την παρακολούθησαν αλλά και για όσους θέλουν να τη διαβάσουν. 

Αναλυτικα το Δελτίο Τύπου της ΠΑΕ ΑΕΚ: 

“Η πρώτη εκδήλωση του ΑΕΚ Kids Club για την σεζόν 2018-19 πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο ξενοδοχείο «Grand Hyatt» (Λ. Συγγρού 115), με βασικό ομιλητή τον πρώην Διοικητή Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, κ. Εμμανουήλ Σφακιανάκη, ο οποίος ενημέρωσε γονείς και παιδιά για τους κινδύνους του διαδικτύου στην εποχή μας.

H ομιλία του κ. Σφακιανάκη, την οποία συνόδευσαν κατατοπιστικά βίντεο: «Καλησπέρα, ευχαριστώ πολύ την ΠΑΕ ΑΕΚ που κάλεσε το CSI Institute και την κ. Αρκάδη που έκανε τα πάντα για να έρθουμε εδώ. Είναι χαρά για εμένα, για την κ. Μαρίσα Βουλγαράκη (Ψυχολόγος-Εγκληματολόγος) και το CSI το οποίο υπηρετώ να είμαστε εδώ σε αυτή την εκδήλωση.

 Καθημερινά μέσω του Ινστιτούτου μας βοηθάμε τον κόσμο από την εμπειρία μας, μπορεί να άλλαξαν οι ρόλοι, να φύγαμε από την Αστυνομία, αλλά συνεχίζουμε να θέλουμε να μεταλαμπαδεύσουμε γνώση και εμπειρία στον κόσμο. Δεν είμαστε καθηγητές, δεν κάνουμε μάθημα, αυτό που θέλουμε είναι να μεταφέρουμε καθημερινές εμπειρίες, τι έτυχε πριν λίγες ημέρες σε παιδάκια, τα οποία δυστυχώς είναι καθημερινά στο επίκεντρο από τη μη σωστή χρήση του διαδικτύου.

Το ίδιο διαδίκτυο το οποίο είναι φως, το μεγαλύτερο θαύμα του κόσμου κατά τη γνώμη μου, για αυτό και αύριο από το CSI ξεκινάμε μια δράση μαζί με το “Όλοι Μαζί Mπορούμε” για να ενημερώσουμε τους συνταξιούχους στη χώρα μας για τη χρήση του, για να γνωρίσουν το θαύμα του ίντερνετ έστω και σε προχωρημένη ηλικία.

Σήμερα είμαστε εδώ ως Ινστιτούτο για να σας δώσουμε τη γνώση που πρέπει να έχετε. Αν ακούσετε προσεκτικά αυτή την ομιλία, να είστε βέβαιοι ότι όταν φύγετε θα είστε 100% κερδισμένοι. Για αυτόν τον λόγο είμαστε περιζήτητοι και κάπως… δύσκολοι στις ώρες μας, επιλέξαμε να είμαστε μαζί σας με πολλή χαρά και πολλή αγάπη.

Το διαδίκτυο είναι το μεγαλύτερο δίκτυο υπολογιστών στον κόσμο, όταν ένας υπολογιστής συνδέεται με τον άλλον και δημιουργεί ένα απέραντο δίκτυο, αυτό είναι το διαδίκτυο, το internet, το international net, η μεγαλύτερη εφεύρεση όλων των εποχών. Το διαδίκτυο ξεκίνησε από έρευνα του αμερικανικού στρατού, ο Τιμ Μπέρνερς Λι έβαλε στη ζωή μας το διαδίκτυο όπως το γνωρίζουμε.

Τέσσερα δισεκατομμύρια άνθρωποι είμαστε μέσα στο ίντερνετ καθημερινά, η μεγαλύτερη κοινωνία του κόσμου. 98 θετικά, 2 αρνητικά μέσα σε αυτόν τον όμορφο κόσμο, έτσι είναι τα πράγματα, αλλά ακούγονται μόνο τα άσχημα. Όλα τα ΜΜΕ θα παίξουν το κακό, όχι το καλό, το καλό δεν πουλάει. Φανταστείτε ότι αυτή την στιγμή μπορείτε μέσω του διαδικτύου να δείτε τα πάντα στο Μουσείο του Λούβρου μέσα σε λίγα λεπτά χωρίς να χρειαστεί να πάτε στο Παρίσι, αλλά ακούμε μόνο άσχημα για το διαδίκτυο.

