Τι άφησε φεύγοντας από την Ξάνθη ο Ρουμάνος προπονητής, σε ό,τι αφορά στο έμψυχο δυναμικό -και όχι μόνο- και ποιοι παίκτες ωφελήθηκαν τα μέγιστα από την παρουσία του εκεί
Ο Ρασβάν Λουτσέσκου αποτελεί παρελθόν από το καλοκαίρι του 2017 από την Ξάνθη κι ένας εξίσου σημαντικός προπονητής, ο Μίλαν Ράσταβατς, τον διαδέχτηκε, όμως, φεύγοντας άφησε πίσω του σπουδαία κληρονομιά. Πλειάδα παικτών αναδείχτηκαν επί των ημερών του στη θρακιώτικη ομάδα, στη διάρκεια των σεζόν 2014-15, 2015-16 και 2016-17. Ορισμένοι συνεχίζουν ακόμη να προσφέρουν στην ομάδα, κάποιοι έφυγαν με μεταγραφή, φέρνοντας χρήματα στο ταμείο της, και άλλοι συνέχισαν ή συνεχίζουν ακόμη σε άλλους συλλόγους έχοντας ως βασικό εφόδιο τη συνεργασία μαζί του.
Το novasports.gr, με αφορμή τη σημερινή (24/11) αναμέτρηση ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και την Ξάνθη, εστιάζει σε όλους αυτούς τους ποδοσφαιριστές, αναδεικνύοντας από μια άλλη οπτική το σημαντικό έργο του Λουτσέσκου στον πάγκο του ΑΟΞ, έργο για το οποίο συζητούν ακόμη στην πόλη της Θράκης.


Παίκτες που είναι ακόμη στο ρόστερ της Ξάνθης:
Οκάν Χατζητερζόγλου: Σε ηλικία 20 ετών, τη σεζόν 2016-17, προερχόμενος από τις ακαδημίες της ομάδας, ο Λουτσέσκου του εμπιστεύτηκε θέση στην ομάδα και του έδωσε 10 συμμετοχές στο πρωτάθλημα. Το ντεμπούτο του, μάλιστα, το έκανε στις 25/9/2016, στο 0-0 με τον ΠΑΟΚ, στην Τούμπα, ως βασικός δεξιός οπισθοφύλακας. Αργότερα έπαιξε κι ως κεντρικός αμυντικός. Θεωρήθηκε αμέσως μεγάλο ταλέντο. Δεν είχε ανάλογη συνέχεια στη μετά Λουτσέσκου εποχή, όμως, είναι στο ρόστερ της ομάδας ακόμη και ψάχνει ευκαιρία να πάρει θέση ξανά στην ενδεκάδα.  
Κασά Καμαρά: Αποκτήθηκε τον Ιανουάριο του 2016 από τον Εργοτέλη. Επί Λουτσέσκου έκανε 24 συμμετοχές συνολικά στο πρωτάθλημα. Παραμένει ακόμη στον ΑΟΞ, συνεχίζοντας να γράφει παρουσίες, ενώ έφτασε μέχρι την Εθνική Μαυριτανίας. 
Βασίλης Φασίδης: Την πρώτη συμμετοχή στο πρωτάθλημα την πήρε επί Λουτσέσκου, τη σεζόν 2015-16, σε ηλικία 20 ετών, προερχόμενος από τις ακαδημίες του ΑΟΞ. Την επόμενη σεζόν δόθηκε δανεικός στον Αιγινιακό, κι επέστρεψε στον ΑΟΞ το καλοκαίρι που έφυγε ο Ρουμάνος. Έκτοτε, έχει 17 παρουσίες συνολικά στο πρωτάθλημα και θα μπορούσε περισσότερες, αν την τρέχουσα περίοδο δεν τραυματιζόταν. Είχε πολύ καλή άποψη ο Ρουμάνος για τον συγκεκριμένο παίκτη από την αρχή της συνεργασίας τους. 
