Από τον τελικό του Γιούρο του 1976 υπάρχει μία εκτέλεση πέναλτι που εξιτάρει τους ποδοσφαιριστές και... "πεθαίνει" στο άγχος του φιλάθλους και τους προπονητές.

Η πεμπτουσία του ποδοσφαίρου είναι το γκολ. Αυτό το ξέρουν πλέον και τα παιδάκια που για πρώτη φορά κλωτσούν μία μπάλα και το πρώτο πράγμα που θα φωνάξουν είναι “γκολ”. 
Υπάρχουν γκολ που έχουν μείνει στην ιστορία διότι ήταν τόσο εντυπωσιακά ή σημαντικά που το γεγονός από μόνο του το καθιστά αξιοσημείοτο. Γκολ με “τακουνάκι”, γκολ με “ψαλιδάκι”, γκολ ντριμπλάροντας 4-5 παίκτες, γκολ από μεγάλη απόσταση, υπάρχει όμως κι ένα γκολ που έμεινε στην ιστορία και ήταν από το σημείο του πέναλτι. 
Πράγμα σπάνιο, βασικά ούτε καν σπάνιο, αφού έγινε μία φορά κι γράφτηκε με χρυσά γράμματα στα ποδοσφαιρικά τεφτέρια. 
Νοητά σας γυρνάω στον τελικό του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου του 1976 στο Βελιγράδι με την Τσεχοσλοβακία να αντιμετωπίζει την Γερμανία.
Η κανονική διάρκεια του αγώνα έλειξε 2-2 και το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση και στη συνέχεια  στα πέναλτι. Μετά την τέταρτη εκτέλεση το σκορ ήταν 4-3 υπέρ της Τσεχοσλοβακίας, αφού είχε αστοχήσει ο Ούλι Χένες. Ήταν η σειρά του Πανένκα να χτυπήσει το πέμπτο και καθοριστικό για την τύχη του αγώνα πέναλτι. Με σοκαριστική ψυχραιμία και ποδοσφαιρική “μαστοριά” ο Πανένκα βρήκε την μπάλα με το “μυτάκι” στέλνοντας την μπάλα με αρκετή καμπύλη στα δίχτυα του Ζεπ Μάγερ και την Τσεχοσλοβακία στην κορυφή της Ευρώπης. 
Η “μαγική” αυτή εκτέλεση, που συνδυάζει ψυχραιμία και τεχνική, έγινε διάσημη κι έμεινε στην ποδοσφαιρική ιστορία ως χτύπημα «Πανένκα». 

Ο νεαρός Τάσος Χατζηγιοβάνης, κάτι η… άγνοια κινδύνου της ηλικίας του, κάτι η αυτοπεποίθησή του που ήταν στα ουράνια, αποφάσισε κι εκτέλεσε το κρήσιμο πέναλτι που κέρδισε ο Παναθηναϊκός στο 93ο λεπτό με αντίπαλο τον Άρη αλά Πανένκα. 
Η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα του Κουέστα κι ο Χατζηγιοβάννης έγινε… ήρωας. Μάλιστα ο Έλληνας μεσοεπιθετικός σκόραρε το πέναλτι αλά Πανένκα την ημέρα των γενεθλίων του κορυφαίου Τσέχου ποδοσφαιριστή που έκλεισε τα 70 του χρόνια. 

Στην Ελλάδα δεν ήταν η πρώτη φορά που είδαμε πέναλτι αλά Πανένκα. 
Μόλις την περσινή σεζόν (2017-18) ο Θωμάς Ναζλίδης με τη φανέλα της ΑΕΛ ευστοχούσε αλά Πανένκα με αντίπαλο τον Παναιτωλικό. Το 2015 ο  Δημήτρης Πέλκας το είχε κάνει (ευστοχώντας) με την φανέλα της Σετούμπαλ και αντίπαλο την Γκιμαράες. 

Έχουν υπάρξει όμως αρκετοί ξένοι που αγωνίστηκαν στην Ελλάδα κι εκτέλεσαν πέναλτι με τον ίδιο τρόπο. 
Από τους… παλιούς που το επιχείρησε ήταν ο Τόνι Σαβέβσκι και μάλιστα σε Ευρωπαϊκό ματς της ΑΕΚ, ήταν την σεζόν 1989-90 όταν είχε μειώσει το σκορ σε 2-1.

Επίσης o Εμάνουελ Περόνε είναι από εκείνους που εκτελούσαν πέναλτι αλά Πανένκα ο Ντάνιελ Πράνιτς που φόρεσε την φανέλα του Παναθηναϊκού, ο Σεμπάστιαν Αμπρέου που αγωνίστηκε στον Άρη εκτελούσε έτσι τα πέναλτι. Ιστορίκό πέναλτι βέβαια για τον Ουρουγουανό εκείνο στο Μουντιάλ του 2010

 Ο Άρης έχει και δεύτερο παίκτη που έχει εκτελέσει έτσι πέναλτι και μάλιστα φέτος, αφού στο παιχνίδι με τον Λεβαδειακό στο Κλεάνθης Βικελίδης έκανε το 1-0 στο 22ο λεπτό. 



Στο εξωτερικό, είναι σαφώς περισσότεροι εκείνοι που έχουν επιλέξει την αλά Πανένκα εκτέλεση. Από κορυφαίους επιθετικούς, όπως ο Τιερί Ανρί και ο Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς, από “μάγους” της μεσαίας γραμμής όπως ο Ζιντάν και ο Πίρλο, μέχρι κεντρικούς αμυντικούς όπως ο Σέρχιο Ράμος. 





Μάλιστα ο Ζινεντίν Ζιντάν σε δηλώσεις του είχε πει πως ο παίκτης που εκτελεί πιο κοντά στην αυθεντική εκτέλεση του Πανένκα είναι ο κεντρικός αμυντικός της Ρεάλ και της Εθνικής Ισπανίας. 

 Βέβαια για να  μην λέμε μόνο τις μεγάλες εκτελέσεις, υπάρχουν κι επικές αποτυχίες όπως εκείνη του Μίτροβιτς προ ολίγων ημερών σε αγώνα της Σερβίας για το Nations League που μάλλον θα τον… κυνηγάει για καιρό αφού η μπάλα έφυγε ψηλά πάνω από το οριζόντιο δοκάρι. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο έχει χάσει με τη φανέλα της Ρεάλ δύο φορές πέναλτι αλά Πανένκα, ο Νεϊμάρ όταν έπαιζε στην Σάντος επίσης έχει χάσει πέναλτι αλά Πανένκα στο ντέρμπι με την Φλαμένγκο, ο Ντι Νατάλε το ίδιο, ο Αλεσάντρο Πάτο έχει δει τον τερματοφύλακα να μην.. ψαρώνει, το ίδιο και ο Γκάρι Λίνεκερ με τη φανέλα της Εθνικής Αγγλίας. 



Όπως και να έχει πάντως η εκτέλεση αυτή πάντα θα εξιτάρει τους παίκτες αλλά θα προκαλεί καρδιοχτύπι σε θεατές και κυρίως προπονητές.