Αν δεν είχα αφιερώσει τη ζωή μου σε αυτό, πιθανότατα θα έλεγα κι εγώ το ίδιο, όμως τα πράγματα είναι αλλιώς. Μπορούμε να μιλάμε για ημέρες για τα θετικά του διαδικτύου, υπάρχουν και ορισμένα αρνητικά τα οποία θα αναφέρουμε για να είστε… on και όχι off.

Περισσότεροι από 90 στους 100 νέους στην Ελλάδα είναι καθημερινά στο διαδίκτυο, είμαστε δικτυωμένοι, αυτό μας κάνει υπερήφανους γιατί η χώρα μας μπαίνει σε μια άλλη ροή και σε λίγα χρόνια αυτό θα επεκταθεί, με αποτέλεσμα να είμαστε άνθρωποι οι οποίοι θα κερδίζουν από τη γνώση και μόνο.

Στο διαδίκτυο είμαστε ανώνυμοι;
Ασφαλώς και όχι. Κάθε ενέργεια αφήνει ηλεκτρονικά ίχνη, μέσω της ip, άρα δεν ισχύει αυτό που λένε ορισμένοι ότι στο διαδίκτυο είμαστε ανώνυμοι. Υπάρχουν ορισμένες διαδικασίες, όμως ένας καλός ελεγκτής μπορεί πάντα να βρει τον δράστη.

Ό,τι δημοσιεύουμε στο διαδίκτυο μπορούμε όποτε θέλουμε να το διαγράψουμε;
Ό,τι ανεβαίνει στο διαδίκτυο δεν διαγράφεται ποτέ. Υπάρχουν μηχανές που το ρουφάνε και το κρατάνε αποθηκευμένο.

Ό,τι διαβάζουμε στο διαδίκτυο είναι αλήθεια;
Όχι βέβαια. Στο διαδίκτυο χρειάζεται προσοχή σε όσα διαβάζουμε, να διαλέγουμε σοβαρές ιστοσελίδες και όταν κάνουμε εργασία για το σχολείο, να αναφέρουμε την πηγή για να μπορεί να την επαληθεύσει ο δάσκαλός μας.

Στο διαδίκτυο αν χρησιμοποιήσουμε τα κατάλληλα εργαλεία μπορούμε να είμαστε απόλυτα προστατευμένοι;
Δεν υπάρχει 100% προστασία στο διαδίκτυο, ό,τι και να κάνεις πάντα θα υπάρχουν κενά τα οποία μπορεί να εκμεταλλευθεί ένας κακόβουλος άνθρωπος.

Grooming: Είδαμε μέσω βίντεο πώς κινούνται στο διαδίκτυο οι άνθρωποι που θέλουν το κακό μας, για αυτό δεν πρέπει να πιστεύουμε κάποιον τον οποίο δεν γνωρίζουμε προσωπικά. Ο κίνδυνος είναι μεγάλος και πρέπει να προσέχουμε στο διαδίκτυο τα αρπακτικά, αυτούς που κοιτάζουν να κάνουν κακό σε μικρά παιδιά.

Είδαμε περιπτώσεις όπου παιδιά δεν υπάκουσαν στους κανόνες και συνέβησαν άσχημα πράγματα. Είναι λάθος να μην ακούμε τους γονείς μας και να νομίζουμε ότι τα ξέρουμε όλα, γιατί υπάρχουν επιτήδειοι που προσπαθούν να κάνουν κακό στα παιδιά μας. Ποτέ δεν θα βγούμε ραντεβού στα τυφλά με έναν άγνωστο, ποτέ δεν θα συναντήσουμε κάποιον έξω από την πόρτα του σπιτιού μας, ποτέ παρέα μαζί τους.