Δήμος Μπαξεβανίδης: Είχε παρουσίες στην Ξάνθη και πριν τον Λουτσέσκου. Με τον Ρουμάνο, όμως, καθιερώθηκε ως βασικός δεξιός οπισθοφύλακας κι έφτασε να είναι εκ των αρχηγών της ομάδας. Επιπλέον, εξέλιξε το παιχνίδι του κι έφτασε το καλοκαίρι που έφυγε ο Λουτσέσκου από την Ξάνθη το όνομά του να ακούγεται ως υποψήφιο για ένταξη στο ρόστερ μεγάλων ομάδων (π.χ. ΑΕΚ). 
Χρήστος Λισγάρας: Ο Λουτσέσκου είναι που τον καθιέρωσε ως βασικό στόπερ στην Ξάνθη, δίδυμο κυρίως με τον Κώστα Φλίσκα. Τον εμπιστεύτηκε απολύτως και ο Έλληνας παίκτης τον δικαίωσε. Είναι σταθερή αξία στην Ξάνθη μέχρι σήμερα. Με τον Ρουμάνο στον ΑΟΞ έγραψε 55 συμμετοχές στο πρωτάθλημα. 

Κώστας Φλίσκας: Τον βρήκε ο Λουτσέσκου στον ΑΟΞ, όμως, του άλλαξε θέση, γυρίζοντάς τον από αμυντικό μέσο σε στόπερ και τον καθιέρωσε εκεί. Επί ημερών Λουτσέσκου είχε σταθερά από 23 παρουσίες κάθε σεζόν -και θα είχε περισσότερες, αν δεν αντιμετώπιζε κάποιους μικροτραυματισμούς ή δεν είχε απουσίες λόγω καρτών. Έγινε επί ημερών του Ρουμάνου ο βασικός κι αναντικατάστατος αρχηγός της ομάδας.   
Πέτρος Ορφανίδης: Προερχόμενος από τις ακαδημίες της Ξάνθης, την πρώτη του συμμετοχή στο πρωτάθλημα την πήρε επί Λουτσέσκου στις 10 Μαΐου 2015, στο παιχνίδι Πανθρακικός-ΑΟΞ 2-0, σε ηλικία 19 ετών. Την επόμενη περίοδο, ο Ρουμάνος του έδωσε 15 συμμετοχές στο πρωτάθλημα και οι εμφανίσεις ήταν τέτοιες, ώστε να τον θεωρήσουν ως υποψήφιο διάδοχο του Πέτρου Μάνταλου. Δεν είχε ανάλογη συνέχεια, όμως, όχι με ευθύνη της τεχνικής ηγεσίας. Αναζητεί κι αυτός τρόπο να βρει ξανά το βηματισμό του.  
Ζίβκο Ζίβκοβιτς: Ο Σέρβος τερματοφύλακας αποκτήθηκε την τελευταία σεζόν του Λουτσέσκου στον ΑΟΞ, το καλοκαίρι του 2016, προερχόμενος από την Παρτιζάν. Με τον Λουτσέσκου, μία που πήρε τη θέση νούμερο “1” στη βασική ενδεκάδα και μία που δεν την έχει αφήσει ποτέ έκτοτε! Εδώ και τρεις σεζόν έχει το απόλυτο των συμμετοχών στον ΑΟΞ! Την περασμένη περίοδο, το όνομά του έπαιξε δυνατά για τον ΠΑΟΚ. Η παρουσία του Ρέι, όμως, δεν άφησε -ουσιαστικά- να γίνει αυτή η μεταγραφή. 
