Ο Νταμίρ Κάναντι υπογράμμισε πως ο πρώτος στόχος του Ατρομήτου για την εφετινή αγωνιστική περίοδο είναι η είσοδος στην πρώτη πεντάδα του εφετινού πρωταθλήματος. Παράλληλα, ο Αυστριακός τεχνικός υπογράμμισε πως είναι θετικός για τη χρήση VAR στο ελληνικό πρωτάθλημα και για τον ορισμό ξένων διαιτητών στα ματς με τους μεγάλους. Ο Κάναντι μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Αναλυτικά:
Μετά από δύο παιχνίδια που ο Ατρόμητος αγνοεί τη νίκη, υποδέχεστε τον Άρη. Ένα δύσκολο παιχνίδι. Πως περιμένετε να εξελιχθεί;
«Πιστεύω θα γίνει ένα καλό παιχνίδι. Είναι όντως ένα δύσκολο ματς. Μετά την ισοπαλία με τον Απόλλωνα και την άτυχη ήττα με τον Ολυμπιακό, αντιμετωπίζουμε μια καλή ομάδα. Και οι δύο ομάδες έχουν στόχο την Ευρώπη και θα κυνηγήσουν την νίκη».
Μέχρι στιγμής ο Ατρόμητος έχει κάνει ένα αξιόλογο πρωτάθλημα. Είναι τρίτος στη βαθμολογία, νίκησε την ΑΕΚ, ήρθε ισόπαλος με τον ΠΑΟΚ, έχασε στις καθυστερήσεις από τον Ολυμπιακό. Είστε ευχαριστημένος από την πορεία της ομάδας;
«Στόχος μας είναι οι 46 με 48 βαθμοί. Στόχος μας είναι η πρώτη 5αδα και όχι απαραίτητα να παίρνουμε βαθμούς από τον ΠΑΟΚ, τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ. Εχουμε 25 βαθμούς, επομένως αν το κάνουμε Χ2 τότε έχουμε 50. Που σημαίνει ότι έχουμε ακόμη τρία παιχνίδια για να βελτιώσουμε τη θέση μας. Αν φτάσουμε τους 46 με 48 βαθμούς τότε θα βγούμε στην Ευρώπη».
Ο Ατρόμητος ήταν πάντα μια σοβαρή ομάδα, αλλά με την παρουσία σας έχει αλλάξει επίπεδο. Έχει έρθει η στιγμή να διεκδικήσει έναν τίτλο;
«Αν μπορούσαμε να προκριθούμε στον τελικό του κυπέλλου, θα ήταν μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για εμάς. Στόχος μας δεν είναι κάποιος τίτλος, αλλά όνειρα μπορούν να γίνονται και από τον κόσμο, τον πρόεδρο και από όλους. Από την άλλη δεν είναι ο πρώτος μας στόχος να κατακτήσουμε έναν τίτλο, αλλά να μπούμε στο top 5 του πρωταθλήματος».
Είναι ο δεύτερος χρόνος που βρίσκεστε στην Ελλάδα ποια είναι η γνώμη σας για το πρωτάθλημα;
«Είμαστε σε ένα καλό επίπεδο και το πρωτάθλημα βελτιώνεται συνέχεια. Πρέπει να κάνεις πολύ καλά παιχνίδια για να επιβιώσεις κόντρα στους μεγάλους. Γενικότερα περνάω καλά και μου αρέσει το πρωτάθλημα».
Στην Ελλάδα γίνεται πολύς θόρυβος για τις κακές διαιτησίες. Ποια είναι η άποψη σας;
«Η άποψή μου είναι σταθερή και δεν αλλάζει. Δεν ασχολούμαι με τη διαιτησία. Είμαι προπονητής του Ατρόμητου και δεν ασχολούμαι με αυτό το κομμάτι. Ένα πράγμα που θα μπορούσα να τονίσω είναι πως, μου κάνει εντύπωση ότι στις μεγάλες διοργανώσεις και στα Champions League, Europa League, είναι ελάχιστη έως μηδαμινή η παρουσία των Ελλήνων διαιτητών. Ελπίζω να υπάρχει ένας Ελληνας διεθνής που να έχει όνειρα να φτάσει σε αυτό το επίπεδο. Αυτό όμως, μπορεί να συμβεί με καλές διαιτησίες εδώ στην Ελλάδα».
Το Var πόσο θα βοηθήσει το πρόβλημα της διαιτησίας;
«Το βρίσκω πάρα πολύ καλό. Είμαι πολύ θετικός, νομίζω ότι θα βοηθήσει πάρα πολύ την ελληνική διαιτησία και να μειωθούν τα λάθη σε έναν αγώνα».