Αυτά έρχονται στο μυαλό μας με ακραία και άσχημα αποτελέσματα, τα οποία δεν τολμώ καν να εκθέσω σε μια αίθουσα με παιδιά. Είναι οι χειρότερες εμπειρίες της ζωής μου, έχω δουλέψει καλά, με θετικά αποτελέσματα, όμως είναι δύσκολο. Τα παιδιά συχνά πιστεύουν ανθρώπους που δεν πρέπει, οι γονείς πρέπει να είναι κοντά στα παιδιά τους για να τα προστατεύουν.

Η παιδική πορνογραφία είναι αδίκημα το οποίο τιμωρείται στη χώρα μας, εγώ είμαι σκληρός κριτής και πιστεύω ότι οι άνθρωποι που κάνουν αυτά τα πράγματα πρέπει να τιμωρούνται και να πηγαίνουν εκεί που πρέπει να πάνε. Η νομοθεσία της χώρας μας είναι η πιο σκληρή στην Ευρώπη και αυτό είναι σωστό.

Sexting: Η αποστολή μηνυμάτων και φωτογραφιών σε κάποιο πρόσωπο με το οποίο βρισκόμαστε σε σχέση μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον μας μετά τον χωρισμό, να μας εκβιάσει ότι θα χρησιμοποιήσει τις φωτογραφίες που του στείλαμε και να μας δημιουργήσει πρόβλημα. Πολλά παιδιά κακοποιούνται καθημερινά επειδή έκαναν το λάθος να στείλουν μια φωτογραφία, πλήθος καταγγελιών με παιδιά και έφηβους που εκβιάζονται επειδή έστειλαν μια φωτογραφία. Πολλή προσοχή σε αυτό, να μην στέλνουμε πράγματα που μπορεί να μας εκθέσουν».

Cyber bullying (Μαρίσα Βουλγαράκη): «Γίνεται μέσω ανταλλαγής μηνυμάτων, φωτογραφιών, mail και social media, η βασική διαφορά του είναι ότι μια φήμη, μια πληροφορία η οποία θα βγει μεταδίδεται πολύ πιο γρήγορα μέσω του διαδικτύου και σε μεγαλύτερο μέγεθος. Πρέπει να προσέχουμε αυτά που εμείς οι ίδιοι ανεβάζουμε, τις φωτογραφίες μας, οι γονείς τις φωτογραφίες των παιδιών τους και πώς μπορούμε να καταλάβουμε πότε το παιδί μας είναι θύμα. Χρειάζεται σωστή επικοινωνία μεταξύ γονέων/εκπαιδευτικών και παιδιών, τα παιδιά να γνωρίζουν ότι μπορούν να μιλήσουν με τους γονείς τους για οτιδήποτε. Για να είναι κάποιος θύμα bullying πρέπει να εκβιάζεται ψυχικά ή σωματικά και να νιώθει τρόμο για την σωματική του ακεραιότητα, εκεί ξεκινάει η διαδικασία της απομόνωσης. Αυτά πρέπει να είναι σε πολύ διαφορετικό βαθμό από την κλασική συμπεριφορά του παιδιού μας, ώστε να υπάρχει όντως θέμα.

Αλλάζουμε τις ρυθμίσεις απορρήτου του παιδιού μας σε όλες τις ιστοσελίδες στις οποίες έχει πρόσβαση, επικοινωνούμε αμέσως με τους εκπαιδευτικούς γιατί το πιθανότερο περιβάλλον στο οποίο εντοπίζεται το πρόβλημα είναι το σχολικό και προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο, γιατί ας μην ξεχνάμε ότι το ένα παιδί είναι το θύμα, αλλά υπάρχει και το άλλο που είναι ο θύτης και κάποιος λόγος το μετατρέπει σε τέτοιο. Επαναλαμβάνω ότι το Α και το Ω σε αυτές τις περιπτώσεις προκειμένου να διορθωθεί το πρόβλημα είναι η επικοινωνία και η κατανόηση της κατάστασης, από τα παιδιά και κυρίως τους γονείς τους».