Σαλιμό Σιλά: Αποκτήθηκε στα μισά της τελευταίας σεζόν του Λουτσέσκου στην Ξάνθη, δηλαδή τον Ιανουάριο του 2017. Πήρε από τον Ρουμάνο 6 συμμετοχές μέχρι το τέλος εκείνης της περιόδου, δείχνοντας πολύ καλά στοιχεία ως αριστερός οπισθοφύλακας. Την καλή πορεία του τη συνέχισε και την επόμενη περίοδο (20 συμμετοχές), ενώ αυτή τη σεζόν έχει 9 παρουσίες ως τώρα στο πρωτάθλημα.
Πάμπλο Ντε Λούκας: Ο Ισπανός μέσος αποκτήθηκε από τον ΑΟΞ το καλοκαίρι του 2016 και τη σεζόν εκείνη (16-17), την τελευταία του Λουτσέσκου στον ΑΟΞ, έκανε 28 συμμετοχές. Η παρουσία του ήταν τόσο καλή, που κι ο Ράσταβατς τον εμπιστεύτηκε με… κλειστά μάτια την επόμενη περίοδο (2017-2018, 27 συμμετοχές), όπως και στο ξεκίνημα αυτής, όμως, τον κρατάει εκτός τελευταία ο τραυματισμός που έχει στο γόνατο.
Παίκτες που αναδείχθηκαν επί ημερών Λουτσέσκου στον ΑΟΞ και συνεχίζουν αλλού:
Δημήτρης Κυριακίδης: Τη σεζόν 2014-15 έκανε 22 συμμετοχές στην Ξάνθη με τον Λουτσέσκου στον πάγκο, περισσότερες από τις 15 που είχε κάνει εκεί την αμέσως προηγούμενη περίοδο. Οι καλές εμφανίσεις του ήταν το διαβατήριο να πάρει μεταγραφή το καλοκαίρι του 2015 στον Παναιτωλικό, μιας και δεν τα βρήκε με τη διοίκηση της Ξάνθης για να παραμείνει. Στο Αγρίνιο έκτοτε είναι -ουσιαστικά- αναντικατάστατος.   
Φερνάντο Γουάλας: Τον Βραζιλιάνο αριστερό μπακ τον βρήκε ο Λουτσέσκου στην Ξάνθη (το καλοκαίρι του 2014 είχε αποκτηθεί), όμως, ουσιαστικά αυτός ήταν που τον έκανε βασικό στην άμυνα στις σεζόν που έμεινε εκεί. Ο Γουάλας έφυγε το ίδιο καλοκαίρι με τον Ρουμάνο και δεν βρέθηκε στα… αζήτητα. Κάθε άλλο, καθώς βρήκε συμβαόλαιο στην ΑΕΛ κι έγραψε 22 παρουσίες την περίοδο 2017-2018.
Δημήτρης Γούτας: Την περίοδο 2014-2015, σε ηλικία 20 ετών, προερχόμενος κι αυτός από τις ακαδημίες της Ξάνθης, έκανε με τον Λουτσέσκου 20 συμμετοχές στο πρωτάθλημα. Το καλοκαίρι του 2015 πήρε μεταγραφή στον Ολυμπιακό, φέρνοντας χρήματα στο ταμείο του ΑΟΞ. 
Μανόλης Μπέρτος: Είχε σταθερότητα παρουσία στην Ξάνθη τις σεζόν 2014-2015 και 2015-16. Με τη μεταγραφή του στον Ολυμπιακό έφερε κι αυτός χρήματα στο ταμείο της ομάδας. 
Παναγιώτης Τριάδης: Τον στήριξε ο Λουτσέσκου στην Ξάνθη, ακόμη κι όταν αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα τραυματισμού στο πόδι ανάμεσα στις σεζόν 2014-15 και 2015-16. Την τελευταία του χρονιά στην Ξάνθη, ο Ρουμάνος του έδωσε 24 παρουσίες στο πρωτάθλημα. Έμεινε στην Ξάνθη και την πρώτη σεζόν του Ράσταβατς (2016-17) για να φύγει το περασμένο καλοκαίρι και να βρει συμβόλαιο στον Απόλλωνα Σμύρνης, όπου αγωνίζεται σταθερά από το ξεκίνημα του τρέχοντος πρωταθλήματος.