Συμφωνείτε με την παρουσία ξένων διαιτητών;
«Είναι πολύ θετικό. Αυτό που έχω εισπράξει από τις άλλες ομάδες, καθώς ο Ατρόμητος δεν έχει δώσει αγώνα με ξένο διαιτητή, είναι πολύ θετικό. Οσο παραμένει αυτό το θετικό κλίμα, όσο υπάρχουν ξένοι διαιτητές, τότε συμφωνώ να υπάρχουν. Να τονίσουμε, όμως, ότι η απόφαση αυτή είναι κόντρα στους Ελληνες διαιτητές. Είναι ένα διπλό αρνητικό στοιχείο για τους διαιτητές».
Ήρθατε στην Ελλάδα, χωρίς ο κόσμος να σας γνωρίζει. Στη συνέχεια σας ασκήθηκε έντονη κριτική για τα φιλικά της πρώτης χρονιάς, όμως τώρα, είστε ένας από τους πλέον αναγνωρίσιμους προπονητές στη χώρα μας…
«Εγώ αισθανόμουν το ίδιο καλά. Δεν μου έκαναν εντύπωση τα αρνητικά αποτελέσματα στην αρχή, γιατί ήταν μια μεταβατική περίοδος. Συζήτησα με τον κ. Σπανό και τον κ. Αγγελόπουλο, βάλαμε κάτω τους στόχους, ως μια ομάδα και συνεχίσαμε να δουλεύουμε πάνω σ’ αυτό. Θέλαμε ο Ατρόμητος να είναι στην πρώτη 5αδα όχι μόνο μία χρόνια, αλλά να έχει μία σταθερότητα και να παραμείνουμε πολλά χρόνια στην κορυφή. Νομίζω ότι είμαστε σε πολύ καλό δρόμο για να το πετύχουμε».
Πως θα χαρακτηρίζατε τον προπονητή Κάναντι;
«Είναι δύσκολο να χαρακτηρίσω τον εαυτό μου. Θα πρέπει να το κάνουν άλλοι αυτό. Ωστόσο κάποια στοιχεία που θα μπορούσα να πω, είναι ότι έχω διάθεση, ειλικρίνεια, δουλειά και ανοιχτό μυαλό».
Στον ελεύθερό σας χρόνο πως περνάτε; Σας αρέσει η Αθήνα;
«Μου αρέσει πάρα πολύ η Αθήνα. Τον ελεύθερό μου χρόνο προσπαθώ να τον ισορροπήσω με αθλητικό τρόπο. Περπάτημα και το καλοκαίρι κολύμπι».
Σας λείπει καθόλου το σκι;
«Δεν μπορώ να κάνω συχνά γιατί αντιμετωπίζω ένα πρόβλημα στο πόδι, αλλά πηγαίνω μία – δύο φορές τον χρόνο».
Ποια είναι η άποψή σας για τη συμβολή των ακαδημιών και πως τις αξιοποιείτε;
«Μιλώντας γενικά για τις ακαδημίες γενικά να σας πω ότι στη Αυστρία η κάθε ομάδα έχει τη δική της ακαδημία και φτάνουν σε σημείο κάποιοι από αυτούς τους παίκτες να είναι έτοιμοι για την πρώτη ομάδα. Στην Ελλάδα από ότι έχω καταλάβει έχουν ακαδημίες Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ που κάνουν καλή δουλειά, αλλά υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης. Ο Ατρόμητος με τις εγκαταστάσεις προσπαθήσει να αναπτύξει τις ακαδημίες και να βελτιωθεί και σ’ αυτό το κομμάτι. Ο νέος μας υπεύθυνος τον ακαδημιών (σ.σ. Γιώργος Κορακάκης) είναι πολύ παθιασμένος και δουλεύει πάρα πολύ σκληρά για να τα αλλάξει όλα»!
Ο κόσμος της Ελλάδας πλέον σας έχει σε μεγάλη υπόληψη. Εσείς σκέφτεστε το ενδεχόμενο να κάνετε το βήμα παραπάνω; Αν σας ερχόταν μια πρόταση από μια από τις θεωρητικά μεγάλες ομάδες της Ελλάδας θα δεχόσασταν;
«Ο μοναδικός μου στόχος αυτή την στιγμή είναι ο Ατρόμητος και να εκπληρώσουμε τους στόχους μας. Αισθάνομαι πάρα πολύ ωραία στην ομάδα. Το ποδόσφαιρο, όμως, είναι μικροπρόθεσμο και δεν μπορείς να σχεδιάσεις πολλά πράγματα. Για να προκαλέσω το ενδιαφέρον των μεγάλων ομάδων θα πρέπει να τα πάμε εδώ καλά. Επομένως συγκεντρώνομαι στις επιτυχίες του Ατρόμητου».