Social media (Εμ. Σφακιανάκης): «Έχουμε αποδεχθεί κάποιος όρους, δεν υπάρχει ασφάλεια στα παιχνίδια, το Facebook αλλάζει συνέχεια τους όρους χρήσης, ότι ανεβάζω εκεί δεν είναι πια μυστικό. Όταν ανεβάζω μια φωτογραφία δεν είναι μόνο δική μου, είναι και του Facebook. Αν γράφετε σε αυτό πράγματα τα οποία δεν πιστεύετε στα 15, 16 σας, μπορεί να τα βρείτε μπροστά σας στα 30, γιατί έχουν αλλάξει οι εποχές και ενδεχομένως ο μελλοντικός εργοδότης σας να μην σας δώσει μια θέση ή να σας απολύσει επειδή κάποτε στο διαδίκτυο κάνατε πράγματα που αποδείχθηκαν τροχοπέδη σε όλη σας τη ζωή. Αν εγώ πάω 10 με 20 Αυγούστου στην Μύκονο, 11 με 19 θα μπει ο κλέφτης μέσα στο σπίτι μου, προσοχή πολλή σε αυτά που μοιραζόμαστε στα κοινωνικά δίκτυα γιατί πλέον η ζωή μας όλη είναι μέσα στο διαδίκτυο, μοιραζόμαστε με αυτό τα πάντα που κάνουμε».

Εθισμός (Μ. Βουλγαράκη): «Ο εθισμός στο διαδίκτυο είναι σύμπτωμα, η αιτία βρίσκεται αλλού. Είναι η αντίδραση για κάτι που το παιδί δεν μπορεί να μας πει ευθέως. Είμαστε ηλεκτρονικά αναλφάβητοι ως Έλληνες, δεν έχουμε υποδομές, αλλά παράλληλα η πρώτη χώρα στο online gaming. Σε όλα χρειάζεται μέτρο, το διαδίκτυο και ο υπολογιστής έχουν ένα μαγικό σημείο: έχουμε πρόσβαση παντού μέσα από την ασφάλεια του σπιτιού μας, νομίζουμε ότι κάνουμε ό,τι θέλουμε χωρίς να μας καταλάβει κανείς, να φτιάξουμε τον εαυτό μας ιδανικά και να τον παρουσιάσουμε προς τα έξω μέσω ενός παιχνιδιού.

Την στιγμή που το παιδί μας θα αρχίσει να έχει επιθετική συμπεριφορά ή θα σταματήσει να βγαίνει έξω, το παιδί θα έχει φτιάξει ένα παράλληλο σύμπαν μέσω του παιχνιδιού του και χάνεται το μέτρο ή βγάζει επιθετικότητα, βάζουμε ρολόγια αφύπνισης για να ξέρει διαρκώς το παιδί πόση ώρα έχει κάτσει μπροστά στον υπολογιστή και πόσο του μένει. Έχουμε προβλήματα υγείας, παραμέληση προσωπικής υγιεινής, παιδιά που φορούν πάνες για να μην ξοδέψουν δέκα λεπτά στην τουαλέτα και επηρεάσουν τις επιδόσεις τους. Ναι σε όλα, με μέτρο, το παιχνίδι είναι τρόπος διαφυγής, και οι ενήλικοι το κάνουν με το κινητό τους, αλλά σε όλα χρειάζεται ένα μέτρο».

Εμ. Σφακιανάκης (έπειτα από την ολοκλήρωση της ομιλίας του, απάντησε στις ερωτήσεις των γονέων και των παιδιών σχετικά με τους κινδύνους στο διαδίκτυο και τους τρόπους αντιμετώπισης): «Καλός ο υπολογιστής, δεν το αρνείται κανείς αυτό, αλλά πρέπει να βάλουμε όριο στα παιδιά μας. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι διασκέδασης, πράγματα τα οποία τα παιδιά μας έχασαν απότομα τα τελευταία χρόνια, όπως οι επισκέψεις σε συγγενείς και φίλους, δεν είναι υποχρεωτικό να παίζουμε κάθε μέρα παιχνίδια στο διαδίκτυο. Παν μέτρον άριστον. Σας ευχαριστώ που μας ακούσατε».