Όσκαρ Λουσέρο: Το καλοκαίρι του 2014 πήγε ο Αργεντίνος στην Ξάνθη, με τον Λουτσέσκου να συνάπτει συμβόλαιο συνεργασίας με την ομάδα λίγους μήνες αργότερα. Τον βρήκε, δηλαδή, εκεί. Τον εμπιστεύτηκε απολύτως, με αποτέλεσμα να κάνει εξαιρετικά γεμάτες σεζόν με τον Ρουμάνο. Ο Λουτσέσκου του άλλαξε θέση, μετατοπίζοντάς τον από αριστερό μεσοεπιθετικό σε εσωτερικό μέσο, με αρμοδιότητα να συνδέει την άμυνα με την επίθεση. Εκεί τον καθιέρωσε και αυτό δεν βγήκε σε κακό ούτε στην Ξάνθη, ούτε στον ίδιο. Κάθε άλλο, μάλιστα! Εκεί τον διατήρησε και ο Ράσταβατς τη σεζόν 2017-18, ενώ εκεί εξακολουθεί να αγωνίζεται και την τρέχουσα περίοδο στον Παναιτωλικό.
Μανόλης Παπαστεριανός: Ο Λουτσέσκου τον βρήκε στην Ξάνθη το 2014, καθώς εκείνο καλοκαίρι είχε πάει κι αυτός στην ομάδα. Ο Ρουμάνος, όμως, τον καθιέρωσε, με αποτέλεσμα την περίοδο 2014-15 να κάνει 26 συμμετοχές στο πρωτάθλημα. Δεν έχασε τη θέση του ούτε την περίοδο 2015-16. Το καλοκαίρι του 2016 έκανε συμβόλαιο με τη Βέροια, για να επιστρέψει στην Ξάνθη τον Ιανουάριο του 2017, ενώ ο Λουτσέσκου ήταν ακόμη στον πάγκο. Συνεχίζει τις δύο τελευταίες περιόδους στον ΟΦΗ.
Θοδωρής Βασιλακάκης: Στην Ξάνθη τον βρήκε ως βασικό ο Λουτσέκσου κι ως τέτοιον τον διατήρησε. Η απόδοσή του, όμως, στις σεζόν που ήταν ο Ρουμάνος απογειώθηκε! Αποκορύφωμα ήταν η περίοδος 2016-2017, όταν σημείωσε 6 γκολ στο πρωτάθλημα, που είναι τα περισσότερα που έχει βάλει ως τώρα σε μια περίοδο στην καριέρα του. Εύκολα βρήκε συμβόλαιο το καλοκαίρι του 2017 στον Ατρόμητο, όπου είναι μέχρι σήμερα. 
Καρίμ Σολτάνι: Ο Λουτσέσκου είχε τον τρόπο του με τον Αλγερινό, που δεν είναι κι ο πιο εύκολος στη συνεργασία με έναν προπονητή παίκτης. Με τον Ρουμάνο ο Σολτάνι είχε γεμάτες χρονιές και πρόσφερε στην Ξάνθη. Ειδικά στα εκτός έδρας παιχνίδια, ο Λουτσέσκου έδινε χώρο στον Αλγερινό να αναδεικνύει το πλούσιο ταλέντο του. Έφυγε το ίδιο καλοκαίρι με τον Ρουμάνο από τον ΑΟΞ (2017) και βρήκε συμβόλαιο στον ΠΑΣ Γιάννινα. 