Το ενδεχόμενο να πάτε σε ένα από τα δυνατά πρωταθλήματα, είναι μία πρόκληση;
«Το ζήτημα είναι η αποστολή. Να υπάρχει μία αποστολή κι ένας στόχος. Αυτό είναι που με εξιτάρει, όχι απαραίτητα να πάω σε ένα μεγάλο πρωτάθλημα. Ο Ατρόμητος έχει έναν στόχο και αυτό είναι που με ενδιαφέρει κι αυτό είναι που θέλω να ακολουθήσω».
Είχε γραφτεί ότι σας είχε γίνει πρόταση από την εθνική. Ισχύεις Kαι θα σας ενδιέφερε να αναλάβετε αυτήν την θέση;
«Είμαι μικρός σε ηλικία για να αναλάβω μια εθνική ομάδα, στο μέλλον σίγουρα θα με ενδιέφερε. Αυτή την στιγμή, όμως, μου αρέσει η καθημερινότητα ενός συλλόγου και θέλω να ακολουθήσω αυτή την πορεία».
Ποια είναι η γνώμη σας για τους Έλληνες ποδοσφαιριστές; Υπάρχει ταλέντο;
«Υπάρχει ταλέντο και πολύ μεγάλη ποιότητα. Αυτό φαίνεται και στο γεγονός ότι αρκετοί ποδοσφαιριστές παίζουν σε μεγάλα πρωταθλήματα στο εξωτερικό. Όταν φτάνεις σε σημείο να παίζεις σ’ αυτά τα μεγάλα πρωταθλήματα, δείχνει ότι όντως υπάρχει ποιότητα και ταλέντο».
Γιατί τότε η εθνική ομάδα δεν μπορεί να κάνει το βήμα παραπάνω;
«Δεν μπορώ να το γνωρίζω αυτό, γιατί δεν βλέπω κάθε ημέρα τους παίκτες και δεν ζω την καθημερινότητα της ομάδας. Βλέπω φυσικά τα παιχνίδια της εθνικής από την τηλεόραση ή το γήπεδο, αλλά και πάλι δεν μπορώ να κρίνω».
Χάρη στη δουλειά σας πολλοί ποδοσφαιριστές του Ατρόμητου έχουν κληθεί στην εθνική. Αυτό σας ικανοποιεί;
«Απόλυτα. Είναι πολύ σημαντικό και χαιρόμαστε πάρα πολύ που βλέπουμε οι αθλητές μας να καλούνται στην εθνική ομάδα. Ο στόχος του κάθε ποδοσφαιριστή είναι να αγωνίζεται στην εθνική ομάδα και είμαστε ικανοποιημένοι που βοηθήσαμε να εκπληρώσουν τους στόχους τους».
Μας είπατε για μεγάλους ποδοσφαιριστές Έλληνες που αγωνίζονται στο εξωτερικό. Όλοι, όμως, είναι αμυντικοί, θεωρείτε ότι η άμυνα ταιριάζει στους Έλληνες;
«Εμείς στον Ατρόμητο χαιρόμαστε που έχουμε βοηθήσει σ’ αυτό το κομμάτι και δείχνουμε ότι πρέπει να σκεφτούμε περισσότερο επιθετικά. Αν δούμε το ελληνικό ποδόσφαιρο και φτάσουμε έως το Euro 2004 θα δούμε ότι το κατέκτησε με την άμυνα. Πάντως για να κρίνουμε τους επιθετικούς με τους αμυντικούς, αφορά και τον παίκτη ξεχωριστά. Το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει και πρέπει να βλέπουμε την εξέλιξή του, επομένως και εμείς και οι περισσότερες ομάδες θα πρέπει να σκεφτούμε πιο επιθετικά. Αυτό το κάνουμε εμείς, με αποτέλεσμα να αρέσει στον κόσμο και να υπάρχει θετικός αντίκτυπος».
Η Ελλάδα βγαίνει από μία μεγάλη οικονομική κρίση. Εσείς πως την αντιλαμβάνεστε και πόσο επηρεάζει το ποδόσφαιρο;
«Δεν είναι πολύ εύκολη η κατάσταση και αυτό φαίνεται από τον κόσμο που περνάει πάρα πολύ δύσκολα. Από την άλλη είναι πολύ θετικό ότι οι Ελληνες διαθέτουν αλληλεγγύη και αλληλοβοήθεια. Η κρίση φαίνεται και στο ποδόσφαιρο. Κάποτε στην Ελλάδα είχαν έρθει μεγάλης αξίας ποδοσφαιριστές όπως ο Ριβάλντο. Τώρα είναι πιο δύσκολο να έρθουν αυτοί οι ποδοσφαιριστές. Και αν δεν μπορούν να τους φέρουν οι μεγάλες ομάδες, σκεφτείτε πόσο δύσκολο είναι για τον Ατρόμητο. Αυτό βέβαια είναι δυσάρεστο για το ελληνικό ποδόσφαιρο».