Αριστοτέλης Καρασαλίδης: Μία σεζόν συνεργάστηκε ο Έλληνας παίκτης με τον Λουτσέσκου στον ΑΟΞ (2016-2017), όμως, αυτή ήταν η πιο γεμάτη γι’ αυτόν ως τότε στο πρωτάθλημα της μεγάλης κατηγορίας, κάνοντας 20 συμμετοχές. Έτσι, το καλοκαίρι του 2017 βρήκε συμβόλαιο στον Ατρόμητο, όπου ανέβηκε ακόμη πιο πολύ, κάνοντας 24 συμμετοχές στο πρωτάθλημα.
Στράτος Σβάρνας: Την πόρτα στη μεγάλη κατηγορία την άνοιξε στον παίκτη ο Λουτσέσκου, δίνοντάς του δύο συμμετοχές τη σεζόν 2016-2017. Την επόμενη περίοδο, επί Ράσταβατς, οι συμμετοχές έγιναν 18. Το νερό στ’ αυλάκι, όμως, το είχε βάλει ο Ρουμάνος. Το περασμένο καλοκαίρι ο Σβάρνας πήρε μεταγραφή στην ΑΕΚ, φέρνοντας χρήματα στο ταμείο της Ξάνθης.
Αλφρέδο Μεχία: Ο παίκτης από την Ονδούρα αποκτήθηκε από τον ΑΟΞ τον Ιανουάριο της περιόδου 2016-2017, δηλαδή την τελευταία σεζόν του Λουτσέσκου στην ομάδα. Ο Ρουμάνος του έδωσε αμέσως συμμετοχές, φτάνοντας στις 9 ως το τέλος της περιόδου εκείνης. Την περασμένη σεζόν, 2017-2018, επί Ράσταβατς, ο Μεχία ήταν βασικότατος στην ομάδα, γράφοντας 25 παρουσίες και 2 γκολ στο πρωτάθλημα. 
Γιουνές Χαμζά: Ίσως η πιο πετυχημένη μεταγραφή επί των ημερών Λουτσέσκου στον ΑΟΞ. Λέμε ίσως, γιατί υπάρχει και ο Ντε Λούκας, όπως και ο Ζίβκοβιτς. Ο Τυνήσιος φορ αποκτήθηκε από την Ξάνθη το καλοκαίρι του 2016 κι έπαιξε μία σεζόν εκεί (2016-17). Έφτασε με τον ΑΟΞ στα 19 γκολ στο πρωτάθλημα, χάνοντας τον τίτλο του πρώτου σκόρερ από τον “δαιμονισμένο” εκείνη τη σεζόν Μάρκους Μπεργκ, ο οποίος ανέβηκε στα 22. Λίρα εκατό ήταν ο Γιουνές στην Ξάνθη κι ακόμη μνημονεύουν το κατόρθωμά του!
Γενικώς, αυτό που άφησε πίσω του στην Ξάνθη ο Λουτσέσκου είναι η νοοτροπία ότι η ομάδα δεν χάνει! Κι αν χάσει, δεν θα χάσει εύκολα. Ακολούθησε πιστά το 4-2-3-1, διασφάλιζε πάντα πρώτα την άμυνα και με τον τρόπο που έπαιζε στα εκτός έδρας παιχνίδια έκανε τη διαφορά. Δεν είναι τυχαίο ότι το μεγαλύτερο σερί αγώνων χωρίς ήττα στη μεγάλη κατηγορία (συνολικά 13, σε πρωτάθλημα και Κύπελλο) η Ξάνθη το έχει στα χρόνια του Λουτσέσκου: από τις 14/1/2015 έως τις 8/3/2015, με 4 νίκες εκτός έδρας αυτό το διάστημα -και μάλιστα η μία από αυτές, 0-1, με τον Παναθηναϊκό στο Κύπελλο, που έδωσε πρόκριση. Εκείνη η πρόκριση οδήγησε την Ξάνθη ως το μοναδικό μέχρι τώρα τελικό Κυπέλλου στην ιστορία της, στις 23 Μαΐου του 2015, απέναντι στον Ολυμπιακό, στο ΟΑΚΑ (ήττα με σκορ 3-1).