Όταν δεχτήκατε την πρόταση από τον Ατρόμητο, ήταν ανασταλτικός παράγοντας η κρίση;
«Το σκέφτηκα πέντε φορές, όχι μόνο δύο! Με έπεισε ο πρόεδρος. Ηρθα στην Ελλάδα, είδα το προπονητικό κέντρο και πήρα την απόφαση. Με βάση την εξέλιξη, ήταν απόλυτα σωστή η επιλογή μου».
Προέρχεστε από μια οικογένεια προσφύγων και ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην Ευρώπη είναι το κύμα προσφύγων. Ποια είναι η άποψή σας για το θέμα;
«Το βλέπω με αυστηρό και επικριτικό τρόπο. Είναι ένα πρόβλημα που το συναντάμε στην Αυστρία και στη Γερμανία. Κάποια στιγμή, όμως, πρέπει να βρεθεί μία λύση, ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση».
Πόσο μπορεί ο αθλητισμός να βοηθήσει αυτά τα παιδιά;
«Ο αθλητισμός βέβαια μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ, αλλά πρέπει να ξεχωρίσουμε τις περιπτώσεις. Υπάρχουν περιπτώσεις μεταναστών που έρχονται με θετικό τρόπο, δηλαδή να δουλέψουν και να ζήσουν στην χώρα. Υπάρχουν, όμως και άλλοι που έρχονται για να εκμεταλλευτούν τα οφέλη που τους δίνουν τα κράτη. Υπάρχουν περιπτώσεις που έχουν τύχει κάποια παιδιά να ξεχωρίσουν στον αθλητισμό».
Το ποδόσφαιρο εδώ και χρόνια καταπολεμά τον ρατσισμό, όπως για παράδειγμα μέσω του UEFA-RESPECT. Πολλές φορές, όμως, τον συναντάμε στα γήπεδα όλων των αθλημάτων. Ποιο είναι το σχόλιο σας;
«Έχω πολύ μεγάλη άποψη γι αυτό το κομμάτι. Θεωρώ ότι είναι εντελώς κατακριτέος ο ρατσισμός. Θα ήθελα να είναι αγγελικά πλασμένος ο κόσμος και να εξαφανιστεί ο ρατσισμός. Εχω κάνει πολύ μεγάλο αγώνα και στην πατρίδα μου, αλλά και εδώ για να μην υπάρχει αυτό το φαινόμενο. Δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να εξαλειφθεί, αλλά ελπίζω να συμβεί. Ολοι είμαστε ίδιοι, δεν διαφέρει κανείς».
Φέτος, η «Χρυσή Μπάλα», απονεμήθηκε στον Λούκα Μόντριτς. Ποια είναι η άποψή σας;
«Καταρχάς υπάρχει πολύ μεγάλος σεβασμός για τους δυο πολύ μεγάλους παίκτες Μέσι και Ρονάλντο, που κατακτούσαν συνέχεια το τρόπαιο τα τελευταία χρόνια και πετυχαίνουν περισσότερα από 50 γκολ τα τελευταία χρόνια. Εγώ που έχω κροατικές ρίζες φυσικά και χαίρομαι για τον Μόντριτς. Το γεγονός ότι πήρε την χρυσή μπάλα ένας μέσος κι όχι ένας επιθετικός που πετυχαίνει τα γκολ, δείχνει και μια αλλαγή στο ποδόσφαιρο».
Στο δίλημμα Μέσι ή Ρονάλντο ποιον θα προτιμούσατε;
«Ο γιός μου προτιμάει τον Ρονάλντο, εγώ τον Μέσι».
Θα μπορούσατε να συνεργαστείτε με τον γιο σας (σ.σ. παίζει στην Αούστρια);
«Τον αγαπάω πάρα πολύ, αλλά νομίζω δεν θα μπορούσα να συνεργαστώ. Δεν γίνεται να δουλέψει πατέρας με γιο»!
Μπορεί ένας από τους δύο να συγκριθεί με Πελέ ή/και Μαραντόνα;
«Η κάθε εποχή είναι διαφορετική. Εγώ που μεγάλωσα με τον Μαραντόνα, λέω ότι αυτός είναι ο καλύτερος. Ενας νεότερος παίκτης λέει τον Μέσι, ενώ κάποιος στην εποχή του Πελέ, θεωρεί ότι αυτός είναι ο καλύτερος».
Τέλος αυτές τις ημέρες λένε ότι όλοι γινόμαστε παιδιά. Εσείς τι θα ζητούσατε να σας φέρει ο Αγιος Βασίλης, καθώς και στον υπόλοιπο κόσμο;
«Η υγεία είναι το πιο σημαντικό πράγμα και να είμαστε πάντα ευχαριστημένοι με αυτά που έχουμε».